Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kostky jsou odvrženy

02. 03. 2012
5
12
1715
Autor
těša

V Rumunsku mi protíkal záchod, z nádrže rovnou do mísy

a tak jsem vypínal vodu, šetřil přírodu

a splachoval jenom po vysrání nebo svátečně

 

když někdo z kolegů slavil narozeniny nebo volala máma

když soused ztlumil televizi před půlnocí

když jsem v záchvatu paranoy uklízel úplně všechno nebo byl státní svátek

když měl táta přijet na návštěvu

a když nepřijel tak jako by tu byl

 

když někdo zazvonil tak ze strachu že zase jehovistky bez výstřihů

když se mi nechtělo spát a nebylo co než spláchnout nebo pracovat

když přišla bytná pro nájem, soused pro cigáro

když měla přijít milá

i když nepřišla ale o to víc na mě snad někde myslela

 

když přišlo jaro

 

a v pátek třináctýho pro jistotu

a vždycky když jsem pral nebo přijeli nadřízení ze Států

a když jsem u kontejnerů potkal oblíbenýho psa

jak si žraním odpadků nikdy nezamaže dlouhou bílou srst

 

Ale úplně nejradši jsem měl ten smrad, když se nedělo nic

žádný bible, milý, psi, lži, svátky, jenom chcanky

ožral jsem se utajeně krabicovým vínem, vypnul telefon

a maloval popaměti nahý punkerky s velkejma

čírama


12 názorů

těša
14. 03. 2012
Dát tip
jo, to by mě asi štvalo...já mam zas opačnej problém, že se domů dostanu tak třikrát do týdne, vlastně nevim, proč ten pokoj platim :) jo, iva, dík:) napsat bych chtěl něco o callcentrech tady... a v jednom z nich dělam, největší kvalifikace jej plynulá čeština, ale celkem se toho dost učim o telefonech, wifi, počítačích, televizích a tak... a kam jet vydělat nevim, to bych neskončil tady:) i když jsem tu rád.

Jo, život v době internetu.. :) Tam děláš něco specializovaného, nebo práci bez kvalifikace? Mě Rusko docela baví, mám byt pro sebe, dokonce s klavírem, tak se trochu učím ve volných chvilkách, nějak mě ještě nepřešel zimní spánek, tak jsem pořád zavřený doma a čtu a čtu, což je fajn. Zdejší rusové jsou zdá se docela uzavření do sebe, takže tady nijak moc lidí za ten první měsíc neznám, možná, až se udělá lepší počasí a vyjdu ven, tak se dozvím, jaký to je doopravdy. Hloupý je, na tom nejsem nijak nejlíp s penězma a začínají mě otravovat ty myšlenky, že bych si měl najít nějakou práci ve světě na prázdniny nebo tak něco. Vidíš, v tom bys mohl poradit - kam jet, abych si vydělal hodně peněz a měl to jistý? :) Investigativní žurnalistiku moc nevím, snad Ivča Rybanská, nebo ta bude minimálně aspoň o nějakých takových lidech vědět. Co máš za plány?

těša
14. 03. 2012
Dát tip
mimochodem, nevíš o někom známym, kdo dělá investigativní žurnalistiku? mě napadl dáda, ale určitě to dělá víc lidí...co? bych se rád o něčem poradil, mam takovej maličkej plán a nevim, jestli je blbej nebo ne:)

těša
14. 03. 2012
Dát tip
jo, hory to jo...ja jedu ted aspon na víkedn. a ono to není az tak jednoduchý, ty peníze a samostatnost mam tady, jako čech mam víc než rumunský nadřízený a mimo pracovní dobu absolutní pokoj, když bydlim sám a všichni kolem jsou hrozně milý a mluví anglicky...jít v pět ráno na večeři a nechat se pak odvést taxíkem mě začalo fakt bavit:) hrozně jednoduchej život a plnej internet přednášek a knížek, jenom stahovat:) a tebe rusko ještě neomrzelo?

To je Rumunsko tak lákavé? Žít tam dlouho ve městě.. Zajímalo by mě, jestli je to jako Rusko. Lepší se vrátit, peníze, samostatnost a možnost vyrazit žít třeba do Rumunska budeš mít potom kdykoli, aby to nezevšednělo ve chvilce, kdy už budou školy drahé. Tady.. Jo, je pořád docela kosa. Včera nasněžilo asi půl metru, ale pořád mě někdo přesvědčuje, že už brzo začne jaro. Přestávám jim věřit. Není to zlý, jen už mě ten chlad začíná srát a krom toho bych vyrazil někam z města, na ty hory nebo něco na ten způsob..

těša
13. 03. 2012
Dát tip
porad stejne skvely...se bojim, ze tu nakonec fakt zustanu a tu skolu nedodelam nikdy:( a co ty tam? tam musi bejt priserna zima, ne?

! Jop, tohle ti docela dobře věřím, to se mi líbí. A jak se žije dál v Rumunsku?

Honzyk
04. 03. 2012
Dát tip
"protíkal" ne, diky...o))) ...ale jinak , a verim, uprimnej slovni proud...(!)*

DanielP
03. 03. 2012
Dát tip
tyvole jo. krabičák je moje srdeční záležitost. přeji přijemné splachování do let budoucích, tip.

Garay
03. 03. 2012
Dát tip
Ježiš, já bych od tamtud odjela za 24hodin... Ale uvidíš, jak ti to teď bude psát.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru