Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta světem

30. 12. 2012
4
13
1209

Když jsem procitlo, bylo jsem uzavřené v něčem malém a těsném. Chtělo jsem ven. Zjistilo jsem, že mám cosi ostrého připevněného k tělu – zobáček. Prorazilo jsem si jím díru v obalu mého vězení. Oslnila mě tma. Ohlušilo ticho. Bylo jsem slepé, bylo jsem hluché. Do mého tělíčka něco naráželo, stále, stále, bez ustání. Dostrkalo mě to k čemusi, co pěkně vonělo. Poprvé jsem jedlo, poprvé jsem pilo. Uběhla spousta času, cítilo jsem, že rostu, že sílím. Uběhlo ale moc málo času, když mě cosi chytlo pod krkem. Ruce, blesklo mi hlavou poznání. Ruce, svaly, člověk. Škleb, vztek, nenávist, bez špetky soucitu. Už nemám hlavu na svém těle. Už nejsem nic? Co jsem, o to přicházím. Pírko po pírku.
Nejsem samo, je nás tu mnoho. Vím to. Cítím to. Stejně jako chlad, hrozný chlad. A další vězení, vězení  igelitu. Už ale nemám zobáček, nemůžu ven. Vše je pro mě ale jasnější, jakoby se mi odhalovaly všechny informace světa. Svět. Čím více informací, tím více uvědomění.
Osvobození. Ven z igelitu, do tepla. Dozlatova. Dokřupava. Už nemám ani křídla. Nemám stehna. Nemám prsa. Kosti odděleny od masa. Maso dokončí svoji cestu v moři. Kosti v zemi. Morek jako hlína. Splynulo jsem se zemí, jsem země. Všichni jí jednou budete.


13 názorů

Jonash
03. 02. 2013
Dát tip

Ahoj. Janina má pravdu ( teda jen podle mě ) :D jinak vítej n písmáku.. a za tenhle morbidní ale pravdivej kousek máš můj Tip :)


Janina6
31. 12. 2012
Dát tip

Zvířecí hrdina coby vypravěč není určitě nic nového, to bychom mohli začít už od pohádek, ale tady mi ohrané připadne hlavně téma „ubohého kuřete a jeho konce“ – napadá mě Šlejharovo „Kuře melancholik“, ale třeba taky písničkový hit Luboše Pospíšila „Kuřata v igelitu“ (...Armády kuřat v igelitu, co nikdy neviděly trávu, jdou jménem nových mýtů vesele na popravu, a potom do mrazáků...) Je to takové zaručeně dojemné téma.

Jinak, ne že bych se chtěla hádat, ale voda z kanalizace prochází čističkou odpadních vod, a všechno, co po vyčištění vody zůstane, se používá jako hnojivo na pole. Tenhle koloběh hoven v přírodě mě malinko děsí :-)


Děkuji :) Všimla jsem si, že jsi tu taky nový, tak snad se nám tu bude oboum líbit :)


V tom případě děkuji za vysvětlení. A mimochodem, vítej na Písmáku a hodně inspirace k další tvorbě :)


Já už to pochopila, ale i tak jsem to vysvětlila :)


Říkáme i "to dítě", ale přesto, když jsi byla dítě, neuvažovala jsi o sobě pravděpodobně jako o dítěti ve středním rodě. 


Mmm, možná proto, že my říkáme TO kuře. Ale taky dobrá poznámka, myslím si ale, že střední rod je vhodný. Je TO něco, nezáleží u něj na pohlaví, jen na užitku. Není podstatné, jestli je to TEN nebo TA, je to prostě TO, nedefinováno. 


Rozhodně se textu nedá upřít slibný styl, smysl pro originalitu a empatie, možná až moc empatie - moc proto, že nadbytek empatie může vést k nedostatku autorské sebereflexe. Jinak řečeno, psát je třeba i hlavou, a chyby hlavy nesou čtenáři hůř než chyby srdce. Taky by nebylo od věci neomezovat se na jednoduché prosazení nějakého názoru, ale o hlubší vhled - působivá reklama na vegetariánství je jistě záslužná věc, ale ne dobrá literatura. A mimochodem, proč by o sobě kuře mělo přemýšlet ve středním rodě? Kuřata přece mají pohlaví.

S tím zobáčkem je to dobrý postřeh, vůbec jsem si to neuvědomila, že slovo připevněný by asi nepoužilo. Že se jedná o kuře nemělo být překvapením, je to ohrané téma? A nevíš, kde se to objevuje? Maso skončí svoji cestu v moři, protože tam ústí kanalizace lidských záchodů - i když to už nebude maso v pravém slova smyslu. Kosti končí v zemi. Děkuji za tvoje postřehy, zamyslím se nad nimi :) 


Janina6
30. 12. 2012
Dát tip

Vítej. Krátký život kuřete jeho vlastníma očima - to není zrovna originální námět, takže bych doporučovala: poněkud prodloužit tu počáteční čtenářovu nejistotu o tom, "kdopak to mluví", víc ho překvapit. Slovem "zobáček" prozradíš zbytečně brzy, o co se jedná. Navíc si myslím, že zobák je součástí ptáčkova těla, takže by ho nechápal jako něco "připevněného". Taky bys neřekla, že máš k hlavě připevněné zuby :-) Člověk, který zabíjí kuře pro maso, to dělá zcela věcně a účelově, takže neukazuje žádný "vztek a nenávist". Nepochopila jsem, proč maso dokončí svou cestu zrovna v moři. (Spíš bych ho viděla někde na poli coby hnojivo.) Prostě na tak krátký text hodně věcí, kterým se nedá věřit.


nemám prsa? to je opravdu horor...


srozumeni
30. 12. 2012
Dát tip
Vítej na pímáku. A Tvá prvotina se mi líbí, je to takové hezky morbidní...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru