Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - únor 2011 - hlasování

11. 03. 2011
3
31
3775

Moji drazí, do půlnoci z 18. na 19. března můžete hlasovat pro jednu z následujících povídek nominovaných na PM za měsíc únor:

Devátá část standa.rd      
Komora číslo patnáct sharik      
Krvavý dědek ještě spí sepotvkorunachstromu      
Mesiáš Danny      
Moje maminka je nejhodnější lviceelsa      
Necizistence Saetri-Ihn      
OPLZLÝ SOPEL DEFINITIVNÍHO KOLAPSU Měrka_out      
Rok pro jeden večer Finch    

Pravidla zůstávají stejná: hlasování bez odůvodňujícího komentáře nebude uznáno (prosím každého o komentáře přímo v diskusi, abychom si je nemuseli dohledávat pod povídkami) a "prostě se mi to líbilo" není pro tyto účely považováno za dostatečné odůvodnění. Hlasování označte jako vážnou kritiku. Hlasy "po uzávěrce" uznávám, ale pouze nejsou-li dosud vyhlášeny výsledky. Hlasovat můžete pro jedno až tři díla, přičemž první dostane tři body, druhé dva a třetí jeden bod. Hlasujete-li pouze pro dva texty, počítá se to, jako byste neudělili první místo, pokud pouze pro jeden, udělili jste pouze místo třetí.


31 názorů

To sem Ucho vůbec nepiš, nebo to začnou dělat i další lidi, než ti, co už to dávno dělají. ;)

StvN
19. 03. 2011
Dát tip
Stačí to tak. Člověk nemusí bejt literární kritik, aby mohl napsat svůj názor, nicméně člověk musí napsat svůj názor, aby mohl hlasovat v PM. Hlasovat jen tak, pro nic za nic, nemá cenu, to bych rovnou mohl sbírat hlasy na ulici u náhodných kolemjdoucích. Každopádně díky za pochopení.

rockstar
19. 03. 2011
Dát tip
Avi

rockstar
19. 03. 2011
Dát tip
Omlouvám se, dlouho jsem tu nebyla a teprve dneska jsem našla to avízo. Já ale nejsem žádnej literární kritik, takže to řeknu tak jednoduše jo? Dědek se mi líbil protože je to takovej poetickej styl a mrazilo mě z toho v zádech, kdyý jsem to četla. Takový hodně realistický, ale jako zbásněný do prozy. Sopel...no já měrku žeru...musím to vysvětlovat? podle mně je tak výraznej, že bych ho poznala na sto honu. Mesiáš...no abych pravdu řekla, mně ho bylo líto, že pro něj nikdo jinej nehlasuje a přitom text není špatnej. Stačí to tak nebo je to blbý?

Ještě do zítřka počkám s vyhlášením, než se vyjádří zjm. rockstar.

StvN
18. 03. 2011
Dát tip
rockstar + FAEBOMB Bylo by fajn, kdybyste hlasovali stejným způsobem, jako ostatní = 1., 2., 3. místo. Je to přehlednější a snáze se to počítá. Plus musíte přidat důvody, proč hlasujete tak, jak hlasujete. Jinak vaše hlasy nebudou započítány. Děkujeme za pochopení.

StvN
18. 03. 2011
Dát tip
1. Finch 2. sepotvkorunachstromu 3. Saetri-Ihn Finch je pro mě bezkonkurenčně nejlépe zvládnutý text, který si mohu užít bez toho, abych musel části textu přeskakovat nebo přivírat oči nad zběsilými formulacemi. Sepot text je zvládnutý také dobře, tam mi ale trochu vadila prvoplánovitost. Saetri píše také velice dobře, i když někdy se trochu ztrácí v popisnosti a příběh mu přestává odsýpat.

..moc vám všem děkuji za ohlasy i komentáře..moc si jich vážím..

Lakrov
17. 03. 2011
Dát tip
1. "Krvavý dědek ještě spí" autora sepotvkorunachstromu Líbí se mi že záměr, vedoucí autora(ku) k sepsání tohoto minipříběhu, zůstal zřetelný i přes snahu snahu o určitou slohovou stylizaci. Naznačené scény a jejich "zamlžení" rouškou oné stylizace, pomáhají čtenáři zprvu oscilovat myšlenkami kolem mírně nezřetelné dějové linie, později jej (čtenáře) vedou přímo k jádru celé té "balady".

FAE BOMB
17. 03. 2011
Dát tip
Hlasuji pro Šepotku. Malá holka, radující se z maličkostí a pak ten krvavej dědek... Pocitově daleko nejlepší.

Rockstar: můžeš, ale potřebujeme to odůvodnění. :)

rockstar
16. 03. 2011
Dát tip
Můžu hlasovat i když nejsem kritik? Mně se povídky líbily takhle: První místo Krvavý dědek Druhé místo Sopel Třetí místo Mesiáš

Janina6
16. 03. 2011
Dát tip
1. Saetri-Ihn: Necizistence 2. Finch: Rok pro jeden večer 3. sepotvkorunachstromu: Krvavý dědek ještě spí Komentáře jsou u povídek. Shrnula bych snad jen, že jsem dala přednost textům, které mají nejen nápad, příběh, ale zdají se mi i zvláštním, neobvyklým způsobem napsané. Myslím, že první dvě povídky stylem výrazně převyšují ostatní, pořadí odpovídá jen tomu, že mi Saetriho téma prostě víc "sedí".U šepotčiny povídky jsem byla trochu na rozpacích, ale jsou tam některá místa, pro která věřím, že umí věci vidět po svém a bude se zlepšovat.

bestye
13. 03. 2011
Dát tip
1. místo - standa. rd - Devátá část 2. místo - sepotvkorunachstromu - Krvavý dědek ještě spí 3. místo - Měrka_out - OPLZLÝ SOPEL DEFINITIVNÍHO KOLAPSU komenty jsou u jednotlivých děl

treti misto sharik.

Dobre. prvni misto sepot druhy misto lviceelsa zbytek si jeste rozmyslim

StvN
13. 03. 2011
Dát tip
Nemůžeš dát dvě první místa.

to melo byt zluty

muzu dat dve prvni mista? za originalitu a procitenost sepotvkorunachstromu a za originalitu a odvahu lviceelsa protoze jsem vyplacala vsechny body na tyto dve mista, druhe a treti neudeluji

těša
11. 03. 2011
Dát tip
1. - standa.rd - parádní realistická povídka, dialogy jsou naprosto dokonalý, má to spád a je to takový konzistentní, začíná hned na začátku, končí až na konci a každá věta s vztahuje k základní dějový lince, která díky střídání epizod nenudí. 2. - finch - parádní forma a atmosféra, nicméně mě to nepřitáhlo tolik jako (třeba jeho) jiný kousky takovýho stylu - pokud to má být postavený takhle lynchovsky a chybí souvislá a jednoznačná narace, měla by mě u textu držet každá věta, což tu občas nefunguje. třetí místo si nechám projít hlavou, ale spíš nic.

1. Standa.rd. Řemeslně méně vybroušené, než Finchův text, ale zato s daleko silnějším dějem, ze kterého až zamrazí. Pokud by se to mírně proškrtalo a trochu sevřelo dohromady, byl by to výborný text. 2. Finch. Tradičně vynikající styl, pokulhává srozumitelnost a přístupnost čtenáři. Což by nevadilo ani zdaleka tolik, než dost zásadní absence děje. Na jednu stranu je tato povídka čtenářský zážitek, na druhou stranu ji člověk odkládá v rozpacích a i během čtení neustále bojuje s chutí ji odložit. Ve srovnání s ostatními autorovými povídkami bych se skoro obávala, že, Finchi, začínáš mírně vykrádat sama sebe. Stylisticky daleko lepší, než Standa.rd, ale pro mě je prostě styl v próze není to hlavní - ani sebekrásnější styl podle mého názoru nenahradí rozpačitý a neprůzračný obsah. 3. Hodně jsem váhala mezi Krvavým dědkem a Nejhodnější maminkou a nakonec dávám Krvavému dědkovi. Je to podobné téma, zneužívání dětí, ale jak jsem psala lvicielse, její závěr je přeci jen poněkud příliš bulvární. Obojí sugestivně napsané, Krvavý dědek je možná v klíčové pasáži příliš stručný, ale to je beztak rozhodně lepší, než text zbytečně protahovat. Ostatní: Mesiáš je hezký nápad, bohužel se zásadně slabším zpracováním. Nicméně, Danny, to je ta lepší verze - řemeslo se dá naučit. :) Shariku, stylistika nic moc a námět tentokrát krajně otřepaný, antistrukturní antiutopie jsme tu už měli tisíckrát, to by chtělo přijít opravdu s něčím bombastickým a neotřelým, aby se toto zprofanované téma dalo číst bez pokrčení ramen. Škoda, tvoje texty jsou obvykle lehké a svěží, snad příště. Saetri, dostáváš se někam, kam tě nejsem schopná (nebo snad ochotná) sledovat. Je to nepochybně záměr a má tu své vášnivé fanoušky, toho jsem si vědoma, ale nic pro mě, vyznavačku křišťálové průzračnosti. Už tak dost komplikované věty a myšlenkové spleti komplikuješ ještě víc hrátkami s formou věty - je to na hraně čitelnosti a věci, které by to mělo vypíchnout, spíše poněkud zanikají. Měrka stereotypně vyprázdněný a vulgární jako vždycky.

Lady - hlasuji podle sebe, ne podle bodů. Body mě nezajímají. V tomto kole mě zaujaly dvě povídky a třetí tam na sílu tlačit nebudu. Ale jinak pravidla samozřejmě respektuji:)))

Ve skutečnosti nedáváš první místo, Kamile, no ale výsledek je stejný ;)

1. Místo: Moje maminka je nejhodnější. Tak to mě rozsekalo na krupici, jak píše jedna Písmačka. Sám jsem otrlý Písmák, ale tohle je fakt síla, doporučuji každému... 2. Měrka. Měrka u mě za normálních okolností vždy vyhrává, jen občas se stane, že ho někdo přeskočí, ani ne proto, že by byl lepší, jako spíše z radosti, že se konečně objevil nějaký konkurent. 3. Místo nedávám, sorry...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru