Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OTEVŘENÝ POKLOPEC VE SVĚTĚ LITERATURY

25. 01. 2012
14
25
3060
Autor
Měrka_out

Být spisovatelem je fajn.

Být spisovatelem je fajn. Nakladatelé své autory zbožňují, hýčkají si je a to i přesto, že lidé nemají na knihy peníze.

Já jsem spisovatel a knihy si taky nekupuju. Jsem chudý. Můj nakladatel Šulin Kurvička mi posílá zbytky jídel, jinak bych patrně pošel hlady.

Bydlím ve stanu a dopouštím se zločinu. Kradu elektřinu, jinak bych nemohl psát. Ťukám jako datel do klávesnice notebooku. Inspirace mě neopouští a pořád doufám, že se z některé mé knihy stane bestseller. Ty však tvoří marketing a ne spisovatelé. Ale jak se říká: Naděje umírá poslední. Těsně předtím natáhne brka sám člověk. Bytost z masa a kostí.

Kolik takový člověk vlastně stojí?

Mám nejasný dojem, že vláda Anonymní republiky ho ocenila na necelý milión tantimů.

Pokud jste svým zdravotním stavem vázán na nemocniční lůžko a tuto hranici překročíte, doktoři vám to sečtou a exekutoři podtrhnou, pročež vás bez projevu jakékoli lítosti odpojí od přístrojů a ještě živé ostatky umístí do hromadného hrobu.

Důvod je prostý, mnozí pozůstali nedisponují takovým obnosem, aby byli s to uhradit náklady spojené se smutečním obřadem. Přeci jenom rakve nejsou z nejlevnějších a palivo v krematorium taky nespadne z nebe… I když by mohlo.

Stačilo by jen, kdyby se Bůh slitoval a seslal na Zemi meteorit tvořený převážně černým uhlím a naftou. Sice by v důsledku srážky patrně zahynulo několik desítek miliónů lidí, ale co to ve vztahu k sedmi miliardám znamená…? Nic, naprosté nic.

Taky jsem rád, že je letošní zima tak mírná. Každé ráno vstanu a vykoupu se v potoce. Ledová voda prospívá tělesné kondici. Díky tomuto pravidelnému očistnému rituálu jsem otužilý a fit.

Kromě toho, že jsem nebývale skromný, nebál bych se užít výrazu asketa, jsem i nenapravitelný romantik. Moc dobře vím, že k životu nejsou nutné pouze hmotné statky, ale i láska.

Ano, přiznám se, jsem hrozný děvkař a mám to štěstí, že po mně ženské šílí. Tedy hlavně ty pod dvacet let. Starší už přeci jen dostávají rozum a v čím dál větší míře vyžadují materiální jistotu. Chtějí, aby jejich partner byl bohatý a dokázal se adekvátním způsobem postarat o rodinu.

Ministr práce a sociálních věcí Hybrid Žalud má rád děti. Četl jsem o tom v novinách, které jsem vytáhl z odpadkového koše. Prý mu z nich manželka připravuje gurmánské delikatesy. Odebírá je rodičům, kteří se stali vlivem nepříznivých okolností insolventními. Činí tak pro jejich dobro, neb pak už jim nebrání nic v tom, aby spáchali sebevraždu.

Dětí, které nezbaští, se zbavuje na tak zvaném trhu s bílým masem. Holky nejčastěji končí v pornoprůmyslu, nebo na ulici jako mimořádně laciné šlapky. Chlapci pak vesměs putují do čínských továren, eventuelně dolů na nerostné suroviny v Africe. Zastávají v nich pozici otroka. Za svoji dřinu obdrží neskonalé utrpení a reálnou vyhlídku na žádnou budoucnost.

Není nad to být spisovatel a mít ideály. Adolescentky je zbožňují. Vy takové náctileté cuchtě nabídnete sen a ona omámená touto slaboduchou fantasmagorií roztáhne nohy a to aniž by vzala v potaz důsledky.

Hormonální antikoncepce je nejen životu nebezpečná, ale především stejně jako prezervativy předražená.

Občas mívám výčitky svědomí z toho, kolik jsem zplodil harantů. Nikdy se však jejich přesný počet nedozvím, protože mnozí z nich se nedostali dál, než k potratu.

Výčitky svědomí utápím jak jinak v alkoholu a nezdráhám se sáhnout i po jiných drogách. Abych na ně měl, nezbývá mi, než se sám ponížit a nastavit kaďák každému deviantovi, který zatouží po tom mi do něj vrazit svůj smrdutý klacek a pořádně mě vymrdat.

Je jasné, že tento způsob bytí mě co nevidět zničí. Ale takhle to už na tomto světě prostě funguje. V podstatě by se dalo konstatovat, že my, obyčejní, mírumilovní a nenásilní lidé, jsme chorobní masochisté.

Svět přece očividně patří grázlům, kteří se neštítí zhola ničeho. Aby jste v něm byli úspěšní, nesmíte mít charakter, musíte být vychcaní a místo loktů používat ostré břitvy.

Nesmí vám být ani v nejmenším líto kráčet vzhůru k vítěznému naplnění své předsevzaté ambice přes hromady mrtvol… Vždyť ubližovat druhým je taková rozkoš. A věřím tomu, že pro mnohé je minimálně srovnatelná s orgasmem, ne-li přímo rajcovnější.

 

25. ledna 2012

Petr Měrka


25 názorů

Měrka_out
29. 02. 2012
Dát tip
jsem téhož názoru vk. vulgarismy dotvářejí charakter mých textů. je nutné si položit otázku, kdo a proč se nad nimi pohoršuje, když tvoří přirozenou součást naší slovní výbavy. mají své kouzlo, poetiku a oprávněný smysl. nikterak text nedehonestují. hlavně pak, když se člověk zamyslí, o čem vlastně píšu.

vk
28. 02. 2012
Dát tip
Ale takhle to už na tomto světě prostě funguje. Měrka bez vulgarizmov? Nechápem, ako niekto nechápe, že do tvojich textov patria asi najviac.

Měrka_out
20. 02. 2012
Dát tip
a těsně před nadějí umírá člověk, kéž by víra dokázala hory přenášet. negeneralizoval jsem, i když by to tak mohlo vypadat, pouze upozorňuju na dominující prvek soudobé anti-sociální bestiality, která se na globální úrovni rozvíjí s podobnými důsledky jako zhoubný nádor v lidském mozku. možná už není čas ho vyhřeznout a pokud ano, je nutné se ptát za jakou cenu. a další věc, není v lidských silách vnímat odpovídajícím způsobem realitu - taky nezevšeobecňuju, jenomže skutečnost se děje bez ohledu na to, v jakém bludu člověk právě setrvává. ano, moc naděje na nápravu nevidím. bylo by totiž nutné, aby začal každý sám u sebe. a ohledně lidí jsem víc než skeptický - bezohlednost a sobeckost je deformují.

Měrka_out
20. 02. 2012
Dát tip
dík, bestye

K3
19. 02. 2012
Dát tip
No. Hodil jsi mi rukavici... Ale přesto si myslím, že ne všichni jsou ve stádě a ne všichni jsou morálně nedostateční. A právě proto by stálo za to, občas vyzdvihnout i to lepší. Víra a naděje umírá poslední. Nu což, tak tedy jo. Ještě si od tebe něco přečtu. Ta tvá odpověď je možná cennější, než ta povídka. Zdá se mi však příliš beznadějná. Howg.

bestye
19. 02. 2012
Dát tip
tenhle Tvůj text se mi četl vyjímečně dobře - možná právě proto, že tu užíváš ta Tobě vlastní vulgární slova přesně jen v ten - pro mě - správný okamžik. A vnímám to celé jako zrcadlo a ten pohled do něj mě chvílema děsí, chvílema nutí na Tebe křičet, že tak to není a chvílema uklidňuje ta jistota, že i Ty víš, že všechno tak není. *

Měrka_out
19. 02. 2012
Dát tip Lerak12
dík za komentář, K3 vulgarismy používám. dle mého nejsou sprostá slova, ale vždy jen lidé. někoho moje texty znechutí, jiného pobaví a třeba přivedou i k jisté reflexi. čtenář, který brouzdá po povrchu, uvidí vždy jen ty vulgarismy. ta slova existují a já je jako spisovatel používám. mají v literatuře svoje oprávněné místo. jakož i v životě. vulgarismus nutně nedělá z textu sprostou záležitost. patří do světa Anonymní republiky, dokreslují lidskou ubohost a utvářejí charakter celkové atmosféry. Anonymní republika je zlé místo prolezlé perverzí a násilím. reaguju tak na svět kolem sebe. civilizace dospěla do fáze bezohledné arogatní a bezbřeze asociální surovosti. krutost a utrpení jsou pro dnešní svět příznačné. a taky rozklad veškerých mravních hodnot. agresivita a násilí tvoří lidské vztahy. jsme stádní dobytek a jeden druhého nenávidíme. naše ega přebujela a udělala z nás pitomce.

K3
18. 02. 2012
Dát tip
Jsi výborný vypravěč. V mnohém s tebou souhlasím. Já si ale myslím, že písmákům jde hlavě o to, aby si jejich díla přečetlo co nejvíce lidí. Že to je pro ně důležitější než peníze. Ty by ale taky neuškodily. Takzvaní "celebritoví spásovatelé" mnohdy trpí podbízivostí právě kvůli těm penězům, což si zaslouží pohrdání. Co se týče vulgarizmů, většinou se dají napsat tak, aby vulgární nebyly. Ztrácíš jimi hodně čtenářů a to je škoda. Tohle je tvá první věc, kterou jsem právě kvůli tomu dočetl až do konce... Tip.

Avi Stvn: Nominuji do PM. Díky:)))

Měrka_out
07. 02. 2012
Dát tip
jasně kamile, díky!!

Ahoj. Rád bych nominoval do PM. Souhlasíš?

Měrka_out
26. 01. 2012
Dát tip
jsem rád, že ses mrkl, vasile!

:)

Měrka_out
26. 01. 2012
Dát tip
jo, vidíš, překlep, dík tangensi!

Měrka_out
25. 01. 2012
Dát tip
s tím gramem myšlenky to není vůbec špatný nápad, vůně.

Měrka_out
25. 01. 2012
Dát tip
s tím gramem myšlenky to není vůbec špatný nápad, vůně.

Měrka_out
25. 01. 2012
Dát tip
ono to tak nějak bude, kapso

Měrka_out
25. 01. 2012
Dát tip
to vymrdat tam prostě patří, ale dík za komentář! audrey

Kapsa
25. 01. 2012
Dát tip
Amen bratře ;) ,,Svět přece očividně patří grázlům, ...,, Odtud, těch pár řádků na závěr, mají tvoje slova hořkou příchuť pravdy, možná je trochu vyhnaná do extrému, ale její jádro funguje bez pochyb správně.

fajn, jen bych v 4-tym odstavci od konce nahradil "vymrdat" sluvkem "vybourit", ale jinak tipan

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru