Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.fragment.

Výběr: StvN
16. 12. 2011
15
36
2843
Autor
.duke.

15. 11.  New Delhi   

Několik minut po šesté hodině jsem dojel metrem na vlakové nádraží, abych si v turistické kanceláři zajistil lístek do Varanasi. Na nádraží bylo rušno. Po špinavé podlaze se váleli spící lidé, mezi nimi hloučky sedících či stojících. Muž v hnědé uniformě mě gestem ruky vyzval, abych si nechal projet batoh rentgenem. Popošel jsem na druhou stranu přístroje a přehodil batoh zpátky přes rameno. Přistoupil ke mně muž ve světle modré košili. "Your ticket," řekl. Nereagoval jsem. Byl jsem si jistý, že mě chce zmást, abych se nedostal ke kanceláři. Pokračoval jsem do prvního patra, kde měla ležet Foreign Tourist Office. "Ticket! Ticket!" křikl jiný muž, který se vynořil proti mě a dlaní mě udeřil do ramene. Zůstal jsem překvapeně stát. Od mých nohou se zvedla vlna úzkosti, stoupala vzhůru a zastavila se někde v nitru mého hrudníku. Doposud nikdo v této zemi nevstoupil do mého těla s takovou razancí. Byl jsem připraven, že budu muset čelit nádražním podvodníkům, ne otevřené agresi. Vystoupal jsem po schodech do prvního patra. Kancelář otevírala v osm. Už jsem věděl, kde leží.

Město se probouzelo. Procházel jsem Main Bazar Street a u prvního stánku s čajem shodil batoh, sedl si s čajem v dlaních na zem a opřel se o špinavé plechové žaluzie jednoho z obchodů. Posledních dvacet hodin jsem probděl. Můj zrak těžce dopadl na protější budovu. Uvědomil jsem si, že zvíře, které zrovna proběhlo po římse, byla krysa. Zavřel jsem oči a zakryl je dlaní. Nepomohlo to. Byl jsem tady.

Hledal jsem v ulicích klidné a bezpečné místo. Potřeboval jsem na několik desítek minut usnout. Asi hodinu pobyl v kavárně, vypil dva čaje s příchutí kardamonu. Ulice se postupně plnily. Nějaký mladík zametal prostor, na který později vyskládal lněné nákupní tašky. Odkopl do středu ulice mrtvou krysu. Všiml si, že ho pozoruji a usmál se. Jakoby nás odkopnutí mrtvého zvířete a pozornost, kterou jsem gestu věnoval, měla propojovat. Uhnul jsem pohledem. Nechtěl jsem se na tom nijak podílet. Za několik minut se u krysy objevil pes. Chvíli ji očichával. Pak zvíře sevřel do čelistí a zmizel z mého zorného pole.

Kolem jedné hodiny jsem vešel zpátky na nádraží a vstoupil do dveří, nad nimiž visela cedule s nápisem Waiting Room. Místnost byla zcela zaplněná, žádné místo k sezení. Zavřel jsem se v jednom ze zarezlých záchodů v umývárně a svlékl se do půli těla. Na kohoutku, který trčel ze stěny, ležel zmačkaný zbytek mýdla. Umyl jsem si vlasy, nohy a ruce. Udělalo se mi lépe. Jako bych ze sebe na chvíli smyl veškerou únavu. Navíc: konečně jsem mohl pobýt chvíli sám. Bez zkoumavých pohledů, které na mě dopadaly a usvědčovaly jako cizince. Napadlo mě, jestli by na mě lidé pohlíželi jinak, kdyby věděli, že se mi jejich zem stane za několik dní hrobem.

Vrátil jsem se do čekárny. Místnost se ještě více zaplnila. Klesl jsem odevzdaně na ulepenou podlahu vedle odpadkového koše a opřel se o sloup obložený tmavým kamenem. U mých nohou seděla na lavičce žena v sárí, na klíně měla asi roční dítě. Uvědomil jsem si, že pohlížím-li na lidi v čekárně zespodu, jsou mi mnohem bližší. Našel jsem způsob, jak si k nim vytvořit osobní vztah: klesnout níž, než oni. Dítě v klíně ženy ke mně natáhlo ruku. 


36 názorů

Josephina
07. 02. 2012
Dát tip
Uvědomil jsem si, že pohlížím-li na lidi v čekárně zespodu, jsou mi mnohem bližší. - a člověk za jistých okolností i jim --- i Bohu

.duke.
06. 02. 2012
Dát tip
tohle není čtení se zárukou, pipo. ;)

.duke.
02. 02. 2012
Dát tip
dík za kritiku ;)

Dero
01. 02. 2012
Dát tip
Pro mě je tohle text na pomezí fotografie. Zapůsobil na mě nesmírně osvěžujícím dojmem.

K3
19. 01. 2012
Dát tip
Těžko hodnotit, když není jednoznačná zápletka a konec. Moc pěkný sloh. Něco visí ve vzduchu. Něco zlého. Ale co? Je to plné očekávání, co bude, co přijde. To ale chybí. Škoda. Střípek ke střípku a vzniknul krásný poetický obraz, z kterého ale těžko něco vyčíst, krom předtuchy. Jestli je to část nebo kapitola delšího textu, chce to hodnotit celé, pak to má smysl. Fragment 1 si přečtu příště, snad pochopím. Tip.

feferonka
22. 12. 2011
Dát tip
:) Hezký, citlivý.. * Jinak souhlas s fruhlingem.

.duke.
20. 12. 2011
Dát tip
to neznám, rád mrknu, dík za tip ;)

Fruhling
20. 12. 2011
Dát tip
Hodně už toho bylo řečeného v komentech: nejsilnější moment je se vstupem do těla - protože tam se ukazuje, že vzdálenost nic není, že vykoupení z vlastní uzavřenosti neexistuje v zemích, ale v tom, koho si my sami pustíme k tělu. (námitky k patosu už taky padly) Mechanika pohybu toho textu - jeho šílená samozřejmost - mi troch připomněla Glawoggerův geniální film Megacities http://www.csfd.cz/film/235474-megacities/

bestye
19. 12. 2011
Dát tip
Asi by mi přišel příhodnější název v množném čísle, protože tu vidím: fragment země, fragment její chudoby, fragment jednoho dne, fragment pocitů atd. Pro mě jsou to ucelené fragmenty poskládané v celek, který ovšem postrádá ten jeden jediný, poslední, který je klíčem ke všemu. Myslím si, že tím posledním, je hrdina miniatury. Ukazuješ jeho prostřednictvím právě jen fragmenty jak jeho samého, tak věcí kolem něj. A přesto mám pocit, jak kdyby to hlavní mělo zůstat utajeno. Rozhodně hodně zajímavý text. *

StvN
18. 12. 2011
Dát tip
Pockame, co se jeste urodi, ale jinak nejsem proti zarazovani fragmentu.

.duke.
18. 12. 2011
Dát tip
Jo, dík. Ale je to stále jen fragment, nevím, jestli se do té soutěže hodí. Zvaž T.O. ;)

.duke.
18. 12. 2011
Dát tip
Janina: dík, to potěší.

.duke.
18. 12. 2011
Dát tip
Z busama v Asii nemám moc dobrou zkušenost. Je to rizikový a na delší cestování dost nepohodlný.

VH64
18. 12. 2011
Dát tip
Busíkama, vévodo. Vlak je dobrej prubnout jednou, pro ten zážitek, ale jen zdegenerovaná šlechta a místní se ho držej dýl.

Janina6
18. 12. 2011
Dát tip
Pro mě skvělé. Nevím proč, ale ten text je z mého pohledu napínavý a působí strašně naléhavě, jako bys mi sděloval nejmíň tajemství vesmíru :-) Nevím přesně, jakými prostředky toho dosahuješ, a po pravdě řečeno se mi nechce pátrat. Řekněme, že jsem lenošná.

.duke.
18. 12. 2011
Dát tip
jax tam jezdil ty, mozkodlabe?

VH64
18. 12. 2011
Dát tip
Abych se to dozvěděl, ne! Vlakama po Indii jezditi, nerozum konati. Tak proč jezdíš vlakama?

.duke.
17. 12. 2011
Dát tip
zkouším to různě.. pořád dokolečka.. asi jak každej ;)

Metta
17. 12. 2011
Dát tip
jak k tomu prosím směřuješ ?

StvN
17. 12. 2011
Dát tip
Dobry to je. Nevidim duvod, proc by nebylo. Je to trochu jiny styl, nez jine dukovy prozy, takze to nema stejne grady. Je to spis cestovatelsky denik, takze to ma takove ty charakteristicke znaky, trochu budi dojem, jako by to bylo psano bez koncepce, ale nerekl bych, ze to je odflakle. Clovek se musi drzet toho, co dela duka dukem, a to jsou takove ty veci typu: "Doposud nikdo v této zemi nevstoupil do mého těla s takovou razancí." Tenhle typ prozy to chce cist jinym zpusobem nez tim konzumnim, kdy ctenar ocekava, ze se nebude nudit, protoze ho autor vezme za rucicku a bude ho vodit po jasne danych a znamych stezkach tak, jak je zvykly od jinych autoru. Tady neni dulezite, co konkretne postava dela a kam tim smeruje (trebaze u delsi prozy by to pak chtelo nasmerovat, ale to duke vi), ale dulezite je, jak postava vnima, a jak to autor zaznamena, a tady ma ctenar dve moznosti, bud autora povazuje za blbce, takze je pro nej text banalni a nudny, nebo autora zacne chapat odspodu, vlastne o tom duke pise, ctenar se stejne jako ta postava musi snizit, aby to mohl zacit chapat, dokud se ctenar bude povazovat za nekoho lepsiho, tak se mu to zcela zjevne libit nebude. Jinak ja ti tu cestu dost zavidim. Je to dobre pro psani.

.duke.
17. 12. 2011
Dát tip
Proč se ptáš?

VH64
17. 12. 2011
Dát tip
Proč jezdíš po Indii vlakem?

.duke.
17. 12. 2011
Dát tip
;)

.duke.
17. 12. 2011
Dát tip
Máš pravdu, je to fragment delšího celku. V čem vidíš ten burnout?

.duke.
17. 12. 2011
Dát tip
Směřuji k tomu, abych byl chronicky šťastný, milá Metto ;)

Metta
16. 12. 2011
Dát tip
*...jejich zem stane za několik dní hrobem.* *...klesnout níž, než oni* tyhle mista na me skripou takovym divnym omletym patosem pokusila bych se totez vyjadrit stylem podobnym zbytku textu, mozna by me to zasahlo vic ale treba ten divny patos ma vyjadrovat podobne rozpolozeni hrdiny jinak na me z toho stylu psani pada takova chladna, mechanicka, sebeznicujici rutina - jeste vic nez u tvych predchozich textu ...a ty na me pusobis jako chronicky nestastny clovek bacha na burnout *

.duke.
16. 12. 2011
Dát tip
Skoncil si, Marvine.

.duke.
16. 12. 2011
Dát tip
Pokud uz si tedy pod mym dilem mame rikat pravdu, Marvine: tvuj nazor pro me byl, je a bude nedulezity. O to vic me udivuje, ze mas stale potrebu se k mym textum vyjadrovat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru