Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O cigaretě

09. 05. 2011
37
50
6814
Autor
Fruhling

 

 

  V určitém okamžiku se čekání na Zářnou hodinu změnilo v nekonečnou sérii průchozích dní a slepých chodeb. Nedokázal jsem – a ani nechtěl – ten okamžik jednoznačně identifikovat. Bál jsem se, že by měl nějakou souvislost s E., bál jsem se, že by s E. žádnou souvislost neměl. Z bytů, od nichž mi známí půjčovali klíče (a já si pak od nich nechal potajnu vyrobit duplikáty), se staly postele, vany, umyvadla, ve kterých se topím pokaždé, když chci všechno smýt.

 

  Někdy v létě, nebo na konci jara, jsem se E. zeptal, co dělají ženy, aby to všechno unesly. Věděl jsem, že muži chlastaj. Sportují. Píšou knihy.

  „Ženy kouří,“ řekla mi.

  Chtěl jsem se zeptat, co vlastně musí ženy – nebo muži – snášet, jestli mi to dokáže jednoznačně specifikovat. Ale to už byla E. na balkoně. Teplý odpolední vzduch vtáhl tabákový kouř hluboko do pokoje.

 

  Ještě dlouho, co odešla s kamarádkou na bazén, jsem se pokoušel vyvětrat. Pokaždé, když jsem otevřel jedno okno, druhé přibouchl průvan – přivřená záclona se třepotala ve větru a vyzývala Boha, aby za ni celý náš život povytáhl ven. Tehdy jsem poprvé zatoužil žít jinde, v zemi, kde počestná protestantská morálka zakazuje záclony i kouření. Boha ne, protože ten je dnes všem ukradený, zbyl tu po nás, po lidech, opuštěný a osamocený.  Mně nezbývá, než ho upřímně litovat.

 

  Stále ještě navštěvuji rodiče. Oni se snaží na nic neptat, já se snažím na všechno odpovídat: klidně a rozvážně. Vždycky po kávě otec usne. Matka se snaží zjistit, na čem momentálně pracuji. Cvičené moderato kávové lžičky odměřuje otázky: Kde jsem byl. Jestli mám přítelkyni. – ve skutečnosti mi vyčítá, proč nechodím častěji. Pak se (matka) zvedne a odejde na balkon. Kouří. Nese své břímě. Tisíce kilometrů.

  Pozoruji nádechy otcova těla a přemýšlím, jak dlouho dokáže svalová hmota vstřebávat kyslík.

  Někdy mě přepadne bezdůvodný strach, že se otci něco stalo. Nehoda. Nemoc. Často se pak rozjedu domů. Jsem rád za každý další nádech. Jeho, můj, za vzduch, který nám zvedá hruď, abychom nádech po výdechu snášeli život.

 

  Poslední dobou přebíjím strach prací. Práci strachem. Často myslím na E. Na to, jak se dokáže prostor smrštit, když zmizí člověk, kterého jsme    Nakonec jsme vždycky zděšeni rychlostí, s jakou se i ten největší byt zmenší na 6 metrů čtverečních nejzákladnějších potřeb; že žádné město není tak malé, aby se v něm člověk nedokázal užrat samotou.

 

  Kouřím a masturbovat se snažím co nejméně.

 

  Je nějaké léto. Ulice se podobají korytu, na jehož dně hučí mohutná řeka. Ve dne i v noci. Když je proud dostatečně silný, dokáže strhnout veškerou bolest. Odnést ji pryč – vyplavit. Je mi to jedno, protože o bolest (mou nebo někoho jiného) tu vlastně nejde. Pod dálničním nadchodem světlomety aut probírají řídnoucí tmu. Jde o správný okamžik: o ideální lom světla, který pronikne kouřem dnů a prozáří jedinou hodinu. Většinou ale zbude jen světlo a chlad.

 

  Nový den: kouřím, pozoruji se.

 


50 názorů

Fruhling
07. 05. 2018
Dát tip
Dik, tesi me. Spis bych te ale odkazal na nejake pozdejsi texty - tohle je takovy mladistvy vykrik do tmy. Tak ahoj :)

Edvin1
07. 05. 2018
Dát tip

Přečetl jsem si, abych se s Tebou seznámil. Protože ses zastavil u mého klepáče. No a dávám si Tě do oblíbených. Jasné, co si o tomhle textu myslím? 


Minty
22. 12. 2015
Dát tip

Líbí se mi začátek. Celé jsem to nečetl, ale vypadá to chytlavě. tip.


haha, tady už jsem "kritiku" jednou psal :)))


~~když zmizí člověk, kterého jsme TO JE SCHVÁLNĚ?

~~že žádné město není tak malé, aby se v něm člověk nedokázal užrat samotou. SNAŽÍM SE TUTO MATEMATIČTINU ROZLUŠTIT a připadá mi, že ses přepočítal, takže vkastně nevím, jak jsi to myslel

 

Na konci by se mi spíše líbilo hladší: Je nový den. Kouřím a pozoruji se.

 

Jinak pěkné. Líbí se mi tvá snaha o originální obraznost.


alcap on e
09. 01. 2013
Dát tip

tip


Takhle navečer se nějak radikalizuju. Jinak: jsou tam místa, který poznávám, jsou i moje. A to je pravda.


Fruhling
05. 01. 2013
Dát tip
Bych to s tou pravdou moc nepřeháněl .) Dík za čtení.

Tolik realita. Tolik pravda.

Ženy, co nekouří, čtou povídky o cigaretě.


Fruhling
16. 12. 2012
Dát tip
Však já si taky s tímhle textem nedělám nárok na nobelovu cenu, žejo .) Jsem si to uvědomil, když jsem tenhle text srovnal se svým dalším textem "Domy, zahrady", který je možná taky roztříštěný, ne zrovna jednoduchým, ale má vcelku jasné koncepční jádro. Dík za čtení.

ale průběh byl tento:

zaujaly mne fragmenty, ty krátký myšlenkový vzestupy...

segmenty blížící se k hranici abstrakce.

 

ale to je ten problém. trochu mi to připomíná mý psaní. ty to sice dáváš líp, na věci to ovšem nic němění.

jako celek roztříštěný a namáhavý na čtení.

z prdele píše jen mozart a jeho klub.

 

sorry za negativní kritiku ale dal jsi mi lekci v tom ohledu,

že spontáníí tvořivost má obrovské trhliny.

 


líbí se mi to.


Malá Marie
09. 06. 2012
Dát tip
Začátek se mi četl hůř, ale pak už tam hudba byla.

Je jasné, že ženy a muži jsou rozlišní (neodvážil bych si tvrdit něco jiného), přesto v těchto věcech rozdíly zas tolik nepozoruji..co se týče toho kouření mám spíše opačné dojmy, a to, že ženy kouří agresivněji a zločinněji, zatímco muži (genderová rozlišení se příčí a tak v té myšlence už raději pokračovat nebudu)...cigarety se vychutnávají, stejně jako se kouří ve spěchu a v nechuti :)

Fruhling
07. 04. 2012
Dát tip
Dík za čtení. Jednou jsem šel po Porubě a viděl tam nápis nějakého antifáka, na němž bylo položeno rovnítko mezi ikonou ženy a muže. Tehdy mi došlo, že boj proti různosti je nejen proti morálce, která je vemkoncem dobová, ale i matematický nesmysl .) Nevím, ale vždycky mi přišlo, že ženy kouří úplně jiným způsobem než muži, klidnějším, ač ortodoxní nekuřák, s některými chodím na cigaretu opravdu rád a často.

Moc dobrá forma! Líbí se mi ten nenadálý konec věty "když zmizí člověk, kterého jsme Nakonec jsme vždycky zděšeni rychlostí," respektive spíše zamlčený. Klást si takové otázky ale..jako by ženy nechlastaly a nesportovaly, stejně jako by muži nekouřili, ať už by měli kouřit cokoliv - nic není jen ženské a nic není jen mužské (jen má idea, neberte ji tak ofenzivně, jak zní :) ), v momentě dějin (ač mluvit o nich mi nepřísluší tolik, ale berme dějiny idejí) ve kterém se nacházíme, je všechno všech a nikdo není odsouzen si brát jen z poloviny stolu - unisex je aplikovatelný na vše - názory, postoje, zázemí, oblékání, zvyky i předsudky. (jen jsem se podvolil toku myšlenek.. takže se omlouvam těm, které to nemusí zajímat :) )

Fruhling
19. 03. 2012
Dát tip
Tak to jsem jenom rád. Dík.

Fúha. Dlho som nečítal tak peknú miniatúru. Ozaj.

Olion Black
18. 08. 2011
Dát tip
Mazec, co víc ti na to říct.

reka
13. 07. 2011
Dát tip
dobrý. Pro mě podstatně lepší než ten další text. Pár obrazů, se záclonou, s kouřením, výborné. Celé to docela smrdí patetičností, ale na takhle malém prostoru se to dá spolknout a sedne to k tématu.

Je to nezvyklé a zajímavé, takže líbí. Tehdy jsem poprvé zatoužil žít jinde, v zemi, kde počestná protestantská morálka zakazuje záclony i kouření. Boha ne, protože ten je dnes všem ukradený, zbyl tu po nás, po lidech, opuštěný a osamocený. Mně nezbývá, než ho upřímně litovat. - Názor sice nesdílím, ale je zajímavý.

Janina6
06. 07. 2011
Dát tip
To je skvělé.

Stařec_007
02. 07. 2011
Dát tip
Zdařilý útržek...*

.duke.
18. 06. 2011
Dát tip
dobrej nástřel.. pocitů.. z tohodle světa..

Fruhling
17. 06. 2011
Dát tip
Taky dobrý, začíná se mi tady z toho stávat sbírka všech možných ženských zvyků. A to je fajn .) Dík za čtení.

Procítěný a moc hezký :) Moje segra když má něčeho plný zuby nebo řeší nepříjemný věci, odchází do vany.

Fruhling
17. 06. 2011
Dát tip
Oběma dík za přečtení.

Alegna
17. 06. 2011
Dát tip
jsem ráda, že jsem Tvou miniaturu našla a přidávám se k ostatním, mě se nejvíc líbí - poslední dobou přebíjím strach prací.....

feferonka
03. 06. 2011
Dát tip
Příjemný počtení a poslední odstavec je úplně nejvíc kouzelnej.*

Fruhling
02. 06. 2011
Dát tip
Jo, na tom něco bude .) Dík za čtení.

mám rád takové věci, u kterých zůstanu na konci překvapeně sedět a kroutit hlavou. Třeba to nechápu, ale to nevadí. Způsob, jakým je to napsané, se mi líbí.

Fruhling
11. 05. 2011
Dát tip
Já vím .) Díky za čtení.

romale
10. 05. 2011
Dát tip
Je nějaké léto. Ulice se podobají korytu, na jehož dně hučí mohutná řeka. Ve dne i v noci.* - tohle silně vnímám taky - vůbec je mi to v několika pasážích blízké, bohužel v tom nacházim i svoje patetismy, egoismy a nedokonalé odsudky, za které se většinou stydim;)

Movsar
10. 05. 2011
Dát tip
je to dobře napsané. má to správnou existenciální tíhu, ale není to ani v nejmenším uplakané. t

Fruhling
10. 05. 2011
Dát tip
Tobě děkuju samozřejmě nejvíc .)

Fruhling
10. 05. 2011
Dát tip
MDavy: není, nevím to, s ženami, co nekouřej, jsem nikdy neměl moc co do činění .) Všem ostatním dík za čtení.

Honzyk
10. 05. 2011
Dát tip
"tady" jo...)*

To je velice zdařilá miniaturka.

heartrate
10. 05. 2011
Dát tip
taky kouřím - pokaždé, když si zapálím, zjistím, že mi to vlastně nechutná, ale přesto se vždycky těším na další cigaretu. Aspoň něco

katugiro
10. 05. 2011
Dát tip
jo, je to pěkný. nedrží to pohromadě, ale netváří se, že by snad chtělo.

Fruhling
09. 05. 2011
Dát tip
No, je to jen taková úlevka .), dík za čtení.

Diania
09. 05. 2011
Dát tip
Pak se (matka) zvedne a odejde na balkon. Kouří. - pěkně napsané

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru