Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRAVDA JE JEN JEDNA - NOHY MÁ VŠAK DVĚ

22. 02. 2011
1
3
1476
Autor
b.l.moott

 

 

Z použití takového názvu plyne, že každá velká tuzemská mediální událost a sláva mají zaručeně svůj rub, jako i za sebekrásnějšími rty vždycky najdeš aspoň jeden zaplombovaný zub.

Podle společensky platných pravidel se ale příležitosti mají využívat, a tak se vždycky načeše a navoní mezi ringšpíly nějaký ten šidil, jako i v tomto případě. Poněvadž jsou vynalézaví a v jednání s naivními hejhuly k tomu ještě mazaní jak rozvařený turecký med, obrany proti nim víceméně není. Natož u kohosi zastání.

Že se jim nebrání, z jejich úskočnosti potom plyne, co my tady, například Nedakoničtí, jsme zvykli hodnotit stručně, jak kdyby srnec z mlází náhle vyskočil: Když se vůbec dovoláš na okrsek v Buchlovicích, a oni vyrazí, do Polešovic, což je necelých 12 kilometrů, poliši zaručeně dorazí až potom, co chvílu předtím ukradené bylo mezitím už dávno zprivatizované a vypité v hospodě.

Ale jestli to předešle řečené o tom srnci tady v Nedakonicách kdy a kdo z polešovských zopakuje, varuju, že po ručním pozdravu naší chasy následky už ničím zaplombovat nepůjde, a že se takový herold už nikdy ničeho nenapije ani přes slámku! 

Kdyby se vám to, co následuje, někdy v jiném znění doneslo, tak abyste odlišili lhaní od pravdy, čili zcigáněné od toho, co se opravdicky stalo, vypsal jsem vám, co přesně tenkrát o prázdninách roku 2006 nadvakrát vytiskli v místním deníku asi o 400 kilometrů dále, nežli se zrovna pohybovala naprosto pravá Meg:

PUTOVÁNÍ " SLEPÉHO HADA" ZA PRAVDOU

BOŽEJOVICE (Od naší dopisovatelky) - Jen co ji uviděli, jak opravdu vystupuje z vláčku osobáčku, všichni ti zvědavci, kteří se minulé úterý shromáždili na nástupišti nádražíčka v Božejovicích, pověstem uvěřili. Při příležitosti prázdninové cesty po stopách osudů svých jihočeských předků slavná hollywoodská herečka Meg Ryanová opravdu navštívila na pár hodin i jejich vesnici!!!

Proto se nikdo z přítomných už vzápětí nedivil, že se sotva po několika krocích tázala po někom ze zdejších starousedlíků, co by se ještě dnes rozpomenul na podrobnosti příhody, o níž jak sama řekla s pro ni tak obvyklou odzbrojující upřímností: "Já to story, prostě, slyšela mnoho… Už od dítě."

"Když já byla takhle malá… Nebo ještě dole…" dodala, a předešlou větu doplnila gestem dlaně u kolen.

A vzápětí se z úst improvizované tlumočnice, učitelky němčiny na místní ZŠ paní Hovorkové, přítomní dozvěděli, co že to sem herečku vlastně přivedlo.

Podle tlumočené verze kterýsi z jejích prastrýců příjmením Lukáš za války zde v Božejovicích pečoval o uprchlého sovětského válečného zajatce. "A tady Meg by především zajímalo," oslovila moderátorka Hovorková okolostojící dav, "zdali není mezi vámi někdo, kdo by o tomhletom zrovna příběhu věděl něco víc."

Po dlouhých chvílích trapně tíživého ticha, které herečka ani přes rozpačitě milé úsměvy a pohledy pomněnkových očí nedokázala rozrazit, neboť netušila, že ten, na něhož vzpomínku údajně hledá, byl současně po manželce rozené Lieblové pravým švakrem válečného zločince Adolfa Eichmanna. Že neuspěla, jenom přizvedla ramena a řekla rozpačitě a tiše: "That´s all right… Goodbye… See you latter…"

 

Načež se naklonila k jednomu z mužů své ochranky a cosi mu šeptla do ucha.

Oslovený letmo mávl rukou, a starostovo audi předjelo.

A za pár chvil slavnou Meg Ryanovou, po její indiánské babičce přezdívanou také Slepý had, už tady v Božejovicích nikdy nikdo živou neviděl. 

Po starostově odcizeném atomobilu pátrá policie. Starosta, jehož našli spoutaného v křoví poblíž Olomouce, utrpěl kromě šoku jen oděrky.

Další podrobnosti si přečtěte uvnitř listu.

PUTOVÁNÍ LSTIVÉHO HADA ZA "PRAVDOU"

KNÍN (Od našeho dopisovatele) - Slavná americká herečka Meg Ryanová při příležitosti údajné cesty po stopách jejích předků navštívila i obec Knín.

Co předcházelo i zde odcizení starostova osobního automobilu, popíšeme tentokrát velmi stručně.

Dosud neznámá podvodnice předstírala, že na místním hřbitově, který se spolu s kapličkou zachoval z dávné vesnice, jež v osmdesátých letech zanikla v souvislosti s výstavbou JE Temelín, už nenalezla, za čím se přes oceán vypravila.

"Hrob vašeho strýce Karla Lukáše, narozeného v roce 1904, jak říkáte, zde nikdy nebyl," potvrdil herečce, po její americké babičce přezdívané indiánským přídomkem Slepý Had, jeden z místních pamětníků. "Co já vím, ten se již před válkou odstěhoval někam do Prahy," poučil návštěvnici o možnostech dalšího pátrání bývalý starousedlík, amatérský kronikář, osmdesátiletý František Vrzák, dnes z Českých Budějovic.

"Děkuji. Jak se vede? Budu tedy asi muset navštívit nějakého rabína," poděkovala mu herečka.

"Já bych si moc od takového kroku ale nesliboval," ještě skeptičtějí zareagoval pan Vrzák.

"Co mi je známo, všichni zdejší Lukášové byli odedávna římskokatolického vyznání."

Policejní mluvčí Okresního velitelství Policie ČR v Českých Budějovicích nám i k tomuto případu sdělila, že jsou pachatelce, která i v Kníně odcizila drahý starostův automobil, již na stopě.

Přesto policie na čísle 158 prosí naše čtenáře o případné informace, jež by mohly s případem souviset.

 

Tolik tedy novina stará málem pětiletku, ke které se mi vybavuje, že obě audiny vystopovali až kdesi za hranicemi v Polsku, ale stejně už odejeté kamsi na Moskvu.

Co se týče té, která dvakrát po jihočeských dědinách blufovala a kradla, tak vyšetřovatelé dlouho podezřívali jistou Dianu K., co je v televizi občas Meg dosti podobná. Blondýna, prsa taky žádné, nohy dlouhé, abys hladil odevšad.

Jenomže ta podezřelá se policii velmi snadno vymluvila, poněvadž celou tu dobu, co měla být podle vyšetřovatelů jinde, seděla před mikrofonem ve studiu, jelikož je hlasatelkou v rádiu.

Když se potom zajímali v castingových agenturách, přišlo se na to, že Meg žádnou přihlášenou dvojnici v celé naší zemi nemá, což by byla trochu produkční potíž, kdyby sem přijela natáčet ten film.

Jak ho hned při tamté první návštěvě tady na Slovácku slíbila.

Poněvadž jediného z místních o auto nepřipravila, natož v blízkém okolí, máme všichni zato, že ta Meg, co byla na pár hodin u nás, byla zaručeně pravá, a že splní, co slíbila.

Máme na to přece svoje důkazy, a jestli se ptáte jaké, tak odpověď si nechám na příště.

Ale poučení na závěr vám velmi rád přidám: pravda má dvě nohy – ale lež si odjakživa lítá v tryskáču!

SUPERHVĚZDA MEG RYAN V ČESKÉM TĚŠÍNĚ

Před několika dny navštívila inkognito mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Cestou za jejími příbuznými v Polsku se minulé úterý zastavila na pár chvil v Českém Těšíně. Kdo Meg nezná, na krátké procházce svibickým parkem by si jí ani nevšimnul. My však jsme opět byli při tom. Foto: Oto


3 názory

b.l.moott
25. 02. 2011
Dát tip
Kdybych to uměl vystřihnout nebo nějak celé smazat, tak bych se nepídil. Ale žádný čudlík tu k čemusi takovému nemám, a žádný postup, jak mazat, tu nikde nevidím.

Prosecký
23. 02. 2011
Dát tip
Tak to vystřihni, uprav jinde a vlož znovu!

b.l.moott
22. 02. 2011
Dát tip
Omlouvám se všem za vnější vzhled tohoto kusu, pokud bych chtěl vnější vzhled napravit, zde nesvedu. Tak se pouze omlouvám.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru