Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trojice

16. 01. 2012
9
8
1143
Autor
Rajmund

Na zdraví Písmáckých malířů připíjím

Francouzské okno poskytovalo jemné světlo, jež sem odrážel protější kopec.

Dusný den končil. Občasné závany západního větru zahnaly beránky z celého nebe nad temeno. Listnáče zářily jako rozpustilé kadeře.

 

 

Přítel postavil hotový, ještě nezarámovaný, portrét na stojan. Jeho bratr hleděl jaksi nejistě z plátna. „Chtěl jsem“, poznamenal autor, „ zachytit všechny nepatrné nuance jeho povahy. Kdo jiný by to mohl  udělat lépe, než já?“.

Beránky se rozplizly v šedostříbrnou mlhu, nepatřičnou svatozář sálajícího lesa.

„Příští měsíc mám výstavu, tak tam toto dílo představím jako stěžejní práci mého současného období.“

 

 

Jeho bratr byl obyčejný člověk. I vynikající umělec by se dost nadřel, než by vydoloval nějaké povahové odstíny. Snad se přítel nepřecenil. Ještě dnes zachvívají hlubinou minulosti, minulosti ležící v nejspodnějším koutě sklepení, dávné šepoty. Zvěsti, které se sluchu odpírají. + Žena hromadně počala na oslavě+.

 

 

Mírná pochvala nic nepokazí. Je to přece přítel a podvečer voní horkou pryskyřicí. Portrét, horní ret úzký, spodní smyslně vykrojený, ježatý knírek, broskvové tváře, smělé hranaté čelo a rezavé, dlouhé, rovné vlasy, hledí ke dveřím vyčítavýma, andělsky modrýma očima.

 

 

Cesta vede kolem smuteční vrby. Město si mručí někde za kulisami. Louka povadla. Začaly padat nyjance. Jeden, druhý se rozplácnul v kopretinách. Hnědá břečka stříká po celé krajině. Ten obraz by na výstavu neměl dávat.

Možná až za pár let. Žádné nápadné umístění. Jak mu to říct, jak mu to vymluvit?

 


8 názorů

Max Hutar
17. 02. 2012
Dát tip
Jářku, to je škoda, že mezi Prahou a Brnem nefunguje alkoholová osmóza! Měj se, zas někdy;).

Rajmund
16. 02. 2012
Dát tip
Dík, že jsise chvilku začetl. Zjevně Ti chybí to, čeho mám nabytek-láhev dobrého vínka.

Max Hutar
16. 02. 2012
Dát tip
"světlo, jež sem odrážel protější kopec." - kopec neodráží světlo... "Přítel postavil hotový, ještě nezarámovaný, portrét na stojan." - druhá čárka je přebytečná. první je správně (postupně rozvíjený přívlastek), ale druhá by indikovala vedlejší větu nebo doplněk, o což se zde nejedná. "„Příští měsíc mám výstavu, tak tam toto dílo představím jako stěžejní práci mého současného období.“" - takhle malíř nemluví. to zní jak z 19. stol. "+ Žena hromadně počala na oslavě+." - tohle jsem nějak nestihl. jaká žena, jaké početí, jaká oslava? a ty pluska??? co je to nyjanec? jinak je to miniaturní situace co by šla opsat dvěma větama a něco přidat, sama o sobě rozhodně nezaujme mou pozornost na čtyři odstavce popisů. Nevím, co ostatní tomto kulhajícím textu vidí.

Alegna
16. 01. 2012
Dát tip
T*

Ol_Lu_Ti
16. 01. 2012
Dát tip
bezva ***

feferonka
16. 01. 2012
Dát tip
Moc příjemný, samo to plyne, fajn. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru