Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Akce za záchranu českých knih

Výběr: Zbora, egil, Markéta
24. 02. 2011
5
154
6543
Autor
Bříza

vzkaz od strýčka Mikoláše

Od: "Mikolas Chadima" <mch77@volny.cz>
> Datum: 24.02.2011 00:22
> Předmět: Fwd: Prosba ve věci záchrany českých knih
>
>
>>
>> Milí přátelé,
>> moc Vás prosím, všemi zůsoby šiřte článek novináře Jana Čulíka, 
> žijícího ve Velké Británii, který Vám níže posílám. Musíme se 
> pokusit vytvořit u nás v příštích dnech takové kulturní ovzduší, 
> aby se nám podařilo vytvořili tlak, který by mohl zabránit 
> barbarskému zvýšení DPH za knihy na 20 procent, které odsouhlasila 
> česká vláda a které by mělo pro českou knižní kulturu zcela 
> likvidční důsledky.
>> Moc Vám děkuji!
>> Jan Šulc
>>
>> http://www.blisty.cz/art/57345.html
>> V Británii jsou knihy, časopisy a tisk zcela osvobozeny od DPH
>>
>> Jan Čulík
>>
 


154 názorů

Prosecký
14. 03. 2011
Dát tip
Co je na jednotné DPH barbarské? Není přece možné vynucovat si výjimku jenom proto, že zrovna já mám knihy rád. A co třeba nižší DPH na nealkoholické pivo? Za sebe (a to už jsem vydal dvě knihy) tvrdím, že dobrá kniha se prodá i s 20% a špatné nepomůže ani nulové DPH.

No tak... pokoj. Už to bude 17,5%, ale až za dva roky. Na budúci rok to bude 14% - toť rozhodnutie vlády zo štvrtka. Možno na budúci týždeň to opäť zmenia a nakoniec knihy ešte aj zlacnejú

No tak... pokoj. Už to bude 17,5%, ale až za dva roky. Na budúci rok to bude 14% - toť rozhodnutie vlády zo štvrtka. Možno na budúci týždeň to opäť zmenia a nakoniec knihy ešte aj zlacnejú

Bříza
10. 03. 2011
Dát tip
to StvN: - jestli to nebude tím, že ani jedno, ani druhé neřeší problém financování překladů, přípravy a editace titulů.

StvN
09. 03. 2011
Dát tip
Tak u nás se myslím také počítá s tím, že se daň po čase vrátí zpět. Nicméně já jsem zase nikde v diskusích neviděl slovo knihovna. Nemluvě o čtečkách....

BezeStrachu
09. 03. 2011
Dát tip
Diskuse plamenná až bychom mohli špekáčky opékat, tak přiložím - nikde jsem nenašel dvě klíčová slova: učebnice a Slovensko. Pamatuji-li si dobře, co jsem k tématu četl, učebnice tvoří asi 75% všech vydávaných knih. Jejich zdražení vidím jako mnohem škodlivější pro vzdělání a intelektuální úroveň národa než, že si méně lidí přečte začínající autory, potažmo že se někteří stanou autory končícími. Smutným detailem dokreslujícím současný kolorit je odpověď ministra školství na otázku "Kde vezme dodatečné peníze na zdražené učebnice?" – "Takto jsem o tom nepřemýšlel, budu to muset naúčtovat ministru financí." Citát bezpochyby není přesný, ala soudím, že trefně vyjadřuje rozvahu naší vlády, aneb nalej, vylej. Slovensko po určitou dobu mělo na knihy vyšší sazbu DPH a před nedávnem ji vrátilo zpět, m.j. proto že došlo k citelnému propadu prodeje knih.

Břízo, českou literaturu se nepodařilo zahubit Habsburkům ani po 250 letech poroby. Jak by se to mohlo podařit dnešní vládě? :o) Zanech katastrofických scénářů, kdo chce číst, tak si cestu ke knížce najde, ať je drahá jakkoli.

Bříza
08. 03. 2011
Dát tip
to aleš-novák: lépe by fungovalo 40% DPH na kondomy a black-out 3x v týdnu mezi 20 a 24 hod. Lidí by přibylo a pracovní síla by byla vzdělaná, což bez knih bude těžko. Děsí mě Klaus, který při Lisabonské smlouvě pořád mluvil o národu a rozpouštění kostky cukru v kafi - a když teď může zabránit podříznutí národní slovesnosti, které vymysleli slaboproudí inženýři v bílých ponožkách kolem Nečase, neudělá to.

LILINKA
08. 03. 2011
Dát tip
:) pracuji v knihkupectví .... vidím to i zevnitř. A nechápu jak někdo může napsat že autor má 10%? Kam na ty údaje chodí? Nelíbí se mě ta změna, ale v podstatě se dala očekávat. Co opravdu donese, ukáže jen čas. Třeba zkvalitnění literatury? Kéž by :)

nejde spíš o akci na záchranu českých knihkupců?

:o)

Muamarek
08. 03. 2011
Dát tip
Aha, tohle jsem měl číst dříve, než Tvou úvahu, už asi chápu... Marek

a co se na věc podívat optimisticky: zvýšení DPH je - údajně - součástí důchodové reformy. Když budou drahé knihy, nikdo si je nebude kupovat, budeme všichni hloupější. Nevzdělaní lidé, jak známo, mají víc dětí, protože tráví večery jinak než intelektuálové. Takže vyšší DPH bude mít pozitivní vliv na porodnost, potažmo na celou demografickou strukturu, a penzijní reforma se vlastně vůbec nebude muset řešit. Není někde petice 100% DPH na knihy? :o)

Norsko 1
02. 03. 2011
Dát tip
Márvin přece mlčí, nechápu Pišto, jak si můžeš myslet, že cokoliv říká

Vidíte? Člověk ho demokraticky vyzve - a prd.

No dobrá. Zcela demokraticky tedy vytvářím výzvu "Márvine, už mlč!".

Muamarek
02. 03. 2011
Dát tip
Zapomněl jsem na avízo...

Muamarek
02. 03. 2011
Dát tip
Stvn - když jsme u výsledku voleb - vítěz komunálních voleb v Praze si může tak leda říct, že byl vítězem a že ho lidé volili. A co se týče těch parlamentních - kdyby mohli lidé hlasovat o tom hybridu, co vznikl, asi by většinu neměl... A ti, kdo vládnou, by si měli uvědomit, že vládnou i těm, kdo je nevolí...

StvN
02. 03. 2011
Dát tip
Dík, Pišto. Tak to přesně myslím. Já už nevím, jestli se faktu neumím srozumitelně vyjádřit nebo kde je vlastně problém.

(bych se na reakci vyprdnul, ale když už jsem dostal avízo...)

StvN
02. 03. 2011
Dát tip
Muamarku - důležité je, že ti, kteří vládnou, vládnou na základě svobodných voleb, které jsou postaveny na demokratických principech. Že se někomu výsledek nelíbí, to už tak bývá. "Jenom krásný den chválí všichni, neboť jej mohou chválit bez závisti." Miguel de Cervantes

Ty hele, Břízo, ve vší úctě ke Tvým analytickým schopnostem, nebylo tím výrokem (který jsi, mimochodem, trochu zpotvořil) myšleno, že demokracii si k posledku každá druhá zájmová skupinka vykládá stylem "vydupeme si, co chceme, děj se co děj"?

StvN
02. 03. 2011
Dát tip
Břízo, to měl být pokus o citaci?

Bříza
02. 03. 2011
Dát tip
wow - to je výrok !!! > občanská společnost nabývá na síle na úkor celku (státu) < :))))) - a já bloud dosud žil v domění, že stát je v demokracii občanskou společností zřizován, aby ji posiloval ... jinak ztrácí jakýkoli smysl (pokud jím není zajišťování blahobytu státních úředníků - to se pak ovšem o demokracii nedá mluvit)

Muamarek
02. 03. 2011
Dát tip
A ti, kteří vládnou, myslí vskutku na blaho všech, koho zastupují, nebo hájí partikulární (či přímo své vlastní) zájmy a mají velmi vyostřené vidění: My x Oni?

StvN
02. 03. 2011
Dát tip
Já mám naopak dojem, že občanská společnost nabývá na síle a většinou právě na úkor celku/státu. Jak už jsem tu napsal, lidi přemýšlí stylem my(já) versus oni. Tímto tempem to tady bude za chvíli vypadat jako ve Francii:)

Muamarek
02. 03. 2011
Dát tip
Stvn: Já si vůbec nemyslím, že dnes je běžné podepsat se pod všechno. Někteří lidé se dál bojí vyjádřit svůj názor k vůli existenční hrozbě (např. v soukromém sektoru stačí, že někdo vysloví slovo "odbory" a už je v podstatě nežádoucím prvkem). Občanská společnost znamená v našich geografických podmínkách čím dál méně. A média šíří povědomí, že kdo se bouří (proti čemikoli)m je vlastně nějaký divný a okolí ho pak začně izolovat (spolužáci, pracoviště, známí). V tomhle ovzduší si vážím toho, že někomu o něco jde a nemávne jen nad tím rukou, nedovolil bych si takovouto akci srážet... Subjektivní citové zabarvení petic: "barbarské" je u podobných protestů na místě. A ty "likvidační důsledky" myslím nejsou daleko od stavu věci... Ale neberu Ti, že Ty to vidíš jinak, Marek

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Já to zkusím přeformulovat. Co konkrétně považuji za nekorektní ve výše uvedném textu jsou tyto pasáže: 1. Musíme se pokusit 2. barbarskému zvýšení DPH 3. které by mělo pro českou knižní kulturu zcela likvidční důsledky Zrovna od kulturně a literárně založených lidí bych čekal lepší vyjadřovací schopnosti. Nicméně toto považuji za určité vyvyšování, které je cítit i z článků, které jsem na podobné téma četl. Jinak Marvine, co se dotýká toho obvinění, tak jsem to řekl jasně. Je to tvá věta těsně před mým požadavkem, abys to dokázal. 01.03.2011 11:40:26 VT Marvin Samozrejme. Coz je takovy tvuj blud. Jinými slovy: Dokaž, že mé tvrzení, že jsem od začátku hovořil o vyvyšování a nehovořil o správnosti zvýšení daně, je bludné.

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Muamarku - jenže taková je realita. Mám tomu snad přikládat větší důležitost, než jakou to má?

Muamarek
01. 03. 2011
Dát tip
Hm, měl jsem dojem, že tu vidím poukázání na to, že někdo měl tuhle akci někde propagovat, a zároveň tady hanobit - a teď tuhle pasáž nemůžu najít... Jinak si myslím, že by každý měl být rád, že se někdo může pod něco podepsat a stát si za tím - a nesnižovat to tím, že hned ho za to nevyrazí a nepůjde sedět... Marek

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Jisty logicky smysl by davalo, ze se obvineni objevilo v komentari, na ktery jsem ja reagoval - Dokaz to.

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Vstupujes do diskuse a neznas vyznam pojmu jako je obvineni?

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Nerozlisujes mezi pojmy nazor a fakta. A pokud me chces z neceho obvinit, tak bys to mel dolozit. V opacnem pripade udelas lepe, kdyz budes mlcet.

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Dokaž to.

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Já jsem od začátku mluvil o vyvyšování jedné skupiny nad ostatní.

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Marvine, teď neřešíme, jestli zvednutí daně je nebo není správné řešení v dané situaci.

Muamarek
28. 02. 2011
Dát tip
Nevím, zda už tu tento odkaz je, pro jistotu: http://www.ucl.cas.cz/images/stories/DPH-Prohlaseni-Vedeni-UCL_AV_CR.pdf Tynic: Petice samy o sobě mají velmi mizivou schopnost cokoli ovlivnit, ale aspoň dávají člověku pocit, že se k něčemu může vyjádřit... Jednu funkci mají - dávají zákonodárcům zpětnou vazbu, že vše v pořádku není... Marek

Tynic
28. 02. 2011
Dát tip
Zrovna včera jsem s kamarádem, který je celý svůj život velmi aktivní ve veřejném sektoru probírali efektivitu petic a zjistili že konverguje k nule :) Např.petice za záchranu Klánovického lesa nasbírala 80.000 podpisů, ale ani to nevedlo místní politické bafuňáře k jakýmkoliv změnám kurzu. Petice je stejně iluzorní nástroj jako jsou třeba volby do poslanecké sněmovny. Náš závěr je takový, že příští věc, kterou zastupitelům pošleme, bude leda tak bomba :) Mám pocit, že petice jsou spíše na škodu. Ten, kdo petici podepíše, cítí že má "splněno" a dál se ve věci neangažuje. Petice je výhodná jak pro svědomí a psychickou pohodu těch, kteří podepíší a také pro zastupitele, pro které není některak závazná. Obě strany jsou spokojeny. A proto prosím o méně petic a více akce (Lékaři ukázali cestu, můžemem se inspirovat).

StvN
28. 02. 2011
Dát tip
Tady nejde o rozdelovani penez, ale o ulevu na dani.

StvN
28. 02. 2011
Dát tip
To jsem tím neřekl ani implicitně. Nemám rád, když se za argument používá "důležitost pro společnost".

StvN
27. 02. 2011
Dát tip
Přece se tím říká "my jsme důležitější, proto chceme výjimku". To je vyvyšování.

StvN
27. 02. 2011
Dát tip
Břízo - jasně, máš pravdu, ale stejného výsledku se dalo dosáhnout i jinou cestou. Když to řeknu na rovinu, tak schopné vedení (a teď je jen otázka, jak vysoko půjdeme - ministr např.) by toho dosáhlo přirozenou cestou, podobně, jako se dějí změny na ministerstvu dopravy. Marvine, no jak jsi psal o tom, že věda není podporována, tak jsem tím chtěl naznačit, že určitá podpora tu je. Zájmové skupiny jsou fajn, dokud se nezačnou vyvyšovat nad ostatní.

těša
27. 02. 2011
Dát tip
a budem vůbec mít o čem diskutovat? s tebou souhlasím naprosto doslova.

Garth
26. 02. 2011
Dát tip
těša : jdu do toho. :D myslím, že akce na záchranu českých knih by měla probíhat úplně jinak. místo petice o nezvýšení daně tištěných knih a časopisů etc by každý aktivista měl koupit měsíčně o jednu knihu více. Jenže ono je asi pořád snazší nechat těch 9% zaplatit i všechny ostatní v rámci daní na něco úplně jiného, třeba na ty počítače. (také věřím, že spousta signatářů vlastně netouží mít doma ty báječné české knihy, ale spíše jim to celé přijde jako "dobrá věc")

těša
26. 02. 2011
Dát tip
fajn, nejhorlivější odpůrci nechť se hlásí u mě, budem kout pikle proti tangensem zmíněným spiklencům.

Delahaye
25. 02. 2011
Dát tip
Lyryk : díky za reakci ve věcném duchu .. téma je to stejně ožehavé jako potřebné .. ozvu se později, teď ještě musím budovat vlast a posilovat tak mír .-)

Lyryk
25. 02. 2011
Dát tip
pro úplnost: jsem středopravý volič křesťanského typu, tradičně jsem tedy volil KDU - ČSL ale to jsem nemohl za éry pana Čunka, kdy jsem raději volil zelené;

Lyryk
25. 02. 2011
Dát tip
Del: aby diskuze mohla být plnohodnotná musíme se bavit na základě faktů: 1) požadavky lékařů byly a jsou v souladu s principy reformy ve zdravotnictví: a) ministr zdravotnictví od počátku uznával oprávněnost požadavku lékařů, ale nemel na ně prý peníze; b) ve včerejší diskuzi "Máte slovo" na čt1 ministr přiznal, že peníze ve zdravotnictví šly a jdou převážně na přemrštěné investice do přístrojové techniky, která je v mnoha případech téměř nevyužitelná nebo i o 100% předražená - shodl se na tom, že zde je jádro korupce ve zdravotnictví; c) korupce ve zdravotnictví probíhá tak, že se přístroje předraží, zdr. pojišťovna to zaplatí, podle zákona to nemůže nijak ovlivnit, a v dozorčích orgánech o tom rozhodují politici, kteří z toho mají profit (ODS i CSSD); a proto nebyly peníze pro lékaře -> které se mimochodem zázračně nakonec nalezly mimo navyšování státního rozpočtu, jako úspora ve zdravotnictví; není to všechno veselé? jen na předražení jediného přístroje získal zprostředkovatel nákupu půl miliardy -> podle platného zákona je to neprůstřelné... 2) lékaři byli označeni za vyděrače, ale tpůsobili tuto situaci? nikoliv; několik posledních vlád se podílelo na vzniku tohoto stavu a skutečnými vyděračí jsou tyto vlády, které zakrývají svoji odpovědnost bojem proti lékařskému občanskému protestu; takovým vádám se už dlouho nehodí, aby lidé shromažďovali fakta a publikovali je nezávisle na přání vlády, proto klesají investice či podpory do veškerých kulturních podniků, které se nemohou vykázat finančním ziskem a ještě jsou ke společnosti vcelku nebo proti vládě kritické; malonákladové služby a nezávislé kulturní projekty nesmí narušovat normalizační jednotu danou hypermarkety a mediálním průmyslem; 3) ikona pravicového konzervatismu Václav Klaus se v průběhu jednání při sametové revoluci příliš nevyjadřoval, nicméně jedna jeho reakce je příznačná: tehdejší předseda vlády Adamec argumentoval, že generální stávka znamená značné hospodářské propady -> Klaus tehdy reagoval, že to nebude nijak vážné; srovnej jeho statická vyjadřování v podobných sporech: ohrožení životního prostředí není tak vážné, jak říkají ekologové nebo rozpad československé měnové unie nebyl nijak vážný, aby se tedy nemohlo rozpadnout i euro; říká, co se mu momentálně hodí do krámu, tehdejší generální stávka nebyla hospodářsky tak závažná a nebyla vydíráním, ale občanský protest proti feudálním a nevolnickým podmínkám ve zdravotnictví je pode něj vydíráním; tomu zas nemůžu věřit já... --- dalo by se pokračovat, ale tady není žádná politická tribuna, jde mi jen o fakta a pojmy: když se bavíme o demokracii, buďme prosím přesní a uvědomme si, že demokracie je sice vládou většiny, ale takové, která chrání svoje menšiny a dává jim hlas ve fair play soutěži; to znamená, že nelze měnit volební podmínky těsně před volbami ani proto, aby v Praze úplně neprohrála ODS; nelze likvidovat kulturní či etnické menšiny, protože tím se režim blíží tomu nechvalně árijskému i komunistickému zároveň; demokracie je o neustálém dělení moci a ne o její totální koncentraci v rukou momentální většiny;

Delahaye
25. 02. 2011
Dát tip
Bříza : nemluvíte každý o jiném státě, stávce nebo profesi ?? Hrubý nesouhlas. Prostě se křičící menšině zastupované bezskrupolózními jedinci nasypalo do bezedné díry něco peněz z kapsy všech. A přitom se jedná o řemeslníky jako každé jiné - někdo je lepší, někdo horší. Jen tu vyjednávací pozici, kdy se pod taktovkou Hrabovského (nomen omen) PR vzali lidé (i Ty) jako rukojmí, měli přece jen silnější, než když se o totéž pokusí úředníci z katastrálních úřadů .. Nazývat toto "zúžením prokorupčního prostředí " a "investicí do medicíny" je tak mimo, že nevěřím, že jsi to nemyslel jako recesi. I když možná jsi determinován svou vlastní profesí více, než bych se odvažoval připustit.

Bříza
25. 02. 2011
Dát tip
a ejhle: PETICE! http://sckn.cz/index.php?p=vyzva StvN: Nesouhlas. Díky doktorské stávce je za pouhého 1/2 % zdravotního rozpočtu podstatně výraznější šance, že tentokrát reforma nezůstane u pouhých proklamací. Zpomalí se odliv kvalitních lékařů, a zavede systém do postgraduálního vzdělání, bude daleko výraznější citlivost ke zlodějinám v investiční a lékové politice. Navíc - ze státního rozpočtu se nevyvede ani koruna! Ušetří se na zúžení pro/korupčního prostředí, které si různí náměstci a ředitelé roky systematicky budovali (v USA by titíž šli okamžitě do tepláků). : z těchto skutečností budeš profitovat i Ty osobně. To je myslím nejlepší "investice" do medicíny za posledních 20 let.

A za všechno můžou ilumináti! Ach jo.

StvN
25. 02. 2011
Dát tip
Lyryku, no jo, jenže je to pořád ta stejná vláda, kterou jsme si jakože zvolili, třebaže vsadím boty, že ne všichni, kdo se tu vyjadřují, u voleb vůbec byli. Pořád se tu rozlišuje my/oni a to je špatně. Dneska má každý z nás možnost ovlinit běh věcí. Já mám radši proaktivní přístup. Současný trend stávek je naopak přístup destruktivní.

Bříza
25. 02. 2011
Dát tip
něco se snad děje: http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/ondrej-konrad-jak-s-vyssi-dph-u-knih--856354

Muamarek
25. 02. 2011
Dát tip
Bříza: Někdo chápe, někdo nechápe. A argumentuje-li někdo urážlivě a bezhlavopatově, je to jeho vizitka - a v každé diskusi pár takových najdeš... Naštěstí převážná většina příspěvků tu je k věci a neurážlivých... Lyryk: Daně bych i s chutí platil, ale chce to vědět, na co jdou, pokud na pokrytí prohraných arbitráží a kompenzaci zlodějen na všech úrovních, z toho nelze mít radost... Marek

sveřep
25. 02. 2011
Dát tip
pardon, ale to je překlep za všechny prachy : ...prcizní argumentaci ... tím řečeno vše ? :DDDDDDDDD

Takovýma nanicovatýma peticema, které jsou jedině k smíchu, jen posilujete přesvědčení vlády, že jste proti jejich zvůli bezmocní jako malé děti. Jediné řešení je založit si nakladatelskou firmu v Irsku, tady mít tzv. pobočku, a neodvádět daně žádné. Pak možná ti kreténi pochopí, že kdo chce moc, nemá nic...

Bříza
25. 02. 2011
Dát tip
to Zbora + Marek: problémem internetových diskuzí je okolnost, že není předem definována úroveň na které jsou vedeny. Pak kdejaký sociopat může věcnou diskuzi rozbíjet ze zábavy svými nejapnými poznámkami. Navíc je diskuze vedena "simultánně" s různými oponenty, což prcizní argumentaci znemožňuje. Měl jsem zato, že na literárním serveru většina lidí pochopí, jaká je pitomost šetřit na intelektuálním, estetickém a morálním rozvoji tohoto národa více, než na módě, automobilismu, kosmetice, dovozu kulinářských specialit a t.d. Osobně vydavatelem nejsem, ani žádný můj blízký příbuzný, či přítel - takže z mé strany jde o čistý idealismus a altruismus. Nikoli "hájení skupinových zájmů", jak zde bylo naznačeno. Mé argumenty o rozkrádání státu ve velkém komplotem moci a byznysu, který si tu naši "demokracii" tak trochu zprivatizoval - byly označeny za hospodské tlachy - jako by snad pánové Drobil a Michálek, či pan ředitel Ludvík (a t.d. at.p.) vůbec neexistovali. Straší se zde Řeckem, začínají zde padat hlubokomyslné úvahy o sockách, důchodcích a koktech v - tož co zbývá jiného, než se poděkovat? :))) Budeme mít, co si zasloužíme.

Lyryk
25. 02. 2011
Dát tip
Jsem sice pesimista, ale akci podporuji, byť nemá žádnou naději na úspěch. 1) vládní strany v rámci předvolební kampaně nemluvily o zvyšování daní -> lhaly 2) ministr Kalousek měsíc před rozhodnutím vlády dementoval pověsti o dalším daňovém zatížení živnostníků, i když musel tuto variantu řešení znát - výslovně lhal 3) již několik měsíců lže tisk na téma, že nám hrozí problémy jako v řecku -> tato lež byla odborně vyvrácena, ale nedostalo se jí mediální podpory -> cílem je tedy zlikvidovat především malotisk, který by pravdu jakkoliv obnažoval, podnikatelům zvýšení dph příliš neublíží 4) poslední protest lékařů prokazuje, že se po stránce petiční a demokraticky vyjednávací nezmění nic; k tomuto typu občanské neposlušnosti muselo dojít, abychom otevřeli oči a viděli, jak (ovšem nejen tato) vláda nereflektuje nic není-li k tomu donucena; neznám jediný případ, kdy by česká vláda od roku 1989 vzala nějakou petici a řekla: hm, to je fakt na to jsme nepomysleli, tak to uděláme rozuměji; chacha chacha je to plácnutí do vody, ale i to je čestné gesto k němuž je správné se připojit a protestovat vždycky proti jakémukoliv zvyšování daní - opak je nenormální .)

Muamarek
25. 02. 2011
Dát tip
Kasa už je skoro krachlá a řecké tóny jsou proti tomu rajská hudba (obdivohodné v jak krátké době)... Bříza: Diskuse jsou přece o tom, že se Ti tu objeví celá paleta názorů - a to je snad dobře - nebo chceš slyšet jen to, co chceš? Líbí se mi ta pestrost. Můj postoj k věci je ten, že nemá smysl porovnávat, jak moc se co zvýší, ale jak co funguje. A mně příjde, že to fungovat přestává a je to plácání se a ne cesta odněkud někam - tedy někam asi jo... Marek

Trochu mi z toho znějí řecké tóny... Skutečně všichni pochopili, že kasa je před krachem?

StvN
25. 02. 2011
Dát tip
Winter - kdybys potřeboval nějaký pjem vysvětlit, tak napiš:) Ale ano, problém je přesně ten, že většina lidí ani neví, o čem se vlastně baví a neumí si dát dohromady souvislosti. Hájí si jen ten svůj miniaturní píseček, ale odkazují se na ideály, stát atd., i když jim je stát vlastně ukradenej. Marvine - no hele, v Písku se bude stavět vědecké centrum, to jen na okraj. Jinak ta tvoje poslední věta je přesně to, o čem mluvím. Jak můžeš říct, že když někdo nežije kulturně, že to je zároveň pitomec, jak můžeš říct, že kultura je důležitější než jiné obory? Tak to prostě není. Nikdo není důletitější než ten druhý. Máme táhnout za jeden provaz, ne se vzájemně odstrkovat.

Zbora
25. 02. 2011
Dát tip
Pro sebe, return-of-ca-2, vydání básnické sbírky je tak směšně levné, že si vydání sbírky může dovolit téměř každý - pro sebe. Jistě cítíš ten rozdíl .) Sbírku si můžu třeba vytiskout na mojí jehličkové tiskárně a dát ji k Vánocům babičce, jenže o tom se tu vůbec, ale vůbec nemluví.. Břízo, a co jsi si asitak zhruba jakože myslel, když jsi to sem jako kost pohodil do veřejného prostoru, kde si kdokoli může tlachat cokoli? (působíš na literárních serverech tuším něco přes deset let). Že se tu budou vyjadřovat zasvěcení akademici? ;)

ceder_john
25. 02. 2011
Dát tip
za rukojmí

ceder_john
25. 02. 2011
Dát tip
ach chudáčci knihy.. ale že se vždycky najde nějak kokot co má pocit, že musí něco zachránit, přestože princip kterej si bere jako rukojmí, nikdy nebyl podstatnej pro kvalitu..

Bříza
25. 02. 2011
Dát tip
Omlouvám se, že jsem obtěžoval. Ve společnosti tvůrců, kde je užíváno slovo "socka", nebo se kdosi povyšuje nad lidi žijící z důchodu si myslím nemám s kým povídat.

Winter
25. 02. 2011
Dát tip
Hm, další, co podle vystupování, žere přinejmenším u Bildenbergů ./ Já socka jsem. Pak se člověk nesmí divit, že ty intelektuální diskuze stojí, za co stojí.

No Právě Marvine, plkáš. Ale jsem rád, že socka nejsi:-)

No Právě Marvine, plkáš. Ale jsem rád, že socka nejsi:-)

No Právě Marvine, plkáš. Ale jsem rád, že socka nejsi:-)

Když už diskutujete, tak alespoň argumentujte seriozně. Tedy kniha co dnes stojí 400 bude v nové sazbě stát 437 (zaokrouhledno na celé koruny nahoru). To taky znamená, že při průměrné ceně knihy/prodejnost bude průměrné navýšení někde okolo 25 Kč. Tak se přestaňnte litovat a patlat něco o poklesu čtenosti, vzdělanosti a bla bla bla. Máte to jen v hlavách a jste stejný socky, jak důchodci, kteří debatujou o tom, jestli rohlík stojí korunu, nebo korunu tčicet. A pro básníky. Vydání básnické sbírky je tak směšně levné, že si vydání sbírky může dovolit téměř každý.

Winter
24. 02. 2011
Dát tip
Demokracie, jedinec, vydobýt, Řecko, HDP a státní příjem, koza a vůz, nezlob se StvN, obvykle tě jako repsketuju, ale tohle jsou paralely a souvislosti jak z denního tisku Já už ani nevím, o čem se bavíme.

StvN
24. 02. 2011
Dát tip
Marvine, ano, stavebnictví nejspíš moc nepřispívá ke vzdělanosti národa, ale zase máš kde bydlet, a když nemáš kde bydlet, tak nemáš kde číst, že jo. Tím jsem chtěl jen demonstrovat skutečnost, že každá skupina nějakých lidí si v poslední době připadá děsně důležitá a všichni si myslí, že na nich stojí a padá společnost, respektive stát. Tak to je věc, která mi trochu vadí. Já nejsem proti tomu, aby člověk bojoval za určitá práva, pokud prokáže, že to má nějaký smysl, ale argumentovat mírou užitečnosti pro společnost, to může dneska skoro každý. I když. Co se dotýká HDP, tak se dá spočítat, který obor nejvíce přispívá, a nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že v posledních letech to je automobilový průmysl. Ale samozřejmě na to je návázána celá řada dalších, takže si dneska úplně každý může připadat důležitý a může chtít úlevy nebo výhody. Ale samozřejmě všechno je propojené. Mi to někdy připadá stejně naivní, jako když si támhle na nějakém ostrově někde u británie mysleli, že když vyhubí krysy, tak budou mít pokoj. Jenže se jim přemnožili králíci. Zboro - demokracie má tu výhodu, že si jedinec může vydobýt cosi sám pro sebe, ale tady se bavíme (nebo já jsem se začal bavit) o tom, že si jedinec vydobude cosi na úkor ostatních. A tím se to podle mě celé tříští. Já si nakonec také nemyslím, že to bude tak horké. Hlavně bych byl rád, kdybychom se poučili z Řecka a podobných států. Nemůžeme mít všechno zadarmo. Co se dotýká knih, proč nás děsí DPH 20%? Protože kniha, která dnes stojí 400 korun, bude stát skoro 500. Já jsem nedávno nakouknul do normálního knihkupectví a nestačil jsem se divit. Nová kniha je drahá jako prase. Kdyby to prodali za rozumnou cenu, tak je člověku jedno, jestli zaplatí stovku nebo stodvacet. Takže celkem vzato jsem jen chtěl říct, že se to zbytečně zveličuje. Konkrétně lidi, kteří tyhle články píší a považují se za ty nositele jakože vzdělanosti, nic takového nenosí. Jenom tlachají, většinou z nudy. Otázkou je, co dělají, že mají tolik času, nebo kdo jim platí za ty prázdné články.

Winter
24. 02. 2011
Dát tip
Aha, já se nechal "ovlivnit" Delahayem, který tím taky reagoval na tebe... .) /ale věz, že pro jistotu jsem avízo poslal i Štěpánovi/

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
A Wintere, můžu se zeptat, proč se s tím ztotožňováním obracíš na mě? To tady pronesl StvN, že odklon od demokracie se děje tehdy, kdy si menšina vymíní ústupek většiny. Já už jeho tezi jen paroduju.

Winter
24. 02. 2011
Dát tip
No, že model "každá skupina si na společnosti vydře, co uzná za vhodné, čímže se společnost posune kupředu jako celek" je liberální ekonomický model, věc hospodářská, nikoliv demokracie, věc politická.

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
Teď jsi mě, přiznám se, trochu znejistěl :) Svobodná ekonomika spočívá v tom, že si za své peníze můžu koupit to, co patří někomu jinému od nějaké třetí osoby? Nebo na co narážíš?

Winter
24. 02. 2011
Dát tip
Dobrý Zboro, ztotožnit liberální ekonomiku s demokracií, to chce sakra... málo fantazie. Fakta, fakta, fakta... ...každému číslu stejně předchází politika.

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
Mimochodem Delahaye, není právě jeden ze základních demokratických principů důraz na jedince? Nebo to západní demokracie chápe dnes už jinak a StvN má pravdu?

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
Je trochu něco jiného jak ji západní demokracie chápe a jak ji (v Čechách) aplikuje. Na filosofovánií moc nejsem, ale běž se na to zeptat třeba osadníků kolem ostravských vysokých pecí. Nebo třeba pacientů všemožných léčeben v zámečcích rozsetých po klidných koutech republiky, které se zamlouvali nějakému tomu pánovi s penízkama.

Delahaye
24. 02. 2011
Dát tip
to ale nemá s demokracií nic společného - aspoň ne s tou, jak ji chápe západní civilizace (až se mě pokusíš usadit nějakými filozofickými rozbory) .. proto mi Tvůj (sorry) krapet demagogicky účelový výkřik přišel k pousmání

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
Delahaye: nechápu, co je na tom k smíchu? Ano, přesně tak to demokraticky funguje.

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
Nevím, Stývne, jestli reaguješ s těmi blogy i na můj odkaz, takže: pokud se někdo obává, že jistá změna v našem prostředí zapůsobí dosti podobně jako tatáž změna, která proběhla v prostředí velmi podobném, má mít ekonomické vzdělání pro to, aby se toho mohl obávat. Nicméně si nemyslím, že to bude tak horké, a knižní trh to zničí, jen ho to zase o dost víc zdeformuje.

Delahaye
24. 02. 2011
Dát tip
"Princip demokracie totiž, mám takové tušení, spočívá v tom, že si i jednotlivec může demokraticky vymínit cokoli a to demokraticky na úkor kohokoli." :-)))) tak si na to vzpomeň, až si vazba alkoholik na Tobě demokraticky vymíní místo v tramvaji a z této Tě vyhodí ven i s batožinou .. no není to krásný princip demokracie ? Můžeš si s ním pak zamáčknout bouli a slzu.

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
...pokud na to ovšem má...

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
Stvne: Odklon od demokracie se děje tehdy, kdy si menšina vymíní ústupek většiny. A není to spíš odklon od socialismu? Princip demokracie totiž, mám takové tušení, spočívá v tom, že si i jednotlivec může demokraticky vymínit cokoli a to demokraticky na úkor kohokoli.

StvN
24. 02. 2011
Dát tip
Marvine, myslíš odkazy na blogy? Rád si přečtu nějakou analýzu, která bude podložena fakty. Všechny tyhle články jsou ale jen odhady, makroekonomické odhady lidí, kteří, jak tuším, ekonomii nikdy nestudovali. Ale jestli jsem přehlédl nějaký odborný článek, tak prosím o odkaz.

Delahaye
24. 02. 2011
Dát tip
tak jsem si přečetl článek pana Šterna na rozhlas.cz, zvedl se mi kufr a přešla mě chuť na večeři .. taky dobrý, nemusím se cpát na noc .. ještě bych dostal koliku a odborář v bílém by mě mohl zresuscitovat nadobro

Měrka_out
24. 02. 2011
Dát tip
jedinou dluhovou pastí jsi ty sám, zTVnova.

StvN
24. 02. 2011
Dát tip
Pánové, jde o to, že se jedna skupina vyvyšuje nad druhé tím, že říká, že oni si zaslouží výjimku, protože oni jsou lepší/potřebnější/užitečnější/mají těžší práci etc. Odklon od demokracie se děje tehdy, kdy si menšina vymíní ústupek většiny. Argument, že někdo někde nahoře, nějaký imaginární boháč, jakože rozkrádá stát, je hospodský argument lidí, kteří si myslí, že existuje nějaká zeď mezi "já konkrétní Pepík" a "oni" (ti nahoře, ti imaginární rozkrádači nějakých imaginárních miliard) a že ten Pepík nemá vliv a nemůže ovlivnit druhé lidi. Nakonec jde jen o to, že si každý chce urvat co nejvíc. Stejně tato iniciativa. Je to zase jenom o penězích. Nikdo nepřijde s nějakým fungujícím plánem, jak by šlo zařídit, aby se hodnotná literatura dostala k širokým vrstvám, ne, prostě jde o to, že chce někdo ušetřit. A dneska se každý podepíše pod cokoliv, protože nenese žádnou odpovědnost. Tohle fakt nemíním podporovat, protože to je stejná rychlokvaška jako zdejší Písmácká nepromyšlená tvorba.

sveřep
24. 02. 2011
Dát tip
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/koenigsmark-kdyby-politici-nekradli44-statni-dluh-by-neexistoval/

Winter
24. 02. 2011
Dát tip
Zrovna u tebe StvN bych nečekal, že vytáhneš "budoucnost našich dětí jejich dětí jejich dětí jejich dětí jejich dětí jejich dětí..."

Muamarek
24. 02. 2011
Dát tip
Doufám, že tuhle diskusi nesmažeš, a necháš ji pod svým nickem, aby se sem dalo vracet, Marek

Muamarek
24. 02. 2011
Dát tip
A ještě jedna věc: Nejhorší je nepřehlédnutelný odklon od demokracie jako takové, podmíněné existencí středních vrstev... Ty už nějak nejsou třeba, protože nová kapitalistická velmoc na nich nestojí a tudíž celý systém na nich nestojí... V devadesátých letech se ještě například o Čečně hodně (aspoň) mluvilo, dnes se již nemluví... A o jiných tématech... Marek

Muamarek
24. 02. 2011
Dát tip
Bohužel humor nějak dochází - o to víc je to na pováženou...

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
Perfektní přirovnání s těma nožičkama, Marku, až by se dalo napsat vtipné, kdyby to vlastně ale vůbec vtipné nebylo.

sveřep
24. 02. 2011
Dát tip
a čím budeme blbější, tím si najdeme blbější politiky, což způsobí blbější hospodářskou politiku... proto je třeba potlačit vzdělávání, a podpořit NÍZKÉ CENY CHLASTU V PARLAMENTNÍM BISTRU nic ve zlým, všechno v dobrým :D, za nevyžádaná avi se omlouvám předem

sveřep
24. 02. 2011
Dát tip
případně rozhovor:http://www.lidovky.cz/na-vyssi-dan-z-knih-doplati-predevsim-ctenari-rika-nakladatel-pistorius-1an-/ln_kultura.asp?c=A110222_194630_ln_kultura_kim

Muamarek
24. 02. 2011
Dát tip
Zbora: dík za odkaz... Stvn: Hájení si svého písečku na úkor jiných, to jen oslabuje to, co mají všichni společné, ale to, že se pilíře, na nichž má společnost stát: funkční zdravotnický systém, vzdělávací systém, bezpečnostní systém, spravedlnost, ale i kultura hroutí a stávají se nefunkčními, je znát... Šetřit ano, ale nejde šetřit na základním chodu společnosti, to je jakoby se rodina rozhodla, že u děcka ušetří na botičkách a uřízla mu nožičky... Nejen že by to byl drahej špás při následnejch operacích, ale ještě by je za to zavřeli... Marek

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
ávie

Zbora
24. 02. 2011
Dát tip
Já šířim tenhle, ten je lepčí: http://www.czechlit.cz/zpravy/likvidacni-zvyseni-sazby-dph-na-knihy-a-kulturu/

Bříza
24. 02. 2011
Dát tip
to StvN: dle mého názoru to je normální fungování t.zv. občanské společnosti. viz: http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/ivan-stern-zaznamenanihodny-pokrok-v-hnuti-odboru--855562 - to, čeho jsme svědky je pravděpodobně vypovědění dosud platné "společenské smlouvy": ti nahoře mohou krást, pokud se nám dole nesnižuje životní úroveň. Ve chvíli, kdy se snižovat začne, smlouva pozbývá platnosti a nenecháme se dojímat pláčem nad dluhovou pastí. "Ti nahoře" totiž roztáčejí miliardy, které následně projídají. "My dole" potřebujeme pár desítek milionů, aby tato společnost nějak rozumně fungovala. Nemyslím, že to je o naší rozežranosti. Spíš o hodnotových systémech, našem pocitu nespravedlnosti a neodpovědnosti našich t.zv. "elit". Proč máme mít silnice plné luxusních vozů, pokud nemáme na knížky?

StvN
24. 02. 2011
Dát tip
Takže budou vznikat uzavřené skupiny, které budou, podobně jako lékaři, prosazovat svoje zájmy na úkor ostatních. Ti, co čtou, budou chtít neplatit daně za čtení, ti, kteří staví, zase za stavební materiál (argumenty dost podobné), etc. A všichni si budeme kopat hlubší a hlubší dluhovou past.

Měrka_out
24. 02. 2011
Dát tip
to netvrdím, kamile. jen už by se prostě neměly víc zdražovat.

Winter
24. 02. 2011
Dát tip
Ty vole, 17háků čistého, na to si budu muset počkat ještě tak pětadvacet let, pro většinu lidí naprostý unreal .) Ale jo, na knihy kašlu, chleba z nich levnější nebude.

A Marvine, nezlob se na mě, ale to nebyla demagogie, ale demonstrace toho, za co taky "bojujete". Kolik to dělá % tvorby, to si asi dokážeš představit.;-)

Ano,navrhuji přesunutí do diskuzí. Není nic lepšího, než zde řešit ekonomii. Nejsem rád, že ministra financí dělá chemik, který přečetl jen první polovinu učebnice ekonomie, ale... Neviděl jsem žádný reálný návrh, jak změnit financování kultury. Jestli kdokoliv z vás ano, tak si ho - mile rád - přečtu a dokonce slíbím, že ho budu prosazovat.

těša
24. 02. 2011
Dát tip
jo, ale kolonka "události" diskusi nebrání, ne? promiň, tím cd jsem nechtěl demonstrovat současnou situaci, myslel jsem, že se na něm asi oba shodneme, že není důvod, aby někdo neplatil daň z padesáti tisíc za studio. o současné situaci se taky bavit nepotřebuju:) jak s tím souvisí ty neziskovky? nemyslel jsem elektronické knihy, ale fakt, že jsem si místo knížek koupil počítač, windows, modem a platím připojení, což pro mě všechno má primárně funkci získávání informací. mělo by být snížený DPH u tohohle všeho? a pokud ne, proč by měl být zvýhodněný "papírový" čtenář?

těša
24. 02. 2011
Dát tip
břízo, kdybys ale chtěl osvobodit / zvýhodnit všechny potenciálně zajímavé a podnětné věci, u čeho by mohlo zůstat standardní DPH?

těša
24. 02. 2011
Dát tip
jinak k článku - spojuje "sdělovací prostředky, nástroje vzdělávání a informací" s tiskem, což nijak neodůvodňuje a vzhledem k tomu, že to rozhodně (viz třeba jakýkoli úvod do mediálních studií nebo něčeho podobného) samozřejmé není, postrádá článek vztah k současné situaci.

Bříza
24. 02. 2011
Dát tip
to sveřep: jde o vydavatele - nikoli autory. Čím více se zužuje prostor pro jejich nekomerční aktivity, tím více se zužuje prostor pro českou knihu, která přežívá především díky pouhému nadšenectví a altruismu vydávajících bibliofilů. Napasovat na proces národní tvorby a vydávání knih mustr neviditelné ruky trhu mi připadá jako nutit očního chirurga operovat hráběmi. Kvalita se dopředu málokdy pozná. Tu provaří až čas. to experimentator: - jako argumenty pro další podřezávání skomírající domácí knižní produkce poněkud slabé - se mi zdá. Pokud budeme potlačovat média se kterými nesouhlasíme, přestáváme být demokraty. Což ovšem není problém, který zde řešíme. To Kamil Sikora: cena se pro uživatele zvýší, čímž klesne poptávka a tedy motivace knihy vydávat. Příjdeme tak pravděpodobně o spoustu zajímavých a podnětných věcí.

těša
24. 02. 2011
Dát tip
Marvine, co je na experimentátorových otázkách demagogickýho? samozřejmě, je spoustu věcí, které považuješ za bohulibé, spoustu věcí, které považuju za bohulibé já nebo někdo jiný, na některých z nich se asi shodneme cca všichni. ale DPH zaprvé není od toho, aby odlišovalo dobré od špatného a zadruhé to dobré stejně nejsme schopní definovat. a nevidím důvod, proč bych měl platit za internet, z něhož si knížku stáhnu, větší DPH než někdo za totéž na papíře. (a když to vezmu subjektivně, tak tím spíš, že na na knížky prostě nemám, tudíž by slevu dostali "ti bohatí".) mimochodem, když budeš vydávat první cd, taky si zaplatíš studio i s daní a tak podobně o všem.

Petře, ty si myslíš, že kdyby stát osvobodil knihy od daně, tak by je řetězce (např Librex), slevnily?

Měrka_out
24. 02. 2011
Dát tip
knihy jsou drahé. jejich vydávání by mělo být oproštěno od dph jako v anglii. je to logické a racionální. 20% bude pak především devastující pro začínající autory. nikdo je, jako "experimenty", nebude chtít vydávat. souvisí to i s prodejností knih, která klesne a ovlivní i autory zavedené. politici mají místo mozku arogantní lejno. jediné čemu doopravdy rozumí je korupce směřující do jejich vlastních kapes.

Marek: To je fakt..., ale takový už je život.

Muamarek
24. 02. 2011
Dát tip
Kamile: Ale co ostatní výdaje. Když už domácnost musí něco omezit, něco škrtnout, začne knihama a kulturou obecně. Tak se pak bude psát jen pro některé, co na to budou mít, ti to ale nevytrhnou... Není to dobrý krok, natož cesta... Marek

Těsně před revolucí stála běžná knížka (brožovaná detektivka) cca 39kč, při platu 3000kč čistého, to jest 0,013%. Dnes stojí obdobná knížka cca 149kč, při platu 17000kč čistého, což činí 0,0088%. Knihy jsou tedy dnes relativně levnější o téměř 50%, než za komančů.

Stmívání má být osvobozeno od daně, proč? Blesk má být osvobozený od daně, proč? Mladá pravda/Dělnické listy mají být osvobozeny od daně, proč? Odpovědi mě hodně zajímají...

Měrka_out
24. 02. 2011
Dát tip
nemyslím, že by ti to mělo být kamile tak lhostejné. velice se tím třeba sníží vydávání debutantů. mnohem víc než doposud se bude sázet na komerční jistotu. 20% je cesta do pekel a úpadek. samozřejmě se naprosto nepřiměřeně zdraží knihy, přestanou se kupovat. a mnoho dalšího od toho odvozeného.

Norsko 1
24. 02. 2011
Dát tip
Už vidím ty zástupy demonstrantů s transparenty Která vláda zdraží knihy, padne. Slabé téma pro novou revoluci, i když celá situace je určitě smutná. Zase jde jenom o peníze, ber kde ber

Neviděl bych to tak dramaticky. Pokud bude mít autor stěží 10% z prodejní ceny, stále se budu ptát, PROČ si někdo bere 90%, a už méně mě bude zajímat, v jakém poměru si to stát s nakladatelem rozdělí. V současnosti je to 10-10-80. Tak to bude 10-20-70, no a co...

sveřep
24. 02. 2011
Dát tip
dala jsem si na fb

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru