Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cikánky a hvězdy

09. 04. 2012
13
17
1708
Autor
Levi
Črty černovickýho básníka v hrubých dlaních
na rubu lístku Oděsa – Paříž,
v půlnočním vlaku
mezi dobytkem a vůní pomerančů,
nejistá ruka v rachotícím horku - -
 
Cikánka čte z mojí dlaně a říká to, co se jí hodí
Tmavá dívka z cizí země, jede vlakem, pluje lodí.
 
Klesá letní slunce, ptáček zpívá čimčará
Já čekám na tvoje kroky, zaklepeš a půjdeš dál.
 
S otevřeným oknem hlídám šepot kroků v poli
cikánky jsou jako hvězdy, jež mě vždycky obelhaly.
 
Zpáteční lístek z Perly do celýho světa
vměstnán mezi bojovníka za práv menšin a národní gardu
nesu na zádech jeden, dva úsměvy
portrét dívky na parníku
a sto tisíc kartiček se jmény různých svatých
a za tím vším
slova cikánky v zakouřený vrátnici
mezi řečí o tabletách na hubnutí
držení dlaní, poselství
ta dívka přichází, připluje s mořem
milenka sultána, poslouchej dobře
nejdřív spolkni letní slunce
potom čekej lodní zvonce
 
Držím lístek, bílý šaty, čtyřlístek a starou věštbu.
A odjíždím sám.
Cikánkou a horkem navždycky obelhán.

17 názorů

Levi
27. 06. 2012
Dát tip
Dobrý večer, trochu jsem to přepsal, tak budete-li mít chuť, mrkněte na to. Díky

Malvína
14. 04. 2012
Dát tip
Líbí se mi - tedy chutnala až na čtvrtý přečtení, ale to je ono, musí stáhnout..dlaň, abych v ní mohla číst.

Levi
14. 04. 2012
Dát tip
Všem vám moc děkuju za přečtení. Jsem rád, že se kolem toho spustila diskuze. Zdendo, díky za upozornění, chybu opravuju! A whispermoonlite, díky moc za obsáhlou kritiku. Souhlasím s tím, co píšeš. Ta nepravidelnost má svůj důvod, ale přiznám se, že jsem k psaní usedl po lahvi kořalky, a že rozhodně zaslouží trochu zasadit do tempa a do nějakého schématu. Až přijde vhodná chvíle, za střízliva to ještě upravím. Ještě jednou díky, buďte zdráví

"navždycky obelhán" v závěru nezní přesvědčivě. - nic nepoukazuje na to, že by věštba již nadobro měla být klamná. líbí se mi schopnost vyvolat konkrétní a mnohostranný obraz. - chvíli mi trvalo se zorientovat, kde se co odehrává. - nejprve půlnoc, potom stmívání, nejprve hluk a potom naslouchání krokům, potom nějaká vrátnice a nakonec odjezd. - filmové střihy nemusejí být na škodu. veselé nápady, živost a hravost, nadsázka, odbočky od reálnosti - sympatické vlastnosti. naopak mě neuspokojil rytmus. i když se jedná o volný verš, neznamená to, že by měl být bez rytmu, nebo rytmicky tak chaotický či nepravidelný, že se ponětí o rytmičnosti při čtení rozplyne - je zde několik částí, které nastolí určitý rytmus, ale mezi sebou jsou nekoherentní, a když mezi nimi přecházím, mám pocit, jako bych se najednou octl v próze, než si zvyknu na nové "poskakování" či "ploužení". - v tomhle bodě by bylo možné báseň vyčistit a posílit. - obětovat nejeden motiv, který dobarvuje, ale příliš nepřidá (spíš v 2. pol. básně) - raději sjednotit rytmus než takhle rozkouskovat (i když v tom byl snad záměr?), zaostřit obrazy a vybrat motivy, bez nichž se to opravdu neobejde. - potom by z toho mohl být pěkný pevný text. - základ zde je. šlo by opravit i slabší slova s malým obsahem, uvozovací fráze, přeskupit je, příp. vypustit (2. - 4. strofa, kde už od pohledu je bezvýznamných slůvek mnoho) - také rým "slunce - zvonce" do dění vpadne trochu nesvůj :) (předchozí rýmy, nebo asonance jsem skoro nevnímal - což je doklad, že zněly přirozeněji) nesu na zádech jeden, dva úsměvy portrét dívky na parníku a sto tisíc kartiček se jmény různých svatých rytmicky mimo, ale nevšední obrazová sloučenina.

..pro mně pěkná a zajímavá..moc se mi líbí ten motiv cikánky..jeden dva úsměvy na zádech..tablety na hubnutí..fajn..fajn:) ..dík za avi..Davide:) ..zdendo..ale jooo..ny chyby upozorňujeme..většinou autorovi soukromě..ale není podmínkou:) ..osobně bych bez toho nepřežila..když to řeknu tak blbě vzletně..páč chyby se mně drží jak cigán úřadu práce:)

baronka
12. 04. 2012
Dát tip
Je nádherná jako řeka tam na západě Čech T

DavidPetrik
11. 04. 2012
Dát tip
@Bj.: polacavani po ramenou je skutecne k nicemu. Obecne nabadam ke kontruktivni kritice. Tady jsem se kritiky nedopustil. Pouze nazoru. Otazka smyslu tipu a vyberu je klicova. Na co vubec jsou? Lze jimi cokoliv pomerovat? Proc lide vubec uverejnuji sve prispevky? Co je jejich ambici? Ale to jsou predmety na esej resp. fejeton, na verejnou diskuzi. Tady akorat odvadim pozornost od dila samotneho. P.S. Prosim, neberte diskuzi osobne. Freud rekl, ze lide vnimaji diskuzi jako zapas. To je nestastne.

Bj.
11. 04. 2012
Dát tip
fajn, tak od čeho to tady je? abychom se jen tak poplácávali po rameni bez jakéhokoliv odůvodnění? Jaký smysl potom vůbec mají tipy a výběry? asi jsem tu špatně... sbohem a šáteček...

DavidPetrik
11. 04. 2012
Dát tip
@Bj.: V tom se lisime. Necitim potrebu sve nazory zduvodnovat a neocekavam to od jinych. Dalsi skolometske vysvetlovani postoju resp. textu neobohacuje. Pekny den!

Bj.
11. 04. 2012
Dát tip
ne, já pluralitu beru, jen jsem se opovážila se dotázat po vysvětlení oné výjimečnosti, neměnnosti, ad., čehož se mi nedostalo... když má nějaký názor, měla bych výt schopná ho alespoň nějak zdůvodnit...

DavidPetrik
11. 04. 2012
Dát tip
@Bj.: pluralita nazoru je nezbytna, je to soucast lidstvi. Neni treba se schodovat, nybrz zazivat moznost se neshodovat. At se Vam dari.

Bj.
11. 04. 2012
Dát tip
přesný, neměnný rytmus? jedinečná na místní poměry? to jako opravdu, kde, jak, proč? bez urážky, ale musím souhlasit se zdendou. ano, silná místa se najdou, ale ty laciné rýmovačky, na tom opravdu nic výjimečného nevidím.

DavidPetrik
09. 04. 2012
Dát tip
Krasna, plna jednotne atmosfery. Text ubiha s presnym, vlastnim, nemennym rytmem. Pomerne jedinecny na mistni pomery. Tip.

Petr.II
09. 04. 2012
Dát tip
*

Čudla
09. 04. 2012
Dát tip
/*

snake_01
09. 04. 2012
Dát tip
Nad závěrem bych se možná zamyslel, přijde mi slabší než zbytek, jinak jsou tam ale pro mne vcelku silná místa, takže tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru