Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - listopad 2010 - hlasování

08. 12. 2010
3
45
3913

Vážení a milí, za měsíc listopad 2010 si nominaci na povídku měsíce vysloužily následující texty:

 

Toho dne bylo sychravo autora Yarrod

ŽENSKÁ BEZ CHLUPŮ JE DIVNÁ autora Měrka_out

Malířka je lepší, než zpěvačka. autora sharik

Mrtví v nás autora Saetri-Ihn

Triptych života ( I. Lea ) autora Adam Axl Rose

 

Dílo Teta Líza autora Edvin1 bylo staženo na vlastní žádost autora. Pokud jste pro něj již někdo hlasoval, můžete své hlasování změnit, pokud to neuděláte, budu Tetu Lízu ve vašich hlasech ignorovat (pozor, Lakrov, tvoje hlasování pak bude neplatné, protože jsi hlasovala jen pro ni!). A domnívám se, že ideální forma demonstrativního nesouhlasu se stažením tohoto textu je jeho otipování, ideálně spojené s kritickým okomentováním. :)

Do půlnoci mezi 15. a 16. prosincem můžete hlasovat pro jedno až tři díla. Pokud dáte hlas třem, dostane první tři body, druhé dva a třetí jeden bod. Pokud pouze jednomu nebo dvěma, počítá se to, jako byste neudělili první, popřípadě druhé místo, tzn. hlasujete-li jen pro jednu povídku, dostane pouze jeden bod, hlasujete-li pro dvě, dostane první dva body a druhá jeden bod.


Mějte, prosím, tento systém hlasování na paměti. V minulosti se stalo, že mnoho kritiků hlasovalo pouze pro jednu povídku, čímž defacto znevážili své hlasy pro ní, načež vyhrála povídka jiná, která si to dle názoru týchž kritiků rozhodně nezasloužila. Uvědomte si, že udělíte-li body pouze jedné povídce, může to tímto pro vás nežádoucím způsobem ovlivnit celkové pořadí a tři hlasy fundovaných kritiků, kteří vyberou jenom jeden text, budou stejně hodnotné jako pouhý jeden hlas nezasvěceného nadšence, který vybere texty tři.

Základní podmínkou, aby bylo vaše hlasování uznáno, je, abyste uvedli dostatečné odůvodnění, proč hlasujete tak, jak hlasujete, a to buď přímo pod soutěžními texty nebo zde v diskusi. Hlasování s odůvodněním "líbilo se mi to" bude po zásluze ignorováno. Hlasování označte jako vážnou kritiku.


45 názorů

Díky, Kamile, jdu to spočítat. :)

Ahoj Lady. Z důvodu odstoupení Eda postupuje Saetri na třetí místo. Dík

Yarrod
16. 12. 2010
Dát tip
Jinak se omlouvám, že jsem svůj text nominoval sám, ale říkal jsem si, že tak dostanu víc kritiky a budu tedy vědět, co zlepšovat :) Jinak samozřejmě všem děkuji za konstruktivní komentáře

StvN
13. 12. 2010
Dát tip
1. sharik - pro mě v tomto kole jediný stravitelný text, který má tu výhodu, že je ucelený a jak už jsem psal, má hlavu a patu.

Edvin1
12. 12. 2010
Dát tip
StvN - díky, omluvu přijímám. Janina6 - jak vidíš, vyhledávám si koutky, kde je trochu víc čisto než jinde. Marv: Solidní knihkupectví nehází všecky žánry na stejnou hromadu - mají k tomu různá oddělení. Tedy aspoň ta, kde já nakupuji. Zohlednění skutečnosti, že není možno srovnávat hrušky s jablky, je vždy doporučeníhodné.

Janina6
12. 12. 2010
Dát tip
Edvine, to jsem ráda, že vím, jak se na to díváš. Nejdřív jsem tvé odstoupení pochopila špatně a málem se tu už za tebe hádala v domnění, že ses prostě jen nechal někým vytočit... Říkám si, když jsi to v soutěži (což je řekněme miniaturní vzorek písmáctva) nemohl vydržet, jak vůbec vydržíš na Písmáku jako takovém?

StvN
12. 12. 2010
Dát tip
Edvine, to ode mě moc slušné nebylo.

Edvin1
12. 12. 2010
Dát tip
StvN: Mluvíš něco o slušném chování - zveřejnění mého soukromého vzkazu není slušné. Tak nějak jsi narušil "zpovědní tajemství". Lakrov: Aspoň k něčemu byla ta moje pitominka užitečná. Ať žije p r ó z a !!! :-O

Lakrov
12. 12. 2010
Dát tip
S potěšením vnímám zjištění zvyšujícího se zájmu o povídky nebo prózu obecně. Jen tak dál. Děkuji za avízo.

1. Yarrod, Toho dne bylo sychravo - stylově čístý text, působí uceleným dojmem, s krásnými obrazy, dobře vykreslenou atmosférou. DOnutil mě jen tak mimochodme k přemýšlení o takových věcech, jako je štěstí, smysl života, úhel pohledu a právo na ovlivňování života druhých. Velmi dobrá práce, mylsíim. 2. Saetri-Ihn, Mrtví v nás. Také velmi zajímavý text, i když jsem mu, pravda, přišla plně na chuť až při druhém a dalším čtení. ALe to vypovídá o hloubce textu spáš než o něčem jiném. Nárořné téma jako je smrt velmi blízkého člověka, kterou někdo jiný zavinil a pocity vůči tomuto viníkovi myslím autor zvládnul dost dobře. Líbí se mi forma - snaha zachytit proud myšlenek hlavní postavy a v tom proudu vyříkat vže důležité. 3. sharik, Malířka je lepší, než zpěvačka Krátký zábavný text, který mě opravdu pobavil. Autor zjevně umé zacházet se slovy a neptřebuje jich přespříliš k otmu, aby vyjádřil, co che říct.

StvN
11. 12. 2010
Dát tip
Edvine, a kde prosím dělám něco jiného, než co říkám? Jinak nechápu, proč z toho děláš takovou vědu.

Edvin1
11. 12. 2010
Dát tip
Adam: Máš v obou bodech recht. StvN: Káže vodu, pije víno... Jedinou mou chybou bylo, že jsem se nechal zapsat do soutěže, o níž jsem neměl přehled. To, že jsem se nechal předčasně vyřadit, nepokládám za chybu, nýbrž za jediné možné řešení ve chvíli, kdy jsem se tam začal cítit hrozně. Už se znovu omlouvat nebudu - udělal jsem to párkrát.

Tragicus
11. 12. 2010
Dát tip
A ted vazne: 1. Saetri-Ihn 2. Měrka_out 3. Yarrod

Tragicus
11. 12. 2010
Dát tip
1. Saetri-Ihn 2. Měrka_out 3. Yarrod

Saetri-Ihn
11. 12. 2010
Dát tip
Nebýt nihilistický sociopat, cítím se hluboce uražen, je to nepěkné chování!

Janina6
11. 12. 2010
Dát tip
Uznávám, že i takhle se lze na celou věc dívat.

StvN
11. 12. 2010
Dát tip
Slušnost je také zachovat se fér a ne tvrdit, že se nechce účastnit pro velkou konkurenci, přičemž pravda je taková, že se nechce účasnit proto, že nechce stát vedle některých autorů, kterými pohrdá. Ne jen, že mi to přijde neslušné, zároveň je to xenofobní a je to projev nesnášenlivosti.

Janina6
11. 12. 2010
Dát tip
Slušnost je omluvit se za svůj přešlap, ne ho neudělat... Já Edvinovým činem nejsem nadšená, ale snažím se ho pochopit. Lidi občas udělají blbost, většina z nás si tohle bude pamatovat, takže Edvin si vlastně docela ublížil, řekla bych, ale pořád v tom nechci vidět zlý úmysl.

StvN
11. 12. 2010
Dát tip
Janino, co ti na to mám říct? Říká ti něco pojem slušnost? Nebo je dnešní doba prostě taková, že si bude každý sobecky hájit jen vlastní zájmy.

Janina6
10. 12. 2010
Dát tip
Dostala jsem avi, tak snad pár slov. Když autor může své dílo sám nominovat, tak by měl mít právo i odstoupit ze soutěže, pokud má pro to vážný důvod. Edvin se už omluvil. Nevidím v tom sabotáž soutěže, snad jen obyčejnou lidskou slabost, jaká může postihnout každého z nás. Nevím, co provedla Lakrov, v jejích komentech čtu jen to, že hlasovala pro povídku, o které netušila, že bude stažena, a nechce už hlasovat pro jinou. Ani to mi nepřipadne jako útok na kohokoli. Ale přiznám se, že v tomto kole mě trochu zklamala úroveň některých textů a taky některé komentáře u povídek - výpady proti "idiotům", kteří si dovolili nebýt nadšeni... Možná jsme už před těmi Vánocemi všichni přetažení, nehroťme to.

StvN
10. 12. 2010
Dát tip
Chápu, že mě tu dost lidí nemá rádo, ale to, co předvádíte teď, je trochu moc. Jestli má někdo pocit, že musí za každou cenu tuhle soutěž kazit, tak vám to ulehčím a skončíme to hned. V případě, že nemáte tak velké ambice, Lakrov a Edvine, a vaše činy jsou motivovány čistě sobeckými pohnutkami, pak vás poprosím, abyste se této soutěži vyhnuli. Edvine, vzhledem k tomu, že ti nestojím ani za odpověď, tak tu vyvěsím to, co jsi mi napsal, pro případ, že by si stále někdo myslel, že jsi svůj text stáhnul ze skromnosti. Kamil tě odhadnul velice přesně. **** Od Edvin1 Pro StvN Odesláno 09.12.2010 19:41:02 Předmět Teta Líza Ahoj! Je mi proti mysli, abych byl srovnáván s některými autory, jejichž texty se objevily mezi těmi, jež soutěží o titul Povídka měsíce. Prosím, zruš mou účast (jedná se o text Teta Líza). Děkuji Ed

Odhlásit svou povídku kvůli ostatním, je stejné, jako přestěhovat se kvůli sousedům... A nikdo se nestěhuje tehdy, pokud si myslí, že by sousedé byli lepší než on! Spíše tehdy, když jimi opovrhuje...

Edvin1
10. 12. 2010
Dát tip
Marvin: Odpověď soukromě. Zde se Ti pouze omlouvám. Ed

Edvin1
10. 12. 2010
Dát tip
Lakrov: Omlouvám se Ti. Ed

Lakrov
10. 12. 2010
Dát tip
Děkuji za informaci. Navrhovaná ideální forma demostrativního nesouhlasu je z mé strany již vyčerpána :-) ; nominace přišla ode mne. Pro jiný text v tomto kole hlasovat nebudu; nejde přec o to, "bodovat za každou cenu", ale ohodnotit, povídku, která se mi líbí. A taková už tu není. Považuje -li někdo tento názor za formu demontrativního nesouhlasu s nominacemi tohoto kola soutěže, pak je to pro něj námět k zamyšlení...

Dílo Teta Líza bylo staženo na vlastní žádost autora. Pokud jste pro něj již někdo hlasoval, můžete své hlasování změnit, pokud to neuděláte, budu Tetu Lízu ve vašich hlasech ignorovat (pozor, Lakrov, tvoje hlasování pak bude neplatné, protože jsi hlasovala jen pro ni!). A domnívám se, že ideální forma demonstrativního nesouhlasu se stažením tohoto textu je jeho otipování, ideálně spojené s kritickým okomentováním. :)

Janina6
10. 12. 2010
Dát tip
1. Saetri-Ihn. Má lepší povídky, ale i tak je to jediný text v tomto kole, který mi jako čtenářce přináší něco nového - zvláštním způsobem autorova přístupu k tématu a úrovní vyjadřování. Uvědomuju si, že takhle ode mě dostane jen bod, ale ostatní mi buď nepřipadnou jako povídky, nebo jsou to povídky, které mě nebavily.

Tak: 1. Triptych zivota. Povidka me zaujala na prvni pohled. Do pribehu je ctenar vtazen okamzite, bez nejakych rozvlacnych hacku a udicek. (A Adam suka divku ve veku sve dcery) "Fresh" styl psani, autor je jeste neokoukany, hezka prace s dialogy, vypravuje pribeh mezi radky (oprosteni od nudnych popisu). Ja mam viteze. Mozna mu poslu svoje nasravacky (teda kdyby chtel) 2.Zenska bez chlupu. I love Merka. Musim fakt vysvetlovat proc? Protoze je to original a velkej talent. Svym stylem psani je vysoko nad prumerem. Pro Merku bych mozna i spalila podprsenku. Teda kdyby chtel. ;-DDDDD 3. Malrka je lepsi nez zpevacka. Dilo me take zaujalo svou originalitou sdeleni. (poslu mu balicenku s kojotim hovnem, teda kdyby chtel). Ja jsem proste uz prepovidkovana. Povidku dokaze v podstate napsat kazdej, ale zaujmout malokdo. Jinak samozrejme nejsem fundovany kritik, ridim se pouhym instinktem. Jakoze kdybych byla ctenar, kterou knizku bych chtela docist do konce. Jo? Muze byt?

Edvine, neblázni, jednak ta povídka je dobrá a jednak zatím s Měrkou vedete, škoda vzdávat dobře nakročenou soutěž jenom kvůli momentálnímu záchvatu komplexu méněcennosti. ;)

Edvin1
09. 12. 2010
Dát tip
Myslím, že v konkurenci s některými díly nemám šanci. ;-) Abych si ušetřil ostudu, stahuji svou povídku. Ed

Winter
08. 12. 2010
Dát tip
Bohužel se tento měsíc nezúčastním .( Tož hodně štěstí.

Lakrov
08. 12. 2010
Dát tip
1. Teta Líza autora Edvin1 Zaujala mě svou lehkostí, vtipem a nenásilným podáním, usilujícím v první řadě o sdělení; podáním, oproštěným od jakékoli pózy. Ze všech nominovaných povídek je pak jediná, splňující (mé) kritérium "klasická povídka".

1. Měrka, jak jinak. Je nejlepší. Kdo to nevidí, je blázen... Jasné 3 body! 2. Teta Líza. Má to formát povídky. Úvod, dialogy, obsah, takže 2 body. 3. Toho dne bylo sychravo. Je to sice rozvláčné, ale má to děj, dialogy, takže u mě 1 bod za snahu. Bramborová medaile: Mrtví v nás. Sory, ale tentokrát moc nezaujalo, příliš popisné, málo akce, žádná přímá řeč... PS: Zde jen tolik. Malířka je lepší než zpěvačka a Tryptych života podle mě nejsou povídky, ale třeba se mýlím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru