Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krvavý pohár

26. 11. 2012
0
3
1352
Autor
Zin

Toto dílo vzniklo jako poklona hře Blood Bowl. (a impulz k jeho stvoření mi dala zdejší soutěž Koule) Jména hráčů jsou převzata z mého týmu. (na obrázku pod povídkou)

Orkovi přede mnou táhlo z huby jako z chlívku. Zbytečně velká helma se mu na hlavě kymácela ze strany na stranu. Zubatý chránič čelisti kvalitou připomínající práci lidského kovářského učně měl nejspíš budit dojem drsnosti, ale zastrašil by možná tak elfa. Při vypočítávání protivníkových slabin se tento kus železa jevil jako malý zázrak, který mi seslal snad sám Grugni.
Zvuk gongu byl signálem k útoku. Úkrokem jsem se vyhnul zelené pravačce a řetězem omotaným kolem své levé ruky jsem švihl orka přes koleno. Sehnul se a já oběma rukama uchopil zubatý chránič. Prohnul jsem ho dovnitř přilbice a do lebky, která s praskotem povolila.
Mohl jsem vyrazit dál.
Kolem zuřila bouře svalů a končetin. Trpasličí ocel se střetávala s rezavým železem Vykořisťovatelů. Míč jsem nikde neviděl. Rozběhl jsem se k největšímu hráči v aréně.
Orkové měli ve svém družstvu trolla se kterým se zrovna potýkali Kazund a Duermek, stateční blokaři. Nevypadalo to pro ně vůbec dobře.. Nepřemýšlel jsem nad strategií, mou povinností bylo zemřít pro slávu trpaslíků. Skočil jsem trollovi na záda a řetěz mu omotal kolem krku. Bestie pustila už notně pochroumané tělo Duermekovo a začala po mně šmátrat dlouhýma rukama s úmyslem mě strhnout ze hřbetu. Zabral jsem za konce řetězu vší silou, ale nestačilo to. Trollovy prsty mě uchopily za rameno a já v duchu odevzdal svou duši Grimnirovi, aby nad ní provedl poslední soud.
Spadl jsem do prachu bojiště, záda mě pálila jako ve výhni, ale stále jsem byl naživu. Zatřepal jsem hlavou a promnul jsem si oči, abych z nich dostal zrnka písku. Kus oranžového hřebenu vyztuženého sádlem mi spadl ze strany přes ucho. Když jsem se postavil na nohy a rozhlédl se, spatřil jsem rychle se vzdalující výfuky Valkrinova smrtícího válce dštící hustý černý kouř. Proklel jsem ho, že mě oloupil o hrdinskou smrt a rozběhl jsem se pomoci Azulinovi pevně držícímu míč a snažícímu se proběhnout mezi dvěma zelenými kůžemi. 
Garaz Drung, trolobijce stejně jako já, tam byl dříve a srazil jednoho z orků k zemi. Na druhého už jsme zaútočili společně a údery pěstmi omotanými řetězy jsme ho poslali do pekla, kam patřil. Gong zazněl podruhé.
Rozhodčí ohlásil poločas. Podíval jsem se směrem, kterým běžel Azulin. Jeho tělo leželo v pomačkané zbroji na zemi a jen pár loktů od něj i míč. Výsledek byl tedy pořád stejný jak pro tým Kamenných hlav, tak pro Vykořisťovatele - 0:0.

Do druhé poloviny zápasu museli nastoupit Maten, Hali, i Kramli, všichni naši záložní blokaři. Ale bylo nás jedenáct, tedy plná sestava. Orkové takové štěstí neměli. Troll se sice časem zregeneruje, ale pro tento zápas je vyřazený. Dalších pět orků bylo v bezvědomí, nebo s polámanými kostmi. Jeden mrtvý. Stálo jich teď proti nám devět. Byli jsme ve výhodě, jen škoda, že nastoupíme bez Valkrinova smrtícího válce vyřazeného rozhodčím. Zaujal jsem jeho místo ve středu "zdi". Na křídlech bylo možné vidět zlatá křidélka zdobených helmic útočníků Kruara a Azulonda. Po mé levé i pravé ruce drželi řadu blokaři a za naší linií stál pro tento zápas už náš jediný běžec schopný hry - Valar.
Opět jsem napínal svaly, zatínal pěsti a dýchal ten smrdutý dech při čekání na zvuk gongu.
Po jeho zaznění jsem podběhl orkovi pod nohama a jednu mu při tom podrazil. Nevím jak dopadl, uháněl jsem kupředu tam, kam letěl i míč vykopnutý Valarem. Jeden z orků mě předběhl a sebral ho přímo přede mnou. Využil jsem jeho plných rukou a prokopl mu koleno.
Míč byl můj!
Běžel jsem k protějšímu okraji hřiště a řval trpasličí bojový pokřik. Pak nastala tma.

Probudila mě příšerná bolest hlavy na kraji arény v místě pro vyřazené hráče. Chtěl jsem si ohmatat lebku, ale levá ruka byla nepohyblivá. Z předloktí trčela kost. Obrátil jsem pozornost ke hře.
Míč měl orkský běžec a blížil se k půlce hřiště, než mu Dinkas s Vardrinem zahradili cestu. Pokusil se je oběhnout, ale Vardrin mu podrazil nohy. Míč se ani nesnažili sebrat a jen ho obestoupili, aby se ho znovu nezmocnili zelené kůže. 
Konečně doběhl k míči Valar a vyrazil kupředu až jeho ocelové podrážky vířily oblaka prachu. Jeden z protivníků mu zkřížil cestu a byl za tu troufalost odměněn nárazem obrněného ramene přímo do žaludku. Valar běžel dál. Vardrin s Dinkasem udupávali orka na zemi.
Touchdown!
Ruka se zahojí. Pohár je náš. S tou myšlenkou jsem znovu omdlel.


3 názory

Zin
26. 11. 2012
Dát tip

Janina6: Díky moc za dobru kritiku. Vážím si toho, že se s tím někdo zabývá, když nemusí. Co půjde opravím a u dalšího dílka si dám víc bacha. (nicméně určitá pocitová strohost je tam záměrně, protože prostě trpaslíci - proto je moc lidí nemusí)

StvN: Díky i tobě. Nejsem žádný spisovatel a ani nejspíš nikdy nebudu, protože píšu jen zřídka. To ale neznamená, že mě to nebaví a že se v tom nechci zlepšovat, i když pomalu. Oproti tomu hry hraji výjimečně - proto je to tu a ne na nějakém fan serveru. Na žádném nejsem.


Janina6
26. 11. 2012
Dát tip

Hodně nadbytečných zájmen, hlavně „svůj“: „a řetězem omotaným kolem své levé ruky jsem...“ – to je klasická slohová chyba, zatěžovat text zbytečnými tzv. plevelnými slůvky, která tam logicky být vůbec nemusí – ze situace je jasné, o čí ruce se mluví. Ještě líp je to vidět ve větách, kde je takových zájmen víc: „začala po mě (správně: po mně) šmátrat svýma dlouhýma rukama s úmyslem mě strhnout ze svého hřbetu.“

Gramatické chyby, třeba „Trollovi prsty mě uchopily“ – správně Trollovy.

Tohle všechno jsou ale drobnosti ve srovnání s tím, co je pro mě nejpodstatnějším problémem textu: jde o zcela mechanický popis hry, bojových situací, bez náznaku nějakého zaujetí, prožívání, pocitů, psychologie hlavního hrdiny. Krásně to ilustruje tahle ukázka: „Z předloktí trčela kost. Obrátil jsem pozornost ke hře.“ Věřím, že hra, která tě inspirovala, má své kouzlo pro hráče, v okamžiku, kdy se jí sám účastní. Ale převedena do textu takovouto „strojovou“ formou naprosto ztrácí kouzlo pro čtenáře. Strohý výčet, kdo koho čím praštil, nestačí – čtenář potřebuje zajímavě napsanou postavu, která mu bude něčím blízká, aby s ní chtěl prožívat příběh...


StvN
26. 11. 2012
Dát tip

Omlouvam se za uprimnost, ja chapu, ze kluci si radi hraji, ale to, co jsi napsal, bych cekal od nekoho, komu jeste nebylo dvacet. Doslo ti, ze jsi na literarnim serveru? Tohle dilo se hodi spis na nejake herni forum, ale k literature to ma stejne daleko jako ma Pismak daleko k hernimu portalu. A jeste stojis o hlubsi kritiku? Jak by sis ji predstavoval?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru