Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Biocirkus

Výběr: Print, Monty_Python
04. 01. 2002
15
0
3461
Autor
horák

Dnes stojím o vážnou kritiku, protože si s novým dílem Horáka nejsem úplně jistý a chci slyšet pár názorů, než ho dám k uveřejnění. Díky!

Biocirkus

Z laboratoře chemie se ozývaly výbuchy a prostorem mezi futrem a dveřmi se na chodbu šířil zápach síry. V učebně fyziky vrtěli liščím ocasem po ebonitové tyči a rozsvěceli žárovku článkem sestaveným z banánů a citrónů. Češtináři měli připravený humorný kvíz z předsametově revoluční literatury, matematici se snažili zábavnou formou objasnit Pythagorovu větu. Pohybově zdatní jedinci metali v tělocvičně kozelce, umělecky ladění studenti kmitali po čtvrtkách štětci či foukali a bušili do hudebních nástrojů. Do programu se zapojil dokonce ředitel a uspořádal ve své úřadovně hodinku otevřených dveří, takže do ředitelny mohli nakouknout i ti, kteří se neprohřešili proti školnímu řádu. Jen mnou milovaná biologie se během studentského dne nijak neprezentovala.

Se svým splínem jsem se svěřil Pepikovi, a tak jsme již s ročním předstihem začali pracovat na biologickém cirkuse. S prvním nápadem jsme přišli téměř současně.

„K biologii patří pitva. Budeme jako Jessenius, když v roce 1600 provedl první veřejnou pitvu člověka."

Dost jsme se pro tuto myšlenku nadchli. Problémem bylo dohodnout se na živočichovi, jehož vnitřnosti představíme veřejnosti. Dopředu jsme pro neatraktivnost zavrhli všechny bezobratlé. Z obratlovců navrhoval Pepik žábu: „Je dostatečně slizká, aby přilákala kvanta diváků."

„Jenže co na ní chceš komu ukázat? Všechno bude mrňavý. Maximálně z ní mužeme vytáhnout střeva a naznačit, jak jsou dlouhý a pružný. Není nad savce."

„Jenže myš bude taky malá. Chtělo by to prase, ale to už můžeme klidně udělat zabijačku."

Naše dohady nás zavedly do prodejny zvířecích miláčků. V klecích po sobě lezli myši, potkani, morčata, zakrslí králíci, křečci a činčily. V teráriích se plazili plazi a v akváriích si pluly rybky. Nějak nám těch zvířat začalo být líto ještě zaživa.

„Ty vole, já si neumím představit, že to nejprve na dvaceti zvířatech natrénujeme a pak to na dvacátým prvním předvedeme naostro," přiznal jsem se Pepikovi se svou obavou. „Musíme cirkus zaměřit spíše botanicky. Myslím..."

„To jako, že budeme pitvat kytku, jo? Tak to to nemusíme připravovat, protože nikdo nepříjde. To je asi stejný, jako kdyby Procházka během chemického cirkusu zkoušel vyčíslování rovnic. Maximálně bychom mohli na nějakých zvířatech ukazovat, jak jsou rostliny jedovaté, ale to jsme tam, kde jsme už byli."

„Počkej. Co to udělat obráceně - uvařit pár jídel z kytek, co rostou za školou."

Musel jsem ještě překonat několik Pepikových námitek a přesvědčit ho, že využít recepty z kuchařky Vaříme s konopím není rozumné, ale nakonec jsme se do projektu pustili. Celé léto jsme sušili bylinky, o nichž jsme se dozvěděli, že jsou vhodné pro přípravu čajů, vykopávali jsme ve společnosti několika rómských spoluobčanů kořeny křene a zcela osamoceni kořeny pampelišky a čekanky. Celý Špičák mohl sledovat, jak sklízíme lány kopřiv a na balkóně z nich vaříme protlak. Podzim jsme trávili ohnuti pod duby, lískami a buky. Na balkóně jsme pro změnu vařili džem ze šípků a pražili žaludy.

S blížícím se studentským dnem v nás rostla pýcha na to, co jsme dokázali. Ve škole jsme vyvěsili řadu plakátků s nabídkou námi připravených pokrmů. Celou akci jsme nazvali: Uživil by se Tarzan v českém lese? Nápojový lístek obsahoval patnáct druhů čajů, dva druhy káv a vodu z Jeleního pramene na Klíči. Podávání bezinkového vína nám vedení školy zatrhlo poté, co Procházka udělal odbornou expertízu a po vypití půl litru motajícím se jazykem konstatoval, že nápoj obsahuje alkohol. Menu dále nabízelo luční, lesní a rybničnou polévku, pomazánku z klíčící lebedy, hlemýždě s kopřivovým špenátem, pečivo ze žaludové mouky, slané bukvice a sladké lískáče.

A konečně nadešel den D. Naši  improvizovanou jídelnu v učebně biologie navštívil snad každý student a každý učitel školy. Než jsme se rozkoukali, nezbylo na nás kromě pár šneků vůbec nic.

V noci po akci jsem moc nespal, stále jsem si přehrával celý úspěšný den. Projevili jsme se nejen jako výteční kuchaři, ale i jako biologové, kteří tak snadno rozeznali mnoho bylin a stromů, aby z nich následně připravili řadu vynikajících pokrmů.

Opravdu jsem toho moc nenaspal a ve škole jsem byl první. Prošel jsem ještě prázdnými chodbami a usadil se do lavice. Vytáhl jsem si nějaké knížky a těšil se, jak mi budou postupně přicházející spolužáci plácat po ramenou a tvrdit, že to byla opravdu bomba. Těšil jsem se na obdivné pohledy učitelů, kteří mi budou tolerovat dnešní nepřipravenost. Jenže on nikdo nepřicházel. Ani spolužáci, ani učitelé. Ve škole byl podivný klid. Odložil jsem knížku a nesměle vykoukl na chodbu. Jediným, kdo na ní stál, byl Pepik.

„Ty vole, kde všichni jsou?" oslovil mě důvěrně.

„To je fakt nějaký divný. Hele, já ti říkal, že šalvěj vypadá jinak ..."

„Ty jsi dobrej, kdo to kdy viděl pražit žaludy a píct z nich chleba. Bukvice taky žerou jenom prasata. A nevím, kdo komu říkal, že šalvěj vypadá jinak. Mně táta říkal, ať se na to vyprdneme, že se ještě někdo posere..."

Najednou se za námi ozvaly kroky. Shrbená uklízečka za sebou táhla kbelík s vodou. „Co tady děláte? Nečtete noviny? Byly vyhlášeny chřipkové prázdniny. Koukejte mazat domů ..."


Mezon
02. 01. 2006
Dát tip
... velký vypravěč puká závistí ... ... tomuhle se říká udělat z prdu kuličku ... ... má to spád ... snadno pochopitelný postavy ... dobrý dialogy ... ... dávám do klubíku ... a samozřejmě ... ***

Shellinka
06. 09. 2002
Dát tip
Perfektní! Tohle je pointa jak Brno, super!! :)) *

Deltex
25. 04. 2002
Dát tip
*:o)

Deltex
25. 04. 2002
Dát tip
*:o)

horák
22. 02. 2002
Dát tip
Je to s jako jinými závislostmi: těžko. Jednou jsme při nějaké protidrogovce měli rychle vyjmenovat pět objektů, které bychom při požáru vynášeli z bytu a já řekl první deníky a až pak jsem si vzpomněl na ženu a děti. Nejvíce s tím zápasí má žena - už před svatbou jsme se dohodli, že si může deníky svobodně číst, ale občas je ze mě dobře na větvi. Nyní mám zrovna období, kdy abstinuji. Píšu jednou za měsíc takové shrnutí, ale časem v tom zase budu lítat. Zase za to může manželka - naštvala mě, když jsme se pohádali - uzavřela to slovy: "Aspoň si máš do deníku co zapsat."

Toxman
22. 02. 2002
Dát tip
Tak to je pravda. Kdo jiný by Ti měl rozumět více než deník... neodmlouvá, nehádá se a nic nechce... Ale na druhou stranu deník pro Tebe sám nehne ani listem. Kdyby hořelo, myslím, že manželka by Ti, na rozdíl od deníku, kterému by to bylo úplně jedno jestli shoří, poskytla i pomoc (doufám). A to je právě to, co se cení.

horák
21. 02. 2002
Dát tip
Deformován psaním mám občas potřebu číst deníky jiné. Zadám si v knihovně na počítači heslo deník a pak si vybírám. V podstatě každý pojímá deník jinak. Nevíc mě asi uchvátil ten Chaunův, ale to ve skutečnosti není deník v pravém slova smyslu, protože on jej začal psát se záměrem zveřejnění. Zajímavé jsou deníky Zábrany či Máchy, které je odhalují v trochu jiném světle - nevím, jestli toužili, aby to někdo po smrti zveřejňoval. Pokaždé je to však skvělý dokument. Pohled jednoho jediného jedince na dobu, okolí, sebe. Myslím, že to žádný jiný žánr literatury nedokáže. Romány jsou samozřejmě čtivější, takže např. dobu přiblíží lépe, ale možná ne tak objektivně (možná, že se více sluší napsat subjektivně). No, trochu guláš. Nehájím si tím své deníky, hájím tím deníky jako fenomén.

Toxman
21. 02. 2002
Dát tip
horák: Souhlasím... v podstatě se jedná o jakousi formu životopisu. Bohužel k tomuto žánru literatury mám dosti silnou averzi již z dob školních, kdy se naše studium literatury omezovalo téměř výhradně na biflování životopisů. Proč tedy o podobnou autobiografii nejevím zájem ? Zaprvé si myslím, že nejsem (a nebudu) zase až tak slavná osoba aby někoho neznámého (obecného čtenáře) takové dílo upoutalo. Zadruhé nemám potřebu odkrývat své nejniternější já. Zatřetí i kdybych (hypoteticky) byl natolik slavný, že by to čtenářům stálo za to číst, nemyslím, že by je to nějak zvlášť obohatilo (a rozhodně bych nezveřejňoval všechno a nejspíš ani ne úplně tak, jak jsem to napsal). Pokud deník, tak fiktivní ! Krátce řečeno nejsem dokumentarista. Ti co píší literaturu faktů mají svů styl a já jednoduše necítím touhu se se vším komukoli svěřovat. Kdybych si někdy psal svůj soukromý deník (což dopředu samozřejmě nemůžu vyloučit) budu se snažit, aby se k němu NIKDO NIKDY nedostal. V dnešní době nejlépe snad v zašifrované podobě na disku (a mohu jen doufat, že metoda brutal force ještě dlouho tuto šifru neprolomí :). Pokud to NĚCO můžu deníkem nazvat (spíše ale ne) shromažďuju si tak různě a průběžně sbírků různých útržků -nápadů atd...přece jen...počítač má lepší paměť než mám já. :-)))

horák
21. 02. 2002
Dát tip
Jenže na deník se dá koukat také jako na terapii. Tím, že se do něj člověk může "vyblít", nemusí hledat žádné psychoanalytiky apod. příživníky. Zase je fakt, že slabší povahy může deník naopak k psychiatrovi dostat. Jeho psaní je závislostí, jde o to uhrát to.

Toxman
21. 02. 2002
Dát tip
horák: He he, tak tomu se říká z louže přímo pod okap. Člověk hledá pomoc, radu a dostane od autora ještě do držky. Jak těžké je zbavit se závislosti na deníku ? :-)))

horák
20. 02. 2002
Dát tip
To je tim, že deníci jsou ze života totálně, kdežto Horáci z něj jen lehce vychází. Bylo by zajímavé si poznamenávat, jak který Horák vznikl, ta myšlenka - tenhle např. - dělám ve škole chcemický cirkus, výbuchy, světýlka, falešná krev, prostě šou, a bylo mi líto, že v biologii nic podobného nedělám. Pak už stačilo nápad jen rozvést. Jinak: díky za přízeň.

Toxman
20. 02. 2002
Dát tip
horak: Je to sice jen muj osobni nazor, ale myslim si, ze polofikce je prave to, co dela dobreho autora dobrym autorem. Nejaky zivot proziva kazdy a jenom ze zivota opisovat dokaze i kamera Panasonic (kdyz zrovna nezahali v kabinete :). Snad prave proto mi ty uplne skutecne pribehy ze zivota proste nejak nesedi. Jednoduse receno: "Lidi potrebuji fikci, pohadky, neskutecne pribehy, humor"..., ponevadz prave tohle jsou veci, ktere v tom opravdovem zivote vetsinou postradaji. Pokusme se my, jako autori, dat jim tu krasu neznama a nevsednich prozitku. Pekne jsem se zakecal...ale mel bych zacit u sebe, ze ? No pokusim se taky neco "vymyslet" :-))) Horaku drz se a nevyrusuj porad v hodinach nebo dostanes poznamku ! :-)))

horák
20. 02. 2002
Dát tip
Nevím tedy, jak hodně o tom chceš vést diskusi, ale myslím si, že psát deník není zase tak jednoduché. Není to jen o tom opisovat od života. Deník je spíše o hrabání se v sobě, o zachycování jemných nuancí života atd. Je to zvláštní oddíl literatury. Sice mě mrzí, že zrovna ty mé se ti nelíbí, ale zase mi vzkazujou jiní, že by raději další deníky místo dětinských Horáků. Je perfektní, že jsme každý jiný, jinak by nemělo smysl něco psát.

Toxman
20. 02. 2002
Dát tip
horák: Vubec si nemyslim, ze psat cokoli (denik nevyjimaje) je jednoduche. Ovsem lide se dnes hrabou ve vsem moznem a hlavne ve svem zivote. Pokud jim denik pomuze najit vlastni cestu, je to v poradku. Ale prece jen je to vice, mene literatura faktu - spise dokumentaristika. Nerikam, ze se mi zrovna Tve deniky nelibi.... proste nelibi se mi deniky obecne (navic jsem je stejne jeste vsechny nestacil precist az mi vyjde cas...urcite se do nich pustim). Zivot si dokaze navymyslet blbiny, ale prave schopny autor dokaze vdechnout blbinam jejich vlastni zivot. A jde o to, zda ma byt denik skutecne dokumentarni (jestli to stoji autorovi za tu namahu) anebo jestli ma byt ctivy, za cenu nutneho zkresleni faktu. Spravnou miru necht si nejde kazdy sam.

Toxman
19. 02. 2002
Dát tip
Velmi povedene. Necekany zaver efektne ukoncuje vypraveni. Lehky humor, napad ani gradace deje tomu rozhodne nechybi. Mi osobne se Horaci libi vice nez trochu drsni a trochu syrovi Denici. Pripojuji tipik.

uranium
13. 02. 2002
Dát tip
Ty seš fakt zatím nejlepší co čtu nechápu proč nemá víc tipů. I od KK se mě líbí jenom něco al eod Tebe skoro všechno

ruby
16. 01. 2002
Dát tip
ale jo rekla bych tradicni horakovina. ale pekna.

Vojtek
10. 01. 2002
Dát tip
jo jo....kdepak učíme pane profesor???? *!

Štalingrad
07. 01. 2002
Dát tip
tady se nedá nic dodat (možná ten konec trošku rozvést ) ***!

DISPARITY
06. 01. 2002
Dát tip
Fajne. Vyzerá to vcelku profesionálně. Ta pointa je v klidu, taková trochu vedle ( v dobrém slova smyslu ). Kami, kam si chodila na gympl? My zme si na gymplu hazeli rybima vočima. :-)

MCMLIII
04. 01. 2002
Dát tip
Horáku, snad tě nezarmoutím, když se přiznám, že neumím psát vážné kritiky. Nicméně připojím svůj osobní názor na přečtenou povídku. Přečetl jsem ji jedním dechem, měla spád, vtip, myšlenku i vyvrcholení v závěru. Myslím, že bys podobné "věci" neměl nechávat tlít v šuplíku. **!

Print
04. 01. 2002
Dát tip
Souhlas s přítelem nade mnou!!! *!

Během středoškolské docházky jsem pitvala holuba a kočku. Kočka má střeva dlouhá ode zdi ke zdi.:-) Horáku, je fakt škoda nechávat si to jen pro Písmáka; za podobná dílka bys mohl být i placen.:-) *

Čajke
04. 01. 2002
Dát tip
...jo ale horák to dělá zadarmo (charakter jedna učitelská :-) )*

Sama
04. 01. 2002
Dát tip
Nejlepší byl prej konec, říká ségra a Alúca

Kami
04. 01. 2002
Dát tip
:o) :o)) :o))) (*) Chřipkové prázdniny jsem nečekala (čekala jsem tu otravu). Monty, kam jsi chodila do školy - takové saďárny my na gymplu nedělali.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru