Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skoro jako pod lentiškem

Výběr: StvN
06. 04. 2012
31
46
3576
Autor
DavidPetrik

 

Konec světa

 

A pak už nebyli lidé. Na světě nezbyl nikdo jinej, než já a ona. Bydlela dole pod strání a dlouhý jabloňový sady byly mezi náma. A ticho. Když jsem večer chodíval na špacír, nemohl jsem si ponejprv zvyknout na to nelidský ticho. Bylo to takový divný ticho, takový mimozemský. Nebylo slyšet žádný letadla. Na silnici za domem neprojížděly žádný auta. Ani v neděli už nikdo neřezal klády na cirkulárce. Jenom zvuky přírody. Jenom vítr, jenom šumění smrků, švitoření sýkorek nebo zahalekání bažanta. Jenom já a ona. Z celýho světa mi zbylo jen její okno rozsvícený do noci jako žlutej obdelník s černým křížem uprostřed, kterým mě odháněla jako kdybych byl nějaká stvůra. Tak to bylo každej večer, když jsem jsem doufal, že mě konečně pozve dál.

 

Nezvala mě přitom nikam ani za dne. Sotva mi odpovídala na pozdrav. Když jsem jí přinesl květiny, jen se mi vysmála do tváře a hodila je po mně. Jak byla krásná! Jak byla krásná, mladá a nerozumná. Kdyby byla rozumná, pochopila by přeci, že nemá na výběr. Ve světě, kde už nejsou lidi si nemůže vybírat ani ona. Třebas by byla nejkrásnější. Ale poraďte tomu mládí! Ach, jaký krásný má prsa. A bokama jak krásně vrtí! A jak krásně se směje.

 

Se sousedy jsem nikdy dobře nevycházel. Když zmizeli, vůbec mi nechyběli. Všichni to byli beztak ničemové a hlupáci. A ti dnešní spratci – no hrůza. Pořád na mopedech a s magneťákem na plný pecky na rameni. Švihal jsem po nich holí, co jsem mohl. Hajzli jedni. Tancovali okolo mě a pošklebovali se: „Dědek plesnivej“. Tohle si za mých mladých let nedovolili ani děcka z chudobince. Ale teď je s těma spratkama konec, chachá! Jsou fuč jako zbytek vesnice, jako celej okres, celej kraj, jako všichni lidi.

 

Jenom je škoda, že to s sebou vzalo i Zimořádovou. To byla poslední slušná ženská široko daleko. A na ten věk taky nebyla špatná. Ramlovali jsme spolu králíky. Nosívala si ke mně ramlice a můj Karel byl vždycky při chuti. A přinesla štrůdl a u kafíčka jsme si pěkně popovídali. A za náma Karel lomcoval králikárnou. Jo, Zimořádová a štrůdl. Ale jinak? Jinak jsem šťastnej, že tu ze všech lidí zůstala Lucie. Je jenom otázkou času, kdy si dá říct. Když na světě zůstanou je dva lidi, nemůže si vybírat ani ona...

 

Bejčí krev

 

Když jsem jí před dvouma rokama zmerčil poprvý, mně bylo osmdesát tři a jí sedmnáct. Její rodiče koupili pod strání bejvalej Šindlerův statek a začali sem jezdit na luft. Poprvý jsem jí zahlídnul jednou o sobotě. Bylo to z kraje jara. Vystoupil jsem z autobusu a belhal se pomalu ke svýmu domku. A mezi stodolou Pěšinkovejch a barákem u Peterů jsem jí uviděl zezadu a jakoby do mě uhodil blesk.

 

Krásný dlouhý vlasy, blonďatý. Kraťoučký šortečky, že jeden viděl celý stehna. Svižně si to vykračovala nahoru k rozhledně s partou nějakejch holomků. Ta její mladá postava ve mě probudila bejčí krev. Přidal jsem do kroku, abych si jí líp omrknul. Vtom za mnou zahulákal ten mladej neřád od Novotnejch. A celá ta jejich parta se za ním otočila a já jsem viděl – jako v nějakým zpomaleným bijáku – jak se jí vlasy rozletěly okolo hlavy a já poprvý zahlídnul tu její krásnou, mladinkou tvář s modrýma vočima, roztomilým nosem a plnejma rtíkama. No, stál jsem tam jako přikovanej, ještě když mi zmizeli za zatáčkou. A když jsem přišel domů, lehnul jsem si na verandě na gauč, koukal se do stropu a nemohl na nic jinýho myslet, nežli na ní.

 

Nebožka umřela na rakovinu, před víc než dvaceti lety. A když jeden osiří takhle najednou, všechno se to obrátí vzhůru nohama. Všecko je jinak a přijde ta samota. Měli jsme sice s nebožkou děti, ale ty se se mnou nestýkali. Vykašlali se na mě, spratci. Prej jsem byl surovej a neuznalej.

 

Když jsem ale zahlídnul Lucii, najednou jsem měl pocit, že jsem celý ty roky jenom tak nějak spal, jenom chodil pro důchod, jenom tak nějak přežíval. A teď jsem byl celej zaskočenej, převrácenej. Nikdy bych si totiž bejval nemyslel, že někdy budu ještě takhle napilno myslet na ženskou. A ještě k tomu na starý kolena, he! Ne snad, že by sem tam něco nenapadlo. Nějaká ta prasárnička. Toho se člověk nikdy nezbaví. Ale jedna věc je vidět nějakou čiperku třeba před lékárnou. A druhá věc je bejt úplně zamotanej jako za mlada.

 

Hnedka druhej den jsem natrhal nějaký kvítí z meze a došel dolů k Šindlerům. Ale na dvoře jsem najednou nevěděl, co dál. Z domu vyšel Luciin táta, Jarda, a povídá:

„Dobrý den. Copak byste potřeboval?“

„Jsem Závozník. Nahoře, za Paterovejma bydlím.“

„Těší mě. Já jsem Jaroslav Bohatý. Copak si přejete?“

„Máš dceru?“

„Prosím?“

„Takovou mladou, blonďatou.“

„Aha, vy myslíte Lucii.“

„Lucii...“

„A copak? Něco vyvedla? Ráno jsem jí musel domluvit. Byla s nějakýma kamarádama na procházce na rozhlednu a vrátila se až k půlnoci. Teď jak to na ní jde, ta puberta, to abych byl jak ostříž. To víte...“

„Jo, jo.“

„A cože se po ní ptáte, pane Závozník?“

„Přines jsem jí kytku.“

Vrazil jsem mu do ruky to kvítí a belhal se zpátky.

„To jste hodnej,“ volal za mnou. „Já jí to vyřídím. “

 

Jako za války

 

Je pravda, že s jídlem je to teďka těžší. Byl jsem zvyklej si jezdit pro rohlíky do samoobsluhy do Nový Vsi. Jenže teď je rohlíkům konec. A sýrům a všemu dalšímu. Co zmizeli všichni ti lidi, musím se spolehnout jenom sám na sebe. Ale to nevadí. Vždycky jsem tušil, že jednou přijde nějaký neštěstí. A tak jsem se předzásobil. To mám z války. Celá naše generace to tak má. Jo, bratranec Vojtík, ten byl nejhorší. Vždycky měl doma tisíce konzerv. Prej až nás Němci zase přepadnou, aby nebylo nejhůř. A tak vždycky po pár letech, skoro jako Komanči po pětiletkách, musel Vojtík vyházet půlku konzerv. Valník toho bejval. A já se z toho poučil.

 

Ne, že bych nějaký konzervy neměl, když to přišlo. To víte, že měl. Jenom blázen by neměl s Rusákama z leva a s Němcema z prava. Ale řekl jsem si, že to musí bejt všechno vo hospodářství. Takže jsem vždycky měl slepice, prase a králíky. A na zahradě taky pár řádek brambor. Někdy se mi posteskne třeba po marmeládovým jogurtu. Jo, měl jsem si bejval koupit krávu. Jenže to sem se bál. Vzpoměl jsem si na strejdu Václava, kterýho jako kulaka poslali na Sibiř v padesátejch letech. A já si od tý doby vždycky říkal, že krávu radši ne.

 

Nejhorší je, že šli k šípku i ty doktoři. Ne snad, že bych byl úplně chabrus. Nic velkýho mě netrápí. A naštěstí jsem nikdy nemusel brát žádný prášky na krev nebo tlak. To bych teď byl v pěknym kopru. Jenom si říkám, aby mě něco nechytlo letos v zimě. To by se mnou byl ámen. Aspoň že mám nějaký ty kapky, kysličník a hypermangán. Ale čert vem zdraví! Hlavně aby Lucie co nejdřív pochopila, že nemá na výběr. Pořád lepší starej Závozník se zásobama, než bejt bez nich sama na celým světě.

 

Rusíni

 

Bylo to letos na jaře. Šel jsem odpoledne od kaple a pod lípou jsem zahlídnul Jardu a starýho Dráteníka, kterej měl dycky zdraví zhuntovaný až na půdu. Jak jsem šel od lesa, nevšimli si mě za křovím a já mohl poslouchat.

„Tak japak vám to de s tou rekonstrukcí, pane Bohatej?“

„Teď kopem elektriku. A to vám povím, pane Dráteník, to je hrůza.“

„Bodejť. Dyť to tam musí bejt ještě vod první republiky, vod východních cizineckej legií. A sledujete to teď s těma Rusákama?“

„Jo, sleduju. A děsí mě to. Rétorika jako za Stalina, co říkáte? Prej že v zájmu národní bezpečnosti začínají nějaký nový program biologických zbraní. Biologické zbraně! No věřil byste tomu?“

„To víte, s Rusínama bude ještě křížek.“

„Ale biologické zbraně! Kdyby to zaznělo z Iránu, tak už je dneska bombardujou. Ale s Rusákama nikdo nic nenadělá.“

„Jo, já pamatuju, jak měli posádku v Zámečku. Pili tam jako duhy.“

A oba se rozešli směrem ke vsi. Sledoval jsem je potichu podél aleje a doufal, že se Jarda prořekne, co na Lucii platí.

 

„A co jinak, pane Bohatej?“

„Jak to myslíte?“

„No, jako jak to tady jde ve vsi a vůbec?

„Snad neděláme rámus při tý přestavbě? Říkal jsem starostovi, že to pár měsíců potrvá...“

„Ale vůbec ne. Spíš jsem myslel, jak se vám tady zdaj lidi?“

„Lidi jsou tu opravdu přátelští.“

„No, vono to přátelství je někdy až moc natěsno, ne?“

„Vy asi narážíte na pana Závozníka, viďte?“

„Mně do toho nic není, že jó? Ale když už jsme sousedi, tak jsem si nemoh nevšimnout. A v tom vás teda obdivuju.“

„To vám nerozumím?“

„Tak Joska Závozník je poťaptanej už nějakou dobu. Vo tom nic. Ale jedna věc je, když člověku haraší, a druhá, když začne takhle votravovat. Na něj musíte rázně, to vám chci říct. Abyste si jako nemyslel, že mu to samo dojde.“

„Já vím. Ale já i Ludmila to bereme s nadhledem. Je to starý člověk. A Lucka? Ta z toho má akorát tak legraci. Spíš jí musím mírnit, aby nebyla moc drzá.“

„Jste uznalej, pane Bohatej. To kdyby se okolo mý holky takhle motal pošahanej Závozník, tak to byl ho hnal holí!“

 

„Ty a hnal mě?“ zakřičel jsem a prodral se k nim křovím. „Ty hovne, ty co žereš prášků celý hrsti? Jestli chceš, zkus si to tady na mě, ty sralbotko! Zpřerážím tě na tři kusy! Se všema se spolčuješ a ještě mi teď holku budeš voblbovat. Dávej si na mě pozor, neřáde!“

„Ale pane Závozník...“ začal na to Jarda.

„Nic neříkej! Ticho buď! Však vona přijde k rozumu! A ty, Dráteníku, ty si dávej pozor na hubu nebo přes ní dostaneš!“

 

Týdny na to se všechno zhoršilo. Už jsem ani nemohl spát. Hlavu jsem si potápěl do sudu pod okap. A v noci jsem s ní mlátil do almary. Ale pořád jsem myslel jenom na ní. A pak jsem to už nevydržel a zkusil jsem jí obejmout. Ale voni mě vodtrhli a poslali na mě policajta, kterej řek, že pro tentokrát se to obejde bez štrapací, ale příště že už ne.

 

A dolehla na mě hrůza a samota. A nevycházel jsem ani ven. Celý tejdny jsem byl jenom doma. A Zimořádová mě krmila zvířata. A říkala, že bych si měl zajít k doktorovi jako ostatní. Ale pak zmizela i vona a najednou byl všemu konec.

 

Jednou ráno jsem se probudil a všude bylo to ticho. Vylezl jsem z baráku s rozbřeskem a vyšel ke kapli. Nikde ani živáčka. Ani autobus o půl sedmý nepřijel. A když jsem sešel dolů k Bohatejm, zahlídnul jsem jejich auto, ale Ludmila nebo Jarda nikde. A v tom světě bez lidí jsem jí zahlídnul, jak se procházela sadem. A pochopil jsem, že jsme v celým kraji zůstali jenom my dva. Jenom já a Lucie. A že to tak má bejt.

 

Na chalupě

 

David přijel na chatu pozdě odpoledne. Bylo prosincové sychravo před prvním sněhem. Od své chalupy na samotě došel do vesnice na kus řeči k Jaroslavovi.

„Mám pro tebe námět na povídku,“ řekl Jaroslav.

„Jaký námět?“

„Přece tu tragikomickou příhodu tady ve vesnici.“

„Kterou myslíš?“

„Nepovídej, že nevíš, jak to s tím Závozníkem dopadlo?“

 „Opravdu nevím.“

„Ale nějak se to vymklo z rukou. A tak jsem si říkal, že bys to měl sepsat...“

 

A Jaroslav vyprávěl příběh osamělého, starého muže, který se před dvěma roky bláznivě zamiloval do jejich mladé Lucie. Začal se jí dvořit, nosit jí květiny a naprosto si neuvědomoval, že je všem pro smích, že se odsoudil k trpkému konci. Dva roky tvrdošíjně té krásné, ale pošetilé a nedospělé dívce nadbíhal jako nějaký zamilovaný školák.

 

Na dva roky zapomenul, že ho od Lucie dělí šedesát pět let, že je starý, náladový, odmítaný, nenáviděný, opuštěný a nepochopený. A celé ty dva roky to Jaroslav s Ludmilou blahosklonně tolerovali s  pobavením nad bláznovstvím starého člověka. Ale letos na jaře se Závozník na Lucii vrhnul a v zajetí vášní jí povalil u nich na zahradě na zem. Jaroslav ho od Lucie musel odtrhnout a zavolat policii, která staříkovi vysvětlila, že příště už ho ani pokročilý věk neochrání od vazby.

 

„Chápu tě, Jaroslave. Ale povídku bych z toho neudělal.“

„Proč ne?“

„Není v tom nic zajímavého.“

„Jaktože ne? Je to přeci tak lidské...“

„Lidské netáhne.“

„Aha. Takže raděj budeš psát nějakou další pitomou vědecko-fantastickou povídku? Třeba o smrtícím viru vyvíjeným ruskou armádou nebo tak něco?“

„Ale no tak. Jak to s ním nakonec skončilo?“

„Závozníka našli v říjnu mrtvýho v jeho domku. Všude plno zkaženýho jídla, nepořádek, zabarikádovaný okna.“

„Spáchal sebevraždu?“

„Ne. Prej ho ranila mrtvice.“

„Chudák chlap. Nejdřív se zblázní do tvý dcery, potom se zblázní úplně a nakonec ho najdou opuštěnýho, mrtvýho doma mezi konzervama a harampádím...“

„Člověk by si myslel, že se stářím přichází moudrost, co?“

„Se stářím přichází stáří. A domnění, že pomalost a únava jsou rozvahou a moudrostí.“

„S takovejhlema klišé žádnou pořádnou povídku nenapíšeš.“

 

„Tak to bychom měli,“ řekl si David v duchu. „Nenechám se tady přeci urážet vlastní literární postavou.“ Dopil poslední lok čaje a odporoučel se. Bylo na čase jít spát. Dokud ještě všichni nezmizeli, dokud ještě mohl spoléhat na vlastní úsudek.

 

Jak kráčel k chalupě álejí opadaných třešní, nikde neslyšel žádný lidský zvuk. Žádné auto na silnici nad vesnicí. Žádné letadlo nad hlavou. Žádné šouravé kroky starého závozníka. Jenom prosincové noční mrholení a do šedavé oblohy vykrojený obrys černého lesa.


46 názorů

DavidPetrik
26. 03. 2014
Dát tip

@Vigan: potesilo me, ze se nekdo vratil i k takto staremu prispevku. Dekuji za pozitivni odezvu. At se Vam dari.


sveřep
22. 06. 2012
Dát tip
výborná povídka s perfektním závěrem. jsem tedy ráda, že o tom starci alespoň někdo napsal něco...

DavidPetrik
15. 05. 2012
Dát tip
@Garth: rozumim, ze metafiktivni zaver muze pusobit jako zaplacnuti spisovatelskeho bloku nebo vnucena deus ex machina. Ve skutecnosti jsem psal s vedomim takoveho zakonceni, s vedomim, ze prinasi riziko nepochopeni. Protoze zaver nekteri ctenari neprijali, nepodarila se mi prace na 100%. Dekuji za cteni a nazor.

Garth
13. 05. 2012
Dát tip
Čte se mi to docela dobře, ale spíš proto, že čekám nějaké rozuzlení - možná trochu směr scifi (proč zůstali jen oni dva) a vývoj vztahu mezi lucií a závozníkem.. který tam ale není a místo toho je to ukončený úhybným manévrem, že o tom vlastně celou dobu někdo píše :) Alespoň já se svým psaním povídek mám takovej problém, někde se mi to zasekne, tak si nějak podobně pomůžu, ale už to není to, co to mělo být...

vk
04. 05. 2012
Dát tip
možno by stálo za pokus primiešavať tú metazložku opatrnejšie, citlivejšie, aby to nebol taký skok ako v tejto poviedke

DavidPetrik
03. 05. 2012
Dát tip
@vk: cenim si Tveho nazoru. Nazory na boreni obecne ocekavane formy se tu vyrazne lisi: jedni to vnimaji jako priznive, posouvajici, druzi jako nadbytecne, nestravitelne. Zatim to vypada na remizu;-)

vk
02. 05. 2012
Dát tip
veľmi dobre sa čítalo k diskusii: tá metafikcia ťa odlišuje od ostatných a to je podľa mňa obrovské plus

DavidPetrik
01. 05. 2012
Dát tip
@Fruhling: nevim, co je "ficura", ale metafikce je format, ktery se objevuje jeste pred modernou. Funci metafikce neni ozvlastnovani, nybrz posouvani (boreni) hranice mezi divakem/ctenarem a jevistem/textem, pripadne mezi autorem a jeho dilem. Metafikce nepristupuje na dohodu, ze cteny pribeh je fiktivni - snazi se ho predstavit jako skutecny, jako soucast sveta divakuy/ctenaru. Dekuji Vam za zastaveni a nazor.

Fruhling
01. 05. 2012
Dát tip
Metaficke je nějaká z těch postmoderních fičur, co? Ještě štěstí, že je postmoderna pryč, protože kdyby se takhle měla ozvláštňovat každá povídka, brzy by mě jeblo. Hrůza z obyčejnosti je o to víc zarážející, že postavy jsou sice tradicionalisticky, ale přece jen docela dobře vyprofilované.

Ihneď po prečítaní som mal chuť vyjadriť veľmi negatívny názor na zakončenie poviedky. Súvisí to s popisom hlavnej postavy, ktorý je veľmi dobrý a mojim určitým konzervativizmom, resp. tradicionalizmom pri čítaní. Dúfal som, že záver bude patriť hl. hrdinovi. Avšak ani metafikcia nie je špatná. Inak sa mi poviedka veľmi páčila. Som zvedavý na konkurenciu v PM.

Pěkný, víc takových...

filemon
27. 04. 2012
Dát tip
Záver mi nejako prešiel pomedzi prsty... ale čítalo sa to dobre :))

DavidPetrik
27. 04. 2012
Dát tip
@Rasek: dekuji za (opet) velmi analyticky a prinosny komentar. Z nej i z vetsiny ostatnich vyplyva, ze konec neladi se zbytkem textu. Protoze je to koncenzus, zkusim s tim neco udelat. Nekteri navrhovali nenapadne avizovat zmenu vypravece, ale i metafickci behem textu. Zatim nevim, jak to udelat. Druha navrhovana alternativa - nevyuzit metafikce - se mi nezamlouva. Upozorneni na nedotazenou nespisovnou rec je velmi cenne. Opravim. Jinak osobne take nemam rad pribehy o konci sveta: protoze jsou absurdni. Tady ale nekonci svet, ale jen svet jednoho cloveka. I kdyz jak rekl Hemingway: Komu zvoni hrana? Zvoni vzdy tobe. At se ti dari a dekuji za komentar.

Lakrov
27. 04. 2012
Dát tip
Pro Rášek: Dobrý rozbor, týkající se obsahu, námětu, smyslu... Takovéhle zamyšlení nad povídkou se (nejen tady) každý den nevidí. Předpokládám, že i autor jej ocení.

DavidPetrik
27. 04. 2012
Dát tip
@Brackenridge: long time no see - tesi me, ze jsi se z te vasi tundry zase ozvala;-) Tady je uz 33 oC, slunecno a mimo bazen se uz neda... @Zuzulinka: dekuji za peclivy komentar. Nadpolovicni koncenzus zanevrel nad zaverem povidky. Ale viz moje odpovedi: nebyla to nahodilost. @Benji: dekuji za precteni.

Benji
26. 04. 2012
Dát tip
Dobrý. Vše bylo řečeno. Když zahodíš poslední kapitolu, bude to ještě lepší.

Zuzulinka
26. 04. 2012
Dát tip
děkuji za avízo Lakrov, přiznám se, že nemám čas čít komentáře jiných, tak se možná budu opakovat, za což se omlouvám....pro mně velmi poutavá věc, ruší mě v podstatě jen místy podivné nespisovnosti, z kterých mi doslova naskakuje kopřivka /má milovaná čeština trpí/, ale chápu, že tak nějak na vesnici prostě lidé mluvit mohou, druhá věc, co mě trochu zklamala je závěr, hozený do konfrontace autora s literární postavou, přijde mi tam zbytečně rušivý, zasahující do konzistenčnosti celé téhle vesnicky položené dějové linie...za sebe bych nechala pomateného dědulu, bylo by to logičtější a čistější zakončení nic to nemění na tom, že je to velmi dobrá, čtivá a navíc reálná dobře zvládnutá povídka*

Dobre se to cte.*

DavidPetrik
26. 04. 2012
Dát tip
@Lakrov: jak vis, cenim si Tvych komentaru, protoze jsou konstruktivni a napomocne bez ohledu na to, zda se Ti text nelibil neo libil. Malokdo umi analyzovat bez svadeni vlastnimi preferencemi. Take dekuji za avi. Stran metafikce: konec jsem znal jeste, nez jsem zacal psat. Pro me byl organicky, nikoliv nasilny, bezradny. @Kveton & tesa & Edvin1: cenim si vasich nazoru. Umoznuji mi novy nahled na text a vubec na to, jak lide texty vnimaji. Jak jsem psal vyse, metafiktivni konec nebyl z nouze ctnost, nebyl snahou o deus ex machina, nybrz koncepci od zacatku. Uz nekolikrat jsem byl ale upozornen na sve naduzivani metafiktivnich nastroju: musim si na to davat pozor. @Rasek: skoda, ze ses nevyjadrila. Tve komentare jsou take prinosne, jakkoliv prisne. Analyzou odhaluji slabiny - nejen slohove, jazykove. Pokud nechces hazet do plena, muzes mi napsat do zprav. Dekuji. @baronka: dekuji, ze jste si nasla cas na delsi text. @Juno: dekuji. Snad mi jednou moje basnicke pero bude psat stejne svizne jako Tvoje...

baronka
26. 04. 2012
Dát tip
Zaujalo a blaho přeji k výběru

Edvin1
26. 04. 2012
Dát tip
Já z toho prostě nejsem chytrý. Snad je to tím, že dávám přednost lineárně stavěným povídkám, se sice často nepolopatickou, ale pro pozorného čtenáře přece jenom jasnou pointou. Četl jsem pozorně, protože o Lakrovově dobrém vkusu nemám pochyb. Ale mimo radosti z obohacení mého vlastního, hojně mnou používaného hovorového jazyka, jsem žádný jiný požitek neměl. Tím nechci říct, že je povídka špatná, kdepak. Jen prostě nejspíš není pro každého. Tedy ne pro mne. Jen piš dál - jak vidím, lidí, co Tvůj styl mají rádi, je zde dost. Přeju Ti k tomu mnoho štěstí. Ed :-) LakroV: Díky za avi!

těša
26. 04. 2012
Dát tip
"Ocenuji Tvuj komentar. Jak jsem jiz poznamenal jinde: metafikce (tj. z definice fikce o fikci) je pro me svadiva a mnohdy neodolam ke vstupu do textu, k proboreni ctvrte ci pate zdi." ... koukam, ze to nezminuju jedinej - osobne to proboreni vnimam jako skvely, pokud ma v ramci povidky jako celku nejakou funkci, nicmene tady ji nevidim, spis na me pusobi jako deus ex machina, jakoby mela zastrit bezradnost ohledne zaveru (coz ti samozrejme nechci podsouvat), aniz by cokoli pridavala ke sdelnemu v rovine fikce. lakrov, dekuju za upozorneni.

těša
26. 04. 2012
Dát tip
cely je to po vsech strankach tak akorat, jenom ten konec hrozne nasilnej a explicitni, clovek tak nejak chape, ze asi jiny lidi mimo obzory dotycneho existujou, takze to neni nutny - a ani z toho nemam pocit ukonceni, jakoby to proste useklo zaver pribehu, kterej se odehraval predtim.

Tak pěkně se to četlo, člověk už si představoval, co za tím vším vězí a - prásk, najednou se to polopaticky dozví. Jakoby si autor oddechl, že už se stím nemusí dál patlat. Škoda toho závěru, ať už se mu učeně říká jakkoliv. Ale jazyk a styl je to moc příjemný.

Lakrov
26. 04. 2012
Dát tip
Po dlouhé době čtu na Písmáku prozaický útvar, který je (dle mého vkusu) hoden označení povídka. Gratuluji, tahle se tedy opravdu povedla. Napsaná je od samého ("bradburyovského") začátku tak poutavě, že se od čtení prakticky nedá odtrhnout, a po dočtení (při němž zamrazí) mi dochází, že je v ní obsaženo cosi nadčasového, cosi věčně se opakujícího... Nevím, proč si myslím (snad jsi to o sobě někde uvedl), že žiješ dlouhodobě v zahraničí, či snad dokonce, že čeština není tvou "hlavní" řečí. Je-li tomu tak, pak oceňuji mimo jiné cit pro nespisovný jazyk. Tu a tam se sice objeví slovní tvar, jenž mě zatahá za uši (...Na dva roky zapomenul...), ale zároveň si umím představit, že to tak někdo dopravdy řekne. Líbí se mi členění na kapitoly -- u takhle dlouhého textu je to praktické, a to nejen kvůli zpřehlednění pro čtenáře; taky proto, aby delší textový útvar autor vůbec dokázal udržet "pod kontrolou". Závěrečná kapitola by snesla určitou revizi; nemyslím obsahově -- to už je asi "nepohnutelné" --, spíš mi připadá, že se v ní náhle mění styl od předchozí "mystičnosti" ke "strohosti" (ale možná i to je záměr). Proč pak ovšem poslední odstavec navrací počáteční náladu? teď vidím, že tě zařadili do soutěže Povídka měsíce (nebýt toho, vzešla by nominace ode mne). V konkurenci "jednohubek" sice možná v oné soutěži nezvítězíš, ale aspoň získáš víc čtenářů. Tahle povídka totiž není žádný "experiment", snažící se zaujmout pár jedinců usilujících o inovaci, nýbrž promyšlené dílo, v němž příběh a způsob, jakým je popsán, je prostředkem, jak sdělit ústřední myšlenku, která možná zrála dlouho předtím, než jsi vzal tužku (klávesnici) do ruky. A ještě několik avíz. Dotčení nechť prominou.

DavidPetrik
08. 04. 2012
Dát tip
@Janina6: Nesmirne cenny komentar. Dekuji za celkove hodnoceni i za nazor na spojeni metafikce s pribehem. Neobhajuji zakonceni metafikci jako jediny mozny zaver, ale nemyslim si, ze metafikce pribeh snizuje nebo oslabuje: naopak. Verim, ze zaverecna metafikce Zavoznika cini jeste realnejsim. Dekuji take za opravy pravopisnych chyb a preklepu: opet se stydim. @Scarabea: dekuji za precteni a komentar.

Skarabea
07. 04. 2012
Dát tip
podľa mňa je ten záver dobrý, akoby posunul poviedku do celkom inej dimenzie, dal mu ešte väčšiu hĺbku...

Janina6
07. 04. 2012
Dát tip
Tohle je opravdu poutavé čtení. Obě roviny, ta jakoby sci-fi i ta reálná, jsou dobře zvládnuté, mají atmosféru, navíc spolu vytvářejí zajímavý kontrast. Podobně jako StvNovi mi závěr se vstupem autora připadá už jaksi nadbytečný – přestože mám podobné experimenty s prolínáním skutečnosti a fikce, včetně „setkání“ postav s autorem, velmi ráda. Ale v téhle povídce je samotný příběh natolik silný, že míchat ho ke konci s něčím jiným se mi nezdá moc šťastné. Oslabí to sílu dojmu z přečteného. U minulé povídky (Upírání) to bylo jinak, tam vlastně ve vstupu autora tkvěl vtip pointy, byl skutečným vrcholem děje. Tady si myslím, že je to jinak - žes vytvořil natolik dobrou postavu, že měla před tvou zálibou v metafikci možná dostat přednost. Drobné připomínky k textu, dle mého zvyku :-) : - hodila je po mě... nosívala si ke mě ramlice... Zimořádová mě krmila zvířata... vzpoměl jsem si na strejdu Václava – tady všude patří mně. Blahoskloně – správně blahosklonně. Zkončilo – správně skončilo. Zpřerázím tě – buď přerazím tě, nebo zpřerážím tě. - překlepy: Ramlovali jsem, Ale ninak?, mám nějaký tykapky, prodral se k nim křovím k.

StvN
06. 04. 2012
Dát tip
Davide, jestli se nekdo stane kritikem, to je jeho volba. S Lakrovem myslim mate neo spolecneho, tak se ani nedivim, ze ti vyhovuje.

DavidPetrik
06. 04. 2012
Dát tip
Jsem truhlik (a nevyspaly otec): uz to vidim - udaj o vyberu je uveden v tabulce v zahlavi...

DavidPetrik
06. 04. 2012
Dát tip
@Sepot: aha... :-& @StvN: dekuji.

..no stívn ti dal výběr..gratulujuuu:)))

DavidPetrik
06. 04. 2012
Dát tip
P.S. Vidim spravne, ze povidku nekdo zaradil do vyberu? Pokud ano, dekuji. Kdo to byl? Nejsem si jisty vsemi funkcemi pismaku: jak se dozvedet, kdo zaradil do vyberu (pokud se tady tak vubec stalo)?

DavidPetrik
06. 04. 2012
Dát tip
StvN: Vstup vypravece neni anticipovatelny - coz byl zamer. Souhlasim, ze posledni (metafiktivni) tretina je plossi, nez osobity jazyk Zavoznika. Text jsem vyrazne ocesal oproti prvni verzi, ale urcite by mu jeste prospely dalsi upravy. Zamyslim se a pripadne upravim. Delam to tak po konstruktivnich komentarich (treba od Lakrova), ale pomalu. BTW, Lakrov by se mel stat kritikem;-) Jeho kritiky jsou analyticke a napomocne.

Alegna
06. 04. 2012
Dát tip
pěkné čtení, víc nepřidám, jen T*

..dobrý..čéče..Davide..já už poznám tvou povídku..i kdybych nevěděla kdo ji napsal.. ..kritiku napsat bohužel neumím..ten efekt na závěr tam fakt není takový jak by moh být..ale klidně by mně oslovila i v povídkové knize:)

StvN
06. 04. 2012
Dát tip
Chapu. V tom pripade bych navrhoval to lepe rozvrhnout proporcne. Nejlepe asi vnorit se do textu nenapadne nekde behem a ke konci tu metafikci zesiloval. Takhle kdyz soustredis veskerou silu na zaver, navic pomerne kratky a oproti predchozimu textu plochy usek, tak se ti to rozmelni a efekt neni takovy, jaky by asi mohl byt.

DavidPetrik
06. 04. 2012
Dát tip
Ocenuji Tvuj komentar. Jak jsem jiz poznamenal jinde: metafikce (tj. z definice fikce o fikci) je pro me svadiva a mnohdy neodolam ke vstupu do textu, k proboreni ctvrte ci pate zdi. Souhlasim, ze povidka by mohla koncit tradicne, tj. bez nastroju metafikce. Ale to by byl nahle jiny pribeh. Tve pripadne nominace na PM za duben si vazim. At se Ti dari.

StvN
06. 04. 2012
Dát tip
Tohle je o poznani lepe zvladnute nez tvoje predchozi dila. Jenom se ti podle me rozpadl zaver. Pribeh je fajn, hezky napsany, konzistentni v jazyku i deji, udrzel mou pozornost az do konce. Postavy realne, zive, coz je na tom to nejlepsi, protoze takhle muzes psat jak dlouho chces. Spousta detailu z vesnickeho zivota dodava pribehu jistou hloubku, takze tomu clovek snadno uveri. To se ti myslim hodne povedlo. Akorat ja bych si predstavoval zaver, ktery se bude drzet reality toho Zavoznika. Ze jsi to nakonec hodil do uplne jine roviny mi prijde skoda a v podstate jsi ten celkem mily pribeh a celkem i sympatickou postavu shodil. Tak to mas k uvaze ode me podnet. Jinak ja bych tuhle povidku rad nominoval do PM, co rikas?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru