Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan farář

Výběr: StvN
20. 08. 2011
31
39
4587
Autor
FAE BOMB

Urazil jsem už skoro všechna náboženství. U katolíků jsem se ale fakt snažil...

 

 

Pan farář si sundal z obličeje Životopisy svatých. Chtěl si po obědě přečíst něco o Donu Boscovi. Skutečně nepředpokládal, že při tom usne. V rychlosti tedy dočetl stránku o životě dotyčného světce. Pak vstal z postele a šel si do kuchyně uvařit čaj. Předchozí den si dlouho do noci připravoval kázání. Chtěl mít vše připravené, ač neděle bude až zítra. V noci se moc nevyspal. Jeho postel neměla matrace. Odpíral si pohodlí, aby tak pomohl duším v očistci.

 

Popíjel bylinkový čaj a pročítal při tom římskokatolický časopis Světlo. Nemohl se však soustředit. Odtrhl tedy zrak od zmíněné tiskoviny a rozhlédl se kolem. Něco bylo v nepořádku, ale nedokázal najít žádnou příčinu. Postupně použil všechny smysly. Nic podezřelého neviděl. Kopřivový čaj s medem a citrónem byl v pořádku. Nikde nic nezapáchalo a židle byla dostatečně pohodlná...

 Pak si všiml neobvyklého hluku. Přistoupil tedy k oknu a otevřel ho. Dvě děti ze sousedství mu kradly třešně a hádaly se, kdo má právo sedět na větvích přivrácených k jihu, kde bylo ovoce nejvíce vyzrálé.

Byl pouze v trenýrkách. Na faře bydlel sám a tak si to mohl dovolit. Rychlým krokem došel ke skříni, navlékl na sebe sutanu a připevnil kolárek. Pak vyběhl na zahradu. Starší z obou dítek seskočilo ze stromu a začalo zdrhat. Mladší už tak hbité nebylo. Chytil je tedy za zátylek, vyzdvihl zhruba půl metru nad zem a začal se za ně modlit. Dítko, jak bylo rozběhlé, ještě chvíli setrvačností kmitalo nožičkama ve vzduchu.

Pak se otočil směrem k druhému, utíkajícímu. "IN NOMINE..." začal dělat znamení velkého kříže. Zlodějíček však kličkoval jak zajíc. Asi vytušil nebezpečí. Pan farář tedy napřáhl ruku, dvěma prsty udělal ve vzduchu malý křížek a hlasitě zvolal, či spíše zařval: "Amen!" Toto požehnání ovšem minulo svůj cíl, neboť se nemá žehnat v rozrušení a levou rukou už vůbec. Požehnání prosvištělo malému darebovi nad hlavou a dopadlo neškodně do polí, která v následujícím roce přinesla nebývale bohatou úrodu.  Dítě pak přeskočilo kamennou zeď obklopující farní zahradu. Bylo mimo palebný sektor, takže nebylo možné žehnat znova. "Svatý archanděli Michaeli, kníže nebeského vojska..." začal se pan farář modlit s dlaní obrácenou k nebi. Pak si ale uvědomil, že požadovat vzdušnou podporu na cíl takto nízké bojové hodnoty by bylo pravděpodobně bezúspěšné.

Začal se tedy věnovat hříšníkovi ve své pravé ruce. Otočil ho obličejem směrem k sobě. "Z toho se musíš vyzpovídat, je ti to jasný?!" Pohled malého provinilce říkal, že ano. "Tak jdem do kostela a to teď hned!" pravil pan farář důrazně. Chvíli si pohrával s myšlenkou pomodlit se "malý exorcismus". To je ostatně povolené i laikovi. Těžkokaliberní exorcistické modlitby znal sice také, ty se však smějí používat pouze ve zvlášť závažných případech. Pochopitelně jen osobou řádně proškolenou a se souhlasem biskupa. Raději tedy postavil dítko na zem. Pro jistotu uchopil hříšníka za paži, aby mu neutekl.

Když se blížili ke kostelu, uvědomil si, že si zapomněl klíče. Naštěstí bylo otevřeno. "Svíčkové báby" se zde už od šesti od rána modlily Růženec. Slečna Klusáčková, místní kostelnice, měla klíče od bočního vchodu, takže modlícímu komandu vždy otevírala.

Vešli dovnitř. Pan farář učinil jakési sotva postřehnutelné gesto. Slečna kostelnice zamkla dveře a postavila se před ně se smetákem v ruce. Tvářila se bojovně. V mládí dělala řecko-římsko-katolický zápas a několikrát vyhrála mistrovství republiky v hodu granátem. Na svých pětašedesát let byla ve velmi dobré formě. Její bezmála dvoumetrová postava budila respekt. Dokonce i pan farář někdy raději sloužil mši svatou v ponožkách, když bylo zrovna vytřeno.

Předškolák se rozhlédl kolem sebe. Dveře byly zamčené a okna se nacházela ve výšce několika metrů. Nebylo úniku. Rezignovaně tedy zaplul do zpovědnice.

"U poslední zpovědi 's byl minulou neděli. To vim. To bylo, jak jste mi s bráchou kradli ty jahody!"

"Protože třešně ještě nebyly zralý..." špitl kajícník.

"No, to je jedno... Každopádně, teď máš za hříchy co?! Ty třešně už vim. A taky vim, že tajně kouříš. Je ti to cejtit z hadrů. Radši teď pár hodin nechoď domů, než to z tebe vyvětrá. Jinak ti nařežou... No a co dál?!"

"Lhal jsem, krad' jsem, nadával jsem..." pravil mechanicky, jak měl naučeno.

"A dál...?"

"Taky jsem plival na zem!"

"Tak už to nedělej! A dál?"

"Taky jsem před vobědem tajně ujídal kostkovej cukr..."

"To je samozřejmě hřích..." Pan farář si otevřel breviář a začal se modlit. Prakticky všechny modlitby sice už znal nazpaměť, někde si však nebyl zcela stoprocentně jistý... Mohl si to dovolit, protože dítko mělo nos na úrovni pultíku tvořícího součást zpovědnice, takže dovnitř nevidělo.

"A co ty ruce?!" neodpustil si dotaz. Pekator měl lokty opřené o onen pultík. Dlaně měl zbožně sepnuté vysoko nad hlavou...

"A jó..." Malý mizera tedy přesunul své sepnuté ruce do úrovně hrudníku...

"A co tam máš dalšího...?" zeptal se pan farář bezmyšlenkovitě, jako asi tisíckrát předtím. I nadále hleděl do breviáře. Skutečně ho nezajímal vítěz soutěže "kdo dočůrá dál". Poslouchal jen na půl ucha...

"Taky jsme tenhle tejden jeli se školkou na bazén..."

"To snad ani hřích neni...?!"

" No a my jsme tam byli nahatý a já jsem se koukal na nahatý holky!"

"DEO GRATIAS!" uklouzlo panu farářovi.

"No a mně se ty holky líbily!"

"GLORIA IN EXCELSIS DEO!" Konečně někdo normální... Pak zaregistroval naivní dětský pohled plný otazníků. "Že je to prostě špatný!" Pak se opět zahleděl do breviáře. Dítko se vyzpovídalo naprosto ze všeho. Kdyby znalo ten pojem, zřejmě by se přiznalo i k aktivní účasti na holocaustu...

"A je to všechno?!" zeptal se pan farář po minutě ticha.

"Asi všechno..."

"Za trest se musíš pomodlit... " Pan farář pozvedl ruku zaťatou v pěst nad svojí hlavu. "No, minimálně..." hrozivě vztyčil svůj ukazovák.

Předškolák hlavu naopak sklopil. Byla v něm malá dušička. Těch několik vteřin se zdálo být nekonečných...

Pak ruka pana faráře poněkud poklesla. "Jednou Otčenáš a jednou Zdrávas... To umíš ne?"

"To umim, no...!"

"EGO TE ABSOLVO!"

"Cože...?"

"Že mi nemáš krást třešně, vole!!!"

 

 

 


39 názorů

Jeleněv
23. 09. 2011
Dát tip
:-)

reka
21. 09. 2011
Dát tip
Dobré, líbilo se mi to. Nejvíc ze všeho asi ten nápad s farářem útočícím požehnáním a kletbou. Je to napsané svižně, ten rozhovor mezi farářem a klukem v druhé polovině výborně plyne. Líbí se mi, že netlačíš na pilu, je to vtipné tak decentně, nemusí být z každé věty vtip, ale ty, co jsou tam rozházené, mě pobavily. Samozřejmě, že tip.

Stařec_007
20. 09. 2011
Dát tip
Super :-) *

Eiffelovka
19. 09. 2011
Dát tip
Pobavilo. :-)

Ychtil
18. 09. 2011
Dát tip
:-)*

Bobísek
17. 09. 2011
Dát tip
*

Janina6
08. 09. 2011
Dát tip
Pobavila jsem se, je to opravdu svěží a milé čtení. Hovorové výrazy v popisech určitě nevadí, ale říkala jsem si, že bych je možná omezila v dialogu (tedy samozřejmě v řeči pana faráře). Byl by pro mě ještě uvěřitelnější. Určitě byl zvyklý u zpovědi s lidmi mluvit důstojně a spisovně. O to víc by kontrastem nakonec vyniklo to závěrečné zvolání "Že mi nemáš krást třešně, vole!!!" Jestli můžu, radila bych ti šetřit s používáním tří teček za větami. Někde mají určitě svůj význam, signalizují třeba takové to odmlčení se, nedopovězení, ale na mnoha místech se mi zdají nadbytečné a častým použitím nakonec ztrácejí na síle. Taková věta "Odpíral si pohodlí, aby tak pomohl duším v očistci..." by podle mě byla s tečkou mnohem lapidárnější, údernější. Stejně tak třeba "Odpovídá tedy skutečnosti." "To bylo, jak jste mi s bráchou kradli ty jahody." "Kdyby znalo ten pojem, zřejmě by se přiznalo i k aktivní účasti na holocaustu." Mám za to, že vtipná glosa chce vypointovat, ne nechat odeznít do ztracena.

Paganini
07. 09. 2011
Dát tip
:-))

Prosecký
06. 09. 2011
Dát tip
?

skvely *** a mas muj hlas az se bude hlasovat

MKbaby
30. 08. 2011
Dát tip
Velmi pěkné, netušil jsem, že dokážeš psát i takové věci. Pokračovat! :)

K3
29. 08. 2011
Dát tip
Není to urážlivé. Je tam sice plno narážek ale napsaných neurážlivě, což je veliké plus. Vlastně jsi potvrdil, že ne všichni faráři a ostatní věřící (jak si mnozí myslí) se vznášejí, ale že jsou to v prvé řadě obyčejní lidé na svém místě. Příjemný humor. *

Enethen
23. 08. 2011
Dát tip
Moc pěkný, pobavilo, díky :) *

FAE BOMB
22. 08. 2011
Dát tip
Budu velmi potěšen. Vlastně si myslim, že je to asi ta nejlepší povídka, kterou jsem napsal, tak snad budu mít nějakou šanci... :-)

StvN
22. 08. 2011
Dát tip
Líbí se mi to. Je to vtipné a celkem mi to zvedlo náladu. Ani mi nedělalo potíže přijmout tvůj styl, kde používáš v popisu slova jako zdrhat. Přijde mi to dost v pohodě. Rád bych zařadil do Povídky Měsíce, jestli nemáš nic proti.

FAE BOMB
22. 08. 2011
Dát tip
Nesmíš nad tim moc špekulovat. Ostatně předpokládám, že v předškolním věku zřejmě ani neni možný chodit ke zpovědi...

FAE BOMB
22. 08. 2011
Dát tip
Nesmíš nad tim moc špekulovat. Ostatně předpokládám, že v předškolním věku zřejmě ani neni možný chodit ke zpovědi...

Winter
21. 08. 2011
Dát tip
Aha, sorry, jsem to přečetl blbě, páč mi podle projevu připadal klučina dost vyspělý .)

FAE BOMB
21. 08. 2011
Dát tip
Se školkou... Dík za přečtení.

Fruhling
20. 08. 2011
Dát tip
Konejšivé... Hele, jak může předškolák chodit se školou na bazén?

Alegna
20. 08. 2011
Dát tip
pěkné je to

Slušný nářez. Řecko-římsko-katolický zápas je vážně pecka. ((-:

FAE BOMB
20. 08. 2011
Dát tip
Dík, vopravim.

Tobša
20. 08. 2011
Dát tip
Paráda. *Tip btw.: "No a mě se ty holky líbily!" -> mně

alkáč
20. 08. 2011
Dát tip
řecko-římsko-katolický zápas :-)))

heartrate
20. 08. 2011
Dát tip
moc hezky napsané :))

avox
20. 08. 2011
Dát tip
tak jo... :-)) */

FAE BOMB
20. 08. 2011
Dát tip
Záměr to byl, opravu provedu.

avox
20. 08. 2011
Dát tip
jdi se vyzpovídat! a oprav si v prologu "všechny" na "všechna"... nelíbí se mi, že jsi panu faráři předhodil tak snadnou oběť, velebníček pak vypadá...no, možná to byl záměr... :-))

FAE BOMB
20. 08. 2011
Dát tip
Děkuji za přečtení. Pravděpodobně nejlepší, co jsem kdy napsal... Taky jsem to nechal "uzrát" minimálně rok...

Diana
20. 08. 2011
Dát tip
Moc pěkně, čtivě a vtipně napsáno. S laskavým humorem. To se mi moc líbí :-)*

renegátka
20. 08. 2011
Dát tip
Pobavila, napsáno s vtipem.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru