Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moje maminka je nejhodnější

18. 02. 2011
15
25
3371
Autor
lviceelsa

Moje maminka je krásná. Má dlouhé žluté vlásky jako princezna z pohádky. Já tu pohádku mám doma. My bydlíme u babičky. Ale babička tu už nebydlí. Ona umřela.

Maminka včera přivedla strejdu a já se musela dívat. Strejda měl takové tykadlo a to mamince strkal do té dírečky, jak je dole, a oba u toho tak křičeli, ale prý ne z bolesti, ale z vášně. Maminka říkala, že až mi bude osm let, také mi dá takového strejdu s tykadlem a on mi pak dá peníze a koupím si křečka. Já bych totiž chtěla zvířátko. Z oken občas vidím pejsky a různé lidi, ale jinak ven nechodím, protože maminka říká na co, na všechno se můžeme podívat v televizi nebo přečíst v knížkách. Moji živí kamarádi jsou jen maminka, strejdové s tykadlem a babička, ale ta umřela. To znamená, že je v nebíčku. Ona tam tancuje s dědečkem a s hodnejma lidma. Ne z těma zlejma ze Sociálky, jak říká maminka. Sociálka je jak tam žijou čerti a oni o mně nesměj vědět nebo by mě mamince sebrali a dali nějakejm zlejm lidem, který by mě třeba štípali a nedávali mi jíst masíčko, abych pěkně vyrostla a měla žluté vlásky.

Jednou půjdu ven a všechny ty zlé lidi přeperu, tak jako ten strejda, co se pral s maminkou, ale to jsem se nemohla dívat, jen klíčovou dírkou, aby mně neviděli. On dal mamince pěstí a pak ona ho řízla nožem a oba křičeli. Potom snědli nějaké bonbóny a oba se smáli. Tak jsem byla ráda a oblékla jsem si ty princeznovské šaty a koukala se z okna. Řekla jsem pak mamince, že bych taky chtěla ten bonbónek a ona mi ho dala a já jsem usnula. Zdálo se mi o rybníku, ve kterém plavala babička a říkala mi Jestli s tím neskončíš, zavolám na tebe policajty. Pak jsem se probudila a byly Vánoce! To stojí kšefty za hovno, říkala maminka a k večeři jsme měli kapra, ale chutnalo to jako masíčko, co jíme každý den, a ještě ke všemu jsem v něm našla takový prstýnek, jako nosila babička. Maminka se smála, a řekla Díky babo, tak jsem se smála taky a řekla jsem Babo díky a maminka se na mě zlobila, že já se smát nemám, protože bych měla být babičce vděčná za to masíčko, co jíme, tak jsem se přestala smát a byla jsem vděčná.


25 názorů

FAE BOMB
18. 03. 2011
Dát tip
Souhlas s Lady, to masíčko je už moc.

Janina6
15. 03. 2011
Dát tip
Když to vezmu jako černohumorní miniaturku, řekla bych, že se povedla.

to je síla*

Lakrov
07. 03. 2011
Dát tip
Zajímavý pohled na život, podaný očima dítěte. Tak, jak povídka vypadá teď, je spíš jen polotovarem; něco jako náhodná fotka čehosi, o čem víme, že existuje, víme, jak se k tomu postavit, ale netušíme, jak to ze společnosti odstranit. K takovémunámětu by se hodil snad náznak postoje autora nebo ještě cosi vytěžit z kontrastu mezi názvem a drsnou realitou. Prostě přidat cokoli (byť jen jednu větu), určující proč byl tenhle "snímek" pořízen. Autorovi(rce) fandím v úsilí, vedoucímu k dokončení.

Ten závěr s prstýnkem a masíčkem je přes čáru. Do té doby uvěřitelné a reálné, potom se z toho stane laciná hororovitá fraška.

sharik
06. 03. 2011
Dát tip
uf, to je drsný. T

K3
27. 02. 2011
Dát tip
Mám z toho smíšené pocity. Dospělotinu z toho cítím také. Hned od druhého odstavce. Myslím si, že takové dítě by asi napsalo jen ten první odstavec a ten se mi opravdu líbí. Za něj tip. To další mi přijde jako taková pohádka "pro dospělé", která končí absurdním hororem. Který ale všechno zkazí. Možná by bylo lepší, kdybys to napsala očima dospělého pozorovatele. Určitě by to bylo věrohodnější. Právě ta věrohodnost mi tam chybí. Hodně úspěchů v další tvorbě.

lviceelsa
20. 02. 2011
Dát tip
Ano, souhlasim, StvN a děkuji.

Winter
20. 02. 2011
Dát tip
Jako anekdota to ujde.

StvN
20. 02. 2011
Dát tip
Souhlasi autorka s nominaci do PM?

Stařec_007
20. 02. 2011
Dát tip
Tak to asi každý známe jiné děti :-)) Mě to právě přišlo moc "dospělácké". To vyprávění právě vypadá úplně jinak...Celkem ale velmi originální...

lviceelsa
20. 02. 2011
Dát tip
:-)

Stařec_007
20. 02. 2011
Dát tip
Nikdy jsem to nezkoušel ale napsat to "tónem" děcka nebude lehké. Celkově mě to ale zaujalo. Jen jsem měl chvíli pocit, že to skončí gumovým pyltem.. :-)

lviceelsa
20. 02. 2011
Dát tip
Děkuji, starče, to je vlastně pravda, to jsem si neuvědomila, když jsem to psala. Ale fakt by to asi vypadalo jinak, kdyby to opravdu napsalo to dítě.

Stařec_007
20. 02. 2011
Dát tip
Nemůžu si pomoct, snažíš se to psát výrazem malého děcka ale pořad z toho cítím tu "dospělotinu". Nehlědě na to, že realita je také trochu jiná, viz vyšetřovací spisy... Určitě je to ale originální a soudobé téma. T*

lviceelsa
19. 02. 2011
Dát tip
Jé, děkuji, IMo, hned se na to mrknu.

podivej se do soutezi pod povidka mesice.

lviceelsa
18. 02. 2011
Dát tip
Děkuji. A co to je ta povídka měsíce?

avi nominuji do povidky mesice. dilo je odvazne, moderni. T

je mi smutne*

..uuf..tak to je síla!!!! ..výborně napsané!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru