Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtvrtý kamínek

21. 05. 2011
21
36
4042
Autor
Lakrov
 
Úvod

Za jedním úzkým mořem, nejméně dvěma řekami, asi třemi pohořími a čtvero hranicemi teče Vrbový potok a u něj leží neveliká zoologická zahrada. Žijí v ní zvířata maličká i ohromná. Některá jsou ráda ve vodě, jiná chodí ven jen za tmy a další by nejraději celý den létala v povětří. Mnohá z těch zvířat neznají jiný svět než svůj výběh, protože se v zoo už narodila. Ta droboučká si ani nevšimnou, že má jejich území nějaké ohraničení. Ale ta veliká, co byla přivezena z cizích krajů, poznají, že jsou daleko od všech svých blízkých. A tak se lidé, kteří o ně pečují, musí dobře starat o to, aby se v zoo cítila jako doma. Většina zvířat si naštěstí ráda hraje, a v tom má výhodu, protože kdo si hraje, najde si všude brzy kamarády. Pojďme se za nimi podívat.


 
 
Čtvrtý kamínek

První si toho všimnul Slon. Vlastně se možná nedá říkat všimnul, protože nic neviděl ani neslyšel, jen kdesi v kolenou cítil, že se něco děje. Sloni totiž poslouchají i chodidly.
„Slyšelas to taky?“ obrátil se na Kačenku.
„Myslíš to o těch dvou nových... rajdách? Který slepoun mohl vymyslet, že jsou to nejkrásnější ptáci na světě?!“
„Rajkách,“ opravil ji Slon. „Ale já myslím, jestli jsi cítila to zvláštní zadunění; jako kdyby se něco dělo pod zemí.“
„Pod zemí nic není,“ odsekla Kačenka. „Leda hlína, špína a tma.“
Slon zpozorněl, protože to ucítil znovu. Teď už to začalo zajímat i Kačenku; povrch rybníčku se totiž zčeřil jemnými vlnkami takže vypadal, jako když se zamlží zrcadlo. Neviděla se v něm a to ji naštvalo. Jen Stehlík přelétal z větve na větev a necítil nic.
„Maminka vyprávěla,“ zauvažoval nahlas Slon, „že země umí plivat kamení nebo otevírat propasti a jiné pasti, do nichž by se vešel i dospělý slon.“
„Já zase slyšela,“ vzpomněla si Kačenka, „že ze země může vylézt had; myslím, že hadé se rodí z hlíny.“
„Hadi,“ opravil ji Slon.
„Had?!“ zaslechl Stehlík jedno z obávaných slov. „Hlavně jestli se z hlíny nerodí kočky. Nebo z kamení,“ zadíval se pozorněji do horního rohu výběhu. „Víte, že tamhleten kámen,“ ukázal zobáčkem, „tu včera ještě nebyl? a ještě dnes ráno byl o pěkný kus menší. Myslím, že země ten kámen vyplivla a on teď roste. To je možná to, co Slon slyšel. A vůbec bych se nedivil, kdyby z toho kamenu vyrostla kočka; a té já se vůbec nebojím... Ale kdyby přišla, tak trochu bojím.“
Slon už nemeškal ani vteřinu. Popadl kámen chobotem a mrštil s ním přes zeď. Odněkud se ozvalo zařinčení rozbitého skla. „Tak to bychom měli,“ oddechl si Slon spokojeně.
Jenže ani pak to divné chvění neustalo. Do odpoledne se na témže místě objevil další kámen a Stehlík se dušoval, že shora je zřetelně vidět, jak ten kámen roste a zvětšuje se. Kačenku i Slona však víc než kámen zajímaly zelené stonky čerstvé travičky a rašící listí na stromech.
„Maminka říkala,“ spustil Slon s plnou pusou, „že země dokáže ve správný čas nasytit hladovějící stáda.“
„Vy u vás doma jíte hlínu?“ ušklíbla se Kačenka.
„Ale ne, ty huso,“ oplatil jí Slon. „Přece všechno rostlinstvo, co jíme, vyroste ze země. Tráva, keře i pralesy.“
„A žížaly-nítěnky nebo komáří larvy;“ vzpomněla si Kačenka na oblíbené pochoutky, „ty vyrostou z bláta?“
Slon už si Kačenčiných jízlivých vtípků nevšímal. „Širá země, na kterou se dá pevně postavit,“ začal zaujatě vysvětlovat, „je naše největší jistota. Pak stačí mračno deště, otýpka slunečních paprsků, země se zazelená a pro všechny je jídla dost.“
„Já mám víc jistoty ve vzduchu, než na zemi,“ připomenul Stehlík. „Protože kočka...“
„Ta za mnou do vody nepůjde,“ skočila mu do řeči Kačenka. „Takže myslím, že voda je jistější než země nebo vzduch. A na mě by si kočka stejně netroufla, protože jsem...“
„Koukněte!“ vykřikl poděšeně Stehlík. „Pohnul se!“
Ostatní se otočili směrem, kterým Stehlík ukazoval. Ležel tam ještě jeden kámen a další pomalu vyrůstal ze země.
„Zemětřesení!“ vybavilo se Slonovi jedno z dávno zaslechnutých slov.
„Had!“ vykřikla Kačenka a s dopomocí křídel se rychle kolíbala k rybníčku.
„Kočka!“ pípnul tajemným hlasem Stehlík. Honem vylétl na nejtenčí větvičku; takovou, co unesla sotva jeho.
„Taky poklady prý země skrývá,“ vzpomněl si Slon. „Maminka říkala...“
„U sta smradlavých vajec,“ ozvalo se odkudsi zdola.
Ten hlas Slona uklidnil; zněl příjemněji než tajemné dunění předtím.
„Kam jsem se to mordyjé zase prohrabal,“ lamentoval hlas dál. Jeho původce dosud nebylo vidět. Nad zemí se objevil jen kopeček hlíny.
„Taky krtek se rodí ze země,“ připomněla Kačenka.
„Krtka už jsem viděl,“ připustil Slon. „Ale nadávali spíš lidi kolem než on sám.“
„Je tohle svobodná země?“ vykoukl z hromady hlíny fousatý čumák s tmavýma očima. „Tak takhle vypadá ten svět za zdí!“ pokračoval, aniž by čekal na odpověď. „Moc velký teda není,“ zkonstatoval ten neznámý příchozí. „A koukám, že má taky kolem dokola zeď.“
Z díry už se vysoukalo celé chlupaté tělo i s dlouhým ocasem.
„Kočka!“ pronesl zdrceně Stehlík.
„Žádná smradlavá kočka! kanárku,“ vztyčil hrdě hlavu nový příchozí. „Jsem Tchoř Tmavý a právě jsem utekl z vězení. Půl roku na samotce; umíte si to vůbec představit?“
Stehlík a Kačenka zavrtěli hlavou. Jen Slon chápavě přikývl; pamatoval i horší časy.
„Hromskej beton, sklo i dráty!“ nadával ještě chvíli Tchoř na všechno kolem. „Svinská země, samej kořen!“
Slon, Kačenka i Stehlík ho pobaveně sledovali.
„No co koukáte?! Když je jeden takovou dobu o samotě, musí si umět najít něco, o čem si popovídá aspoň sám se sebou, když nemá s kým jiným. Jinak by mu zdřevěněl jazyk.“
Slon se olízl, aby se ujistil, že jemu jazyk nezdřevěněl.
Tchoř se rozhlédl po nových společnících: „Já už si vlastně nic hledat nemusím,“ rozzářil se. „Umíte nějakou hru? Třeba válet kamínky. Pár jich mám na kraji nory.“ Hrábl tlapkou a vylovil čtyři hladké oblázky; tři malé a jeden větší. „Vypadají jak vajíčka, co říkáte,“ olízl se. „Jó, vajíčka...,“ pronesl zasněně a vydal se k rybníčku uhasit aspoň žízeň.

Stehlík obcházel nejmenší kamínek a zkoušel, zda jej uzvedne nebo aspoň převalí. Kačenka si vybrala ten nejbarevnější; leštila ho křídly a přemýšlela, jak se jím ozdobit. Slon potěžkával ten největší a podivoval se, jak mohl tak hubený tvor touhle malou věcí dělat v zemi takový lomoz. Vtom se země zachvěla znovu.
„Krtci, pštrosi, buldozery, všechno jedna verbež,“ ulevil si Tchoř. Hned však ztichnul, neboť si uvědomil, že je ve společnosti, a ne v ledajaké. Postrčil raději čtvrtý kamínek a šel si hrát s ostatními.

Tajemné chvění pokračovalo ještě několik týdnů. Stromy se mezitím zazelenaly. Rozhrnul-li vítr jejich větve, objevil se za nimi ve skalnaté stráni vykousnutý zub. Od něj se k hornímu a ke spodnímu okraji výběhu táhly v zemi dvě rýhy. Dospělý slon by se do nich nevešel. Země se brzy zase zavřela a z míst, kde byly předtím rýhy, vyrostly šedé stromy bez listí. Všichni si na ně zvykli a na chvění zapomněli; všichni až na Slona, protože sloní paměť vydá za všechny ostatní.




36 názorů

Lakrov
19. 09. 2011
Dát tip
Pro Květoň Zahájský: Děkuji za shledání zábavnosti jistých pasaží; též za povšimnutí si gramaticky. Již delší dobu zjišťuji, že nemám přirozený cit pro rozpoznání spisovnosti sloves druhé třídy, respoktive správné tvary, doporučené pravidly č.j., mě občas tahají za uši. U sloves časovaných podle vzoru "tiskne" bude v textech ještě několik odchylek od spisovného tvaru. Mám je poznamenané. Děkuji za návštěvu a připomínky.

všimnul - správný tvar je - všiml. Žádná smradlavá kočka! kanárku, Jinak - tohle má větší šmrnc než předchozí části. Nebo si už zvykám.

Lakrov
09. 06. 2011
Dát tip
Pro Kami: Děkuji za návštěvu a ocenění.

Kami
08. 06. 2011
Dát tip
paráda! *

Lakrov
07. 06. 2011
Dát tip
Pro Zeno01: Tuším, o jakém Madagaskaru mluvíš, ale ten film(?) mě minul (děti už jsou velké). Děkuji za uznání.

Doll
29. 05. 2011
Dát tip
Na autora pohádek bych tě moc netipovala, ale čte se dobře a děj samotný je místy překvapivý a neotřelý. A ten obsah na koci - mám to brát tak, že ty se chystáš vydat vlastní knížku pohádek???

Lakrov
27. 05. 2011
Dát tip
Pro Doll: Ten obsah je seznamem odkazů na již napsané (tj. napůl hotové) pohádky, umístěné na Písmáku zatím jako koncepty, které budou postupně po měsíci zveřejňovány. Zájemci se do nich přes ten seznam mohou podívat už teď. A já mám čas pracovat na "doladění", aby z těchhle "polotovarů" jednou mohla být ta kniha pro děti. Děti jsou zatím dvě, ale než bude kniha hotová, budu možná mít spoutu vnoučat :-)) Díky za zastavení

Doll
27. 05. 2011
Dát tip
Netradičně pojatá bajka o zvířátkách. A ten obsah dole pod povídkou - mám to pochopit tak, že ty se chystáš vydat vlastní knihu pro děti???

Lakrov
26. 05. 2011
Dát tip
Děkuji dalším čtenářům za návštěvu, komentář či ocenění. Pro Tangens_Omega36: všechny nalezené gramatické nepřesnosti jsou nyní opraveny; díky zvlášť za interpunkci. Pro Alegna: Zatím nejsou (všecuny pohádky) kompletní Pro Doll: a to jako že bys ji (knížku) i koupila? :-)))

Doll
26. 05. 2011
Dát tip
Pěkné, dobře se četlo a klidně bych si to dovedla představit v nějaké netradiční pohádkové knížce :)

Marcela.K.
25. 05. 2011
Dát tip
Také nevím co na konci vyrostlo. Nejspíš nějaké sloupy, ale od čeho a proč... Jo a Tchoř mi je nejsympatičtější, nevím proč, asi kvůli tlapkám :-) a nebo kvůli vajíčkům? Co k dílu dál...? Píšeš dobře, vlastně velmi dobře, jen mě někdy štveš, ale to Ty víš...a stejně mám radši Tvoje povídky pro dospělé*

Alegna
23. 05. 2011
Dát tip
tak to si budu muset udělat čas a kouknout na ně :-)

Lakrov
23. 05. 2011
Dát tip
Pro Alegna: Tchoř je v nadávání vyhlášeným odborníkem. Děkuji za návštěvu a ohodnocení. Předchozí dva díly - vzhledem k nepřítomnosti jmenovaného protagonisty - číst raději nedoporučuji :-)

Alegna
23. 05. 2011
Dát tip
tchoř umí pěkně nadávat :-), hezká pohádka

Lakrov
23. 05. 2011
Dát tip
Pro MDavi: Slon by nadávat neměl (od nadáváni je Tchoř). Tou husou chtěl Kačenku jen trochu popíchnout, ještě o tom budu uvažovat. Interpukce je (snad) opravena. V úvodu (krom drobných změn formulace) jedna čárka před a ubyla a jedna přibyla. V syntaxi uvozovek byla jedna nepřesnost (nesprávně vřazená mezera). Z jistých zdrojů mám informaci, že končí-li přímá řeč vykřičníkem či otazníkem, lze v následné "uvozovací větě" pokračovat malým písmenem. Časem to skonzultuji s korektorkou. Díky za náměty k opravám a uvažování.

Lakrov
22. 05. 2011
Dát tip
Děkuji všem za návštěvu, komentáře a hodnocení. Pro MDavy: Pojmenování "huso" mělo působit hanlivě. Děkuji za upozornění na nejasnost; zvážím případně upravím na "káčo" nebo ještě zjemním(?) :-) A na tu interpunkci se taky ještě podívám. Pro vesuvanka: Můj slon je sice v úvodním dílu prohlášen indickým, ale taky mám často na mysli Afriku; především pánev Okavango se svou podivně končící řekou. A ještě několik avíz; dotčení nechť prominou.

vesuvanka
21. 05. 2011
Dát tip
a samozřejmě TIP :-)))

vesuvanka
21. 05. 2011
Dát tip
Další krásná pohádka, která přibližuje dětem přírodní děje. Poslední odstavec mi připomněl něco z Východoafrické příkopové propadliny (konkrétně okolí Nyiragonga) :-)))

Edvin1
17. 05. 2011
Dát tip
Tak to je sranda - zřejmě nejsem sám, kdo nemohl pochopit, neboť si tu pointu schováváš až na závěr série, ale nikdo to nepřiznal, tedy až na mě. Takže "Císař je nahý!" nezvolalo dítě, nábrž děd Ed :-))) Teď Ti ten tip teda rád dám.

Lakrov
17. 05. 2011
Dát tip
Pro Edvin1: > ...já ti nepochopil, co to tam na konci vyrostlo... Jo, to je v pořádku, žes to (ani žádný jiný čtenář) nepochopil a přesto ta 'stavba' zbyla v povědomí. Mezi těmi dvanácti příběhy (ač je lze dětem číst jednotlivě) existuje jistá souvislost, určitá dějová linie, která vyplyne až v závěru. Teď ji prozradit pochopitelně nemohu :-) Děkuji za velmi pozorné čtení a vnímání děje.

Bíša
16. 05. 2011
Dát tip
t.

Edvin1
16. 05. 2011
Dát tip
Lakrove, moc hezky napsáno, ale já ti nepochopil, co to tam na konci vyrostlo. Stydím se, ale nemohu si pomoci. Můžeš to dědkovi vysvětlit? Stavěl se nějaký tunel nebo co? Díky předem. :-)

filemon
16. 05. 2011
Dát tip
:))

nostalgik
16. 05. 2011
Dát tip
Moudrých pohádek není nikdy dost, stejně jako moudrých lidí...

avox
16. 05. 2011
Dát tip
pěkná, už jsem jich pár četla nepřihlášená, tak teď jen jdu pohodit tipy :-) */

Diana
16. 05. 2011
Dát tip
Hezké, líbilo se. *

Zase dobře napsané.

Lakrov
16. 05. 2011
Dát tip
Pro Edvin1: ...dash je pomlčka... V některých prohlížečích je rozlišován znak "pomlčka" (dash) od (kratšího) "minus". V jiných není znak pomlčka (rozdělovník/spojovník) podporován. Přepokládám, že potíže se zobrazením může mít víc čtenářů. Pokusím se to ve verzi pro Písmák opravit. Díky za upozornění. A ještě jedno avízo

Edvin1
16. 05. 2011
Dát tip
dash je pomlčka - až to opravíš, přečtu si. :-)

Lakrov
16. 05. 2011
Dát tip
Protože od 'děl uložených jako koncept' nejsou odesílána automatická avíza "oblíbitelům", odesílám odhadem ručně. Těm, kteří nemají rádi pohádky nebo tuhle již četli, se omlouvám.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru