Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.fragment 2.

28. 01. 2012
26
38
3255
Autor
.duke.

V hotelu bydlí podivný Němec. Je vyzáblý, nosí lehké bílé košile a červené kalhoty. Patří mezi turisty, kteří si po příjezdu do města pořídí oblečení z místních obchodů, aby splynuli s prostředím. Beisser měl pravdu: čím více se člověk snaží být, čím není, tím více zůstává stejný. Dokonce mi přijde, že Němec se teď od domorodých obyvatel ještě více odlišuje. Oblečení ho identifikuje jako turistu: místo aby se o krok přiblížil, je o několik dál.

Němec má podivně souměrně sestříhanou hlavu, kterou pokyvuje do všech stran. Jako by ji měl k tělu připevněnu pružinou. Nepříjemně křiklavý hlas naráží  do uší, gesty znásilňuje poklidnou atmosféru terasy. Nejraději bych ho vykázal do jeho pokoje.

Nájemníkem místnosti naproti recepci je mlčenlivý šedovlasý muž. Nedává na sobě nic znát. Probouzí zvědavost. Dozvědět se o něm víc by znamenalo projevit se. Držel by mě pak v sobě. To nechci: můj odchod by se tím mohl protáhnout. Už tak jsem zjistil, že k recepčnímu cítím sympatie. Myslel jsem, že podobné vztahování k lidem se již zcela vytratilo: jaké zklamání!

Odcházel jsem na procházku a recepční mě požádal, abych mu sepsal účet pro hosty restaurace: Němce, dva muže a ženu sedící s ním u stolu. Neumí psát. Nadiktoval mi objednané jídlo a nápoje. Napadlo mě, že mohu nechat okrást Němce či snížit tržbu majiteli hotelu. Ani jedna varianta mi neimponovala. Vyhledal jsem ceny v menu, zapsal je pod sebe na papír a sečetl. Součet jsem dvakrát zkontroloval a účet předal recepčnímu, který jej ihned odnesl hostům.

Na procházce po ghátech jsem zjistil, že pokud Indům nepohlédnu do tváře, snížím tak možnost, že mě osloví. Ti, co na mě přece jen promluví ignoruji nebo tiše odmítnu. Za několik dní si na mě zvyknou: cizinec existující sám pro sebe, jedinec bez zájmu. Pokud se rozhlížím, jako bych to tu teprve poznával, nabízí mi své služby. "Hello! Boat?" nebo "Where are you going?"

"Oh no," řekl chlapec, kterému jsem pohlédl do očí. "Ten rupies", křikl na mě, když jsem ho minul a začal se smát. Jako by za pohyb po ghátech vybíral peníze.

V žádném jiném městě není smrt a život tak blízko sebe. Sedím na špinavých schodech. Přede mnou pálí na hranicích mrtvé, o kousek dál hrají kluci gulidandu, dětskou obdobu kriketu.

Téměř hodinu jsem pozoroval kremační rituál. Asi osm mužů obcházelo hranici s mrtvým a něco předříkávalo. Poté jeden z nich suchou trávou hranici zapálil. Tělo se postupně spalovalo. Když část shořela, mladík bambusovou tyčí oddělal vrchní klády a tělo s ohořelýma rukama otočil obličejem do žáru. Na schodech okolo seděli muži ve dvou  řadách jak v divadle a s potemnělými výrazy přihlíželi. Z hranice stoupal hnědošedý dým.

Hodně turistů chodí s červenou tečkou uprostřed čela. Na to se nedá nic říct.

Večer jsem si sedl pod zářivku obsypanou hmyzem. Z menu jsem vybral zázvorový čaj s medem. Po chvíli byl hmyz natolik obtěžující, že jsem se zvedl a šel si sednout na balkon. Kousek ode mne usedl asi 45letý muž. Registroval jsem ho jen periferně. Když jsem potřetí kýchl a zakašlal, řekl: "God bless you, twice." Otočil jsem se k němu. "Once it comes, it never stops."

"I know," řekl jsem. Chtěl jsem se ho na něco  zeptat, ale nemohl jsem. Vstal jsem a odešel do pokoje.

Zítra se pokusím zjistit, kolik by stálo dřevo na spálení osmdesátikilového těla.

Nemám žádné závazky. S K. jsem se rozešel před dvěma měsíci. Je zcela nepravděpodobné, že bych si něco začal s indickou ženou. Nabízí se jedině turistky. Indii si však jako turistickou destinaci vybírají samé beztvaré ženy bez sexappealu. Navíc: opačné pohlaví mi už nemá co nabídnout.

Jediný závazek, který cítím, mám k rodičům. Když jsem se loučil s otcem, podali jsme si na schodech ruce. Uvolnil jsem stisk, ruka otce dál svírala mou. Když vyklouzla, měl jsem pocit, jako bych už v domě nebyl. Seběhl jsem schody a vyběhl ven.

Chtěl jsem mu říct, že se nevrátím. Nedokázal jsem to.


38 názorů

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
Opravdu v hotelu bydlí podivný Němec? Já šel dnes vrátit klíče od pokoje a nikdo tam nebyl.

Stylem mi to hodně připomíná Alberta Camuse a jeho příznačné "fyzické" popisy, které přitom odrážejí hlubší stránky člověka. Když si vzpomenu na Cizince, jako první se mi vybaví dvě scény: ta finální s knězem a pak věta: "Vajíčka jsem snědl rovnou z pánve." Líbí se mi způsob, jakým vkládáš důležité informace o popisovaných výjevech mezi řádky. Občas je ovšem až příliš znát, že se snažíš za každou cenu zůstat chladný a příběhově nezúčastněný pozorovatel - například věta: "Navíc: opačné pohlaví mi už nemá co nabídnout." Kdybys příběh prožíval jako vypravěč a nikoli jako pozorovatel, nemohl bys přece něco takového vědět. Celkově vzato výborné.

Edvin1
07. 03. 2012
Dát tip
Jak mne to napadlo? Odpovím soukromě. Ed :-)

.duke.
06. 03. 2012
Dát tip
Ed: díky za názor.. nevím, v čem je je popis Němce "nespravedlivě generalizující"? v tom odstavci není žádné vodítko k tvrzení, že by popis byl mířen k národním stereotypům u Němců, Edvine. jak tě to napadlo? s tou frází máš pravdu, díky, opravím

Edvin1
06. 03. 2012
Dát tip
No dobře, tak když věk není v literatuře bariérou, tak si přihodím své polínko: Padlo zde slovo "povídka". Dle mého soudu to povídka není, protože chybí jakýkoliv příběh. "prozaická miniatura,", tedy kategorie, kterou si vybral Autor, už spíš, i když tento výraz vypovídá něco jen o délce, ale nic o žánru. Já bych to nazval "šňůra úvah o životě a sobě samém". Autor totiž popisuje to, co vidí kolem sebe, a přidává k tomu to, co si o pozorovaném a svém vztahu k tomu myslí. Přičemž jsou to pozorování a soudy zčásti dost prosté, zjednodušující, v případě Němce dokonce nespravedlivě generalizující. Nic totiž nenapovídá, že Autor má na myslí onoho konkrétního Němce. Autor tedy opakuje známé klišé o Němcích (oblečení,střih vlasů, chování). Přičemž tento zbytečně dlouhý popis pasuje ke kterémukoliv jinému Středoevropanovi. Jednotlivé úvahy se mi líbí, a když už zde padl výraz "Bildungsromán", pak souhlasím, že pro mne obsah těchto úvah skutečně "vzdělávací" je(Bildung - vzdělání, vzdělávání se, něm.), a já jsem Autorovi za to vděčný - v Indii, té ohromné a ach tak tajemné zemi jsem dosud nebyl. U některých úvah mi ale vadí, že se autor nenamáhá nakousnutou myšlenku dokončit: "Hodně turistů chodí s červenou tečkou uprostřed čela. Na to se nedá nic říct." Líbí se mi způsob, JAK ty úvahy sepsal. Čte se to velice příjemně. Dovoluji si poznamenat, že ta anglická fráze po dvojím kýchnutí by měla znít asi takhle: "Once it comes, it never stops." "Once" totiž znamená "one time", a "it's" znamená "it is". Indové sice hovoří anglicky s komickým přízvukem, ale jinak gramaticky docela dobře. Tedy aspoň ti, co spí v hotelech. Kvůli těm "Bildungs"-kvalitám a ladnému jazyku si Tě dávám do oblíbených. Divím se, že tam ještě nejsi. Snad se po lit. stránce něčemu přiučím. Ed :-)

.duke.
21. 02. 2012
Dát tip
tr: dík za kritiku ;)

.duke.
21. 02. 2012
Dát tip
nad literaturou není generace bariéra si myslím ;)

Tragicus
21. 02. 2012
Dát tip
Parada. S jakou lehkosti se ti dari vykreslit postavy mne fascinuje. A trochu stve, priznavam. :)

.duke.
21. 02. 2012
Dát tip
a která ty seš vlastně? známe se?

.duke.
20. 02. 2012
Dát tip
docela je.. v kasi sem byl v listopadu, v manali před deseti lety.. a kasi je na smrt lepší.. manali dobrý na něco jinýho zas ;) ta krajina na obrázku je lákavá.. pro nějakej mentální klid.. ladakh je jeden z plánů.. jedeš taky ;)

DavidPetrik
19. 02. 2012
Dát tip
Lyricka, mista kafkovska (?). Nepochopil jsem odkaz (na podrobne rozebiraneho) Nemce, ktery nasledne nehraje zadnou roli. Celkove na me text pusobi jako meandrujici pabeni. Nejspise tim, ze je to cast vetsiho celku? Mozna potom to bude davat lepsi smysl (tedy ma-li vubec). Preji inspiraci pri psani.

bestye
19. 02. 2012
Dát tip
mě zrovna ten Němec rušil, asi právě proto, že mu bylo věnováno tolik prostoru a přitom nemám pocit, že by tě zaujal o něco víc než ostatní z fragmentů. Jinak se mi líbí jak prolínáš popis a myšlenku, to je hodně zajímavý způsob, který mě baví číst a udrží pozornost po celou dobu. Stejně jako to postupné odhalování - sebe? toho jaký bys chtěl být? nebo nechtěl být? to ještě nevím, ale třeba na to časem přijdu. Konec mi přijde také trošku hrr - spíšv množství nových informací než ve způsobu jejich podání. Tenhle fragment se mi moc líbil. *

.duke.
18. 02. 2012
Dát tip
dík.. ono to směřuje.. někam.. ta linie je jistá.. ale bildungsroman to asi nebude.. spíš mám na mysli la nausea - j.p.s. to mi leží v hlavě víc ;)

.duke.
18. 02. 2012
Dát tip
dík za názor.. co myslíš tím "bildung"?

.duke.
17. 02. 2012
Dát tip
dík..

.duke.
14. 02. 2012
Dát tip
nojo, key three.. nějak to sem šoupám zpřeházený.. dík za kritiku!

K3
14. 02. 2012
Dát tip
Opět precizní osobitý sloh. Zase to něco hrozí, ale neví se co. F1 jsem ještě nečetl, bohužel nebyl čas. Asi by bylo lepší poslat naráz celé dílo. Lépe by se hodnotilo. Ale tip ano. F1 jsem právě dočetl... Hodnotil bych podobně. Zjistil jsem ale, že je ještě úvod. To je tedy pěkné, číst na přeskáčku... ;-)

Skarabea
11. 02. 2012
Dát tip
dobrý text...hneď v úvode opis Nemca upútal...radosť čítať....

.duke.
10. 02. 2012
Dát tip
dík za kritiku, a pm jo, thenxalot ;)

StvN
10. 02. 2012
Dát tip
Muzeme dat do pm?

45rpm
10. 02. 2012
Dát tip
Z meho pohledu zacatek mirne vazne. Neni jasne, proc se do popisu nemce vubec poustis, ale pocinaje tou kremaci me to chytlo a ke konci jsou vazne pekne momenty. Je fajn, ze jsi to usouvztaznil i do domoviny, k pritelkyni, otci.

.duke.
07. 02. 2012
Dát tip
varianta homosexuála se nabízí, jistě ;)

Josephina
07. 02. 2012
Dát tip
Indii si však jako turistickou destinaci vybírají samé beztvaré ženy bez sexappealu. :-))euroatlantické mystičky? --- Navíc: opačné pohlaví mi už nemá co nabídnout. ??? snad jen mladický vzdor hrdiny po velkém zklamáníxx?? ;-) nebo možná, že nakonec přítel bude lepší varianta - někdy stačí jen si to přiznat, v době, kdy je to "in" to už společensky není takový problém, a kdy otec nemá takovu váhu -- to bych přála hrdinovi i sobě jako čtenáři - šťastný, nekonvenční konec.

Janina6
30. 01. 2012
Dát tip
To je vážně lahůdka na čtení. Už ten popis Němce... a dál ještě zajímavější. Říkám si, že kdybys ty fragmenty rovnou spojil do celku, byla bych radši. Těším se, až to bude kompletní. Na druhé straně ale hezky zvyšuješ napětí, házíš čtenáři udičky :-)

.duke.
29. 01. 2012
Dát tip
ok, to je prima, díky

reka
29. 01. 2012
Dát tip
Líbí se mi to. Závěr mě narozdíl od Wintera, nezarazil, i když je pravda, že to najednou skáče k několika jiným tématům na krátké ploše, což je dost kontrast s předchozí částí.

.duke.
28. 01. 2012
Dát tip
jo, chápu.. je to, jak říkáš.. taky s tím, že to bude pokračovat, rozvíjet se.. dík

Winter
28. 01. 2012
Dát tip
Podle mě tím, že zatímco začátek je poměrně pečlivým pozorováním, které se občas stupňuje až do určité meditativní polohy (pasáž o smrti), pak v závěru je už moc nových proměnných: rodiče, rozchod, ženy... Jestli to rozvedeš v dalších fragmentech, tak beru námitku zpět.

.duke.
28. 01. 2012
Dát tip
moc rychlej? čím je to způsobený?

Winter
28. 01. 2012
Dát tip
Závěr je možná moc hrr.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru