Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Srpen 10 - Hlasování

09. 09. 2010
3
31
4674
Autor
Tragicus

     Za měsíc srpen byla nominována následující díla:

     Blbej kšeft - část 1 autorky Daletth
     Křídla autora Benji
     Modrá, žlutá autora tsen-re
     My tady chcípnem! autora Saetri-Ihn
     Pravá ruka autora Davekiller
     Představy o počátcích citů autora Finch
     Prodám. Zn. Spěchá autora ThatGuy
     Radostná žihadla v kalužině cukru autora UchoNaKoleji_
     smaženice autora vindal drámo
     Spartakiáda autora Bohouš Krejza
     Tlustá autorky Lady de Winter
     Váza autora Michal Té

     Pište své komentáře u děl a hlasujte zde s případným komentářem s označením vážné kritiky, popř. pouze hlasujte zde s nutným komentářem (rovněž s označením vážné kritiky), pro jedno (jeden bod) až tři (1, 2 a 3 body) díla. Hlasování bude skončeno o půlnoci mezi 16. a 17. zářím.

    Další podrobnosti v klubu Povídka měsíce.


31 názorů

lovely Valerie

nestihla jsem kvůli práci. ale pokud bych ještě ohla, bylo by hlasováni takovéhle: 1/ tlustá od Lady de Winter - hořký příběh, které naplnění svého snu nachází u někoho jiného. lehce absurdní, přesto uvěřitelný. vykreslený reálně, nic mi nechybělo, nic navíc, tak akorát slov, míst, situací 2/ Blbej kšeft - část 1 autorky Daletth - velmi slušně napsáno, bavilo mě to, jsem zvědavá na pokračování, autorka zjevně umí vyprávět, prostě prima fantasy a slušná práce 3/ Křídla autora Benji - tenhle zdánlivě banální příběh, jak kdosi psal v kritikách, je umně vystavěný. autor umí vyprávět. navíc mě opravdu zaujal, nevyšuměl za chvíli po přečtení, zapamatovala jsem si ho

katugiro
16. 09. 2010
Dát tip
tentokrát to nestihnu... bohužel

StvN
15. 09. 2010
Dát tip
1. Finch 2. Saetri-Ihn Přimlouval bych se za to, aby autoři nebyli tak ukecaní. Je to jako poslouchat celý večer nudné povídání někoho, kdo si myslí, že hovoří zajímavě. Trochu střídmosti do toho psaní a bude to fajn. Myslet taky na čtenáře, ne jen na sebe a na to, že chci hodně mluvit mluvit mluvit.

jH
15. 09. 2010
Dát tip
jo, vážnej sem byl, takřka žlutě...

jH
15. 09. 2010
Dát tip
1. smaženice k vybrané sem se už vyjádřil pod dílem, odkládal sem furt čtení a teď už nic jinýho nestíhám díky práci...

K3
13. 09. 2010
Dát tip
1) Křídla - u mě vyhrála, protože byla napsána s opravdovou lehkostí křídel. Psáno s nadhledem. Jako podobenství. Téma a prostředí mě nijak nezaujalo, ale velmi vtipná pointa a poučení to vyvážily. 2) Pravá ruka - možná by měla vyhrát... Perfektně nahuštěná, kompaktní. Ta "šťavnatá" slova opravdu dodávají šťávu. Bez nich by to bylo úplně něco jiného. Výborný závěr a pointa. 3) Blbej kšeft - Moc se mi to líbilo, povídka v pravém slova smyslu. Velmi dobře rozepsané, napínavé, čtivé. Někdo psal, že to je lehčí žánr, ale to si já nemyslím; buď je něco dobré, nebo špatné. Na třetí místo jsem dílo zařadil proto, že závěr a rozuzlení mi připadaly přeci jenom slabší. Očekával jsem větší zvrat a překvapení. Ale jinak první tři povídky velmi vyrovnané.

bestye
13. 09. 2010
Dát tip
1. Daletth - Blbej kšeft 2. Bohouš Krejza - Spartakiáda 3. Benji - Křídla Komentáře pod díly.

Janina6
12. 09. 2010
Dát tip
1. Finch: Představy o počátcích citů Téhle povídce jsem nejdřív vytýkala "chladnost" vyprávění, ale při dalším čtení už jsem ten dojem neměla – je to spíš nezvykle promyšlený text se svou vlastní logikou, které se ale čtenář nedobere snadno. Prolínání snu a reality, přeskakování v čase, tajemství... těžko odolat. K tomu už tradičně skvělý styl vyjadřování. 2. Saetri-Ihn: My tady chcípnem! Saetri mě dokáže vtáhnout do situace přesvědčivými popisy jak děje, tak úvah hlavního hrdiny. Zdají se mi realistické a poetické zároveň. Místy by se možná dal vytknout přílišný patos, podivné kolísání mezi spisovností a hovorovostí, na druhé straně ale začínám mít dojem, že tyhle znaky už k Saetriho stylu nějak patří, že jsou součástí kouzla jeho psaní. 3. Benji: Křídla Tahle mě mezi "klasickými" vyprávěcími povídkami zaujala nejvíc. Má zajímavý příběh, odlehčený styl, humor a nečekanou pointu, autor se umí šikovně vyjadřovat. Takové "čtení pro celou rodinu" v tom dobrém slova smyslu.

Lakrov
12. 09. 2010
Dát tip
1. Spartakiáda autora Bohouš Krejza 2. My tady chcípnem! autora Saetri-Ihn 3. Tlustá autora Lady de Winter Spartakiáda autora Bohouš Krejza je autorovým dalším svérázným ohlédnutím, nepostrádajícím jak nádech dobové atmosféry, včetně vcítění se do role patnáctiletého kluka, tak jistý nadhled, který je jakousi přidanou hodnotou k onomu klukovskému vnímání. Přes všechny výhrady, jež uvádím v komentářích pod dílem, považuji tuhle povídku za nejvýznamnějšího reprezentatnta všech nominovaných. Jejímu autorovi nelze upřít vyrovnaný styl. My tady chcípnem! autora Saetri-Ihn je z těch tří vybraných povídek nejtěžším čtením a asi by bylo možné nařknout ji z 'nevyhlazenosti' textu. Na druhou stranu však nepostrádá povídkovou dynamičnost (přímé řeči, vnitřní monolog protagonisty atd...), což jsou z mého pohledu faktory, které dělají z příběhu povídku. Text je místy možná těžko proniknutelný, ale snad právě díky tomu nabývá ke konci jakési snové zamženosti, jíž je (snad záměrně) dokreslován obsah. Tlustá autora Lady de Winter je postavena na myšlence provázející (posléze pak pronásledující) možná polovinu ženské populace: Být krásná, zůstat krásná, případně umět se vyrovnat s opakem. Snaha o ono vyrovnání se je pak v téhle povídce dovedena až do absurdních souvislostí. Být text psán v první osobě, mohl by být čtenáři předkládán jako humor, založený na sebeironii. Takto, z pozice vypravěče, představuje spíš námět k zamyšlení. Erotiky přiměřeně k obsahu. Vhodné do čítanek pro mladé anorektičky :-)

Tragicus
11. 09. 2010
Dát tip
Winter: Jo, ja take musim monitor u nb nahnout dost dozadu, abych videl trochu vazne. LCD...

1. smaženice Byla jsem pryč, jedu pryč a až se vrátím, bude to s křížem po funuse, takže nemám čas číst všechny nominované povídky. Z těch, co jsem četla doteď, hlasuju pro tu, pro kterou bych pravděpodobně hlasovala, i kdybych přečetla všechny povídky datábáze a to zejména proto, že kdyby se na konci autor neusmířil s ženou, co má velký drdol, tak budu každého dne slídit u zastávky Olgy Hepnarové a čekat, kdy půjde básník kolem, abych ho mohla sledovat, svést a dělat mu ze života peklo sama, protože zhruba tohle jsou pocity, které ve mně jeho tvorba probouzí. Odůvodnění má sice jen dvě věty, ale snad to bude stačit. Že je zárověň sexistické by doufám nevadilo.

Winter
11. 09. 2010
Dát tip
Fakt, koupil jsem si totiž nový monitor a nemile mě překvapuje, že ačkoliv je parametry lepší, než ten původní, tak obraz žere hlínu. Při pohledu z boku je to fakt žlutý. Se teda omlouvám.

Saetri-Ihn
11. 09. 2010
Dát tip
((Já vidím tvoje hlasování i zkoušku jako vážnou, možná to bude u tebe :) ))

Winter
11. 09. 2010
Dát tip
Nefungují vážné kritiky!

Winter
11. 09. 2010
Dát tip
1,2,3... zkouška, zkouška

Winter
11. 09. 2010
Dát tip
Tak do toho taky praštím. 1) Finch 2) Benji 3) Bohouš Komenty jsem roztrousil pod povídkami. Trochu mě mrzí, že k žádné povídce jsem nemohl přistoupit bez výhrad, i ten Finch, jakkoli je v relevanci ostatních povídek pro mě nejlepšejší, mi v porovnání s Bergamotem přišel slabší. Jsou to spíš taková skoroprvní, skorodruhá a skorotřetí místa. Ale na to se zřejmě nehraje.

StvN
11. 09. 2010
Dát tip
Ještě se nám začnou čtenáři bouřit, že po nich chceme moc:) Já osobně upřednostňuji psaní komentářů přímo k dílům a tady stačí vyvěsit hlasování. Popravdě ale když vidím hlasování a podívám se pod povídku, pro kterou čtenář hlasoval a nevidím tam jeho "stopu", tak já zkrátka nevidím logiku a smysl toho, proč tohle všechno děláme. Možná o tom může do příště otevřít diskusi. Zajímalo by mě, co si o tom myslí autoři. Ostatně mě tak napadá, že se nám hezky podařilo vzbudit zájem čtenářů o povídky, ale zájem autorů jako by byl zapomenut kdesi vzadu.

Tragicus
10. 09. 2010
Dát tip
Navic je take prave ucel PM, aby naucila ctenare vyjadrovat se hloubeji nez jestli to ma 'smrnc' ci ne, jestli se libi ci ne. Neplacej prosim tedy nesmysly o sportu, prave by to musel byt sport, abys nepotreboval zduvodneni - u sportu staci seznam casu a poradi je jasne...

Dero
10. 09. 2010
Dát tip
1. Finch 2. Benji Komentář k Finchovi u díla. Benjiho text, sic jednoduchý a nepříliš nápaditý, se dobře čte. Autor se trefil do mého vkusu, pokud jde o rytmus textu. Líbí se mi, že píše docela vypsanou rukou, alespoň to tedy cítím z toho, s jakou lehkostí čiší z textu milá nadsázka. Dokonce jsem si při čtení maně vzpomněl na ruské povídkáře konce 19. století. Chtělo by to ještě osekat nepodstatný text, trochu zahustit. Jinak velmi dobré.

StvN
10. 09. 2010
Dát tip
Smyslem je, aby autor dostal komentář ke svému dílu. Každý smysluplný komentář pomáhá autorovi pochopit, jak jeho text zapůsobil na čtenáře. Není to tedy požadavek, který by byl vymyšlen pro účely hlasování. Koreluje se smyslem celé PM. Proto nebude žádné bezdůvodné hlasování započítáno. Děkuji za pochopení.

1.Křídla 2.Spartakiáda 3.Žihadla Pořád chcete zdůvodnění? No dobře! V tomhle pořadí se mi to prostě líbilo, stačí? Literatura totiž není sport, jestli to nádodou nevíte, a nedá se tak snadno hodnotit, jako třeba skok do výšky. Navíc, u mě je nejdůležitější, aby povídka měla tzv. "šmrnc", což je nedefinovatelný pocit, který buď mívám po jejím přečtení, nebo ne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru