Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Utopenec

11. 10. 2010
16
42
4612
Autor
Kiv Čitrem
Ježíš nesl svůj kříž až na místo jménem Lebka, hebrejsky zvané Golgota.
Tam ho ukřižovali a s ním dva jiné z obou stran a Ježíše uprostřed.
Pilát dal napsat a připevnit na kříž nápis tohoto znění: JEŽÍŠ NAZARETSKÝ, ŽIDOVSKÝ KRÁL.
Ten nápis četlo mnoho Židů, neboť místo, kde byl Ježíš ukřižován, leželo poblíž města.
(Jan 19, 17-20)
 
Nohy se potily na pedálech a otevřeným okýnkem profukoval svěží vzduch počínajícího jara. A taky výfukové výpary. Kolona aut se pohybovala pomalu. No jo, pátek odpoledne. Ale i tak je to lepší, než se trmácet autobusem a pak vlakem. Lucka na vedlejším sedadle podřimovala. Poslouchal rádio. Dnes se hraje play-off. Vítkovice se Slávkou. Možná se podívám. Lucka si půjde stejně lehnout hned, jak přijedeme. Je vždycky z práce strašně unavená, zvlášť v pátek. Je fajn, že ta oprava nebyla tak drahá a že to bylo docela rychle, těch pár dní, kdy neměli auto, bylo za trest. Akorát v pátek odpoledne je to za trest i s tím autem. Bylo to teď mírně z kopečka, takže neměl ani zařazeno, jízdu ovládal jenom sešlapováním brzdy. Jeli krokem. Tady na okruhu je to nejhorší, ale za hřbitovem už se to rozjíždí do tří směrů, tam se pojede jedna báseň. Tam pojede i na trojku.
 
Lucka otevřela oči a dívala se, jak si Zdeněk pobrukuje s rádiem nějakou odrhovačku.
„Goťák z tebe nebude, chlapče.“
„Myslíš? Takže do superstar mě nepustíš...“
„To určitě, to bych se musela před lidma hanbou propadnout, ty tvoje fistule jsou úplně mimo“ usmála se.
„Já si myslim, že se bojíš, že bych byl slavnej a ty bys musela ode mě odhánět davy rozvášněnejch fanynek.“
„Jo, jo, tak to je... Trochu jsem si zdřímla.“ Protáhla se.
„Však doma si ještě schrupneš.“ (Beztak je hokej.)
„Já nevim, jsem docela odpočatá. Nezajdem na hřiště na kofolu?“
„Chceš?“ (Poslední třetinu by měl i tak stihnout.)
„Jo, pořád jen z práce do postele, z postele do práce, ať je taky nějaký vzrůšo.“
„Tak jo, auto zavezem dom. Dám si pivko.“
 
Konečně minuli hřbitov. Silnice spojovala město s vesnicí, ve které žili. Byla lemována jabloněmi. Ale jablka tady nebyla dobrá. Chutnala hořce. Vysvětloval si to tím, že prach, který je na cestě a který usedá na plody, je hořký. Možná to tak opravdu je. Pláně polí, fádně šedobílé přes zimu, byly teď pastelově hnědé a zelené. Radost pohledět.
 
Zastavil před domem. Vypnul motor, zatáhl ruční brzdu, pohladil Lucku po koleni a dal jí pusu. Nechtělo se jim vstávat z pohodlných sedadel. Seděli a koukali přes přední sklo. Potřebovalo by umýt. Na nic nemám čas. Nakonec se přece jen zvedli, z kufru vzali igelitky s nákupem.
 
„Ahoj, mami!“
„Ahoj, dělám zeleninovej salát, dáte si?“
„Já jo.“
„A ty, Zdendo?“
„Taky. Děkuju.“
Byl trochu nervózní. Cítil podrážděný tepot krve ve spáncích. Kapička a vypění. Pořád je někdo doma, buď Lucčina máma, nebo táta, nebo ségra, nebo všichni. Nikdy nejsou sami. Když vchází do domu, má vždycky pocit, že jde k někomu na návštěvu, že by si měl upravit vlasy a pořádně opucovat boty.
Šel se převléct do druhého patra.
 
Za chvíli za ním přišla Lucka. Seděl v trenkách na okraji postele a díval se, jak si sundává rifle. Měl na ni chuť, ale copak to teď jde. Přitáhl si ji k sobě, odhrnul jí tričko a dal jí pusu na pupek. Zatáhl za lem kalhotek.
„Nech toho, musíme dolů na salát.“
„Já vím. Už abysme dostavěli...“
 
Chroupali salát. Cpali do sebe povinnou denní dávku vitamínů. Na tom si Lucčina máma zakládala. S Lucčiným tátou se často dohadovali kvůli jídelníčku – byly to téměř politické debaty, jeden z nich zastával zájmy zeleniny, druhý z nich zase zájmy masa. Nakonec si paní Křížová prosadila odpolední saláty, pan Kříž zase výběr ze tří druhů salámů v ledničce. Dohoda byla uzavřena, kompromis vytvořen. Rozkousl slunečnicové semínko, které zbylo na dně misky a které dvě minuty napichoval na vidličku.
 
Bylo pozdní odpoledne. Sluneční paprsky vykukující zpod mračen se tříštily o věž barokního kostela. Nedávno mu obec nechala udělat novou fasádu. Byl to přísný pozorovatel zdejšího života – zaznamenával všechny skutky, hříšné, neřestné, i ty chvályhodné.
Drželi se za ruce a kráčeli na hřiště. Chtělo se mu spát. Teď se asi začíná hrát první třetina.
 
Po velkoplošné obrazovce se proháněli obrnění muži na bruslích. Zdeněk je sledoval jen tak na půl oka (Slavie vedla 1:0), tak aby ho Lucka nemohla nařknout, že se jí dostatečně nevěnuje. Stáli vedle sebe u barového pultu a čekali, až jim vrchní – nerudný kovboj s umaštěnými vlasy – natočí kofolu a pivo. V rohu místnosti seděli štamgasti, koukali na hokej, občas gestem naznačili, že oni by to teda zahráli úplně jinak. Na druhé straně seděla zády k hracím automatům místní omladina. Vršili komínek z panáků rumu a stloukali pivní plot. Lucka nervózně odrbávala roh pultu.
 
Sedli si před hospodu, popíjeli a řeč vázla. To se jim stávalo často, konečně byli sami, bez kamarádů, bez Lucčiny rodiny, měli čas jen pro sebe – a najednou nevěděli, co si říct. Ani jim to mlčení nevadilo. Prostě jsou spolu a nemusí nic dělat, ani mluvit. Většinou tahle tichá meditace dvou duší netrvala dlouho. Byla přerušena hovorem o praktických záležitostech jejich společného života – v posledním půlroce to byla hlavně stavba vlastního domu. Zdeněk se nemohl dočkat, až budou bydlet ve svém, až nebude muset brát ohledy na náladového Kříže. Jenže to ještě nějakou dobu potrvá.
 
Soužití s Lucčinou rodinou nebylo vždycky snadné, někdy kousalo jak svetr z velbloudí vlny. Zvlášť s otcem to bylo někdy těžké. Od doby, co zkrachovalo místní družstvo, byl Kříž nezaměstnaný. Vystudoval zemědělku a celý svůj pracovní život zasvětil kravám, po revoluci se dokonce stal „krizovým manažerem“ kravína, jenže družstvo se po letech komunistického pustošení nedokázalo zvednout z prachu bídy a po několika letech bylo zrušeno a rozprodáno. Kravín nechal nový majitel zbourat a vystavěl místo něj skladové haly. Kříž se pak pokoušel najít si novou práci, ale marně. Vlastně jaksi zahořkl a Lucka i její máma ho podezřívaly z toho, že mu to takto vyhovuje, že ani o novou práci nemá zájem a baví ho hýčkat zahrádku před domem, rozmazlovat chundelaté černé psisko, mudrovat a obcházet vesnici s pohledem zrazeného muže. Taky často navštěvoval faráře, farář mu vypravoval o svých věrolomných ovečkách a pan Kříž na oplátku vzpomínal na krávy, které ho opustily.
Rodinná krize nastala, když se k nim měl přistěhovat Zdeněk. To nejde, aby bydlel cizí chlap s jeho dcerou pod jednou střechou takhle na hromádce, protestoval Kříž. Lucka tehdy byla ochotná odejít z domova, najít si se Zdeňkem podnájem a na celou vesnici se vykašlat. To se nelíbilo mámě a ta nakonec (jako hlavní přispěvatelka do rodinného rozpočtu) měla poslední slovo. Holka tady zůstane, Zdeněk se nastěhuje - a basta. Kříž se musel podřídit. Oba mužští si však nepadli do oka. Kříž se díval na Zdenka jako na narušitele jeho teritoria, který spí v jednom pokoji s jeho dcerou (aspoň, že postele si nesrazili k sobě). Zdeněk pohlížel na Kříže jako na paličatého pámbíčkáře, který se věčně fláká po vesnici, zatímco ostatní mu vydělávají na salámy v ledničce. Navíc na něj musí brát nepřiměřené ohledy – kolikrát už Lucce navrhoval, aby si postele srazili k sobě... Sex byl pro ně dobrodružstvím, které si mohli dopřávat v miniaturních dávkách a ještě navíc s vypnutým zvukem (a Lucka umí nádherně projevovat vychutnávanou rozkoš).
 
„Příští týden by měli přivézt trámy na střechu,“ prolomila mlčení nad kofolou Lucka.
„To abych objednal řemeslníky, zavolám Koutníkovi, snad mi pomůže.“ Vytáhl mobil a do kalendáře vložil poznámku s upomínkou: „strecha, vol kout“.
„Mám docela hlad, co ty?“
„Já taky, ale neměla bych večeřet. Držím dietu.“
„Ach jo, ta tvoje dieta... Stejně se mi líbíš taková, jaká jsi. Vždyť ani nejseš moc tlustá.“
„Ale su. A dokud nebudu hubená na svatebních fotkách, tak si tě nevezmu.“ (Tuhle její podmínku znal už dlouho a pěkně ho štvala.)
„Takže si dáš nakládanej hermelín, co?“
„Jo, ale sám si oddaluješ svatbu...“ usmála se.
„To je stejně sájens fikšn,“ humorně zvýraznil anglickou výslovnost posledních dvou slov, aby jí bylo jasné, že to bere s nadhledem a že není ironický a naštvaný.
Zvedl se a zašel do hospody.
 
Vítkovičtí vyrovnali. Omladina zhlučněla. Zaplatil a sebral dva talířky a košík se seschlým chlebem.
„Jejdamane, co to neseš,“ vykřikla Lucka, až se lekl. „Vždyť dneska je velkej pátek, proč si myslíš, že ste měli k obědu nudle s makem?“
Rozpačitě hleděl na utopence trůnícího na hromádce cibule, pak si ale uvědomil, že toto by určitě rozběsnilo doruda pantátu Kříže, a tak se usmál a řekl: „No a co, vždyť nevěřím. A stejně si myslím, že ten třiatřicetiletej chlapík by po mně nikdy nechtěl, abych na jeho vzpomínku jedl jenom krupicovou kaši.“ Usmál se svému vtipu. Byl ale sám.
 
Seděli vedle sebe, jedli a mlčeli. Ovšem už to bylo jiné mlčení. Mlčení v němž se uhnízdil konflikt, mlčení, které je někdy horší než vyprsknutá sprostá slova. Zapíjel chleba pivem, těsto se mu v ústech rozpouštělo na malé drobky. Za jeho zády se kostel utápěl v červánkovém západu. Odložil příbor. „No tak,“ objal Lucku. Bylo to, jako by objímal skálu.
 
„Nazdar, děcka, užíváte si romantiku?“ ozvalo se za nimi. Zdeněk zkameněl vedle skály. Byl to Kříž.
„Ahoj!“ řekla Lucka.
„Ahoj!“ zamumlal Zdeněk.
Kříž si sedl naproti nim a v tu chvíli spatřil na Zdenkově talíři utopence ukřižovaného nožem a vidličkou.
„Vždyť je dnes velkej pátek!“ řekl káravě s pohrdavou jistotou toho, který ví, co se sluší a patří.
Zdeňkovi začalo hučet v uších, zaškubal mu koutek oka (v tu chvíli mu bylo úplně jedno, že oknem hulákal moderátor, že Vítkovicím se podařilo vstřelit branku) a s klidem, jakého jen byl schopen (trochu se mu třásl hlas při pomyšlení, jaké troufalosti se dopouští) řekl: „No a co, doprdeleuž.“ Vstal a šel domů. Neohlížel se. Věděl, že si to Lucka nezaslouží, ale nemohl jinak.
 
Doma si vzal boty na běhání. Pořádně utáhl tkaničky a vyběhl do polí. Běžel a běžel a věděl, že se mu nikdy nepodaří utéct...

42 názorů

Narriel
18. 06. 2012
Dát tip
Jako samostatně stojící povídka ne. Jako část nějakého většího celku - super. I tak ale chválím, co už jsem chválila - čtivost, lehkost, krásně podaný "nadhled z donucení" - tj. sebeironie ve chvílích, kdy už zbývá právě jen ten nadhled, aby se člověk nezcvoknul docela.

Kiv Čitrem
18. 01. 2011
Dát tip
Zvíře jsem si mohl odpoustit - jenže já jsem napsal, že odkládám korektnost a ono se mi to moc nedařilo, tak jsem tam alespoň, dost uměle a neumně, přidal to "ty vole". Omlouvám se. To, že se ti Zdeňkův přístup nelíbí, mi rozhodně nevadí. Snažil jsem se, aby žádná z těch postav neměla pouze kladné nebo záporné znaménko.

K3
16. 01. 2011
Dát tip
Máš pravdu, přehnal jsem to. Hlavně ten první odstavec. Nudí se a otravuje se hrdina. Napsané to také není špatně a i sloh beru. Za poslední větu v tom odstavci se omlouvám, neměl jsem k ní skutečně právo. Za zbytkem textu si ale stojím, když člověk vstupuje do soužití s někým, měl by kus svého já věnovat ostatním. V něčem se přizpůsobit, nad něčím mávnout rukou, z něčeho ubrat... Ale totéž by mělo platit pro všechny - jak pro drahou polovičku, tak pro tchýni i tchána. Ber to pouze jako můj názor a neurážej se. To zvíře sis mohl odpustit.

Kiv Čitrem
14. 01. 2011
Dát tip
K3, odkládám na chvíli korektnost, protože jsi mě naštval/a. Že se ti povídka nelíbila chápu, to je otázka vkusu. Ty vole, ale kde bereš právo hrát si na psychoterapeuta, který lidem radí co mají/nemají vypustit..? (Mimochodem, psaní povídky jsem si užíval.) P.S. To, že se zamýšlíš nad postavou té povídky, mě těší, asi tak nudné to nebylo, když tě Zdeněk dokázal takhle rozparádit. K rozvodovosti: lidé se rozvádí právě proto, že očekávají jen tu Lásku (že je kladen takový důraz na tu opravdovou Lásku), ten nádherný nekritický a hřejivý pocit zamilovanosti, ale najednou, bohužel?, musí řešit tak trapně prozaické obyčejnosti jako je společné ranní vstávání, otravné rodiče jednoho z nich, víkendy na stavbě a to už holt zas tak cool není a pouhá Láska před nimi neobstojí, tady už musí nastoupit její kámoši Porozumění, Respekt a Tolerance.

K3
14. 11. 2010
Dát tip
Mně se to moc nelíbilo. Zdálo se mi, že se pisatel nudí nebo že ho to otravuje. A když se pisatel nudí, tak musí nudit i písmo, které napsal. Ani sloh mě až na malé okamžiky nezaujal. Asi bys měl na chvíli psaní vypustit. K obsahu: Zdeňkovo soužití s rodinou je hrozné. On by měl věnovat něco trochu většího než utopence nebo trochu soukromí. To se do té rodiny neměl radši stěhovat. Miluje vlastně Lucku? Moc se mi nezdá. Na prvním místě je asi hokej... Úplně se v tom odráží ta dnešní rozvodovost. Bez důvodů (lásky) se berou a bez důvodů se rozvádějí. Tip snad příště.

To slovo nemyslím nijak ve zlým:D... Ale prostě se to odehrává na vesnici (nebo mi to tak aspoň přišlo)

Kiv Čitrem
14. 11. 2010
Dát tip
Proč "agroburanů"?

Nebudu mít nějaký výhrady k tvému stylu, ale ta tématika mě prostě minula. Pozadí příběhu v podobě život agroburanů a konzervativních katolíků, to prostě není pro mě, sry;)

Janina6
09. 11. 2010
Dát tip
Závěr opravdu něčím připomíná Zapletalovy Půlnoční běžce... kdysi jsem je přečetla jedním dechem, a to byl, prosím, pěkně objemný román :-) Tohle mi tak čtivé nepřipadá, hlavně dialogy se mi zdají takové nic neřešící. Konflikt tam určitě je, ale způsob, jakým vyprávíš, jakoby ho spíš zakrýval, zahaloval příliš mnoha slovy. Potom to zase v jiné pasáži všechno řekneš na rovinu, vysvětlíš jak v učebnici dějepisu, co se kdy stalo a proč. Z toho mám pocit jisté nevyrovnanosti. Nejspíš by se to sneslo právě v delší próze (pokud by se ti podařilo dodat ději větší spád). Každopádně myslím, že tady na Písmáku je to jeden z těch lepších textů.*

Kiv Čitrem
08. 11. 2010
Dát tip
Mám jen drobné pojmové výhrady. Já nevím, jestli "realistická" povídka je to pravé označení, na to jsem málo podrobný, popisný, příliš si ze skutečnosti vybírám, co se mi hodí do krámku... A nevím, jestli ty tzv. banální problémy (co to je, sakriš, banální problém?), tedy problémy vznikající na třecích plochách lidských vztahů, lze označit jako banální - skoro bych řekl, že jde o problémy existenciální... P.S. Ten dialog v autě mi teď přijde taky dost ujetej :)

selviskhed
07. 11. 2010
Dát tip
je to celkem fajn, i když to není úplně můj šálek kávy. napsat takhle po všech stránkách "realistickou" povídku určitě vyžaduje jistý mistrovství. osobní problém mám s tím, že tuhle realističnost a postulování všech těch banálních problémů vnímám jako obyčejnost - sám mám rád raději atraktivnější prostředí, rád poslouchám neobvyklý dialogy etc.. dost mě obtěžují ty vysvětlující závorky. při prvním čtení jsem k textu cítil jistej odpor, ale napodruhé se to srovnalo - jsem rád že jsem se k němu vrátil. pořád mi vadí ten první dialog v autě

FAE BOMB
02. 11. 2010
Dát tip
Winter: Ty mi teda dáváš sodu... :-)) Židi, teda aspoň podle nejstarší verze těch hebrejskejch textů sice teda vobživnou, ale k pozemskýmu životu a budou nám vládnout. Podle těch novějších textů ale snad už uznávaj' klasický nebe. Asi teda podle nějakejch těch novějších proroků Starýho zákona... Asi si na tebe ale přivolám "palebnou podporu", pže tohle fakt nwm...

Winter
01. 11. 2010
Dát tip
Teda ne proto, že se chovají špatně k Arabům etc. .) ale proto, že ho vlastně nemaj, teda alespoň ne k posmrtnému užívání lidmi. (Alespoň jsem si to doposavad myslel)

Winter
01. 11. 2010
Dát tip
Počkat, Židi přece nechodí do nebe, nebo se pletu?

Flákač
23. 10. 2010
Dát tip
mně se to líbí, vidím tam jen jednu hroznou větu která to shazuje dolů: "humorně zvýraznil anglickou výslovnost posledních dvou slov" To je, prosím, děsná věta, asi tím, že jaksi poukazuje na to, že je to před tím humorné, proč? t.

Já tady cejtím velkej talent. Fakt tohle psaní je nadějný. K tématu: je jasný, že tohle téma je hodně český. protože snad nikde jinde ve světě nejsou věřící v menšině.

FAE BOMB
20. 10. 2010
Dát tip
Upozorňuju, že do židovskýho nebe se kvůli tý večeři nedostaneš a do islámskýho už vůbec. Do toho židovskýho se ale stejně dostanou jen Židi a možná pár proselytů, takže tak jak tak nemáš šanci. A u muslimů zas neni vo co stát. Je to tam samej terorista... :-))

Kiv Čitrem
20. 10. 2010
Dát tip
Ok, tož děkuju za povedený religionistický rozbor (: Právě večeřím, nalil jsem si dvě deci červeného a zakusuju chleba se sádlem (vepřovým) (:

FAE BOMB
20. 10. 2010
Dát tip
Taky jsem neměl tak vysokej cíl naznačit, že podle prakticky všech náboženství přijdou do pekla a do "nebe" je vezmou snad jen satanisti. Jen jsem trošku rozebral tu tvojí myšlenku utopenec=hřích... :-)))

Kiv Čitrem
20. 10. 2010
Dát tip
Nevím, jestli v té povídce bylo tolik důležité to, že on je věřící a ona ne?? (v textu se nedozvíte, jestli je věřící, možná jen ctí tradice, možná se jí dotkl evidentní útok na jejího otce)... Opravdu jsem to nechtěl vystavět jako polemiku ateismus vs. křesťanství (takto vysoký cíl jsem něměl...) - jen jsem chtěl zachytit ono "vztahové" ticho před bouří a bouře se dostavila právě u toho zatroleného utopence, stejně tak mohl otec volit ČSSD a klučina ODS... a klučina by třeba otrhával oranžový tulipán...

FAE BOMB
20. 10. 2010
Dát tip
Jíst na Velkej pátek maso je porušením církevních přikázání, takže celkem nic moc... Pro ateistu je to samozřejmě nezávazný, takže žádnej hřích nemá. To že spolu ale ty dva chrápou, to už je smrtelnej hřích a může je to klidně poslat do pekla... Tolik katolická církev. Jestliže je ten utopenec z vepřovýho masa, tak ten borec přijde do pekla, protože přestoupil Mojžíšův zákon. Cizoložnice bude ukamenována. Tolik židi... Pokud při přípravě utopence nebylo použito hovězí maso, tak se jíst může. Smilstvo neva. Tolik hinduisti. Bylo-li při přípravě utopence použito maso, o čemž však pochybuji, za trest se ten maník po smrti převtělí do nějakýho hodně hnusnýho zvířete. Smilstvo je taky zakázaný, takže je v příštím životě čeká nějakej strašlivej trest. Tolik krišňáci...

Winter
18. 10. 2010
Dát tip
Není to mínus, když se řekne (například) "francouzská literatura", vyvolá to v tobě určitou představu specifického psaní.

Kiv Čitrem
18. 10. 2010
Dát tip
Zapletala znám, ale nečetl jsem. Možná si ho přečtu. Doufám, že "taková česká literatura" není od tebe "mínusová" nálepka, jakože nejsem dost světovej :) Jinak, Vítkovice jsem nechal otočit skóre, to ti musí stačit, konečný výsledek se do textu nedostal...ale opravdu se ten zápas v ten den odehrál, takže můžeš zjistit... :)

Winter
17. 10. 2010
Dát tip
Je to taková česká literatura, znáš Zdeňka Zapletala? Prozaik z přelomu 80 a 90 let, napsal Půlnoční běžce. Nějak mi to tohle připomenulo. Občas možná příliš dovysvětluješ, takže text ztrácí na tempu, ale jinak asi dobrý. btw. doufá, že Vitek vyhrál!

Ok, zařazuju. :)

Kiv Čitrem
13. 10. 2010
Dát tip
Děkuju všem za kladné ohlasy, jsem rád, že se vám povídka líbila.

Kiv Čitrem
13. 10. 2010
Dát tip
Jejda, to budu moc rád, Lady de Winter (:

Ach bože. Zrovna tahle povídka. Zrovna dneska. Proč, bože, proč??? Stylisticky k tomu nic nemám, příliš mě to zasáhlo. Tip je samozřejmostí. Nominovala bych na Povídku měsíce, souhlasíš, Kive Čitreme?

Benji
12. 10. 2010
Dát tip
Nejen, že je to dobře napsané, ale také je to k zamyšlení. T.

nemluvná
11. 10. 2010
Dát tip
Opravdu za tipy tři, jako u Gabi, je to všech a zároveň o někom, je to ze života a přitom nadsázka, je to nenápadné nemoralistické poučení. A ještě legrace. Asi o každém pohledu okolo nebo vyslechnutí hovoru v tramvaji, v kavárně...to umíte napsat, rozvinout. Pěkné,to bych chtěla umět, musím začít víc naslouchat...

Zuzulinka
11. 10. 2010
Dát tip
bože, tady čtu o síle čirého pokrytectví, o té, se kterou se potkávám denně a která je vynášena a nošena dobou a také námi na rukách...a člověk bojjue jen tím během, jen tím, že nalezne smysl v utíkání

Není zač, rádo se stalo:)

Kiv Čitrem
11. 10. 2010
Dát tip
Děkuju za hodnocení, Auroro. Mé ego se tetelí (:

Pěkná povídka o vychladnutí lidských vztahů a nemožnosti nic změnit. Perfektní psychologické vykreslení, navíc použiotí křesťanských symbolů je velice nápadité. Pantáta Kříž, ukřižovaný utopenec...to mě dostalo. Přestože povídka vypadá jako pohodička, má neuvěřitelnou vnitřní gradaci, konflikt a pointu. Tohle se ti fakt povedlo.T

Kiv Čitrem
11. 10. 2010
Dát tip
Kluci, děkuju za pochvalné poznámky... z "gastrokomponent" povídky jsem asi nejpyšnější na nudle s mákem a nakládaný hermelín (:

"smršť", pardon. Zdraví Zbynďa, Jára, Jirka, Vašek a Franta. posíláme avízka. (napsáno přehledně, kultivovaně, nalinkovanost životů až horrorová)

"gastronomická" verbální sjmršť : tři druhy salámů, kofola,utopenec...atd.... ....A :"Rozkousl slunečnicové semínko, které zbylo na dně misky a které dvě minuty napichoval na vidličku". Bravo! Hrůzyplný text zn. "není úniku", byť tváří se jak idyla. tipujeme, a rádi!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru