Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Netrvalo by to dlouho, pokud bychom zůstali u plnejch hrnků

Výběr: Pišta_Hufnágl
02. 05. 2011
22
32
5092

Sedím na záchodě a močím. Je mi padesát a manželka mě přinutila chcát v sedě. Problém je, že si na něho při svejch sto deseti kilech nevidím. Naše pohlavní orgány se nadobro utopily v sádle.

Je pět ráno. Venku je tma a sníh. Řekli byste, že bych se asi rád vrátil do postele, ale není to pravda. Než bejt s ní, radši pojedu třicet kilometrů v mrazu do smradlavýho Štětí, kde na mě budou řvát dlužníci, že jsem jim ještě nezaplatil faktury, zaměstnanci, že už druhej měsíc nedostali vejplaty, a nájemci, že se ta moje krachující firmička bude muset vystěhovat.

Naše, troufám si říct, vzájemný odcizení dosáhlo svýho vrcholu po smrti staršího syna. Člověk časem otupí a nechá to všechno plynout jako řeku, kterou nemá cenu zbytečně čeřit.

Vychází ze mě hlasitej prd, ale na velkou to nevypadá. Zběžně se holím (bez pěny, kterou si už pár tejdnů nejsem schopnej koupit) a jdu do kuchyně. Z lednice vytahuju kastrol se zbytkem od večeře. Ohřívám ten blivajz a otvírám pivo. Bez ranního vyprošťováka jsem vyřízenej.

Žvejkám to skoro nestravitelný jídlo a vzpomínám na Zdenka. V den jeho smrti jsme se pohádali. Řek jsem mu, že už ode mě žádný peníze neuvidí, dokud mi nesdělí, na co je potřebuje. Urazil se. Vyčet mi, že jsem pokrytec, že by mě stejně nezajímalo, co dělá, a možná měl pravdu. Nikdy mně nepřišlo na mysl, jestli za jeho smrt skutečně můžu já. A i kdyby, nic by se tím nezměnilo.

Je zvláštní, jak mě nechávají tyhle myšlenky chladným a jak studený pivo po ránu dokáže uvnitř zahřát. Vyškrabávám poslední sousto z kastrolu, dopíjím a nádobí házím do beztak už plnýho dřezu.

Než opustím sladkej domov, jdu se podívat do Milanova pokoje. Světlo vycházející ze skomírající pouliční lampy osvětluje plakát Kurta Cobaina. Můj teď už jedinej syn má za vzor feťáka, co si prostřelil hlavu. Snaží se hrát na rebela, přičemž většinou směšně kopíruje svýho staršího bráchu. Jenže toho dobráckýho kukuče, kterej zdědil po matce, se nikdy nezbaví. Je to ňouma a nic z něho nebude. Koneckonců, jak by mohlo, když pochází z rodiny budižkničemů a zkrachovanců.

Venku do sebe vdechuju inverzi. Nasedám do starýho fialovýho favorita a vyjíždím. S letníma pneumatikama je to docela o hubu, ale koho to zajímá? Každopádně nezpomaluju. Když s sebou hodím, můžu se ještě stavit na panáka u Jirky, kterej poustevničí v dřevěným srubu kousek od Štětí.

„Vidíš toho debila?“ ukazuje můj jedinej skutečnej kamarád na muže, kterej před sousední chatkou odhrabává sníh. „Tak ten má supr ženskou.“
Do dvou hrnků nalejvá vodku až po okraj.
„Nechápu to. Takovej debil. Podívej se na něj. Dyk ani neumí odhrabat sníh.“
Beru si hrnek a do polovičky ho vyprazdňuju.
„Byli u mě na návštěvě a myslim, že po mě jede.“
Dívám se na Jirku. Opuchlej ksicht, prořídlý vlasy a krk zapadlej v úzkejch ramenou. Mlčky dopíjím.
„Říkám ti, že je to pravda. Ještě pár dnů a skončí u mě v posteli.“
Na zaprášeným kanapi leží černá kočka. Polštáře jsou posetý mapama od potu.
„Jsou tady do pátku, takže je dost času.“
Dolejvá hrnky, zapaluje si nedopalek, co našel u vyhaslýho krbu, a ptá se:
„Co to může bejt za člověka, když bere rodinu na dovolenou sem?“
Kroutím hlavou. Jirka se odmlčí.
„Musim už jít,“ říkám nakonec, „koupim lahev a odpoledne se stavim.“

Jirka se svaluje na kanape. Kočka za nesouhlasnýho mňoukání skáče na zem. Nejradši bych tu s nima zůstal až do smrti. Netrvalo by to dlouho, pokud bychom zůstali u plnejch hrnků.

Vyjíždím na silnici. Předjíždím jedno auto, druhý, třetí… na starou popelnici si to šlapeme docela dobře… na starýho chlapa jim to pěkně natírám. Šlapu na plyn, dokud nemám nohu na podlaze. Míjím všechny ty prázdný tváře. Napadá mě, jaký měl asi pocity Zdeněk, než se srazil s kamionem? Jestli byl po mně, necejtil vůbec nic. Pouštím nohu z plynu a za horizontem se objevujou první komíny štětský chemičky.


32 názorů

reka
09. 09. 2011
Dát tip
dobry. Par veci mne osobne drhlo - trochu prilis skolometska mluva toho chlapika, napr. "že už ode mě žádný peníze neuvidí, dokud mi nesdělí, na co je potřebuje" - to "nesdeli" tu pusobi jako pest na oko. Taky ta motivace beznadeje smrti syna - nevim, pusobilo to na me jako klise, podle me by text fungoval jeste lip, kdyby tam zadna smrt syna nebyla. Ale fajn a tip.

Tragicus
25. 06. 2011
Dát tip
mylenka: Ano. Ackoliv po obsahove strance to slo mimo mne, uvod s popisem vsech fyziologickych potreb mi prisel prehnane podrobny (az to zavanelo prvoplanovou snahou sokovat/zaskocit), nelze tomu uprit formalne bravurni psani.

Marcela.K.
25. 06. 2011
Dát tip
Syrový, uvěřitelný, smutný, velmi dobře sepsané vnitřní dialogy- líbí se mi to rozmlouvání sama se sebou. Stačí?

Janina6
17. 06. 2011
Dát tip
Taková Krejzova klasika. Prostředí, hlavní postava, drsný realismus, všechno, jak jsme u tebe zvyklí. Docela mě zasáhly ty pasáže o synech - vypravěč je zlej, nějak to nemůžu překousnout, i když se dají chápat jeho důvody. Napsané je to šikovně. Když "s sebou" hodím - patří jen "sebou". Divné mi připadne: "Nikdy mně nepřišlo na mysl, jestli za jeho smrt skutečně můžu já." To vlastně není pravda. Když o tom mluví, tak minimálně teď mu to na mysl přišlo. Dala bych buď "dosud nikdy", nebo raději tu formulaci "nepřišlo mi na mysl" nahradila něčím jako "nikdy jsem si nelámal hlavu s tím..." "nikdy jsem v myšlenkách neřešil, jestli..." - aby bylo vidět, že ho to sice napadlo, ale prostě se tím odmítl zabývat.

Fruhling
16. 06. 2011
Dát tip
No, možná už mi hrabe, ale mám silný pocit, že už jsem to někde četl - tedy, ne že bych četl něco podobného, ale že jsem četl přesně tohle. Neuveřejnil jsi to už někde? Jinak text dobrej, možná mi chybí určitá ucelenost, jejíž nedostatek z textu činí "jen" menší záznam jednoho života. Na rozdíl od jiných si ale nemyslím, že by to byl záznam nějak extra drsný či šokující, spíš zcela obyčejný Obyčejný v tom nejpozitivnějším slova smyslu.

Pardon, pardon, já hlava děravá, samozřejmě si jich velice vážím : )) Snad se někdy dostanu na onen zmíněný druhý břeh. Ale zatím se raději topím v bahně : )) Ale jinak jsem člověk veselý, milující život, abys věděl : ) Děkuji. Crazy.

Edvin1
23. 05. 2011
Dát tip
A za ty moje jinačí moudrý připomínky neděkuješ? No no no, abych se neurazil! :-O

Zdravím všechny, sice trochu opožděně, ale všem děkuju, že jste si našli čas na přečtení. Ede, děkuji za opravy. : )) Crazy.

Já nevím. Dobře napsané a všechno, ale není to nějaké - trochu prvoplánové?

Ani na vteřinu jsem Ti nepřestala věřit, skvěle a čtivě napsáno! *

katugiro
04. 05. 2011
Dát tip
moc dobrý *

Sorry, Pišto. Nevšiml jsem si:)

Kamile neser. Nominoval jsem to já! :)

PS: Chtěl bych nominovat do PM, autor souhlasí?

Dobrá miniatura...* Žhavý kandidát na vítězství v PM. Četlo se to samo:)))

Edvin1
03. 05. 2011
Dát tip
Drsné, ohavné, na zvracení - ale, bohužel, znám dost podobných osudů, a tak snadno uvěřím. Bitterová napsala, že je to životní příklad. Snad ODSTRAŠUJÍCÍ příklad. Škoda, že nechceš či neumíš napsat i něco z druhého břehu. Oprava: "Když sebou hodím." "s sebou" je o něčem, co si třeba přibalím do kapsy, i když se "s sebou" a "sebou" vyslovuje stejně. Jinak bez chybičky. Hlavně stylisticky perfektní. Bez přikrašlování, sice nasekaně, ale zručně napsané. O tom poustevníkovi bys asi taky měl napsat, jak říká bitterová. Takovým postavám Poláci říkají "téma - řeka". P.S.Padesátkou život ovšem nemusí končit, takový Hrabal měl v padesátce svou nádhernou kariéru z větší části před sebou. A zde zmíněný Cobain měl svou hvězdnou kariéru i celý život již dávno za sebou. Obyčejnému číslu dáváš magický význam. To je klišé, navíc nepravda, a já to tudíž pokládám za nedostatek Tvého textu. (Nevím ovšem, jak by se tento nedostatek dal odstranit - text na něm stojí.) Ed :-)

Siggy
03. 05. 2011
Dát tip
kousek teda, a dál - dál se rozhlížet dál... ale to se nevyčerpá... - napsané fakt až nepísmákovsky dobře

bitter
02. 05. 2011
Dát tip
toto nie je dielo..skor vystraha, zivotny priklad... drsne realisticke..verila som ti kazde slovo... a mimochodom..o jirkovi by som este nieco chcela vediet..zaujimava postava... :) perspektivny namet na dalsiu poviedku?? clovek milion

Marcela.K.
02. 05. 2011
Dát tip
smutný

tak já to přečet bez ohledu na PGV (Pištův gene...) a dost mě to uzemnilo. Mám padesátku za obzorem, tak vím, co mě čeká...

Drsné.

*abych Hele, Dero, nedalo by se naprogramovat vylepšení jako na klasických fórech (ne, tím nemyslím vtipy), kdy jde příspěvek do diskuse upravit do té doby, dokud si ho někdo nepřečte?

Avych nezapomenul - nominuju na povídku měsíčku lékařského...

Metta
02. 05. 2011
Dát tip
jj

Lakrov
02. 05. 2011
Dát tip
Syrové sousto. Skoro jako by z vlastního...

Norsko 1
02. 05. 2011
Dát tip
neudělal jsem chybu, když jsem si to přečetl *

Brutální. A skvěle napsané. Přes to, že máš ode mě již dávno přidělen Generální Výběr, jeden menší sem šoupnu, ať si to přečte víc lidí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru