Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vidění Noci

26. 12. 2010
0
1
1485

 

 Kroky. Neuprosný tikot hodin. Zvuk padajících klíčů. Napětí. Vědoucnost příštích věcí. Samota. Neúprosnost okamžiků. Cokoliv. Procházka po laguně a skok do moře. Neznámo. Smysly a tlukot srdce. Tělo prosycené vodou. Výdech a hluboký nádech. Neznámo pod hladinou. Čas a křišťálová koule. Jsoucnost a chuť marcipánu. Úsměv dítěte a krok stranou.  

Vzpomínky a předpovědi. Mix. Koktejl. Opíjí současností. Skládá okamžiky v náhrdelník. Jejich perličky pláčou na červené niti prokletí. Moc a okouzlení. Úplněk a tichá přání v divokém větru. Vichřice.

Jízda a omámení. Mámení sansáry a strom v pustinách. Let. Noční obloha pijící campari věků. On. Středobod a nic. Prach jsi a v prach se obrátíš? Plášť. Hůl. Meč. Kroky zpět. Pět bodů v prostoru a proti času. Krev Saturnova a kýč.

Prosakuje bol a projedena je radost hedonismu. Chtíč a nic. Věčné otázky a žádné odpovědi. Kříž. Kostky jsou vrženy. Je Štěstěna Bůh a nebo laciná děvka? Obojí? Ticho a neznámo moře. Tichý mnich odpouští.


1 názor

Nedostatek sloves v tomto textu je pravděpodobně záměrný, ale podle mého názoru to textu příliš neprospívá. Působí na mě staticky, nehybně, bez děje. Tříští se mi na jednotlivé věty. A obrazy, které věty ppopisují, se mi nespojují, vzbuzují ve mně popis chaotického navršení, hlubší smysl mi uniká. V té směsi vedle sebe leží campari s věčnosti a marcipán se jsoucností - obrazy, které se mi intuitivně spoujují spíše s bohémem, než s mnichem jmenovaným na konci. Perličky na červené niti mi zase asociují ženu víc než cokolilv jiného. Sansára - budhismus, hedonismus - to je z řečtiny, kostky jsou vrženy - alea acta est - říman Caesar, koktejl - bar, úplněk, vichřice, laguna, děvka štěstena ... opravdu se ztrácím - co si z toho já jako čtenář mám, proboha, vybrat?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru