Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde je angažovaná poezie? Kde je jt?!

17. 08. 2012
13
26
3383
Autor
Lyryk

 

 

 

 

Většinou mlčím, protože se často mýlím a mnohdy nerozumím dobře cynickým pravdám politiky. Ale dnes již nelze mlčet. Pomyslnou kapkou vylití mých adrenalinů se stalo odsouzení členek punkové kapely Pussy Riot (PR) na dva roky ruského vězení. Z toho dvě jsou matky malých dětí. Nevídané! A ruský prezident Putin se ve světovém zpravodajství usmívá se slovy: stát se to, co udělaly někde na Kavkaze ani by se soudu nedočkaly.

To jistě. Ukamenovali by je.

Ale kde je naše skvělá kohorta angažované poezie. Jaktože nespílá strůjcům světové nespravedlnosti? Není náhodou někde na dovolené z výtěžků své vlastní pro sebe angažované poezie? Kde je její hlavní představitel jt – Jan Těsnohlídek ml.? Uklidnilo by mne jedině, že jel v době své dovolené nastavovat hruď proti kamenování ještě horších a neznámějších nespravedlivě stíhaných holek.

Mám ale spíše strach, že si někde užívá úplatku pravoslavné církve, že nic nepíše proti restituci církví.

A kdyby se někomu zdálo, že tyhle dvě problematiky spolu nesouvisí, tak ho chci ujistit, že souvisí. Každý poslančík by si měl uvědomit, že církve dnes tvoří duchovní kulisu politickému prospěchu. Na obyčejné lidské utrpení, kromě jednotlivých duchovních poctivců, nemají čas. Musí vytěžit les, oholit pole a zpeněžit nadbytečné a nevyužitelné nemovitosti, aby měly na PR. Public relation a neomylný copyright na Písmo Svaté, to je hlavní starost církevních pohůnků, kteří se snaží vzkřísit pro chtivé ruce politiků poslední zbytky křesťanského fundamentalismu. Ne náhodou je hlavním fundamentem těchto snah NEOMYLNOST. Neomylní mají takovou autoritu a dostatek všech informací, že jsou prostě předurčeni nám vládnout. A jt spí???! A angažovaná poezie se zrovna někde angažuje jen pro sebe?

Vyzývám touto cestou našeho bdělého ministra zahraničí, aby zakázal vstup do naší prozatím trošku svobodné země všem neomylným strukturám, které by se snad vnucovaly při chystaných oslavách 1150 výročí věrozvěstů Cyrila a Metoděje 25.4.2013 na Velehradě. Vrcholní zástupci neomylných ze zahraničí jsou pro obyvatele této země nepřijatelnou zátěží. Země by se mohla prohnout pod tíhou pokrytectví a ve vzniklé jámě bychom se všichni dotýkali na jedné hromadě. Požaduji z tohoto takřka bezvýznamného místa na internetu, aby neomylný katolický papež a poněkud méně, avšak téměř stejně, neomylný pravoslavný patriarcha nedostali na tuto akci vízum. Jejich neméně neomylní předchůdci totiž společným svárem zavinili vlastně zánik této bohulibé mise na Velké Moravě.

Pokud neomylní vízum dostanou, slibuji, že se tam vypravím okupovat část Velehradu s protestní básní na transparentu, kde jim vyčiním alespoň za všechny ženy neordinované na kněze, za krutě hloupý svět bez antikoncepce a staleté tmářství o homosexuálech či čarodějnicích.  

 

KDO Z VÁS TAM PŮJDE SE MNOU? Nebo: KDO Z VÁS MI PRO TU PŘÍLEŽITOST NĚCO PŘIPÍŠE?¨

 

 


26 názorů

Stavák
21. 08. 2012
Dát tip
Je to odvážné ..ale vlajkovou loď následováníhodnou táhnou dva: mistr Jan Hus a Jan Palach.

Rajmund
21. 08. 2012
Dát tip
P.S. v levných knihách jsem koupil nedávno Antropologii náboženství od F. Bowie. Není o to zájem.

Rajmund
21. 08. 2012
Dát tip
Pro angažovanou poezii je nezbytná sloní paměť. Rychlost a pohotovost nejsou tak důležité:-)

Josephina
20. 08. 2012
Dát tip
angažovaná poezie je sice jen plácnutí do vody, ale jeden nikdy neví, kdy se jí někdo ujme (nebo zneužije :-)) - vízum bych dala všem potentátům, ale měla bych všechny Čechy a Moravany k tomu, aby pouť na protest jednoduše projednou vynechali - to by byla sranda - na pódiu a v prvních řadách plno hodnostářů vč. Pepy Benyho --- a za nima pusto - ani živáčka!

Muamarek
20. 08. 2012
Dát tip
Protesty jsou jistě na místě, jediné, co mo vadí, že je to opět výběrové a svět je tak široký... Když už bubnovat, tak všude... Jinak díky, že nemlčíš, Zdeňku, Marek

Armand
19. 08. 2012
Dát tip
:) * "neomylný katolický papež a poněkud méně, avšak téměř stejně, neomylný pravoslavný patriarcha" Oceňuji tuto dvojí neomylnost, vystihuje naprosto nejlépe skutečnost lidské (tedy své-volné) neomylnosti.

Kastel
18. 08. 2012
Dát tip
...a náboženství je zábava pro chudé. ;o)

Kastel
18. 08. 2012
Dát tip
Pro církev každá monsterance je svatá... ...hlavně když je zlatá

hynajs
18. 08. 2012
Dát tip
navíc..lyryku..já psal také v alkoholovém opojení poesii..ale tohle je psáno na něčem tvrdším..ne?

hynajs
18. 08. 2012
Dát tip
naprosto souhlasím s alešem novákem

http://i329.photobucket.com/albums/l389/neiru2012/Forums/dafuq-did-i-just-read-meme.jpg

torpedo
18. 08. 2012
Dát tip
bud si sa uz uplne zblaznil, alebo si prisiel aj o posledne zbytky zmyslu pre humor. jedno z toho urcite.

a to vůbec nemluvím o tom, že parta zpovykaných punkerek vyvolá víc pozornosti než tři desítky mrtvých jihoafrických horníků...o tempora, o mores...

pamatujete si ještě na proces s výtvarníkem ROMANemTÝCem? šel do basy za to, že vyměnil sklíčka na semaforech. Sice to český soud vyřešil tak, že ho odsoudil za nezaplacení pokuty, ale to byla jen taková obezlička. Křičeli by dnes všichni ti angažovaní, kdyby ženy z Pussy riot dostaly "jen" gigantickou pokutu, kterou by samozřejmě na protest odmítly zaplatit? Následova by basa, logicky. Nebo se by se vyhlásila celosvětová sbírka? To dá víc práce než jen pokřikovat na rohu. Jak říkám: vzpoura píč. Ale díky okurkové sezoně to plní titulní stránky...

Pussy riot - vzpoura píč?

Pussy riot - vzpoura píč?

Je mi trapně, že jsem na tohle klikla a přečetla až do konce. Koukám: asi jinej gang nebo co.

StvN
18. 08. 2012
Dát tip
Nobody cares.

unisex
18. 08. 2012
Dát tip
ježíši.. jété je blb.. proč ho vzýváš?

To si snad děláš legraci? Napadat libovolně zvoleného člověka tímto způsobem? To by ses mohl taky ptát, proč o tom Klusák s Remundou netočí dokument, proč o tom Tomáš Klus nepíše písničku, proč o tom Černý neudělá blikající sochu, proč o tom Sedláček netočí celovečerák, proč o tom jiný Sedláček nepíše ekonomické pojednání... A moje otázka je, jak víš, že nějakou akci nechystá?

Lucie-at
17. 08. 2012
Dát tip
já spílám strůjcům světové nespravedlnosti každej den. angažovaná poezie vypadá v 99% případů směšně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru