Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Markétino ponížení

28. 10. 2011
11
11
1950
Autor
William Goat

Říkám tomu Výtažek ze Samsa-ry, protože je to jeden takový vytržený kousek z novelky, kterou jsem nazval právě Samsa-ra. (Napsáno asi tak před rokem a půl.)

Po dokončení střední školy, jsem se odstěhoval od rodičů a zasnoubil se. Bez rozmyšlení, aniž bych si našel práci. Proč? Protože Markéta.

    Markéta se stala soutokem všech vod, výsledkem všech rovnic, cílem veškeré mojí energie a pro mě bylo velmi důležité - být s . Miloval jsem ji a byl jsem si jist, že je ta pravá. Společ bydlení bylo tedy jediným možným vyústěním.

    Navzdory své štíhlosti, Markéta milovala sladké. Pro mne, nebylo větší slasti, než se dívat, jak si pochutnává na mnou koupených indiánech, věnečcích se šlehackou, karamelových větrnících, mandlových řezech, rakvičkách, ovocných košíčcích, dortech s pařížskou šlehackou…. Ráno jsem nosil croissanty ke kávě.

    Než na nás padla neodvratná tíha dospělého světa, chodili jsme do kina, posedávali v parku nebo se jen tak loudali přírodou. Anebo se nechávali pozvat na oslavy do klubů:

 

    Od našich přátel jsme byli pozváni do klubu, který později zapříčinil rozpad našeho vztahu. Příliš mnoho lidí, hlasitá hudba : nic pro nás. Ale byla to ž akce na oslavu narozenin jednoho z našich přátel. A tak jsme šli.

 

    a společně se mnou kaž osoba v tom klubu, sledovala dě na pódiu, když se, o půlnočním překvapení, odkudsi ze zákulisí, vynořila trojice vysvalených striptérů. Dívčí část návštěvnictva byla nadšena. Části mužské to buďto přišlo vtipné, anebo je to nechalo chladnými. Až do chvíle, kdy si na závěr vystoupení jeden z tanečníků vybral mou červenající se dívku, která jen těžko skrývala rozpaky, aby za ním vystoupala na jeviště.

    S mým svolením a polibkem pro štestí, Markéta na pódium nakonec přece jen šla.

    Publikum bylo přívětivé a mou přítelkyni podpořilo hlasitým potleskem. Člověk, obstarávající hudbu, pustil do prostoru veselou melodii na navození nálady. Klub potemněl a světla se soustředila na dvojici na pódiu, tedy na polonahého striptéra a chudáka stydlivou Markétu, kterou si vytáhl z publika.

    Pod přívalem pozitivních vlivů a hecování z publika, se dívka konečně osmělila a měl od doby rozpor mezi centrem a periférií. Od těch chvil až po dobu několika let jsem se stal impotentním.

    Barman upustil sklenici, když milá na pódiu odhalila svá prsa. Servírka zapomněla roznášet pití, když nejdražší, ten striptér přetáhl triko i s podprsenkou přes hlavu. Dýdžej zapomněl koordinovat zvuk, když striptér osahával mou křehkou květinku na ždích a pomalu přejížděl k jejímu rozkroku. Puberťáci v první řadě jásaly, když slunci mého života vklouzla ruka do striptérových latexových slipů. Vyhazovač zapomněl kontrolovat příchozí, když láska mého života vysvobodila striptérův pyj ze zajetí spodního prádla. Lidé přerušovali potřeby a hromadně vybíhali z toalet, podívat se, jak snoubenka hýbe předkožkou čtvrtmetrového striptérova ocasu. Zepředu a dozadu. Nahoru a dolů.

    Obecenstvo bylo zklamáno, když obsluhovaný striptér chytil Markétinu ruku a zastavil ji v cyklickém pohybu. Jako by náhle dostal znamení, nebo si uvědomil, že za tuto část programu není placen. Popadl části svého oblečení, které se válelo všude kolem a unikl ze spárů nenasytné coury, kterou musel poslat její bezcharakterní kluk. Ten, který pošeptal do ucha, ať mu před přáteli, známými a vůbec před  celým tím klubem, obstará paroží... To si o mě asi musel myslet ten tanečník, jehož otec byl asi závodní kůň, protože po tom co si oblečením zakryl tu věc, která puberťákům v první řadě div nevypíchla oči, ještě než úplně zmizel ze scény, tak mě v davu vyhledal pohledem. Oči se mu leskly a ve tváři se mu mísilo pohrdání s nepochopením.

    Zmizel v zákulisí a nechal mou milovanou Markétu, ať sama sklidí ovace, aplause, jásot, pochvaly a potlesk ve stoje.

   

   


11 názorů

V pevné vazbě vyšel Detektiv u Alfa-Omega (2016), v e-podobě Lék pro sebevrahy u BackstageBooks (2017)

Teď hledám pro pokračování Detektiva dobrýho nakladatele.


Gora
22. 04. 2018
Dát tip

Aha...já vydala letos v únoru dvě Eknihy - Aslan a jiné povídky a Rozsvíceno - sbírku poezii.U Martina Koláčka, a ty??


Je to stařičká záležitost - psaná na starém programu. Později se "opravená" verze povídky stala součástí novely Lék pro sebevrahy, která vyšla e-podobě v roce 2017.


Gora
22. 04. 2018
Dát tip

škoda té spousty špatně umístěných čárek, dvojteček a jiných maličkostí, kazí dojem z celkem zajímavé minipovídky...ale na tip to je, když přihlédnu k tehdejšímu věku autora:-)


Lakrov
22. 05. 2014
Dát tip

Od začátku ten text (ač napsaný poněkud neobratně, tuctově) působí akčním dojmem, tj. dává tušit, že se k nějaké akční scéně schyluje, takže číst se to dá a to se zaujetím. Samotná kační scéna je sice celkem banální, ale odstavec, začínající slovy "Barman upustil sklenici", který považuji za nejlepší pasáž celé povídky, obrací všechna ta předtím tušená mínus na plus.


není to špatné *

Matulo
06. 06. 2012
Dát tip
Paráda, ako naozaj.

Prosecký
04. 01. 2012
Dát tip
Dobré. i když by sis mohl opravit chyby a celkově srovnat.

sranda... i když tak trochu zlomyslná :-) t

Gymnazistka
28. 10. 2011
Dát tip
Čiší z toho bolest... velmi věrné popsané, ta "atmosféra" při vystoupení na podiu, živě jsem si to dokázala představit. Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru