Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Seděl

14. 12. 2010
18
41
4274
Autor
Lakrov

Točil se ke světu zády, aniž by ve skutečnosti chtěl.

 


Někdy se stalo, že mu cosi z nitra poručilo a musel zatnout pěsti, aby odolal. Obyčejně však usedal, aniž by musel zvlášť spěchat. Dost často se takhle zastavil, aby se díval do prázdna před sebe.


Promnul si šíji a podíval se doleva. Dle pokynu. Čekal... nevěděl co, ale tohle ho zmátlo. Svět se zmenšil na úzkou krabici, která se téměř dotýkala jeho ramen.


Když se pohnul, vrstva prachu se postavila do cesty jeho očím, skoro, jako by měl oslepnout, ale pak si vzpomněl, že má vlastně ruce, a přejel dlaní po šedém nánosu.


Na některých místech poznal pukliny, na jiných skrytá poselství dávných poutníků, kteří křičí podél cest, avšak on seděl a hledal směr. Jeho oči se však neunavovaly živočišnými sděleními obyčejných smrtelníků. Podívej se doprava! našly v té změti symbolů a rad.


Usmál se.


Vrchol hory, který tušil pod sebou, když seděl na jednom z nejosamělejších míst, spočíval nyní zatracen v nejhlubších temnotách za jeho patami a to jej nesmírně uklidňovalo.


Opřel se zády o provoněné dřevo, zavřel oči a zaposlouchal se do zurčení potůčku. Probral ho až stín vzpomínky, cesty, poslání - Podívej se za sebe! vybavil si další pokyn.


Když se ohlédl, zdálo se mu o ženách, které nebyly vždy úplně oblečené, - tady najednou uviděl jen některé jejich části, tak zblízka jako nikdy předtím. Odolal těm svodům a soustředil se jen na své poslání, věčné hledání pokynů. Podívej se nahoru! rozpoznal uprostřed těch pekelných nástrah.


Opatrně zaklonil hlavu, jako by se bál bolesti, provázející každý neomalený pohled vzhůru. Zaostřil zrak do dálky, v níž tušil odpověď na všechny otázky. Směr vzhůru byl mimo dosah většiny smrtelníků, a tak si mohl být jist, že zde najde již jen to podstatné. Z mlhy zahuštěné dýmem počalo nesměle vystupovat přikázání: Když sereš, tak se nevrť!


 


 


 

Věnováno tajnému ctiteli S.


41 názorů

Lakrov
23. 01. 2012
Dát tip
Pro Caallisto: Tohle byl jen takový okamžitý, rychle zpracovaný nápad. Nepřímá reakce na jakousi invektivu, s použitím parodie :-) Děkuji za návštěvu.

Caallisto
23. 01. 2012
Dát tip
Tak se po čtyřech letech vracím. A zjišťuji, že tohle mi chybělo :-)

Lakrov
11. 11. 2011
Dát tip
Pro Soňa: Děkuji za návštěvu a ocenění :-) Je to jen parodie na jednu z próz, zveřejněných krátce před touhle; tomu nutkání se nedalo odolat.

Lakrov
03. 05. 2011
Dát tip
Pro bitter: Tohle není ani tak moc "dílo", spíš jen okamžitá rekace na situaci. Děkuji za návštěvu a komentář.

bitter
02. 05. 2011
Dát tip
obcas "unahlene vystrelky" su tie najnapaditejsie...uz len kvoli tvojej okamzitej realizacii je to vyborne...:)

Lakrov
28. 12. 2010
Dát tip
Pro ruprecht a renegátka: Děkuji za návštěvu tohoto poklesku, motivovaného námětem z pera klasikova.

ruprecht
28. 12. 2010
Dát tip
:))

renegátka
21. 12. 2010
Dát tip
Budu se těšit.

Lakrov
21. 12. 2010
Dát tip
Aspoň že tak, když je to napsáno z tak nízkých popuďů. Díky za návštěvu; napříště zpřístupním jinou komnatu :-)

renegátka
21. 12. 2010
Dát tip
Pobavila, a moc.*

StvN
18. 12. 2010
Dát tip
Aspoň, jestli umíš vařit.

Lakrov
17. 12. 2010
Dát tip
Ťápoty na stropě mohou být vzrušující, když si člověk představí, jak se tam v tomto případě dostaly...

Metta
17. 12. 2010
Dát tip
KZ: ne; brzo :p vlezu k tobe hajzlikovou vetrackou az o pulnoci, prvni musle zleva: udlam tapoty na strope at ma lakrou nac koukat az zvedne voci v sloup

Lakrov
17. 12. 2010
Dát tip
... použitým šajspapírem :-)

Teď, když jsme ti ho tak pěkně "vytapetovali"?

Lakrov
17. 12. 2010
Dát tip
Pro Květoň Zahájský a Metla: Ale děti, nechte toho! Nebo vám tuten hajzlik nechám vymalovat :-) Pro Sebastiana: Děkuji za uznání tohoto poklesku.

Metta - sakra, zase pozdě. Asi tak o pětadvacet let. Ale nevěš hlavu, vkus máš dobrej! ((-:

Metta
17. 12. 2010
Dát tip
KZ: Kvetoni, miluju te.

Sebastiana
16. 12. 2010
Dát tip
*

Lakrov
16. 12. 2010
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: Na tu půlhodinu (asi tolik času to stálo) je přidané hodnoty ažaž; minimálně v tom ohledu, že teď ten text "funguje" :-) Navíc se dovídám, že mám dalšího pravidelného čtenáře, což je milé.

Lakrov
16. 12. 2010
Dát tip
Všem dalším čtenářům děkuji za návštěvu. Pro Bíša: Opakovaný tip nepřestává být tipem :-)) Pro Květoň Zahájský: Tvá závěrečná věta mě rozesmála

Bíša
15. 12. 2010
Dát tip
t*

StvN
15. 12. 2010
Dát tip
Jen mě mrzí, že jsi spoustu věcí opsala. Je to trochu jako v tom vtipu o strojařích a ekonomech, kdy ekonomům něco nevyjde, protože používají strojařský nápad, aniž by chápali, jak funguje. Jinak omluvu přijímám, je to od tebe milé.

Kdysi mě na hospodském záchodku dojal zoufalý nápis ?Lenko, miluju tě!!!?. Nevím, co autora přimělo k takto krátkozrakému činu, leč, při pomyšlení na ubohou Lenku, která si toto vyznání na pánském WC pravděpodobně nikdy nepřečte, a s vědomím existence jistě značného počtu vyznání, která mi moje plaché ctitelky zanechaly na dveřích dámských záchodků, propadl jsem hluboké depresi. Cožpak ti zoufalí lidé ještě nevědí, že existuje Písmák?

Edvin1
15. 12. 2010
Dát tip
Je to dobrý fór, ne hloupost. Nemazat! zachovat jako výstrahu a ponaučení příštím generacím Písmáků. :-)

Lakrov
15. 12. 2010
Dát tip
Všem děkuji za návštěvu, komentáře, ocenění a pomoc při detekci překlepů. Pravidelným čtenářům se pak omlouvám ze poněkud unáhlený výstřelek, jímž je tento text. Byl jen realizací hloupého nápadu a nebyl míněn jako "dílo". Případné žádosti oodstranění tohoto textu vyhovím. Zimě zdar a zachovejme písmenkové přátelství.

Marcela.K.
14. 12. 2010
Dát tip
Takovou hloubku jsem fakt nečekala :-)) Ten nádherný obraz má dokonce své aroma :-)) To opravdu každý nedokáže...a to tvůj hrdina jenom seděl, co teprve, kdyby kráčel :-)))

Bíša
14. 12. 2010
Dát tip
*

Janina6
14. 12. 2010
Dát tip
Když sereš, tak nepiš :-)

Neuwe
14. 12. 2010
Dát tip
líbilo až po závěr, který mě málem poslal k zemi.. T

Edvin1
14. 12. 2010
Dát tip
Nikdy by mne nenapadlo, co se dá z toho blbýho, starýho fóru hajzlových mazalů vydolovat za literární dílo! :-) Já blbec jsem se pohyboval někde na vrcholu Mount Everestu, a tu - hajzlík. No dobře, dostal jsi mne. Příště budu ostražitější a podezřívavější! Ed :-) P.S. Proč Ti Norsko říká Stývne??

Honzyk
14. 12. 2010
Dát tip
no prosim, usal..)))

Honzyk
14. 12. 2010
Dát tip
..jo, otazky a odpovedi, vecny tema....pro me malinko nudny, priznam se... (konec ok, ale nejak mi tam po tech gotickejch az vetach nesedi, )

Markel
14. 12. 2010
Dát tip
ten konec mne dostal :_)), pro tohle mám smysl, můj šáleček, kdyby to bylo poetičtejší, více kontrastní, byla by to větší bomba, ale možná ne, ten větší kontras - konec by byl převídatelný a to by nebylo dobře, jo, máš to tak akorát,líbilo - T

Norsko 1
14. 12. 2010
Dát tip
božínku. stývne, máš obdivovatelku!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru