Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zvyky moře

Výběr: Janina6, Eli.Benett
04. 08. 2012
22
34
4911
Autor
StvN

Jsem muž, který stojí na hoře, a hora mě objímá. Jsem muž, kterého obklopuje hora, jejíž svahy porůstají olivovníky a borovicemi. Muž z blízka velký a z dálky malý. Muž, který hledí na moře, z něhož vzešel.

A mlýny.

Slunce prostírá svahy žhavými paprsky a mně po tváři putují stíny. Stojím ve svahu obklopen olivovníky a borovicemi a mlýny a nastavuji tvář větru. Včely ze skrytých úlů usedají na květy ibišků a já stojím v řadě mlýnů sám jako jeden z nich s plochými děravými lopatkami, jejichž plátno se dávno rozpadlo a teď visí v cárech dolů.
Zrakem putuji po hřebeni hory a hledám nenápadné kamenné okrouhlé stavby. 
Od mlýnu k mlýnu.
Ačkoliv protivný vítr neustává, lopatky se nehýbou.
Jen ty včely.
Vydal jsem se naposledy na cestu kolem mlýnů. Hledal jsem jeden konkrétní mlýn, v němž jsem se chtěl rozloučit. Mlýn, jak vím, stojí na plošině mezi dvěma vrcholy, kde se láme nebe a mraky se točí ve víru kolem vyššího z vrcholů. Je to mlýn, z něhož není vidět moře.
Jen ty mraky.
Černé mraky.
Při pomyšlení na poslední chvíle na mě padla tíseň a třeba jsem stál na sluncem zalitém vrcholu a moře zrovna vypadalo jako nekonečná rovina, bylo mi jako bych byl zamčený v pokoji bez oken.
Jsem otrokem míst.
Jak příznačné.
Ale co zde? Jen trápení. Třeba krásné.
Tak jsem nakonec padnul na tu pravou stavbu. 
Mlýn v rozkolu hor. 
Mlýn pod černými mraky.
Tak blízko nebe.
Vstoupil jsem dovnitř s mírným zaváháním, přesto odhodlán a ještě než se oči přizpůsobily šeru, řekl jsem: "Přišel jsem se rozloučit. - Třeba vím, že minulost tím nesmažu." - "Ano," odpověděl jsem, "odcházím navždy. Není to rozhodnutí. Je to osud."
Mlýn se jevil malý již při pohledu z venku. Silné zdi ještě umenšovaly prostor uvnitř. Slunce naštěstí mírně pronikalo čtvercovým oknem umístěným těsně pod střechou.
Stáli jsme blízko. Tak blízko, jako jsme nikdy nestáli. Já jsem ostatně dovnitř nikdy nechodil.
Ostražitost.
Nutnost.
Jak prosté se nakonec jeví určité skutky.
A tato situace. - Nová.
Stáli jsme tak blízko sebe, že jsme se nedívali jeden druhému do očí. Téměř jsme mohli šeptat.
Až na ten vítr.
Však také okno byla díra. Pouhý otvor.
"Přišel jsem se rozloučit," řekl jsem tiše se rty těsně u její tváře. Musel jsem sklonit hlavu. "Ano," odpověděl jsem stejně tiše, "odcházím navždy."
Mlýny byly snad sto let staré a ostrov téměř opuštěný, až na malé přístavní vesničky, ale ty ležely dole u moře. My jsme žili tisíc metrů nad mořem. V opuštěném mlýně.
Jistě.
Každý ve svém.
Však sbližování je někdy práce na celý život.
Nebýt osudu.
Tak jsem od počátku chodil po kopcích - šel jsem tam, kam jsem se díval a díval jsem se tam, kde jsem před tím stál. Hledal jsem se v minulosti.
Cestoval jsem od mlýnu k mlýnu, jindy mezi včelíny, mezi těmi skrytými modrými domečky.Sledoval jsem pravidlo dávných stavitelů z dob římského osídlení. Do země vnořené místnosti vypadaly čerstvě, jakoby stále obydlené. Vchod byl stíněn mohutným olivovníkem, jako by tu žil již tisíc let. Míjel jsem opuštěná obydlí, nádrže na vodu zbudované v zemi z obrovských kamenů, olivovníky, jejichž větve jsou tak vzdušné, a skryté modré včelí úly.
A pak ten vítr.
O hrany hor roztrhané vzdušné proudy a neustávající vítr vanoucí od moře, ta stálá síla, je jediná věc na tomto ostrově, která mě dokáže rozčílit. Stálá, neviditelná, neměnná síla, která nepochází z hmoty, jako nějaká zátěž, kterou člověk může shodit ze zad, - nejde jí uniknout.
Proto ty mlýny.
Řady mlýnů.
Ostatně jsou to titěrné mlýny, těžko se hledají, přesto jsem kolikrát sledoval linii napříč svahy, odvrcholu k vrcholu. 
Opuštěné mlýny.
Až na tento, kterému jsem se na svých cestách vždy vyhýbal, třebaže jsem k němu nejvíce tíhnul.
Sílu, stálou a neměnnou sílu, která se v mnohém vyrovná síle větru, jsem si nikdy nepřipouštěl. 
Než nyní.
Nyní, se rty těsně u její tváře.
Jsem nehybný.
Cáry látek ze mě visí jako potrhané plachty na lopatkách mlýnů.
A ten vítr.
"Takových, jako jsi ty, jsem potkal stovky," řekl jsem rty těsně u její tváře.
"Já vím," řekla.
Dlouho jsem si nevšiml, že mě drží za ruku. Řekl jsem: "Přišel jsem se rozloučit, odcházím," a pak jsem ucítil tenké prsty v dlani.
Dlouhou dobu jsem meditoval v horách.
Dýchání.
Kroky.
Šepot.
Jako vítr.
Spal jsem v rozvalinách obydlí římských osadníků a chodil nad hlavami v jejich hrobech. Když zapršelo, pil jsem z vodních nádrží zbudovaných v zemi z obrovských kamenů. Kolikrát jsem proplétal větve s lopatkami mlýnů - a nyní?
Ty prsty.
"Přišel jsem se rozloučit," řekl jsem a nevšiml si, že pomalu zapouštím kořeny a větvemi obývám prostor mlýnu.
"Tak ahoj," řekla a opustila mou ruku.
"Nemám jistotu," řekl jsem, "snad aspoň osud."
Mlčela.
Když se ostrov změní v celý svět a tři věci - mlýny, včely a stíny prostoupí naše dny - 
"Nevšiml jsem si, že jsi tak blízko," šeptal jsem.
"Jsem," odpověděla a odtáhla hlavu tak, abychom si viděli do očí. "Až se příště potkáme," řekla a nedokončila, protože se jí v hlavě zrodila nová myšlenka. 
Musel jsem si připomenout osamělý život v horách, musel jsem si připomenout, že to není rozhodnutí, nýbrž osud.
Ach ty mlýny.
"Vem si mě," řekla a já si ji vzal.
To bylo tehdy, když jsme žili v mlýnech na osamělém ostrově.

34 názorů

Oldrich
10. 03. 2013
Dát tip

V tomhle jsem tedy na jedné lodi. Tak třebas příště. Hezký večer!


StvN
10. 03. 2013
Dát tip

Vubec jsem nepochopil, co ses snazil napsat;)


Oldrich
10. 03. 2013
Dát tip

 není to napsané v principu špatně. Mlýny, moře, hory. Téměř archetypální situace. Ale příliš dlouho mě uvádíš do děje. Než vůbec pochopím o co jde. Pak mluvíš sám se sebou a teprve v závěru se tam objeví i ona... Kdyby to měl opsat trochu od lesa. Hrozně pěkná dívka, ale na prvním rande zjistím, že je docela hloupá (Respektive, že má příliš málo diferencované myšlení - když použiju Jungovu terminologii...)


baaba
23. 09. 2012
Dát tip
Líbí se mi poklid a poetičnost ...mlýny mě v textu vyloženě otravujou. Z řádek natolik ční, že se nakonec u každýho zastavím, a mám chuť na něj flusnout :c)

DavidPetrik
18. 09. 2012
Dát tip
Velmi zajimave. Mimoradne svou formou, ktera kmita mezi poetismem a pasmem a pritom neopousti trajektorii prozy. Lyricka proza vyzaduje zkusenou ruku a autorskou odvahu. Tento text nese znaky obojiho. Text neztraci dynamiku predevsim diky chytremu cleneni. Presto mi nektere useky prisly unavne, samoucelne, jako kdyby v nich autor sam zabloudil: napriklad pasaz "Cestoval jsem od mlynu k mlynu..." Nejvice me drasal zacatek, ktery pusobil kostrbate: "Jsem muz, ktery stoji na hore" misto "Stojim na hore. Muz." Az kdyz jsem se do textu zacetl, pochopil jsem tuhle kostrbatost, explicitnost. Velice me bavi, jak predvadis ve svych poslednich textech mnoho poloh: od niternych, premitavych textu pres klasicke, dejem-hnane povidky az po tento lyricky text. Jako by to nepsal jeden clovek. To je poutave.

unisex
18. 09. 2012
Dát tip
pěkný.. jen tím opakovaním se to někdy ve středu už trochu vleče.. hodně popisu, málo dynamiky.. dialogickej konec prima, tam to zase dostává spád

K3
17. 09. 2012
Dát tip
Jedna báseň. Člověk nemusí rozumět každé větě a všem skrytým významům a myšlenkám a stejně z toho má příjemný pocit uspokojení. Jako třeba ze hry barev z obrazu nebo ze zvuku hudby. Nemá asi smysl hledat nějaký špatný tah štětcem. To by se asi vždycky dalo něco najít. Jednoduše: obohacuje to. Díky za počtení. Mně nevadí první ani poslední věta, protože z toho mám dobrý pocit a to mi stačí. *

kočkopes
06. 09. 2012
Dát tip
* Líbilo, dobře jsem si početl. Jen posledí věta mě tam moc neseděla.Bez ní by to bylo lepší:)

Alissa
30. 08. 2012
Dát tip
To, co ostatní nazývají akademičností a snahou po dokonalosti, je to, co mě nutí číst pomalu a soustředit se, vnímat. Netušila jsem, že na Písmáku dostanu lekci čtení :-)

Tragicus
29. 08. 2012
Dát tip
Opět, to tvé opakování, opakování a rozvíjení... Krásně to graduje. Myslím, že co ostatní nazývají akademičností, přílišnou snahou po dokonalosti, já bych nazval ryzostí. Myslím, že už máš ten styl vybroušený dokonale. Ano, občas musíme chtít něco změnit, abychom našli stálost. Nebo to alespoň předstírat. Ostatně, změny nic nemění. (a vše pochází z hmoty :)

Janina6
11. 08. 2012
Dát tip
Zkoušela jsem to číst nahlas, byl to zážitek. Krásný vybroušený styl a obrazy povzbuzující fantazii. Trochu mě znervózňuje jistá sladkobolnost, která z textu vane, ale možná je to jen věc mého vnímání. Uvědomuju si, že mně ji u některých básní taky vytýkali, a já jsem přitom byla přesvědčená, že tam není... Poslední věta mi nevadí, pointa se tím pro mě rozšiřuje, naznačuje mi, že všechno je relativní a neukončené, místo aby se jednoduše zúžila v happyend.

Člověk tu nemá problém s projekcí, třebaže mu forma nesedí.*/

sveřep
06. 08. 2012
Dát tip
krásný jazyk, pocity přítomny, střední část na mne vleklá, celkově - típám samosebou***

srozumeni
06. 08. 2012
Dát tip
Vsak jo,vzdyt pisu,ze je to jen muj pocit,soukromy laicky nazor a abys me bral s rezervou. Hodne zdaru.

StvN
06. 08. 2012
Dát tip
Pisi tak, abych obstal sam pred sebou. Snahu o to, abych vyjadril co nejlepe to, co vyjadrit chci, povazuji za prirozenou. Navic si nemyslim, ze bych psal kdovijak dokonale.

srozumeni
06. 08. 2012
Dát tip
(třicátý druhý řádek odspoda překlep) Můj osobní pocit a laický názor, který ber samozřejmě s rezervou- připadá mi, jako kdyby titul redaktor prózy svazoval až k přehnané snaze o dokonalost, která, tedy aspoň na mě, z tohoto čiší. Četla jsem to několikrát a pozorně, asi mám raději díla, z kterých je cítit i nějaký osobní prožitek a nebo jsou pro mě lehčí na čtení. Např. Ježíšek naruby je bezkonkurenční. Tip dám za dokonalost stylu psaní, i když o tipy Ti asi nejde...***

Smetiprach
06. 08. 2012
Dát tip
Štěpáne určitě, ale až v úterý večer, do té doby jsem v pracovním zápřahu a multitasking mi už nějak nefunguje... zatím ahoj...

StvN
05. 08. 2012
Dát tip
Aha, vidis to, posledni veta. Mne prijde jako dobra tecka. Uvidime, co na to reknou dalsi. Jinak jestli by ti to nevadilo, rozvedl bys prosim, cim pusobi text akademicky?

Smetiprach
05. 08. 2012
Dát tip
Je to nesporně čtivé, pro mě možná trochu moc akademické... ale nešť. Ovšem mám pocit, že jakýsi nedobrý šotek či potměšilý penát ti k vycizelovanému textu připsal v nestřeženém okamžiku poslední větu... která mě nebetyčně... sere! .-)

vibrátor
04. 08. 2012
Dát tip
Krásný, čistý styl. Obraz co mi sedl*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru