Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klíč ke šťastné budoucnosti?

28. 11. 2010
1
4
1434

Žijeme v době, kde zmizely velké vize a nebo se schovaly do náručí sekt, spolků a neurčitých náboženství.

Parní lokomotiva pokroku zmizela ve finančním koutku supermarketu, náboženská dogmata vyčpěla a schovala se do alternativy ČT2 a rozhlasových stanic, které nikdo neposlouchá. Člověk bloudí v kruhu rozpadající se ideji sociálního státu. Z amplionů komerce vyřvává neomalenost, zploštělost a laciný hedonismus. Lidem je předkládán prohnilý americký sen, sen o penězích, sen o moci, sen o požitcích. Eva s Adamem odešli z ráje a teď se chtějí vrátit do jeho smrduté atrapy nočního podniku.


Touha po altruismu se zredukovala do kabátu laciných beneficí a osobních exhibicí špatných svědomí. Člověk a egoismus, člověk a egocentrismus. Otázky, které plní média. Kde je společnost, kde zamyšlení? Rychlost, povrchnost, uspokojení. Nová dogmata. Proč se ptát, proč přemýšlet?


Kam se poděla budoucnost? Ta budoucnost, co klepe na dveře na horizontu našich životů a ptá se? Ptá se dětskýma očima, občas vykoukne z našeho podvědomí, promění se v přírodní katastrofu a dá ránu. Opravdu zmizel přesah našich činů a jejich důsledků? Plochost vymývání mozků mainstreamem, který nám píchá morfin bezmyšlenkovitosti. Morfin falešných model sportovních vítězství, dobře odzpívané písničky, hezké holky na modním molu. Je lepší snít otupělost výrobní jednotky nadnárodní společnosti v jámě daní systému?


Chce se někdo probrat a ukázat prstem? Ukázat na nesmysl a absurditu kolem. Na ovládání jednoho druhým, přerozdělování přerozděléného a vypitou fantazii nekonečnými seriály o ničem? Ne nejde o stížnosti, jde jen o otázky … Otázky o čistých technologiích, které se nepoužívají, protože se musí vydělat na těch starých. Otázky o smyslu generování zisku tam, kde společnost neroste, ale vymírá na kapačkách imigrace. Škrty a sociální dávky místo dětských úsměvů …


Přichází ontologická otázka: "Proč?". Zapnout televizi, vypnout myšlení. Ztratil se na dva dny pejsek a v hlavních zprávách právě vytvořili tisíce vystresovaných truchlících. Happy end jemu i nám.


4 názory

alcap on e
12. 01. 2013
Dát tip

t


blbjenka: děkuji opraveno ... :) Honzyk & blbjenka: nešlo mi o kritiku ani laciné tepání. Byla to reflexe, jde mi spíš o pocit a o odpovědi na otázky. Nevím, mě to nějak negativní ani nepřijde ... jen mi to nepřijde moc udržitelné ...ale tak civilizace odcházejí a přicházejí ... Americký sen je prohnilý, nemá už nic společného s tím, na čem Amerika byla vybudována ... sSmrdutý je expresivní schválně ... Nepotřebuji si stěžovat, nemám na to čas, pracuji v automotive :D

blbjenka
28. 11. 2010
Dát tip
tak to ale bylo vždycky. každá doba má své nešvary, jimž někteří sadno a rychle podléhají a jiní do nich lacině tepou a ukazují prstem. na dnešní době je toho spousta ke kritice, ale když se moc tlačí na pilu, vyznívá to divně, obzvlášť, dojde-li na slova "prohnilý" a "smrdutý". když zamyšlení, tak pořádné, když kritika, tak konstruktivní. tohle zůstalo na půl cesty, byť oceňuji snahu. (ps: 1 hrubka v prologu, 1 překlep v posledním řádku, v druhém řádku přdpos. odstavce)

Honzyk
28. 11. 2010
Dát tip
...zpocatku dobre myslena, trosku na pazitku nasekana agitka, hele,., me spousta veci taky D NES K A zvlast, sere, a podobny, jako tene, jak tak koukam, ale nevim, esi todle neni veš vysledku jen kousek z vyfuku prave se rozjizdejici audiny pana namestka, kerej na nas oba zvysoka sere....tak nejak, no...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru