Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deník a revoluce

21. 12. 2001
7
0
1311
Autor
horák

Rok 1989 byl pro mě v mnohém zlomový. Rozešel jsem se s první holkou, sešel a rozešel s druhou. Seznámil s budoucí ženou. Dostal se na VŠ a zažil revoluci v přímém přenosu. Bohužel - čím víc jsem žil, tím méně bylo času na psaní. Během pátrání po zajímavých úryvcích v deníku jsem přeci jen pár revolučních našel.

21.11. 89 - úterý

 

Od deseti či nevím kolika hodin bylo sezení studentů s katedrami. Zaujal mě jeden moment, kdy jsem vlastně poprvé prohlásil, že cílem celé stávky je svrhnout komunisty a odstranit z ústavy článek o jejich vedoucí úloze. Pustili se do mě třeťandy. Jsem prý šílenec, jde jen o vyšetření těch událostí. Během sezení se všichni učitelé vyjádřili souhlasně se stávkou, ale s tím, že bychom neměli přidávat nové a nové požadavky. Jasně, jde jim o místa, nám skoro o nic. Nebo o všechno? O celý život? Ke konci diskuse se sebral Martin Kontra, že jede do Prahy. Rozhodl jsem se, že pojedu s ním. Vzali jsme s sebou ještě Pavlu Pipkovou.

Atmosféra na nás dýchla už na nádraží, kdy se k nám přitočil nějaký děda a upozornil nás, že policajti kontrolují lidi s trikolórami. Vlezli jsme do metra - všude samý leták., lidi měli trikolóry a spiklenecky na nás mrkali. Mrkali jsme taky a hrozně nás hřálo u srdce.

Přejeli jsme metrem do stanice Muzeum. Viděli jsme nějaké studenty, jak vylepují leták a světe div se, prvními čtenáři byli příslušnící VB.

Vystoupili jsme nad zem a hned nás ohromila nádherná akustika Václaváku, vlající vlajka na Národním muzeu, svatý Václav polepený letáky a svírající další z vlajek.

A taky lidi. Beztrestně volající: Havel na hrad! Dejte šaškům rolničky! Už toho máme dost! Poslední zvonění! Na Štěpána bez Štěpána! Ta atmosféra se nás zmocnila, drželi jsme se s Pavlou za ruce, abychom se jeden druhému neztratili v davu. A hulákali jsme taky.

Najednou se zástup lidu začal šinout k Můstku. Z balkónu Svobodného slova mluvil Václav Havel,  kardinál Tomášek, nějaký dělník a nějaký student. A pak přišla Marta Kubišová, žena, která mě svou modlitbou uhranula již někdy v sedmnácti, když jsem ji objevil u mámy v peřiňáku. Začala zpívat naši národní hymnu. Stáli jsme s Pipčou na lavičce, měli jsme zvednuté pravice s véčkem na znamení přísahy. A zpívali jsme s ní. Po zádech mi běhal mráz a po tvářích tekly slzy.

Po skončení projevů se dav zase začal hrnout ke svatému Václavovi, kde stál herec Jaromír Hanzlík s magafonem a rádiem a říkal lidem, že na hradě byla přijata delegace studentů a umělců. Malé vzrušení davem proběhlo, když po magistrále projely obrněné transportéry s radlicemi a nápisy VB. Přemýšlel jsem, kam bychom se schovali, kdyby se lidé dali na útěk. Byli jsme někde uprostřed. Ale byl to jen chvilkový pocit strachu.

Večer jsme se vrátili do Ústí, které kromě fakulty a divadla v čele s Poledňákem, Chýlkovou a Rodenem stále revolučně spí.

 


cup_of_tea
27. 10. 2002
Dát tip
hezkyy ***

Seregil
04. 09. 2002
Dát tip
Byl jsem malý, ale teď mi spousta věcí teprve dochází ... tip

uranium
12. 02. 2002
Dát tip
zase dobrý, chtěl bych číst knihu kde by byl pasáže Tvýho dníku, krásně se do ní začíst a aby byla dlouhá,

TheLostDog
02. 01. 2002
Dát tip
Moje jediný vzpomínky na tohle období jsou ty, jak jsem se nemohl odnaučit říkat "soudružko učitelko". A možná právě proto je dobrý když si můžu přečíst něco jako tohle.

Sama
29. 12. 2001
Dát tip
Ahoj Horáku, mezi svátky si čtu revoluční útržky z deníku a mám pro ně slovo opravdový. A tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru