Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

open office

15. 04. 2011
21
37
4090
Autor
Zuzulinka

Má novou práci. Ráno vstává ve třičtvrtě na pět. Neříká tomu ráno, protože pro většinu lidí, stejně jako i za normálních okolností pro ni, tato doba znamená ještě hluboký spánek a noc. Toaleta, koupelna, zuby, trocha stínů na víčka, maskara, občas horkou kulmou stočených pár pramínků vlasů…

Za dvacet minut už sedá do auta, startuje, do otvoru v palubní desce vkládá panel autorádia. Český rozhlas Ostrava, to má ráda. Občas tam něco čtou, jindy zní dávno zapomenutá hudba. Někdy zajíždí do města a přibere kamarádku, kterou vysadí o 16 km dále. Nejraději ale jezdí sama. Jakoby ji jízda o samotě pomáhala lépe skousávat vzdálenost.

Cesta jí trvá tak necelou půlhodinu. Dlouho hledá místo k parkování. Nakonec se jí zadaří a zaparkuje docela snadno. Zamyká auto, jde směrem ke vstupním dveřím společnosti, ve které pracuje. Pípá si příchod, s úsměvem zdraví permanentně zamračenou slečnu na vrátnici.

Ještě pár schodů do patra a je tam.

Open office. Kancelář snů, pomyslí si ironicky. Asi „tisíc lidí“ vtěsnaných do „krabic“ velikosti pracovního stolu. Sevře jí to hrdlo. Vidí je jako buňky v Excelu. Ten windovsácký výmysl má  paradoxně tolik ráda, obdivuje přeci ty drobné malé chlívečky, v nichž se skrývají tisíce možností, jak s nimi pracovat. Tady je to podobně, pomyslí si. Jako by těsný prostor podporoval produktivitu a touhu vyniknout. V permanentním stresu, s neustále u ucha zvonícími telefony, hovořícími kolegy, hlučnou klimatizací…Vítejte v ráji robotů.

Za zády má „ulici“, kterou se lidé šourají sem a tam. Další z řad robotů, části celku, schovaní za stohy lejster a papírů. Kopou jí do židle. Nesnáší to, ale je zticha. Když se daří a má vše pod kontrolou zní neustále hučíčí klimatizace jako vodopád, z kterého namísto kapek vody stříkají stranou písmena. Občas uprostřed toho všeho napíše báseň. Jen tak do bloku se čtverečkovaným papírem. Ale každé bublání po čase přejde opět v hukot. Připadá si jako na poušti uprostřed písečné bouře, kde přes veškerou snahu nedělat to, vdechuje písek.

Natáhne se přes stůl, aby otevřela okno. Od vedlejšího stolu se razantně zvedá kolegyně a zastavuje ji, když už už sahá po okenní kličce. Šeptem jí upozorní na interní zákaz otvírání oken.

Open office, pomyslí si.

Každý den umírá na zavřená okna.


37 názorů

Zuzulinka
19. 04. 2011
Dát tip
no, Ivane - to s Tebou souhlasím, ty jemné nuance jsou v jistém smyslu spolehlivými zbraněni, otázkou je zdali nás inspirují k práci, či k nějakým docela jiným věcem :)...a taky v Tebou popsaném konkrétním případě je vidět, že jsi chlap a na chlapy, na ně takové zbraně fungují...upřímně, kdyby se mi tady promenádoval třebať nahý Brad Pitt, bylo by to příjemným zpestřením dne, ale ve výsledku to se mnou moc nehne:)

Zuzulinka
19. 04. 2011
Dát tip
no, to je docela možné a ono to taky záleží na tom, nakolik je člověk exibicionista:-) mimochodem, v OO o němž je příběh, jsou vyjma jednoho obtloustlého nevzhledného šéfa, samé ženské - tam by se Ti líbilo

Zuzulinka
18. 04. 2011
Dát tip
vidíš, já jsem zase člověk, který ctí soukromí, který se rád v klidu nají a jídlo považuje za obřad a hnusí se mu každý den svačit nad klávesnicí počítače, jsem člověk, který opravdu trpí na ventilovaný vzduch, který se v rámci "úspor" ventiluje jen na vnitřní okruh, mo a tak bych mohla pokračovat... nepopírám, že někoho neustálé dýchání na krk motivuje, mě ne, ubírá mi sílu ...a taky možná záleží na filozofii firmy...ta z příběhu má heslo ZAMĚSTTANCI HLAVNĚ NEMĚJTE VLASTNÍ NÁZOR

Zuzulinka
18. 04. 2011
Dát tip
no, já tam jsem už 7 měsíc a jsem na umření

PecKer
17. 04. 2011
Dát tip
V OpenOffice snad ani žádná první osoba nemůže přežít. Ta třetí je naprosto na místě. Moje první tam byla po necelých 4 měsících naprosto na umření, a tak raději dává pravidelně sbohem svým blízkým a lítá zase po světě.

Sarrah
17. 04. 2011
Dát tip
Tak to je nádhera Zuzko. Opravdu krásně se to čte a jako bych si to sama odžívala. Splynula jsem s hrdinkou a pro jistotu doma udělala pěkný průvan :o)) tip*

alkáč
15. 04. 2011
Dát tip
**

Zuzulinka
15. 04. 2011
Dát tip
úsměv Old...

Oldjerry
15. 04. 2011
Dát tip
Vracím se a to často nedělám. Celý ten strohý styl naprosto přesně konvenuje s krabicovitou přísností moderní kanceláře "amerického typu" s velmi důležitou zmínkou o nesmyslném zákazu a šéfovské - někdy až zvrhlé - moci a zvůli.

Zuzulinka
15. 04. 2011
Dát tip
Janino, já moc povídky nepíšu - tak to asi ani neumím, ale strohost a ona až nápadná jednoduchost byla záměrem - vážně

bestye
15. 04. 2011
Dát tip
excel je úžasnej :c) a Tvůj popis tohoto prostředí dokonalej. *

Janina6
15. 04. 2011
Dát tip
Můj švagr v podobném prostředí pracuje, a hodně ho to psychicky drtí. Je to působivé, ty bys ale dokázala víc než prostý popis. Víc takových rozsvícených reflektorů, jako je "Každý den umírá na zavřená okna." Posvítit si na to svým metaforickým viděním. Pak by to bylo něco, na co za chvíli po přečtení čtenář nezapomene.

dadadik
15. 04. 2011
Dát tip
ať žije pokrok

Zuzulinka
15. 04. 2011
Dát tip
díky všem má to být jako ze základky byl to záměr k obsahu - ono ten "eeeemerický" model naprostého funkcionalismu a vytížení ve všem - českéa možná i lidské??? povaze moc nesvědčí...si tedy myslím

Vítejte v ráji chobotů, umírají dříve, než zavřená okna. I drobné a malé chlívečky se postupně rozplývají

Oldjerry
14. 04. 2011
Dát tip
Nemaž, má to sice chybičky, ale obrovskou atmosféru civilizačních minusů *

Emmma
14. 04. 2011
Dát tip
Někdo třeba má práci, která ho baví - nebuďte takoví pesimisté =) Má to skvělý závěr i zápletku, perfektní líčení.... a především ten text má co říct, takže nechápu tu výzvu ke smazání a tleskám!

Aroganc
14. 04. 2011
Dát tip
prostředek je takový, ehm hodě jako ze základky, ale líbí se mi pointa a zrovna já asi nikomu nemohu vyčítat zpracování:) *

Adamova Eva
14. 04. 2011
Dát tip
excelovský chlívečky - excel mám také v oblibě - proto moc krásné přirovnání - nemaž :O) *

renegátka
14. 04. 2011
Dát tip
nemaž, má co říct

..to je fakt..))

Robinia
14. 04. 2011
Dát tip
zlatá moje práce :-)

Zuzulinka
14. 04. 2011
Dát tip
je to jen o vnímání, někomu blbé věci hold vyhovují, snadno se v nich dá schovat:)

..Zuzulinko..akorát..že někteří mají ještě blbější..))

Zuzulinka
14. 04. 2011
Dát tip
šepotko každý má blbou práci

Zuzulinka
14. 04. 2011
Dát tip
no vidíš to:)

..a to si myslím..že mám blbou práci.. Každý den umírá na zavřená okna.**

Zuzulinka
14. 04. 2011
Dát tip
právě, že nemusí, prostě něco je jen proto, že to je

papouch
14. 04. 2011
Dát tip
..a musí mít všechno ambice?

Zuzulinka
14. 04. 2011
Dát tip
nesmažu, ale mažu nemá to ambice, je to plivnutí:)

papouch
14. 04. 2011
Dát tip
nemazat

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru