Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lapač a cedič snů s ručením omezeným

25. 10. 2012
16
15
1771

Určitě to všichni znáte, tvůrčí krize, autorský blok, prostě, múzy šly na vandr a vyprdly se na vás z vysoka.

Mé grafomanské já tímto stavem nesmírně trpí, páč když píšu, je mi prostě nejlíp. Je to jako droga, nebo kýho výra. Zrovna je už nějaký ten pátek pryč, mám pocit, že už v životě nic kloudného, ani nekloudného nenapíšu, v duchu to se ví, doufám, že ne, že to tak nebude a stav je jen přechodný.

Proto se sem tam, jen abych nevyšla ze cviku, snažím něco uklohnit, ovšem stojí to za starou belu. Trudnomyslním a jako někteří další, lituji se a poptávám kolem dokola, jestli se to ostatním taky stává.

Naopak, když je ta dáma na místě, vesele postiženým radím, ať se na psaní na chvíli vyprdnou, že je to stav přechodný, jak přišel, tak pomine. Sama pak mám pocit, že mě samotnou to už nikdy nepotká, jelikož se zrovna daří, nápady tryskají jako nějaké gejzíry a já ve své zaslepenosti nabývám jistoty, že už to tak zůstane navždy.

Nezůstane.

Zrovna vězím v bahně tvůrčí krize až po uši, jenže to není všechno. Co si na mně ta má múza svině vymyslela, to už fakt nemá obdoby!

Představte si, každý den, každou noc, prostě každý spánek se mi zdají povídky. Fakt jo. Se suprovou zápletkou, pěkně vypointované a dokonce na pokračování. Ovšem jen ve chvílích, kdy se na moment probudím, převrátím, nebo přemrsknu jako ryba na druhý bok, dokonce, když se zajdu vyčůrat. Lehnu, zavřu oči a je tu pokračování. Každý den úplně nová povídka, pokaždé z jiného soudku.

No to je přece báječné, říkáte si. Chyba lávky. Já si je totiž nepamatuji. Po probuzení začnu přemýšlet co se mi to zdálo a všechno mizí, jako když při kopírování místo kliknout na C, kliknete na X. Je to fuč a nenávratně. To se mi stává. Anebo dopíšu několik stránek, již rozepsaného, chci uložit a místo dát příkaz „uložit změny,“ dám neukládat. Už nic na světě nevrátí smazané zpět a každý ví, že podruhé už to tak nenapíše a bude si se slzou vzteku v oku kousat klouby na rukou, rty, nebo kdoví co ještě.

Mé zoufalství je bezbřehé. No uznejte sami, že je to pěkná šubravina.

Někde jsem četla, že Indiáni vyrábějí nějaké lapače snů. Nejsem si ovšem jistá, jakou přesně mají funkci, jestli ty sny jen tak necedí. Že je to takový cedník, jako na nudle. Dobré zůstanou v cedníku, špatné odtečou, respektive, nezdají se.

No jo, ovšem kde já tady v Česku, kór v té díře, kde žiju, narazím na Indiána? Černocha můžu potkat, ba i Araba, Vietnamce, Číňana, Korejce,  v životě jsem ale neslyšela, že by někdo u nás narazil na pravého Indiána, co umí vyrobit lapač snů.

Ať už je to jak chce, něco takového by se mi šiklo. Ovšem v žádné případě bych nepohrdla ani tuzemskými čárami a vychytávkami.

                                 

Pokud máte nápad, či schopnost uchovat sny, nabízím provizi s vydaných povídek, dejme tomu dvacet procent. Jsem si totiž jistá, že by se o ně časopisy a nakladatelé rvali.

Mohli bychom taky založit společnost lapcedsen s.r.o.

To by bylo terno, co?

 

 


15 názorů

hanaka
29. 11. 2012
Dát tip

Chtěla jsem napsat to, co brack... lapače jsou jen na ty ošklivý... a dají se klidně koupit.... Tužka s blokem u postele je super... někdy se to stihne...

A nejsi sama...

P,S, Brack, zdravím, určitě tě dočtu.... ale.... :-)


ty indiansky lapace chytaj jen zly sny...

:-(

TTTTT


NaNov2
03. 11. 2012
Dát tip

Sny se mi nezdají, nemám co zapomenout... a nebo jsem už léta postižená nějakou tou "snovou" odrůdou Alzheimera. Pocit, že už nikdy nic nenapíšu, mám pořád... přesněji řečeno když cokoliv napíšu, je to vždy doprovázeno pocitem, že to už bylo naposled, protože mě u nenapadá, co bych ještě chtěla nebo měla říct. A pak čekám... jestli to na mě ještě přijde :o)))


nostalgik
28. 10. 2012
Dát tip

Zdají se mi jen příjemné sny. Tak je nechytám pod příslibem, že příští noc příjdou znova. Bohužel, jsou zapomnětlivé...

:o)


clovrdik
27. 10. 2012
Dát tip

jo jo, když nejsou ty správný podněty ... :-)


baaba
26. 10. 2012
Dát tip

...někde jsem slyšel, že když se probudíš a koukáš smerem k oknu (z okna, do okna) tak sen prostě ulítne. Musíš najít spací flek bez oken.

Lapače - ukecej brack ...třeba ti nějakej pošle :c)


renegátka
26. 10. 2012
Dát tip

Bez Indiánů jsme nahrané, s.r.o. musí být mezinárodní. Myslím, že brackenridge sežene potřebné kontakty, lapače i návod k použití. 


Diana
26. 10. 2012
Dát tip

Lapač snů - oválný, uvnitř  s pavučinkovou krajkou, vně ozdobený peříčky - visí nad mou postelí. Za 4 roky nepolapil ani jediný sen. :-)))*

 


srozumeni
26. 10. 2012
Dát tip
***

VH64
26. 10. 2012
Dát tip

Pan Werich říkal, že psát se musí pravidelně, denně, protože člověk nikdy neví, kdy můza přijde.

Na Indiána poradím fintu, jdi na to přes angličtinu. Anglicky je Ind stejně jako Indián Indian a Inda už seženeš. Má to ovšem ten háček, že dneska už Indiáni nejsou Indians ale Native Amerikans. Takže vlastně Ind je mnohem víc Indián než Indián.

P.S. U vás na poutích nehrajou Indiáni z And na Panovy flétny?


sveřep
25. 10. 2012
Dát tip

jsou to alespoň erotický? povídky?

:)


Hezky to popisuješ. Je to blízké a známé. Většinou něco vytvořím, když se namíchnu. Přeji tvůrčí explozi. :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru