Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pišta Hufnágl

Výběr: a2a2a, Zbora, Pacer
31. 12. 2010
86
139
11858
Autor
Vaud

 

Mým životním vzorem je manžel naší spolužačky Pepa. Abychom si rozuměli, není mým vzorem dobrovolně. Pokaždé, když si nevím s něčím rady, je mi předhozen Pepa. Je to takový Pišta Hufnágl naší domácnosti. Rozumí naprosto všemu a veškeré situace řeší s přehledem. Pepa je specialistou na diety, domácí porody,  krocení divokých prasat, asijské filozofie, opravy spotřebičů, vydělávání peněz  či velevýhodné koupě. Tento vzácný muž  je původním vzděláním tankista s maturitou, ale živil se také jako finanční poradce jednoho našeho velkoměsta,  či prodejce šampónů. Bohužel  díky svému poslednímu marketingovému nápadu - prodávat šampóny pro koně a hospodářská zvířata - se dostal téměř na mizinu.  Zemědělce na broumovsku příliš nenadchl jeho geniální  nápad pravidelně šampónovat skot a hnali ho i s kanystry Head and Shoulders svinským krokem zpět do "krajskýho". 

 

Pepa i jeho žena Pavlína jsou pozoruhodní svými drobnými obsesemi. Možná se díky nim našli.  Pepa si například celý život nahrává všechny zprávy a většinu televizních programů v době, kdy není doma. Ještě v éře videa byl jejich byt zavalen tisícemi videokazet. Zavalen není to správné slovo, protože Pavlína je chorobně pořádkumilovná a kazety jsou vzorně srovnané a nikomu se nesmí půjčovat.  Díky ní návštěvy musí chodit v přezuvkách ve vyhrazených koridorech, používat komplikovaný systém podtácků a nerozcuchat chlupy na koberci .  Sama Pavlína v ostatních domácnostech utírá z nervozity prach a rovná ovladače. Jednou se nám dokonce pokusili s Pepu posunout v nestřeženém okamžiku skříň. Neopovídala jejich estetickému cítění a podle nich patřila o pár centimetrů doprava. 

 

Pepa při své ekonomické éře (dělal tuším bílého koně) dostal od svého šéfa půjčený nejnovější model Volva.  Vyrazili  na dovolenou na Sicílii, kam  vzal kromě manželky a syna ještě tchýni a psa. Podle mého soudu to byla špatně zvolená kombinace. Chlapeček se cestou opakovaně pozvracel, Pavlína měla migrénu a pes udělal v autě bobek, který se zakutálel pod sedadlo a po zbytek dovolené se ho nepovedlo najít a vyšťournout. Nicméně bobek o sobě dával v letním horku vědět. Navíc tchýně odmítala akceptovat cestovní rychlost převyšující 80 km za hodinu. Člověk, který po dvou dnech vytrvalého  troubení dorazí s celou posádkou, s bobkem,  s živou tchýní a nepřetrženým jezevčíkem až na konec Itálie, zaslouží právem být mým vzorem. Jen šéf se při předávání auta asi trochu divil. 

 

Při druhé rodinné dovolené jíž Pepa výhodně zakoupil Renault Kangoo k rozvozu šampónů. Musel jsem povinně obdivovat prostorný vůz zahraniční výroby a žasnout nad jeho praktičností. V té chvíli měli Pepa s Pavlínou již 3 děti, z nichž jedno pilo pouze žlutou, druhé červenou a třetí oranžovou limonádu. Průměrná cestovní rychlost alpskými pasy cestou do Bibione u takto naplněného vozu oscilovala mezi 15-20 km za hodinu. Cestou se při řízení střídali.  Pavlína má další zvláštní úchylku - není při jízdě autem schopna dívat se do zpětného či bočního zrcátka.  Nedovede vysvětit proč.  Čili na italské dálnici jede 80 km za hodinu a pokud se dostane do levého pruhu už v něm i přes vytrvalé troubení ostatních setrvá po řadu hodin nebo se zařadí zpět do pravého jízdního pruhu formou ruské rulety. Zhluboka se nadechne a přejede doprava. Tento prudký manévr ale probudí tchýní citlivou na kinetické zrychlení. Ta má okamžitě pocit, že musí korigovat směr jízdy a strhne volant   zpátky do levého  jízdního pruhu. A to Pepa údajně jezdí na rodinné dovolené rád. 

 

Můj vzor je jakýsi fakír rodinného života. Guru, kterého bych měl následovat. S ledovým klidem přejde zakutálený bobek, strachy vřeštící tchýni, tři druhy limonád svých dětí a ještě je schopen cvičně umýt zemědělci kravku šampónem proti lupům.  Děsí mě jen  jeho předsevzetí  - vrhnout se na politiku poté, co definitivně zkrachuje v podnikání. 

 


139 názorů

Josephina
07. 02. 2020
Dát tip Vaud

:-)) - Pavlína v ostatních domácnostech utírá z nervozity prach a rovná ovladače. - (Měla by zajít i k nám!)


Markel
04. 02. 2020
Dát tip Vaud

líbilo *


Sigurrós
27. 02. 2013
Dát tip

*


Oldjerry
07. 01. 2013
Dát tip

Nalákal jsi mne na Pištu - to se ti povidlo!!(:-D Nebudu tě hluboce kritizovat - každý asi máme avého Pepíka, nevždy včak ještě vybaveného skvostnou Pavlínou...


Vaud
27. 03. 2012
Dát tip
diky :-) musel jsme tuhle povidku vyhodit z knihy, aby se dotycny nahodou nepoznal :-) a zbyl mi k ni obrazek :-)

Dahlia
27. 03. 2012
Dát tip
Díky za zpříjemnění dne. Tady určitě nechám tip

podezdívka
13. 07. 2011
Dát tip
Opět super :-)) *

avox
24. 05. 2011
Dát tip
už teď jsem zvědavá, piš rychle :-))

Vaud
24. 05. 2011
Dát tip
:-))) Ted jsem zacal psat neco o ostatnich podivinech v mem okoli :-)

avox
24. 05. 2011
Dát tip
I tady už jsem četla kdysi bez přihlášení, musím konstatovat, že se dobře čte i opakovaně :-))) */

Vaud
28. 04. 2011
Dát tip
diky diky :-))) stav se zas!

Elyon
28. 04. 2011
Dát tip
výborné :) nevtieravo vtipné a hlavne veľmi reálne

Augustus
05. 03. 2011
Dát tip
Budu se těšit! Mám Tě v oblíbených:)

Vaud
05. 03. 2011
Dát tip
díky!!! snad zas jednou za uherský rok něco napíšu :-)) mám něco vymyšlenýho

Augustus
05. 03. 2011
Dát tip
Tip jako hřib! Jsem rád, že jsi zpátky. Tak trochu mne to přimělo znovu zavítat na Písmák, který jsem v poslední době dost zanedbával, a nelituji toho.

Vaud
16. 02. 2011
Dát tip
diky :-) zrovna vymyslime zajimavy projekt, ktery treba bude bavit delsi dobu :-)) nech se prekvapit

podezdívka
16. 02. 2011
Dát tip
Opět jsem se výborně pobavil, jako vždy! *

Yeziiinka
06. 02. 2011
Dát tip
A to s tou skříní není pravda. Prostě jsme si jen mysleli, že vypínač je za ní! Ts. :))

Vaud
06. 02. 2011
Dát tip
Pavlíno?? :-))

Yeziiinka
06. 02. 2011
Dát tip
Mým vzorem je Pavlína. Neznám lepší způsob jak docílit, aby bylo přirozeně dáno a jasno, že to celé odřídí on.

Vaud
27. 01. 2011
Dát tip
jen pisu na rozdil od nej u vina :-)

takový Haškovský...vtipně napsaný

:))))))))

Vaud
26. 01. 2011
Dát tip
ja se snazim vonet v Zurichu - vcera mi nejaka pani chvalila mou toaletni vodu a ja jsem ve sve predstirane nemcine zachytil jen toalet a poslal jsem ji do hajzlu :-)

U nás vypomáhá celá tlupa (Zbora - je tak pozorný a empatciký ke své partnerce!, Luk - nosí domů patřičný obnos, ty - jezdí po světě a my smrdíme v Nuslích...)

Vaud
26. 01. 2011
Dát tip
:-)) nemusi prset - stret zajmu to byl zrejmej, tak jsem ani neposilal obvykle dary predchazejici udeleni vyberu :-) klidne ten pan muze pomahat i u vas v domacnosti :-)

P.S. Výběr neuděluji, páč by to byl jasný střet zájmů.

Hezké, takové tipózní :) Toho člověka bych vcelku rád poznal :)

Vaud
26. 01. 2011
Dát tip
:-)) jedinej, kdo si me jeste neprectl byl Pista :-) jH - hrdina je to :-)

Coto? Jaktože mi to uniklo? Honem si to jdu přečíst!

jH
26. 01. 2011
Dát tip
Člověk, který po dvou dnech vytrvalého troubení dorazí s celou posádkou, s bobkem, s živou tchýní a nepřetrženým jezevčíkem až na konec Itálie, zaslouží právem být mým vzorem. muhehé *

Vaud
24. 01. 2011
Dát tip
ja chapu, ze nejaky vzor potrebuji, jinak bych zpychnul :-)

Siggi
24. 01. 2011
Dát tip
Tito lidé jsou dokonalí. Naštěstí nikoho takového ve svém okolí neznám. Nevím totiž jak bych na něj reagoval. Hlavně na jeho tchýni a manželku. No apak i na tu svou, která by mi tohle stvoření předhazovala za vzor. Tip.

Vaud
24. 01. 2011
Dát tip
:-) nadavat prodavackam za nizky obsah kakaa je ovsem dost dobry :-)

Vaud
21. 01. 2011
Dát tip
tak to ještě něco napíšu :-)

Vaud
20. 01. 2011
Dát tip
ja píšu pro vytrvalý čtenáře, ale to s tím fejetonem si zapamatuju - to se mi může hodit :-)) moorgaan - to je jen shoda jmen :-), ale s účastníky nuselského rummitu jsem v kontaktu :-)

moorgaan
20. 01. 2011
Dát tip
pres Pištu tu ted neni kam slapnout...tys byl taky na te literarni konferenci v Nuslich?

Lucie-at
20. 01. 2011
Dát tip
na to ze je to na internetu tak amozrejme... do tistenyho media muzes dat vic ale jako vetsina uzivatelu mam tendenci prestat cist po pul strance pokud to zrovna neni e-book... fejeton ma ctenare pobavit/poucit nebo upozornit na nejakou ne naprvni pohled viditelnou ale zjevnou skutecnost. a pritom ho ma udrzet pobavenyho, coz je s narustajici dylkou tezsi a tezsi a tezsi... muj nazor..

Vaud
20. 01. 2011
Dát tip
dekan devcata :-)) Lucie - dlouhy?

Lucie-at
20. 01. 2011
Dát tip
bezva kompozice i když obvyklé schéma, možná trochu moc dlouhý ale líbilo se mi to!!

A.H.
20. 01. 2011
Dát tip
Že já to čtu až teď. :D *

Toscana
19. 01. 2011
Dát tip
obávám se, že na tom budeme oba stejně :o)))))) (Mj. jezdil sem na letní byt člen jednoho poměrně slavného smyčcového kvarteta, jezdil Volvem - a my trošku upravili Mládkovu písničku "Šmidli šmidli šmidliboys - vyšmidlali na Rolce Royce" - že vyšmidlali na Volvo. Možná dojde na inovaci "vyšmidlali na Volvo s bobkem" :o))))))))

Vaud
19. 01. 2011
Dát tip
dodnes, kdyz vidim Volvo, tak se mi vybavi bobek pod sedadlem :-)

Toscana
19. 01. 2011
Dát tip
hahaha - jsem si ten kvasící bobek pod sedadlem představila v živých barvách i vůních... bohajehooooo :o)))) *t

Vaud
18. 01. 2011
Dát tip
kolikrat me i znaji osobne - my doktori jsme jedna velka banda :-) ted jsem psal jednomu ceskymu doktorovi a slozite mu vysvetloval, co delam, a on napsal zpatky, ze me cte na Pismaku, tak vi :-))

Honzyk
18. 01. 2011
Dát tip
...jo, ti jsou pobliz Karlaku, aůle dali mi teda dneska...ja uz ve scvem pelisku na Zizkove, na svem drahem kokainu: zaúpomnel jsem si ranio vzit a byl jak omameny....absurdni., ale je tak.

Vaud
18. 01. 2011
Dát tip
za tento text?? :-)) pozdravuj kolegy :-)

Honzyk
18. 01. 2011
Dát tip
za text uz vysvobozen z lekarskych paratu *

Honzyk
18. 01. 2011
Dát tip
myš jo!)...a sorry\ za překlepy---jsem na kapačce..(

Honzyk
18. 01. 2011
Dát tip
super!----avi Pišta Hufnágl, kterej má starost i mý zdraví: jo, beru porášky, bez kerejch bych se aniu nepodepsal na tvou závěť, hlupče : ani myš bych ti nesvěřil...

Vaud
18. 01. 2011
Dát tip
to jsem jako vždy moc rád :-))

Vaud
17. 01. 2011
Dát tip
ha ha ha :-))

Zuzulinka
17. 01. 2011
Dát tip
tak to je pecka!

Vaud
17. 01. 2011
Dát tip
je zajimavy, jak se z madarstiny do cestiny dostalo krome gulase i pojmenovani pro vzor v manzelstvi :-) diky za navstevu!

Pacer
17. 01. 2011
Dát tip
Mohu jen citovat klasika: piš, barde, piš... I já mám svého Hufnágla (ne toho zvěrotrapiče)..:)

Vaud
16. 01. 2011
Dát tip
škatule škatule hejbejte se :-)

moorgaan
16. 01. 2011
Dát tip
te skrini rozumim- nikde tak neplati tvrzeni, ze par centimetru zvysi esteticky dojem:-))

Vaud
15. 01. 2011
Dát tip
díkes!!!!!!!!!!!!!

Zbora
15. 01. 2011
Dát tip
Parádní fejeton :)

Vaud
15. 01. 2011
Dát tip
díky za nadhánění potenciálních čtenářů :-))

Pišta je otálivý váhavec. Že bych ho taky pošťouchnul?

Hrušková
10. 01. 2011
Dát tip
*

Vaud
09. 01. 2011
Dát tip
nééé, jen mě přátelsky ignoruje :-)

Garth
08. 01. 2011
Dát tip
Pišta se bojí pravdy o sobě:D

Vaud
08. 01. 2011
Dát tip
Pista jeste ne :-)

Vaud
06. 01. 2011
Dát tip
ano, jako dite jsem bylo zarazeno do cety trhacu plevele a az do dospeleho veku jsem zatim nikdy nepovysilo :-)

médea
06. 01. 2011
Dát tip
máme podobné vzpomínky - jo pampelišky ;))

Vaud
06. 01. 2011
Dát tip
cesat chlupy a pomahat na zahradce jsou dva takovy momenty, ktery se mi vybavi z detstvi :-))

médea
06. 01. 2011
Dát tip
haha, to znám taky a luxovat ve směru chlupů na koberci!

Vaud
06. 01. 2011
Dát tip
kdyz jsem byl jeste hodne maly, tak jsem mel za ukol pravidelne "cesat chlupy" na koberci - takovy ty trasne kolem dodnes jsem nepochopil, proc tam trasne davaji :-)

médea
06. 01. 2011
Dát tip
moji rodičové mají taky zajímavý systém - sedačka, na ni přehoz, aby se neumazala, a přes přehoz druhý, aby se ten pod ním taky neumazal ;) Pavlína, je ovšem boží!

Vaud
06. 01. 2011
Dát tip
moji rodice maji system 3 backor - jedny jsou po kuchyni a chodbach, pak v obyvaku dalsi a treti jsou do patra - ale na Pavlinu namaji :-)

médea
06. 01. 2011
Dát tip
vtipné, a navíc ti to krásně odsejpá* já znám jednu, která každé návštěvě hned u dveří vložila do ruk tepláky!

Vaud
05. 01. 2011
Dát tip
StvN -kdo ví, ale jinak máš skoro ve všem pravdu :-)

StvN
05. 01. 2011
Dát tip
A tvoje žena s ním spala, spí nebo chce spát? Žádný muž není vzorem z racionálních důvodů:) Poslední dobou mi u tebe připadá, že se spokojíš s jakýmsi výčtem toho, co se na dané téma nashromáždilo a nakonec ti nezbývá nic jiného, než to uzavřít obecnou průpovídkou, protože pointa nění díky koncepci textu na místě. Postrádám nějaký propracovanější a především ucelenější syžet.

Vaud
04. 01. 2011
Dát tip
:-))) to mám radost, že se líbí :-)

Garth
04. 01. 2011
Dát tip
S ledovým klidem přejde zakutálený bobek, strachy vřeštící tchýni, tři druhy limonád svých dětí a ještě je schopen cvičně umýt zemědělci kravku šampónem proti lupům. luxusní věta. :D

Vaud
03. 01. 2011
Dát tip
je fajn, ze je to clovek aktivni :-)) Prosecky - predtim se to jmenovalo Muj vzor nebo tak nejak :-)

Delahaye
03. 01. 2011
Dát tip
"Pepa při své ekonomické éře (dělal tuším bílého koně)" :-))) vynikající ! a věř mi, osoby, které by ti nejraději přesunovali skříně na jiné místo (protože je máš prostě špatně), znám také :-) T.

Prosecký
03. 01. 2011
Dát tip
Změnu názvu jsem nedokázal najít, pomoz nebohému!

Vaud
03. 01. 2011
Dát tip
díky za komentáře :-) měním název, abych zmátl čtenáře :-)) já v zásadě nejsem proti šampónování skotu a sám jsem svým okolím považován za vyvoněného frajera :-)

blbjenka
02. 01. 2011
Dát tip
To se jmenovalo jinak - ty podlejzáš! teda! :))

Sebastiana
02. 01. 2011
Dát tip
Bavila jsem se.

Prosecký
02. 01. 2011
Dát tip
je chvályhodné, že přetavíš rodinná traumata do umělecké podoby. Šamponování užitkového zvířectva však není vtipem, alemoficiálním záměrem Kohezního fondu Evropské unie. T. Jo, a to podtržení nejde odstranit?

Vaud
02. 01. 2011
Dát tip
:-)))) dík

Norsko 1
02. 01. 2011
Dát tip
Měl bys dostat Řád zlatého oltáříčku *

Vaud
02. 01. 2011
Dát tip
Tak to přejmenuju :-)))

jejdavilda
02. 01. 2011
Dát tip
Pišta ti dáááá*

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
díkes :-))

dadadik
01. 01. 2011
Dát tip
:)

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
ale nějak to neumím - zkusím to na PC :-) díky díky díky

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
proč je to podtžený teda netuším - mám teď MacBook Air, tak s tím moc neumím psát texty ---) ale zkusím odstranit

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
dík - jen nevím, jestli snesu tak dramatický snížení platu až se na hrad dostanu :-))

:-)) ..kliiid..hlasovat budu pro tebeee..to se ví..:)

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
já na hrad, néé Pepa!

..he he he..dííík..to jsem dnes potřebovala..:))) ..ten chlap je svatej a na naší politickou scénu hravě zapadne..:))) ..jsem klidná.:.))

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
jízlivej jsem pořád :-)) - ale kdoví, jakou obranu zvolím, až mi budou předhazování Zátopkové :-)

Příjemné čtení, kterému se - snad - nedá nic vytknout. Tentokrát jsi lehce jízlivější, ale vzhledem k tématu...:-)*

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
snad se dočkáme chvíle, kdy budou ženy říkat - vem si příklad z Vauda - klidně seď v křesílku a odpočívej

u nás je vzorem Pišta Hufnágl v originální, nikoli písmácké verzi :o) Pepa bude možná svatořečen již za živa, určitě se najde i nějaký zázrak :o)

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
šampónci se neztratí ani tam :-)

ruprecht
01. 01. 2011
Dát tip
v politice jsou už i větší exoti... :)) *

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
já zvu dívky na sbírku kupónů z toalet na německých dálnicích - mám kompletní sérku :-) Janino6 - díkes :-)

Janina6
01. 01. 2011
Dát tip
:-) pěkné!

Určitě bys byl úspěšný. Manželka mi už přidělila vzorů celé zástupy. Já bych mohl lákat osamělé slečny na sbírku svých vzorů. Podle mojí ženy je svět plný Pištů Hufnáglů.

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
děkuji, pardále! hřeje mě, že možná jsem vzorem někde jinde :-)) a jestli ne, tak začnu vyjednávat u vás :-)

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
na druhou stranu mám rád trochu jiný lidi :-)

V podstatě, každý muž by mohl být, a často také je, vzorem pro muže v mnoha jiných domácnostech. Svojí vlastní ženě to ale nevysvětlí. Znamenité téma, pardále.

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
většina vzorů jsou kuchyňkové nebo domácí kutilové - s těma ani nemám ambice se měřit :-))

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
většina vzorů jsou kuchyňkové nebo domácí kutilové - s těma ani nemám ambice se měřit :-))

Adamova Eva
01. 01. 2011
Dát tip
nedej se srovnávat a přirovnávat, tys Vaud a to je víc, bo jsi pobavil:O)))))))))) *

Vaud
01. 01. 2011
Dát tip
Jirko, díky za přání a všem za komentáře :) Taky vše nej v roce 2011.

Elyn
01. 01. 2011
Dát tip
:D

Diana
01. 01. 2011
Dát tip
Super čtení při Novém roce :-)))))****

blbjenka
01. 01. 2011
Dát tip
Nihil novi sub sole, svět je plný Pepů, Pištů a jiných nočních můr.

Metta
01. 01. 2011
Dát tip
první letošní výber:))

a2a2a
01. 01. 2011
Dát tip
Michale, tento text, který vnímám jako humornou povídku, patří k těm tvým, kde po celé ploše sytíš humorem, perfektní je již první odstavec a Pišta to nepochybně ocení. A hlavně ti dnes přeji, aby tě v tomto roce humor nepřešel. Už také kvůli nám.

Vaud
31. 12. 2010
Dát tip
to je pravda - takovej Pytlík nésu :-)

Yvaine
31. 12. 2010
Dát tip
noo, ale není nad to inspirovat se u někoho ještě broukovatějšího a pytlíkovatějšího, ne? :)

Vaud
31. 12. 2010
Dát tip
vždycky jsem myslel, že jsem Brouk Pytlík já :-)

Yvaine
31. 12. 2010
Dát tip
Proč mít za vzor Ferdu Mravence, když má člověk v blízkém okolí rovnou Brouka Pytlíka?:)

Vaud
31. 12. 2010
Dát tip
klidně Ti Pepu z Depa přepustím

Vaud
31. 12. 2010
Dát tip
děsnější jsem - o tom není žádná :-))

martinez
31. 12. 2010
Dát tip
tak esi tenhle je pro tvoji ženu kýženým ideálem, tak nevím.. ale musíš bejt mnohem děsnější než on! :oD

Vaud
31. 12. 2010
Dát tip
Ten člověk je živej :-)) seznámím Tě :-)

Armand
31. 12. 2010
Dát tip
Kam ty na tyhle hříčky chodíš? :)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru