Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Říjen 12 - Hlasování

08. 11. 2012
2
19
2533
Autor
Tragicus

     Název studie: Povídka měsíce - Říjen 2012

     Subjekty hodnocení:

     Subjekty hodnocení dali písemný souhlas se zařazením do studie.

     Celkem bylo zařazeno 7 subjektů s díly:

.sky is over. unisex 2012-10-10 0-Nominace - 012_10  
Duch duhy Danny 2012-10-09 0-Nominace - 012_10  
Lázně Aurora Bohouš Krejza 2012-10-03 0-Nominace - 012_10  
Let 815 do_Od 2012-10-28 0-Nominace - 012_10  
Na rázcestí Ingrid.072 2012-10-09 0-Nominace - 012_10  
Prostor mezi nimi Janina6 2012-10-10 0-Nominace - 012_10  
SUBMISIVA StvN 2012-10-18 0-Nominace - 012_10  

 

     Metody hodnocení:

     Hodnocena jsou uvedená díla daných subjektů (dále jen "dílo").

     Řešitelé z řad uživatelů serveru www.písmák.cz mají k dispozici dva zvláštní nástroje hodnocení: 

     Nástroj kritika, jíž mají možnost ohodnotit slovně díla, jednak pod dílem, jemuž tato kritika je věnována, a dále pak zde. Za kritiku se považuje komentář specificky se vyjadřující k atributům díla (děj, charakter postavy, pointa, atmosféra atp.).

     Druhým nástrojem je hlasování pro nejlepší až třetí nejlepší dílo.

         Hlasováním pouze pro nejlepší dílo je tomuto udělen jeden bod.

         Při hlasování pro první dvě díla jsou nejlepšímu uděleny dva body, druhému nejlepšímu jeden.

         Při ideálním hlasování pro tři nejlepší díla jsou dílu nejlepšímu uděleny body tři, druhému nejlepšímu dva a třetímu nejlepšímu jeden.

     Nástroj hlasování nelze použít bez předchozího či současného použití nástroje kritika na vybraná díla, pro něž je hlasováno.

      Povídka měsíce je pak určena jakožto dílo s nejvíce body.

 

     Cíl hodnocení: Cílem studie je určit Povídku měsíce října 2012.

 

     Ukončení studie: Studie bude ukončena přelomem dne 15. na den 16. listopadu 2012.

 

     Publikace výsledků: Výsledky budou následně prezentovány ve formě Literární diskuse.

 

     Další podrobnosti v klubu Povídka měsíce.


19 názorů

Ingrid.072
20. 11. 2012
Dát tip

Je to možné, to sa stáva a špeciálne ak je to obľúbený film... podvedomie asi pracuje.


Možno sa ti to podvedome premietlo do námetu tejto poviedky. Mám podobný problém.

Nedávno som čítal pokus o román môjho exkolegu. Bol tam cítiť silný vplyv Harryho Pottera a Pána Prsteňov.


Ingrid.072
19. 11. 2012
Dát tip

OK, Patrik. Moze byt. Mam rada ten film. Je to moj styl, to je pravda. Asi mam takych viac nametov, a ani si to neuvodomujem. Musim na to davat pozor.


prohnily
16. 11. 2012
Dát tip
Nejlepsi: StvN Druhy nejlepsi: unisex Treti nejlepsi: Janina6

1. unisex -  ve zkratce celý příběh, stručně, až stroze, a přesto působivě.

jeden z textů, který zanechá víc, než jen pomíjivý pocit,  že jsem něco četla. autro prostě umí

2. Bohouš Krejza - krásně vykreslená prázdnota takybytí postav, které spíš přežívají, než žijí, moc dobře si umím představit, že je to jedno z míst , jeden z dnů, které jsem znala..

 


Bol to môj pocit.


Ingrid.072
15. 11. 2012
Dát tip

Poznam film Ti druhi, ale pri pisani tejto poviedky som na nho urcite nemyslela. Skor som myslela na kamarata, ktory mi vnukol napad na tuto poviedku.


unisex
15. 11. 2012
Dát tip

1. stvn - hravý text, prima dialogy.. vidím za tím romantickou duši.. přemýšlivě divnej kluk potká trocha trhlou holku se psem.. ouje

2. janina - připomnělo mi to shame.. večné téma.. zamilovat se v dopravním prostředku.. zamilovat se v prostředku.. zamilovat se v popravním.. ouje


StvN
15. 11. 2012
Dát tip

1. Janina

2. Unisex

3. Do_od

 

u janiny i unisexe jde o vitezstvi o prsa, ale budiz. Oba texty maji svoji dusi a jsou citlive napsane. Na rozdil napriklad od drevorubeckeho pristupu bohouse krejzy. Na treti misto pro me text, ktery je ze zbylych vystaven nejlepe, i kdyz me zrovna neuzemnil. 


1. Lázně Aurora - Bohouš Krejza - postavy sú dobre vykreslené a ich dialógy pôsobia živo, uveriteľne a hlavne zábavne. Dej nie je zbytočne spomaľovaný siahodlhými opismi a autor sa vyhýba samoúčelnosti.

Táto poviedka mi najviac utkvela v pamäti, asi preto, že sa jedná o klasický príbeh bez viacplánových rovín.

2. Let 815 - do_Od - zaujalo ma rozprávanie príbehu v dvoch časových rovinách, ktorá nie je ihneď od začiatku čitateľovi jasná, ale aj štýl. Trochu ma "hnevalo" to predznamenávanie deja v úvode, pretože to osobne nemám rád a niektoré klišé, ktoré používala postava muža na letisku.

3. .sky is over. - unisex - náročný námet spracovaný na (opticky) malej ploche. Pomocou náznakov a jednoduchých scén zo života sa autorovi podarili vyjadriť to, na čo iní potrebujú litánie.

__________________________________________________

Duch duhy -Danny - kým v prvej polovici autor začína sľubné dielo. V druhej na to, ako keby, zabúda. Koniec, resp. pointa nie je špatná, ale to ako sa k nemu/ k nej autor dopracovává je minimálne neuveriteľné až hlúpe.

Na rázcestí - Ingrid.072 - rozsiahlejšia kritika je pod dielom. Len jeden postreh - nemôžem sa ubrániť dojmu, že autorka čerpala inšpiráciu v horore The Others (Tí druzí) s Nicol Kidman.

Prostor mezi nimi - Janina6 - v kútiku duše som dúfal, že bude skôr nominovaná poviedka Narozeniny, ktorá sa mi veľmi páčila (nabudúce to budem musieť vziať do svojich rúk). Nehovorím, že to dielo je horšie alebo zlé, len ma skrátka nezaujalo.

SUBMISIVA - StvN - hneď po dočítaní mi bolo jasné, že mám pred sebou dielo, ktoré autor dobre premyslel a nechal ho vyzreť. Ale, podobne ako dielo Janiny6, tvoja poviedka ma nezaujala. Bolo to spôsobené aj momentálnym vnútorným rozpoložením.


Janina6
09. 11. 2012
Dát tip
3 body – StvN: Submisiva. Text, který má hodně co nabídnout – pěkný styl, promyšlenou kompozici, která trochu i překvapí tou dvojí verzí příběhu, výborné dialogy, výstižné popisy, uvěřitelného hlavního hrdinu, působivou atmosféru. 2 body - unisex: .sky is over. Ne právě typická povídka, příběh se dá spíš tušit, zato hrdinovi – vypravěči věřím každé slovo. Autor umí jakoby mimochodem, na drobných detailech všedních situací „odhalit“ něco velmi podstatného o životě. 1 bod – Bohouš Krejza: Lázně Aurora. Přes mnoho výhrad (viz komentář u povídky) uznávám dobře odvedené „řemeslo“.

Lakrov
09. 11. 2012
Dát tip

Hlasování:1. Dílo "Lázně Aurora" autora "Bohouš Krejza" -- (3 body)   Dobře napsané, realisticky, uvěřitelně. Baví mě to číst a to bez jakéhokoli náznaku přeskakování. Konec poslední věty (ten kus souvětí za poslední čárkou) mi připadá nadbytečný; nebo by měl být připojen (zformulován) jinak. Přesto je pro mě tahle povídka jednoznačná "jednička" mezi všemi nominovanými a to nejen proto, že nominace přišla ode mne, ale předevšim proto, že se jedná o "klasickou" povídku s jasným dějem a bez snahy o nějakou dodatečnou stylizaci.

2. Dílo "Duch doby" autora Danny -- (2 body)Dětská fantazie a bezstarostnost, vystřídaná ve střední pasáži zamyšlením nad životními potížemi a nabízejícím se "univerzálním" slepým řešením, vyúsťuje v závěru v praktické přizpůsobení obecně přijímané virtuální pomůcky vlastním zkušenostem.Místy mám výhrady ke slohu (použité výrazy, pořadí sdělovaného, slovosled), ale celkově si troufám říct, že tahle povídka je jedna z autorových nejlepších.

3. Dílo "Na rázcestí" autora Ingrid.072  -- (1 bod)Hodně slov, z nichž některá jsou možná nadbytečná. To, že je velká část děje vedena po linii dialogů, by mělo ve čtenáři vyvolat dojem, že ďěj má spád. Myslím, že takový dojem čtenář nemá, a domnívám se, že je to způsobeno právě zmíněným přebytkem slov a to jak už v samotných přímých řečech, tak v uvozovacích větách, jež je obklopují. Nadbytek slov navíc způsobuje, že věty jsou delší, tudíž méně přehledné. Může to ovšem být jen můj dojem, dojem "cizince".Ale námět a nápad je to dobrý a kulisy jsou téměř "bradburyovské". Konec zamrazí.

---------------------Plus cosi jako čestné uznání povídce Let 815 autora do_Od:Začátek textu působí dost popisně, "nedějové", ale dočíst se ta povídka dá. Děj se dostaví vlastně až po dočtení. Zajímavě pojaté, ten dvojí pohled s "tajenkou". Konec (zřejmě plánovaně) zamrazí.

 


Tragicus
08. 11. 2012
Dát tip

Čupr.

Cíl dopíšu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru