Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tlustý o smrti

25. 11. 2010
20
22
5428
Autor
StvN

Nedělá si iluze.

Tlustý si často představoval situace, v nichž A. umírala nebo se vdala a měla děti s jiným mužem, a třebaže by i tak nejspíš někde žila, oni dva by se již nikdy neviděli. Doufal, že díky této představě něco pochopí, avšak nepochopil vůbec nic, stejně jako nic necítil, snad kromě podivné prázdnoty při představě, že by ji potkal po dvaceti letech jako docela jiného člověka, s nímž by neměl nic společného, a pro kterého by minulost znamenala jen letmý úsměv při vzpomínce na něco veselého – to ten Tlustý.

Napadlo jej, že mu matka v dětství řekla o smrti svého milého, - chlapce, který se utopil v řece, když mu bylo osmnáct a ona si myslela, že si ho vezme za muže. Myslel na to, co jeho smrt znamenala tehdy a co znamená nyní. Představoval si, jak asi matka na svou velkou lásku vzpomínala v průběhu života, který se měnil, na rozdíl od života mrtvého chlapce, který ustrnul kdesi v minulosti, asi jako když se zkusíte zastavit na prohlídce jeskyně a počkáte, až ostatní odejdou tak, že všechna světla zhasnou. Prohlížel si často její obličej, když vařila nebo mu upravovala límec na krku a nikde v jejím výrazu neviděl důkaz o tak blízce prožité smrti; nejspíš proto, že to nebyla její smrt, myslel si.


22 názorů

meralda s.
07. 02. 2014
Dát tip

*


evalota47
27. 06. 2011
Dát tip
Taky jsem tu něco podobného dala,třeba si to čtenáře najde...ale ten tvůj namlsek mě opravdu namlsal..kdepak najdu te zbytek?

mě taky namlsalo

pozorovatel
24. 12. 2010
Dát tip
jak mi tvý starý věci přišli neprocítěný, tak tady sleduju, že sis z tý svý chladnosti udělal ..no, jak to jen říct - jako když vrah stojí nad obětí a hledá v její tváři svý vlastní emoce.. takový sentiment

Lan
10. 12. 2010
Dát tip
Miluju miniaruty! A tahle je moc povedená. (Omáčka ani malta mi nechybí.) Mám ráda prostor k vlastní fantasii. Právě jsem si nalila sklenku vína, sednu si před krb...a...mám krásný námět k myšlenkám...

Water Lily
28. 11. 2010
Dát tip
T* čekám na další:-)

Souhlasím s Marvinem. Píšeš poezii. Aspoň teda podle toho, jak jí chápu já. I když vím, že bys nesouhlasil.

meladori
25. 11. 2010
Dát tip
hm, A. jako spravna hlavni hrdinka nezemre. je to namlsavaci, asi te teda na stary kolena budu muset cist :)

Janina6
25. 11. 2010
Dát tip
Těším se.

Jako bych ji měl předplacenou, Stývne...

StvN
25. 11. 2010
Dát tip
Máte pravdu. Jsou to vzorky zdarma, které mají čtenáře namlsat, aby věděli, že se mají na co těšit. Marvine, je to opravdu a doslova vytržené z textu a je to jen taková část, která může být celkem bez újmy prezentována samostatně jako ukázka. Nemusíš mít strach, že bych neměl dost dobré omáčky kolem, ale víc sem toho dávat nebudu, protože na to není prostor. Doufám, že pokud k tomu někdy dojde, tak si tu knihu pořídíte a přesvědčíte se sami. Norsko, zpočátku to možná expriment byl, teď už je to vážná věc:)

Norsko 1
25. 11. 2010
Dát tip
Tenký o smrti. Píšeš, stývne? Píšeš?

Tragicus
25. 11. 2010
Dát tip
Prijde mi to dostatecne uzavrene, pokud z knihy pak jedine, Tlusteho kratke prozy. Dobre.

Ustrnout... ustrnutí... To slovo mě zastavilo ve čtení, ale viděla bych to spíš jako plus, ne jako škobrtnutí. Takže výslednej pocit z textu je - malý zastavení se.

Slimáček
25. 11. 2010
Dát tip
oh, krása*

Prosecký
25. 11. 2010
Dát tip
T*

To je reklama na povídku stylem - vzorky zdarma? Mám pocit, že je to malé i na bonsai.

Norsko 1
25. 11. 2010
Dát tip
zdá se, že experimentuješ nejen se slovy, ale i s typem útvaru

Jako vždycky - vytržený list z dobré povídky (knihy). Čtenáře to akorát namlsá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru