Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První letní den

06. 07. 2010
5
38
4147
Autor
FAE BOMB

A jak jste prožili první letní den vy?

 

 

Byl první letní den. Bylo horko, květiny už dávno odkvetly, ptáčkové přestali zpívat a zamilovaným dvojicím se hladina hormonů vrátila do normálu. 

Pan Tureček seděl a konal, co mu příroda přikazovala. Neměl zrovna co na práci, tak přemýšlel. To mu nikdo zakazovat nemůže. Uvažoval nad tím, že by svůj život měl změnit. Ty věčné problémy už opravdu nemá zapotřebí. Pokusí se s tím něco udělat. Takto rozhodnut, dokončil své dílo. Spláchnul a použil štětku. To mu snad taky nikdo nezakáže. Je morální povinností každého člověka udržovat čistotu. Hanba těm, kdož se tímto neřídí! Vyšel ven a umyl si ruce. Pak mu to ale nedalo. "No schválně..." pravil sám k sobě. Nahlédl do ostatních kabinek. Hrůza a děs. Znechuceně se odvrátil a měl se k odchodu. Otevřel dveře na chodbu. Rozhlédl se. Nikde nikdo. Asi by to měl nahlásit uklízečce, nebo tak něco. Pravděpodobně by ho ale seřvala a nic by v té věci neučinila. Nedalo mu to a vrátil se. Vzal záchodovou štětku a jednu toaletu po druhé začal umývat. Ani si nevšiml, že vrzly dveře. "Škoda, že nemám Savo!" zalitoval. "Taky možná kýbl s hadrem, protože ani ta podlaha nevypadá nejlíp!". Za jeho zády kdosi nervózně zakašlal. Prudce se otočil. Za ním stál malý, hubený stařík. Podle obličeje by mu každý hádal mnohaletou závislost na opiátech. Šklebil se od ucha k uchu, jak bylo pro něj typické.

"Pane Tureček, už zase?!"

"Já tu jenom po sobě... Chápete... Každej slušnej člověk..."

"Po sobě můžete. Tohle je ale už minimálně třetí záchod, takže ze mě nedělejte hlupáka!"

"Já přísahám..."

"Nepřísahejte, máme vás na videu!", uzemnil ho pidimužík v bílém plášti a ukázal palcem na kameru v rohu místnosti. "Okamžitě toho nechte a odejděte!"

"Tak já to jenom dodělám!" Pan Tureček prudce zavřel dveře. Jednou rukou držel kliku a druhou čistil záchod.

"Koukejte otevřít, nebo uvidíte!"

"Už to bude..."

"Já nevim, že jenom vy musíte pořád dělat problémy! Tejden jsem tu nebyl a vy už se zase začínáte vracet do starejch kolejí. Včera vás chytli, jak svýmu spolubydlícímu stelete postel. Předevčírem jste zase v parku otrhával žlutý lístečky ze stromů. V neděli vás prej dokonce museli během bohoslužby vyvést z místní kaple, když jste se pokoušel ministrovat, ač jste nevěřící!"

"Jenom jsem po mši sfoukával svíčky!"

"To mě nezajímá! Tak vylezete, nebo ne?!"

"Ještě chvilku..."

"Já se s váma votravovat nebudu!" Bílý plášť sáhl do kapsy pro vysílačku. "To jsem já!" představil se. Vysílačku mělo jen asi deset lidí a takto se hlásil pouze on. "Potřebuju dva chlapy na záchod v druhym patře, severní křídlo!" Po chvíli se na chodbě ozval dusot dvou párů těžkých bot. Do místnosti vtrhla dvě vyposilovaná monstra s vyholenou hlavou. "Tak co se tady děje?!" zahulákal jeden z nich. Na obou bylo vidět, že muskulaturu jim příroda nadělila na úkor intelektu.

"Zase pan Tureček! Zavřel se na záchodě a nechce ven!"

"Otevřete!" zabouchal jeden z namakanců na dveře. Ani nečekal na odpověď a prudce trhl za kliku. Dveře neměly zámek a otevíraly se směrem ven, takže pan Tureček vlétl do místnosti, štětku stále pevně sevřenou v dlani. Úklidovou pomůcku mu vytrhli a ruce zkroutili za zády.

"Hoďte ho na čtyřku. A ať mu sestra dá dva kubíky chloracetofenonu! Nechte ho tam aspoň do večeře!"

Gorily odtáhly pana Turečka na pokoj, kde ho přivázaly na postel.

"Pusťte mě, já tu nemůžu zůstat, já mám klaustrofóbii!" protestoval.

"Tohle vám udělá dobře..." pravila sestra a připravovala si injekční stříkačku.

"Já nechci! Nedávejte mi to! Já mám z jehel hrůzu!" bezmocně se zmítal v poutací soupravě.

"Uvolněte se, nebo vás to bude bolet!" rozkázala a vyhrnula mu "andělíčka".

"Já slibuju, že už nikdy nebudu nic dělat!!!"

"To jste si měl rozmyslet dřív!" pravila a zarazila tlustou "červenou" jehlu do zadní části jeho svíjejícího se těla. "Tak a teď počítejte do deseti!" přikázala.

"Doprdele, já mám dvě vysoký školy! Myslíte si, že neumim napočítat do deseti?! Okamžitě mě pusťte!"

"Zkuste se trochu prospat...!"

"Potřebuju na záchod!"

"Teď jste byl!"

"Potřebuju znova!"

"Těch pár hodin to vydržíte!"

"Kurva, pusťte mě, nebo zavolám svýho právníka!"

"To bohužel nemůžete, máte zakázáno telefonovat!" pravila a zavřela za sebou dveře bez kliky.

Místnost dvakrát tři metry. Pomalu propadal panice. "Pomóc, pomóóóc...!" řval, jak mu jen hlasivky stačily. Zoufalými pohyby se snažil vyprostit. Široké řemeny z hovězí kůže se mu zařezávaly do rukou. Všechny pokusy byly marné...

Po několika desítkách vteřin pocítil, jak se mu tělem začíná šířit příjemné teplo. Na chvíli tedy zanechal svého marného boje a vychutnával si ten pocit. Tvrdá, igelitem potažená postel se proměnila v zelený měkký mech, do kterého se stále více propadal. Rozhlédl se kolem sebe. Místnost byla nejméně stokrát větší a na původně bílých stěnách se začínaly objevovat prapodivné obrazce. Postupně měnily tvar i barvu. Trochu mu to připomínalo spořič obrazovky na počítači v jeho kanceláři. Plně ho to zaujalo. Něco tak zajímavého ještě neviděl. Podíval se nad sebe. Uviděl ohromnou zářící kouli. Něco jak slunce. Jeho oči však neoslepovala, jen zajímavě světélkovala. Se zaujetím jí pozoroval. Pak si všiml, že po povrchu té koule leze moucha. Byla dlouhá aspoň dva metry, možná i víc. Zdálo se, že se na něj usmívá. Usmál se na ní také. Rád by jí zamával, ale něco mu však drželo ruku. Chtěl si s ní aspoň popovídat, ale zrovna si nedokázal vzpomenout ani na jediné slovo. Ona to zřejmě chápala a proto mlčela také.  Dívali se na sebe celé týdny, možná i měsíce. Absolutně neměl pojem o čase...

*****

K večeři byla písmenková polévka a rýžový nákyp. Vůbec neměl hlad. Jen se v tom tak "vrtal"... Na okraj talíře poskládal písmena H, E, L, P, aniž sám věděl proč. Pak znovu nabral polévku na lžíci a hledal vykřičník. Někdo mu vrazil do ruky a polévka ze lžíce se vylila na stůl. Pomalu se otočil a pokoušel se zaostřit své kalné oči s panenkami velikosti špendlíkových hlaviček. Vedle něj stála stará, tlustá a cekově ošklivá zdavotní sestra. Určitě jí už někde viděl... "Jezte, nebo vám to vystydne!"

"Já nemám hlad..." odvětil sotva srozumitelně.

"Koukejte to sníst!" přikázala a opět mu vrazila do ruky, takže se i zbytek polévky ze lžíce rozbryndal po ubruse. "Mám to říct panu primářovi?!"

"Kde to vlastně jsem a co tu dělám?" otázal se namáhavě, protože svým ztěžklým jazykem téměř nevládl. 

"Asi vám budu muset dát další injekci! Jezte, nebo to řeknu Nešporovi a von vás zase nechá zavřít na samotku!" Monstrsestra se otočila a měla se k odchodu. Po pár krocích se však zastavila. Asi si uvědomila, že na něj byla příliš přísná. Vrátila se. "Pane Tureček, řikám vám to skoro každej den a vy si to pořád nemůžete zapamatovat..." Slovo "Tureček" odněkud znal, ale za nic na světě si nemohl vzpomenout odkud. Tázavě na ní upřel svůj skelný pohled. "Tak já vám to teda řeknu, ale už naposled!" útrpně vydechla špekosféra. "Skoro dvacet let jste pracoval jako manažer. Ke konci i šestnáct hodin denně a to včetně sobot, nedělí a svátků. Kvůli přepracovanosti jste na přechodu pro chodce srazil autem nějakou starou pani.  Posloucháte mě vůbec?!" Významně pokýval hlavou. Tvářil se při tom jak Miloš Zeman při pokládání základního kamene nové dálnice. "Teď jste v Bohnicích. Snažíme se vás uzdravit, ale vy nám to pořád sabotujete!"

"Já už tu nechci bejt!" zaškemral pan Tureček.

"To bohužel musíte! Poslal vás sem soud a musíte se léčit. Jste totiž WORKOHOLIK!"

 

 

 

 


38 názorů

.proboha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..:)))))

FAE BOMB
17. 09. 2010
Dát tip
Horší je, že mi teď chtěj' sebrat invalidní důchod, když už jsem vyléčenej... :-( Mám strach, že zase začnu pracovat. :-((((((((

.-.no paráda..ne?..:)))))))

FAE BOMB
16. 09. 2010
Dát tip
Vyléčenej... Teď už do konce života nesmim šáhnout na práci, jinak v tom zase začnu lítat... :-)))))))))

..snad nejsi workoholik..propánička???????????????

FAE BOMB
16. 09. 2010
Dát tip
Sepote, dík. Ne každýmu se to ale líbí, jak vidno z kritik... Co mě inspirovalo? Moje nejhorší noční můry! :-)))))))))))

:))))))))))))))))))))))))))))))..tý brďo tak to je bomba..to bych ráda věděla co tě inspirovalo..no píšeš parádně!..:)

katugiro
17. 08. 2010
Dát tip
Na humornou povídku mi to přijde málo vtipné :)

FAE BOMB
12. 08. 2010
Dát tip
RakeW: Děkuji za komentář. Jseš asi první, komu se záchody líbily. Vostatní si většinou taky něco našli. Naštěstí. Tahle soutěž je, zdá se, docela dost náročná. Neni to pro žádný malý pisálky. Asi zalezu zpátky pod kamen...

RakeW
11. 08. 2010
Dát tip
Začátek se mi hodně líbí. Celá záchodová scéna je fakt dobrá a vtipná. Ale s příchodem namakanců to nějak ztrácí kouzlo. Halucinace mě už nebavila a vysvětlovací scénka s pointou mě přímo nudila :).

Saetri-Ihn
10. 08. 2010
Dát tip
Bych to právě negooglil, ale zahlídl jsem to u někoho v názorech tady níž a nevěděl jsem, čemu věřit. Dík za vysvětlení :)

FAE BOMB
10. 08. 2010
Dát tip
Protože jsem byl v zahraničí, tak odpovídám s menší prodlevou. Dík všem za přečtení a jsem rád, pokud se aspoň něco líbilo.

FAE BOMB
10. 08. 2010
Dát tip
Saetri: Nepředpokládal jsem, že se v tom bude někdo vrtat. Chloracetofenon zní dostatečně "medicínsky", tak jsem to tam šoupnul. Taky mě mohlo napadnout, že si to někdo vygooglí a hned mě zkritizuje. Fakt se mi ale nikde nechtělo hledat lék s účinkama LSD (asi, nezkoušel jsem a ani nechci, ač to může bejt sranda). Takový léky se zřejmě (už?) nepoužívaj. Vlastně jsem rád, že mi na to někdo přišel. Skoro všude se snažim nacpat nějakej skrytej pseudovtípek. Některý doteď zůstaly nepovšimnuty, protože je nikdo záměrně nehledal... Dva kubický centimetry CN by toho chlápka pravděpodobně zabily. Rozhodně by to ale bylo hnusný, takže to na sobě radši nezkoušet.

FAE BOMB
10. 08. 2010
Dát tip
Janina6: Slibuju, že už nebudu nikdy nic dělat! :-) Hlavně teda přestanu cpát čárku za uvozovky. To uznávám a opravil jsem. To zdvojení mi ale takhle zní lepší, ač uznávám, že je to asi špatně. Primář přestal mluvit spisovně, protože se naštval. Zkus naštvat faráře a uvidíš. Začne ti energicky žehnat rukou zaťatou v pěst a řvát latinský modlitby používaný při exorcismu...

FAE BOMB
10. 08. 2010
Dát tip
Winter: Mě tam šlo hlavně vo tu polívku. To je ale k večeři trošku málo. Tak dostali ještě nákyp. Je to levný a hnusný, tak proč ne. Třeba to zbylo vod voběda. A ten manažer? Když je někdo workoholik, tak asi musí furt něco dělat, podobně jako alkoholik musí furt něco chlastat.

Saetri-Ihn
08. 08. 2010
Dát tip
Bojový/ slzný plyn trochu nechápu (a to jsem si říkal, když jsem to četl, že tomu asi rozumíš, když to tam takhle jasně cpeš). Je to fajn napsané, takové lehčí, ale zase to baví. Líbila se mi vysílačka a halucinace. Ale jak už úsali jiní, chtělo by to se držet aspoň základních faktů - psát o správných léčivech a správných chorobách. Dneska už ty ústavy asi takhle nevypadaj, ale to i nevadí - třeba je to přiblížení vypravěče k hl. postavě, která si to může zveličovat. Bohužel to poslední věta zabila.

Janina6
06. 08. 2010
Dát tip
Na úvod mám jednu technickou poznámku k psaní úvozovek na konci přímé řeči. Ať už je přímá řeč zakončená vykřičníkem, tečkou nebo čárkou, patří úvozovky až ZA toto znaménko a další čárka za uvozovky se už nepřidává. Mrkni na to, protože v tomhle chybuješ velmi důsledně :-) Příklad - špatně: "Škoda, že nemám Savo!", zalitoval. Správně: "Škoda, že nemám Savo!" zalitoval. (Dalo by se napsat i takto: "Škoda, že nemám Savo," zalitoval.) Ve scéně s dvoumetrovou mouchou: Rád by jí zamával, ale něco mu však drželo ruku. Zdvojení, škrtni buď "ale", nebo "však". Jinak se mi ta halucinační scéna hodně líbí (jak ho ta moucha chápala a proto mlčela také... a dívali se na sebe celé týdny... :-) Překvapilo mě, proč primář během rozhovoru přešel od spisovného vyjadřování k hovorovému (tejden, starejch, prej atd.), příliš se mi to k němu nehodilo. Vtípek o Miloši Zemanovi mi přijde trochu laciný, jakoby dodatečně přidaný, že to bude sranda - nebyl zapotřebí, celé je to vtipné dost. Vtipné, nápadité a s dobrými dialogy. Jedna z lepších povídek, které jsem v červencové PM četla.*

papouch
03. 08. 2010
Dát tip
"To jsem já!", představil se. Vysílačku mělo jen asi deset lidí a takto se hlásil pouze on. " to se mi líbilo nejvíc :-)

Winter
30. 07. 2010
Dát tip
Nj, chtěl jsem napsat kritiku jako Pomerančová, ale napsala ji ... Pomerančová. Jen teda nevím, jestli je ve špitálech večeře o dvou chodech a manažeři mají charakter mírumilovného, neškodného a nezištného prosťáčka. Fakt se u toho nesmí myslet, no... Ale forma dobrá.

FAE BOMB
29. 07. 2010
Dát tip
K3: Těžký věci píšu většinou kolem zimy. V létě je vhodnější spíš něco lehčího...

K3
28. 07. 2010
Dát tip
Je to celkem vtipné, odlehčené, jenom pro pobavení. Ale nesmí se u toho moc přemýšlet.

FAE BOMB
23. 07. 2010
Dát tip
Neboj, příště si to rozmyslim.

FAE BOMB
23. 07. 2010
Dát tip
:-)

FAE BOMB
23. 07. 2010
Dát tip
VT: Ňáká svině, která mi chce veřejně udělat vostudu. Ale až já zjistim, kdo to byl, tak si ho celýho přečtu, vyberu to nejhnusnější, co má, a všude ho taky nominuju!

FAE BOMB
15. 07. 2010
Dát tip
Děkuji za polibek vod vepře. Určitě to neni dokonalý a postupně budu sám na sobě pracovat. Literátem se člověk nerodí, ale stává. Chce to ale hodně času a úsilí...

já to oceňuji, blbosti ale trochu ruší dojem. Četl jsem to před týdnem, tak se omlouvám, za stručnost. Už si tolik nepamatuji.

FAE BOMB
08. 07. 2010
Dát tip
Orange: Tvojí kritiku oceňuji slovním tipem. Jsem hlavně "blbůstkář", takže fakt jen tak plácám... Ponechme stranou, zda mě ptáci k ránu upozorňujou na skutečnost, že mám jít už spát, případně na co to vlastně mám alergii... Zamilovanej v tuto chvíli nejsem, takže já osobně mám hormony po delší dobu v normě... Velmi mnoho pisálků cpe do svejch děl aktuální roční období. Kolikrát z toho ztrácim vlasy na hlavě následkem škubání. Toto byl určitej protest. Je jen škoda, že to nikdo nepochopil. Časem zkusim střelit i první podzimní a zimní den a to s podobnym úvodem... Gratuluji. Ač ženská, všimla sis skutečnosti, že chloracetofenon je bojová chemická látka. Konkrétně "slzák". V lécích se nevyznám, tak jsem tam strčil tohle. Popsaný účinky ale spíš vodpovídaj' LSD. I to se zkoušelo jako bojová chemická látka a pravděpodobně to bylo pokusně nasazený Američanama ve Vietnamu. Nepřítel pak nebyl několik dní schopen boje... Každá jehla má plastový zakončení, kterym se nasazuje na injekční stříkačku. Ten plast má různý zabarvení a označuje průměr jehly a možná i dýlku. "Červená" jehla, pokud je mi známo, je nejtlustší. Nešpor je celkem známej a jeho ksicht se mi nelíbí, tak jsem ho tam strčil... Workoholik má zřejmě nutkavou touhu pořád něco dělat. Celkem lhostejno co. Takovej byl můj děda, než zestárnul. Brzo ráno vstával a furt něco dělal. U něj to ale bylo ještě v "normě". Pokud workoholikovi sebereš předmět jeho závislosti, tak klidně začne umejvat záchody, jen aby měl nějakou činnost... Děkuji za přečtení.

Jsem z tohohle textu trochu na orzpacích. Napsaný je celkem zručně, pobavil mě, ale na durou stranu mě ruší spoustu detailu a lehký dojem, jakoby autor sám svůj text "shazoval" - jakoby říkal: vlastně to neberte vážně, nestojí to za to, jen tak plácám. Co mě především rušilo: 1/ hned úvod: Byl první letní den. Bylo horko, květiny už dávno odkvetly, ptáčkové přestali zpívat a zamilovaným dvojicím se hladina hormonů vrátila do normálu - V první letní den nejsou květiny dávno odkvetlé. Naopak - spoustu jich právě kvete. Ptáčkové přestali zpívat -proč? Je večer? Ale večeře teprve bude (viz další text) a v nemocnicích a ústavech bývá poměrně brzo. Ta část se zamilovanými a jejich hormony na mě působí kostrbatě a nesmyslně - jak souovisí s létem, denní dobou a příběhem? Proč panu Turečkovi píchají na ukidnění bojovou chemickou látku? Alespoň to mi tvrdí google o chloracetofenonu - že je to bojov plyn. Jaký význam má zdůrazněné slovo červená u jehly? Zmínka o Nešporovi působí na mě trochu násilně - neřešil by to spíš ošetřující lékař? A když už, neřeka by sestra spíš "panu primáři" nebo "starýmu"? Nejsme odborník, ale popis chování pana Turečka na mě spíš působí jako popis chorobné pořádkumilovnosti (úkklid záchodu, stlaní postele, zhasínání svíček...), než workoholismus. Ale abych nekončila kritikou - jak jsem psala na začátku, umíš souvisle vyprávět a pobavila jsem se. Jen by si text zasloužil více péče a promyšlenosti.

FAE BOMB
06. 07. 2010
Dát tip
Lady: Tak já to dám do povídek. Pokud mám zábavné představy o psychiatrické léčebně, tak mi je neber. Jednou mě tam určitě za něco zavřou a zbytečně by mě stresovalo dopředu vědět, jak to tam dovopravdy chodí... a-n: Popelář-workoholik? To jako že by třeba vysypával popelnice šestnáct hodin denně a to včetně sobot, nedělí a svátků? Květoň: Dík. avox: První jarní už mám, tak asi proto. Připouštim, že se první letní den mohlo stát i něco zajímavějšího.

avox
06. 07. 2010
Dát tip
a proč právě první letní?

Mně je celkem jedno, co to je. Hlavně, že je to sranda.

ze začátku mi to připadalo jako docela vtipná úchylka : chorobná posedlost čistotou... pointa mě trochu zklamala, dal bych mu jinou profesi, klidně i popeláře... :o) písmenková polévka super :o) ale od tebe překvapující dílo, takže tip.

Tak nevím, obávám se, že tohle nebude moc pozitivní kritika. Jednak máš uvedeno, že to je fejeton, přitom je to povídka nebo prozaická miniatura a s fejetonem to nemá nic společného. Za druhé celou dobu předpokládám, že chlápek trpí nějakou formou obsedantně-kompulzivního uklízení a pak se ukáže, že je workoholik - obávám se, že by bylo záhodno si o workoholismu nejdřív něco přečíst, než o něm začneš psát. Za třetí máš dost zábavné představy o psychiatrické léčebně - neviděl(a) jsi v poslední době Přelet nad kukaččím hnízdem? A za čtvrté, místy je to napsané dost kostrbatě, člověk škobrtá o neobratná slovní spojení, překlepy a chyby. Bylo by fajn si to po sobě příště ještě jednou přečíst. Nicméně abych nebyla jenom negativní, musím říct, že je to docela napínavé a ten nápad s písmenkovou polévkou se mi moc líbil. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru