Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - červen 2011 - hlasování

11. 07. 2011
0
14
2801

Vážení, za měsíc červen 2011 jste nominovali na Povídku měsíce následující texty:

.purpose. .duke.  
Bobulky Tangens_Omega36  
Dny a noci Saetri-Ihn  
Obeť Octopus Syd  
Truchlivý osud talentovaného kouzelníka Borise Kopjejkina Kamil Sikora  
Zatím je to jen tradice sharik  
Ze světla Fruhling

Od této chvíle můžete hlasovat pro jeden až tři z nich. Za standardních okolností dostane povídka, které dáte první místo, tři body, druhá dva body a třetí jeden bod. Hlasujete-li jen pro dvě, počítá se to, jako byste neudělili první místo, pokud jen pro jednu, je to jako byste neudělili první ani druhé místo.

Hlasování je třeba odůvodnit, tzn. ideálně přímo tady v kritice, popřípadě v komentářích pod povídkami zanechat nějakou informaci, z níž bude lze vyčíst, proč jste hlasovali, jak jste hlasovali. Konstatování "tohle se mi líbilo nejvíc" není považováno za dostatečné odůvodnění vašeho hlasování.

POZOR: Dílo Kamila Sikory zaznamenalo přesun z původně izolovaného díla do povídkové sbírky Zvrácenosti se meze nekladou, ale smazáno nebylo, takže nominace nadále platí.

Za týden, tzn. 18. 7., přikročíme k vyhlášení - veškeré hlasování po termínu je platné, pokud ještě k vyhlášení nedošlo .

Hezké počtení.


14 názorů

:D Jako ale jo, to beru. Falešná skromnost je prostě falešná. :))) (Tu povídku tím teda nevylepšíš, ani tu svou, ani ty ostatní, ale aspoň jsi mi teď sympatičtější.)

Fruhling
22. 07. 2011
Dát tip
A jestliže jde teda o mě, pak jsem Prousta stejně nikdy neměl extra rád, takže s trochou nadsázky řečeno, jo, myslím, že píšu líp - a jestli tak píše i polovina písmáka, pak polovina písmáka píše líp jak Proust.

Fruhling
22. 07. 2011
Dát tip
Pěkně, mě je vcelku jedno, s kým se srovnávám, nebudu si tu hrát nějakou skromnost, protože o mě nejde, jde o určitý způsob psaní (práci s dějovou statičností). Schválně jsem vyjmenovával statické autory od 19. století až po současnost, takže s historickými kontexty na mě chodit nemusíš (a zvlášť na mě). Vyjmenoval jsem je, protože jsi "statiku" jako hlavní neduh vytkla hned třem povídkám nebo textům v soutěži zúčastněným. Za sebe řeknu, že v současné kumulaci spektáklů je neporušený povrch poslední zbývající jistotou. Docela mě mrzí, že musíš rozhovor vztahovat k určité osobě, jmenovitě moji, nečekal jsem to. Pokud tohle bereš za nejzazší horizont hovoru, pak se vlastně nemusíme bavit. /krom toho se dobře podívej, kam jsem svůj text zařadil./

Srovnáváš nesrovnatelné. Nebo máš pocit, že píšeš například stejně dobře, jako Proust? Nehledě na to, máš pocit, že kdyby sem Proust hodil povídku, že by měla automatický nárok na Povídku měsíce? :) Přestaň se srovnávat s lidmi, kteří a) píšou tisickrát líp, než ty, b) žili a tvořili v docela jiné době, která měla docela jiné požadavky a docela jiné kánony, které ti géniové porušovali. Věř mi, že kdyby sem někdo hodil třeba Villonovy verše, dostanou tak možná pár tipů, ale nedoškrábou se ani na výběr, natož na zlatý výběr. Každého autora plodí doba a v jejím kontextu se má posuzovat, málokdo je tak nadčasový, jako třeba Jane Austenová. Kdybys tohle, cos sem hodil, napsal před dvěma sty lety, budeš génius (ať už to tvoji současníci pochopí, nebo ne). Ale napsals to dneska a dneska to nic originálního ani famózního není, takhle píše na Písmáku každý druhý. Dobře, v rámci Písmáku to není tak špatné, ale na i na PM je to málo. A na to, abys to srovnával s Proustem, je to obvzlášť málo. Sorry za upřímnost.

Fruhling
22. 07. 2011
Dát tip
hele, k té statičnosti: připadá ti příběh, kdy se chlápek ráno probudí a celý den nedělá nic jiného, že se dívá na části světa, z nichž si vybavuje fragmenty života dost na Nobelovu cenu? připadá ti příběh chlápka, který vzpomíná na vesničku svého dětství, dětskou lásku a Swanna dost na šestidílný román? připadá ti námět, v němž jedinou činností, kterou ústřední postava vyvíjí, je participace na přípravách oslavy císaře (přičemž se nikdy nic nedohodne + spousta planých úvah o ničem), dost na 700 stránkovou kultovní bichli? připadá ti série fragmentů o chlápkovi z reklamní kanceláře jako dost na jeden z klíčových českých románů 90. let? Statické psaní je fajn. V téhle bezútěšné tuposti, už není nic směšnějšího než překombinovanost literárních a příběhových her, které nám kradou tu nejzákladnější spisovatelskou radost ze světa: dokonalé pozorování povrchů.

Lakrov
20. 07. 2011
Dát tip
Pro Lady de Winter: > ... Vážení, to se ptám vás všech, je to dost na povídku měsíce? Z nominovaných červnových povídek mě žádná nezaujala natolik, aby mě přiměla napsat hodnocení. Některým chybí slohová čistota, dopomáhající čtenáři k dočtení (a stačilo jen o málo víc autorova úsilí), jiným chybí celkový smysl (pro nějž je čtenář občas ochoten tolerovat slohovou nedotaženost) a některé jsou mimo oblast mého vkusu nebo chápání. Být to "školní" soutěž a vázat mě povinnost jednu z povídek vybrat, byla by to purpose autora .duke. Tady však nejsme z povinnosti, ale pro radost; a ta se nedostavila.

Na rozdíl od ostatních nemám pocit, že by to tentokrát bylo dobré kolo. Jediné, co mě z toho vůbec zaujalo, byl duke. Jak říká StvN, Kamil je levně vtipný a příliš prvoplánový. Syd - než se čtenář prokouše k vlastnímu začátku děje, uběhnou dobré dvě třetiny povídky. Saetri - bez děje a tentokrát i bez jediné motivace, proč by to člověk vlastně měl chtít dočíst (ne, mně hezky napsané věty a filosofická patina nestačí). Sharik začíná poněkud vykrádat sám sebe, .duke. hezky náladový, ale děj a smysl celého textu mi tentokrát totálně uniká (zdá se, že u .duka. je to poslední dobou trend). Fruhling, spousta emocí skoro bez děje. Barvité, jako námět na krátký desetiminutový surreálný film prosím, ale je to vůbec povídka? A je to dost na povídku měsíce? Vážení, to se ptám vás všech, je to dost na povídku měsíce? Někdy se situace jeví v dost jiném světle, když má člověk příliš mnoho práce. Najednou zjistí, že investovat tu trošku volného času do povídky, které už polovinu přečetl a ještě pořád neví, proč by to měl vlastně dočítat, je horentní plýtvání. 3. .duke. Za styl, emoční ladění textu - a možná vlastně i proto, že .duka. obecně ráda čtu. Jinak bych se snad musela zdržet hlasování.

StvN
18. 07. 2011
Dát tip
1. duke 2. Sharik 3. Fruhling Duke je bezonkurenční. Sharik celkem fajn píše, i když je to takové obsahově pubertální. Fruhling ještě tak nějak překonal zbylé povídky. Ke Kamilovi napíšu tady, protože mi vadí ta jeho koncepce vloženého díla se spoustou povídek. Myslím si, že to je něco, co má čtenáře odradit, takže jsem odrazen. Na konkrétní povídce mi vadí humor, který mi přijde laciný a očekávaný, něco jako estráda na Nově. Ačkoliv nápad není špatný, většina vtípků úroveň sráží.

reka
18. 07. 2011
Dát tip
Konecne se mi tenhle mesic po dlouhe dobe podarilo precist vsechny nominovane povidky. 1. duke - purpose 2. Fruhling - Za svetla 3. sharik - Zatim je to jen tradice Komentare jsem napsal u povidek a ted bych nic dalsiho kloudneho nedokazal napsat, protoze si pani domaci vedle pousti strasne nahlas nejaky krestansky choraly z jejich nabozenskyho setkani, je to silene falesny a navic jsou to jen ukazky, takze jakmile si uzuz na jeden song zvyknu, najednou se ozve hlasite krapnuti a spusti se nova pecka.

StvN
18. 07. 2011
Dát tip
Ještě prosím počkej. Dneska zahlasuju.

Janina6
13. 07. 2011
Dát tip
1. .duke.: .purpose. 2. Saetri-Ihn: Dny a noci 3. Fruhling: Ze světla Komentáře jsou u povídek. Tohle kolo se mi zdá hodně povedené - několik silných textů, dobré čtení, těžké rozhodování.

katugiro
11. 07. 2011
Dát tip
Bobulky a Obeť bez komentáře, Zatím je to jen tradice mě ničím neoslovila, Ze světla má dobré věty a chudou strukturu. Zbývající tři ještě nějak poskládám.

Fruhling
11. 07. 2011
Dát tip
Podezření se potvrdilo: extra výživné kolo. 1) Saetri-Ihn 2 .duke 3) Kamil Sikora O každé místo však byl boj. Při volbě prvního a druhého místa jsem se rozhodoval opravdu dlouho: dukeův text je podle mě jeden z nejlepších, co napsal, má správnou atmosféru - některé obrazy: jako se stolem nebo dětským domečkem jsou neuvěřitelně výmluvné: víc v mé kritice pod dílem. Nakonec jsem se ale rozhodl upřednostnit Saetri-Ihna, protože jeho text je jedna z mála čistě filosofických próz (autorovo zařazení do próz psychologických je trochu nešťastné) na Písmáku: otázka já/my je v textu obsedantně prohlubována až na samotnou bytnost subjektu. Extrémně konzistentní sloh připomíná trochu Hermanna Brocha, dokonalý opozit dukeova chladného, úsečného vyjadřování: jakási subverze starosvětskostí, která zvídavému čtenáři bere klid, který tak nesnáší .) Na třetí místo jsem se rozhodoval mezi Kamilem a svojí maličkostí: na Kamilově textu se mi líbí ta hrozivě kamenitá pointa, která je - dle všech fyzikálních zákonů - zcela předvídatelná, ale přesto se z ní povídkové obecenstvo (i nepovídkové čtenářstvo) potěší, jako by šlo bezmála o zázrak. Přestože mě Kamil naštval, že si dílo přeřadil a smazal tím tak moji jakože fakt trefnou kritiku, tak jsem se ho rozhodl upřednostit. Text na rozdíl od mé miniaturky přesněji splňuje žánrové požadavky povídky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru