Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AUDIOKNIHY letem světem

28. 05. 2011
6
17
1300
Autor
řádek

Audioknihy pořád poslouchám, leč není čas na recenze. Tak aspoň letem světem, co mi utkvělo v paměti za ten čas...

Pavel Šrut: Lichožrouti
Čte: Barbora Hrzánová
délka nahrávky 5:53, nezkrácená verze
Vydalo Tympanum

Báru netřeba představovat. Pavla Šruta ostatně taky ne, ale představovat autora či samotnou knihu beztak nikdy nebylo předmětem mých minirecenzí. Osobně mě příběh Lichožroutů minul. Nebavilo mě to a to od začátku až do konce. Přesto se mi však podařilo poslechnout si audioknihu celou a to zcela jistě díky excelentní Báře, která ať čte co čte, vždycky je výsledkem balzám pro ucho, ba co víc, pro obě uši. A protože Pavlovi Šrutovi nelze rozhodně vytknout necit pro jazyk, vyčnívá tato audiokniha nad průměr toho současného, co u nás vychází v poslechové podobě. Čili - vřele doporučuji!


Stephen King: Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shaw Shank
Čte: Oldřich Kaiser
délka nahrávky 4:33, nezkrácená verze
Vydalo Tympanum

Patrně většina z nás zná Oldřicha Kaisera jako Holkyjásemkrávu a těžko si ho umíme představit ve vážnější roli. Ale pokud se zaposloucháte do této audioknihy, překvapí vás Olda Kaiser nenásilnou stylizací hlasu do role "tvrďáka". Je možné, že si z počátku nebudete chtít na tuto stylizaci zvyknout a připadne vám trochu násilná. Ale pokud vydržíte a dáte tomuto jeho pojetí šanci, zjistíte, že vám způsob Kaiserovi četby nejen nevadí, ale dokonce se vám i líbí. Narozdíl od některých mnou již recenzovaných audioknih se blíží Kaiserovo pojetí spíše rozhlasové hře, než prosté četbě. Ale jeho vyprávění je přesvědčivé.
Nutno ještě dodat, že se v případě této audioknihy též velmi povedl zvuk (dokresluje příběh zvuky zavíraných dveří atd.) a hudba (foukací harmonika, kytara), za které jsou odpovědni Radek Veselý a Tomáš Pergl.


Stephen King: Dýchací metoda
Čte: Petr Pelzer
délka nahrávky 3:37, nezkrácená verze
Vydalo Tympanum

Podmanivý hlas Petra Pelzera dává lehce hororovému příběhu z pera Stephena Kinga tu správnou atmosféru. Režisér Michal Bureš se tentokrát rozhodně nespletl, co se volby interpreta týče. Petr Pelzer umí číst a jeho četba je čistá, zvučná a hlasově skvělá. Nicméně audioknihu lze spíše doporučit příznivcům Stephena Kinga či Petra Pelzera, než obecně příznivcům audioknih jako takových. Řadím tuto nahrávku raději mezi "lahůdky pro gurmány", výlet do "cizí kuchyně", než mezi vhodné příběhy na čas před spaním...


Otfried Preussler: Čarodějův učeň
Čte: Lukáš Hlavica
délka nahrávky 6:22
Vydalo Tympanum

Příběh o mladém Krabatovi svěřil tentokrát režisér Aleš Vrzák herci a režisérovi s mladistvým hlasem, Lukášovi Hlavicovi. Této verzi není co vytknout. Lukáš knihu spíše čte, než aby ji "hrál" a nutno říci, že pochmurné a temné legendě to jen prospívá. A opět této audioknize pomáhá zpracování zvuku a hudby od Ladislava Železného. Právě tohle ostatně na audioknihách velmi oceňuji - pokud jsou dobře zpracované, je díky zvukovým efektům a dobrému přednesu mnohem snadnější nechat se přenést do krajiny příběhu.


Jaroslav Rudiš: Nebe pod Berlínem
Čte: Jaroslav Rudiš
mp3
Vydalo Tympanum

Autorské čtení má jistě své kouzlo. A rozhodně je zajímavé, pokud sedíme s autorem v jedné místnosti a posloucháme z jeho úst například povídku nebo báseň. Je pravda, že svým přednesem může autor dopomoci smyslu textu. Ostatně, před časem jste si mohli přečíst mou recenzi na tři audioknihy ze Zeměplochy v podání překladatele Jana Kantůrka. To, co však lze odpustit u humoristické fantasy, je po čase téměř k nesnesení u vážně míněného románu. Jaroslav Rudiš je držitelem několika cen za literaturu. Co se týče jazyka, jistě lze vyjmenovat hned několik předností, kterými tento autor oplývá. Raději však upřesním - jazyka psaného. Jeho mluva je mluvou "obyčejného smrtelníka", který má jako mnozí z nás problémy se sykavkami a špatně vyslovuje souhlásku "L". Kromě toho polyká koncovky a nedaří se mu udržet jednotné tempo a zrychluje uprostřed vět. Kladem jeho projevu je jistě to, že se snaží knihu číst, nikoli hrát. O co však lepší by bylo, kdyby svou knihu svěřil někomu, kdo umí pracovat s hlasem a čtenáře neuspává, nýbrž zaujímá... Škoda. Jeho první audiokniha Potichu byla díky přednesu Richarda Krajča o mnoho lepší.
 


17 názorů

heartrate
28. 05. 2011
Dát tip
:)) já se dostanu k počítači až večer, ale pak budu hnedka referovat a přiložím link, už jsem úplně celá nedočkavá

heartrate
28. 05. 2011
Dát tip
to jsem nevěděla, ale tak aspoň si to mají možnost poslechnout i další příznivci audioknih, když jsi nám to doporučoval :)

heartrate
28. 05. 2011
Dát tip
hele, já to našla :) kniha k tomu asi není k mání, ale dá se to stáhnout na quickshare.. píšu na mobilu, tak mi sem nejde zkopírovat odkaz, když si zadáte Alena Riegerová - Ježci, tak se to snadno vygoogluje

řádek
28. 05. 2011
Dát tip
Audioknihy pro děti taky poslouchám. Teď například Puntíkaře s Ladislavem Prachařem a je to super :)

heartrate
28. 05. 2011
Dát tip
to je hezká recenze, poutavě a kultivovaně napsaná.. nikdy by mě ani nenapadlo pořídit si audioknihu, ale teď o tom začínám uvažovat :)

řádek
28. 05. 2011
Dát tip
Forrest Gump: neznám... seženu a poučím se :) Díky za typ.

Honzyk
28. 05. 2011
Dát tip
..dobra vec...a upozorneni na ni taky..**

řádek
28. 05. 2011
Dát tip
Vaud: jinak u nás vydává ještě radioservis a český rouhlas (ten hlavně svý rozhlasový hry). Stahuju podle toho, co se mi podaří najít. Ale teď spíš kupuju, než stahuju. Momentálně mám v autě rozposlouchanýho Egypťana Sinuheta z ČR. Docela dobrý.

řádek
28. 05. 2011
Dát tip
jejda: nemůžeš srovnávat slabikář s shakespearem :) Vaud: tyhle konkrétně na www.tympanum.cz :)

řádek
28. 05. 2011
Dát tip
jejda: nemůžeš srovnávat slabikář s shakespearem :) Vaud: tyhle konkrétně na www.tympanum.cz :)

Vaud
28. 05. 2011
Dát tip
:-)) kde to kupuješ nebo stahuješ :-)?

jejdavilda
27. 05. 2011
Dát tip
No toto. zrovna ve středu jsem byl na Pospíšilovi ( po osmé) a když jsem zase slyšel ty Šrutovy texty, tak mi Písmák přišel velmi komický.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru