Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsou ženy lidmi, či nikoliv?

08. 09. 2010
3
17
2314
Autor
Notreal

...

Jsou ženy lidmi, či nikoliv?

Navzdory menším, či větším potyčkám se ženami (ala klasické muži nerozumí ženám), mě do dnešního dne tato otázka ani nenapadla, ba i teď působí docela šíleně, a proto jsem se jí začal zabývat. Tuto otázku položil neznámý autor žijící v dobách středověku, v publikaci Disputatio nova, a já si jí pokládám dnes, v 21.století, v dobách spravedlivě se tvářících lidských práv a svobod, v dobách, kdy emancipace žen překročila svůj, či snad i jejich stín.

Prapůvod otázky a středověkké následky:

Když se podíváme do knih, dočteme se o jisté Lilith*, služebnici bohyně Inanna**, která obývala Eden (Ráj) ještě před zrozením Adama. Ona sama stvořila Adamova ducha, čímž se jí stal Adam rovným.
Bůh dal Adamovi tělo a vznikl člověk. (Adam v tomto vyprávění není vlastní jméno prvního člověka, nýbrž obecným označením.) Dále chtěl Bůh dát člověku pomocníka, aby mu byl pomocník rovný, vytvořil ho Bůh z lidského žebra. Byla tedy stvořena pomocnice Eva. Lilith toto spojení rozhněvalo, spářila se s hadem aby sehrála roli pokušitele a přesvědčí Evu aby si kousla plodu ze stromu Poznání dobra a zla, který zasadila právě její bohyně Inanna. Eva pak přesvědčí Adama, a on udělá to samé. Pak se spolu Adam a Eva vyspí a Bůh je vyžene z Ráje (jíst z toho stromu jim totiž zakázal).

Už zde je nám  tedy žena představena jako něco jiného než člověk, a je to také prapůvod všech obav z žen, co najdeme v historii.
„Proto řekl Hospodin Bůh ženě: ‚Cos to učinila?‛ Žena odpověděla: ‚Had mě podvedl a já jsem jedla…‛ Ženě řekl: ‚Velice rozmnožím tvé trápení i bolesti těhotenství, syny budeš rodit v utrpení, budeš dychtit po svém muži, ale on nad tebou bude vládnout.‛“ Takhle interpretoval důvod ženské podřadnosti středověk, kde bylo povoleno ženu fyzicky trestat.

V rámci manželského svazku měla žena plnit různé povinnosti, muž měl nad ní dohlížet a vychovávat ji, k tomu mohl využívat i fyzických trestů, které ovšem měly být přiměřené. Například Tomáš Štítný ze Štítného umožňuje muži, aby manželce, která má určité nectnosti, ukázal „své právo panování“, nicméně předtím musí vyčerpat mírnější prostředky – příklad, dobrotu a domluvu. Jan Hus se staví negativně k bití holí, ovšem mírnější formy v kontextu doby nezatracuje.

Můj postoj k ženám:

Je zcela ovlivněn dobou a společností, která mě obklopuje. Jakkoliv je negativní ve smyslu důvěry k nim, vždy tu budou s námi a zbavit se jich nelze. Spíš vyhubí ony nás, než nám dojde že jim nelze věřit. Křesťanský pohled na ženu zní prozaicky, dvě možnosti interpretace: SEX=PRIMITIVNOST či HŘÍCH, nebo jde o AUTORŮV KOMPLEX podbarvený uměleckým umem zaobalit vše do čtivých a zákonných textů. Nebo snad plno dalších variant interpretací, do kterých nemám sil se v tomto článku pouštět.
Škoda že i v Ráji se musí bůh poslouchat. Eva ovlivnila Adama udělat něco špatného, samotná Eva byla ovlivněna zlým duchem Lilith.

Konečná odpověd na položenou otázku zda jsou ženy lidmi, či nikoliv, tedy vyjde opět záporně jako v onom 15.století.
Ne, ženy nejsou lidmi, jsou žebrem z člověka.

 

 



legenda
* - Lilith se v židovské démonológii označuje jako zlý duch, sukuba (succubus).
** - Inanna je bohyně plodnosti, lásky, pohlavního života a války

 


17 názorů

Cypherion
20. 09. 2010
Dát tip
vždyť to znáš ...:)

AFRODITA
17. 09. 2010
Dát tip
říkáme si lidé pravda je , že jsme živočišný druh dvou odlišných pohlaví a to z důvodu rozmnožování .

Dragora
14. 09. 2010
Dát tip
Kdyby se muži nechtěli nechat klamat, ženy by s tím nic nenadělaly. A konec konců je to i opačně a mužům to jde možná ještě o něco lépe :-))) Snad proto, že je to součást jejich podstaty nemohoucnosti plnit vše, co naslibují - aby dostali vše, co dostat chtějí :-))) Ale neberte mě vážně...

Notreal
11. 09. 2010
Dát tip
Rajmund - hodně štěstí v Tvém hledání :) Mimoň - zajímavý pohled, diky za něj Norbert Amehr von Strudel - taktéž zajímavá reakce, díky za ni Prosecký - souhlasím, není to žádné extra odborné psaní, Norsko a legrace jsou mi ukradené, zatím mě ještě nepobavil. Cypherion - Výborně, konečně někdo pochopil opravdový záměr úvahy :) PS: Normální? Co je normální? Co je normálního ptát se co je normální? Co je normálního se ptát na to co je normálního na to ptát se co je normální? Norma = stanovená nuda.

Cypherion
11. 09. 2010
Dát tip
seš normální vole??!! haha vtipný ten tvůj příspěvek...

Prosecký
10. 09. 2010
Dát tip
Chtěl-li by jsi učinit zadost odborné úrovni své úvahy, neměl bys skončit 15. stoletím. Možná že to nevypadá, ale mezitím přece jen uběhlo více než pět set let. Ačkoli jsem dalek jakéhokoli feminismu, logika nás nabádá ptát se důsledně. Třeba "Jsou muži lidmi?" Také bychom mohli dojít k závěru, že na světě prakticky žádní lidé nejsou. Nediv se, že si z tebe dělá takové Norsko legraci. Postrádám v úvaze zcela biologicko-fyziologický pohled. A ten je určující.

moorgaan
09. 09. 2010
Dát tip
uvaha dobra...vybilancovana, postavena na duverohodnych zdrojich vseobecne uznavanych.. ale zda to tak opravdu bylo - vi jen Buh.-)) ...muz i zena jsou absolutne odlisne bytosti - spojuje je pouze laska - diky ni mohou spolu vytvaret vztah a mit potomstvo-nebyt te chemie, tak si nemaji moc co rict a nechapou se... - otazka je špatně formulovaná - žena je člověk i muž je člověk a jako množné číslo a nebo v paru jsou tudiz lide! ...ptejme se spis zda nekteri lidé jsou lidmi kdyz...?

Nevím, jestli úvaha je zajímavá, nebo totálně trapná. Ale úvaha by měla vyvolat rozporné reakce, takže je asi dobře napsaná :-) A k tématu? Bojím se vyjádřit, protože "bůh" je žena (navíc Slovenka), takže prepač...:-D

Max Hutar
08. 09. 2010
Dát tip
Jsou to zvířata. A já jsem zoofil. Problém je v tom, že zatímco mužské násilí na ženách je definovatelné velice jednoduše, ženské násilí na mužích má velice nejasné kontury, je chronického charakteru, proto se to vždycky řešilo tak, že muži bylo poskytnuto dost prostoru, aby suverénně mohl v bojích vítězit, protože muž je stále ještě kontrolovatelný sám sebou i druhými a jeho chování lze stručně a výstižně popsat, takže se může stát předmětem diskuse a spění k určitému vyššímu cíli - to u žen nejde nikdy. Dnes se to řeší nivelizací pohlaví, ženě je upřen její chaos, je z ní vychováván chlapec s jinými orgány. Jsme nesmírně homosexuální společnost. Bože můj, ještě že to nejde dotáhnout do konce... Ale ani zpět do optimální pozice. Dávám tip za dobrou otázku, odpověď na ni zobrazená v úloze už je mi ukradená.

Norsko 1
08. 09. 2010
Dát tip
Nejenomže jsou ženy lidé, dokonce převyšují člověka

Rajmund
08. 09. 2010
Dát tip
Hochu, mluvíš mi až z duše. Určitě jsi pohledný mladík, který hledá někoho, kdo by ho uvedl do tajů lásky. Jsem sice starší muž, ale moje vášně ještě nevyhasly. Rád bych předal své zkušenosti s intimníhi hrami někomu mladšímu.

Adam byl odžebračen...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru