Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Červenec 13 - Hlasování

14. 08. 2013
0
12
1691
Autor
Tragicus

     Za měsíc červenec roku 2013 byla na Povídku měsíce nominována následující díla (historie nominování zde):

Než padne klapka sharik 2013-07-08 0-Nominace - 013_07  
Šel Karel do lesa a potkal dlažební kostku carrden 2013-07-20 0-Nominace - 013_07  
Šestero masérů Ápéčko 2013-07-29 0-Nominace - 013_07  
Zvedni hlavu Kroky ve sněhu 2013-07-09 0-Nominace - 013_07  

 

      Pište své komentáře u děl a hlasujte zde s případným komentářem a označením vážné kritiky, popř. pouze hlasujte zde s nutným komentářem (a rovněž s označením vážné kritiky), pro jedno (jeden bod) až tři (1, 2 a 3 body) díla. Hlasování bude skončeno o půlnoci z 21. na 22. srpna 2013.

    Další podrobnosti v klubu Povídka měsíce.


12 názorů

StvN
23. 08. 2013
Dát tip

1. Sharik

2. Carrden

sharikuv text je nejpovedenejsi, ma hlavu a patu, remeslo, da se cist v pohode do konce. Carrden ackoliv prisel s blbinou, tak udrzel konzistenci a podarilo se mu se stejne trhlym napadem to, co se nepodarilo krokum ve snehu. Posledni dve povidky maji zjevne nedostatky v urcitych zakladnich postupech, jako je vyvarovani se banalitam nebo vubec mit rozmysleny syzet. Zaroven jsou pozadu slohove. 


Fruhling
22. 08. 2013
Dát tip

Já vám tohle kolo fakt nevím...


StvN
22. 08. 2013
Dát tip

Budu hlasovat. Počkej prosím ještě dneska.


Tragicus
21. 08. 2013
Dát tip

Nenominoval jsem tonasova Černého pasažéra, protože mi přišlo, že je to jen taková blbůstka, číst před tím carrdena, určitě bych se toho nebál... :) Další nominovatelné texty jsem četl až po uzávěrce: Danost (DavidPetrik), Jak Nývlt došel štěstí (Herr_Jaroslav), Běžec (dionisio), Všechno se změní v růže (Gerty), Až zamrzne peklo (Doll).


Tragicus
21. 08. 2013
Dát tip

1. sharik

2. Apéčko

3. carrden

sharik je celkem jasný, zbytek je seřazen spíše stylem "menší zlo". Zvedni hlavu je opravdu otravná povídka, ze zbylých dvou Apéčko i carrden nejsou obsahově právě na výši, pořadí tedy určeno s ohledem na formu.


1. sharik - Než padne klapka.  Zdánlivě jednoduchá zápletka,  nápad, který tu už byl, ale napsáno dobře a bavilo mě to číst. Líbí se mi, jak z malých detailů se mi při čtení skládá příběh i jeho svět. Líbí se mi zápletka, propletení příběhů do sebe, něco jako náznak efektu motýlích křídel. Otázka, která z textu nenápadně vyplývá - naše zodpovědnost za to, jak svým konáním ovlivňujeme okolí.... neškodí si to občas připomenout.

2. Apéčko - Šestero masérů

Správná stavba textu, jednota místa, celkem čistý styl. Autorka se umí vyjadřovat, text při čtení nedrhne. Příběh sice jen lehce nahozen,  zpracování má ale v podstatě správné znaky zamýšleného žánru. (Vyprávěný podivný příběh, předávání místa a zkušeností, opakování příběhu). Vyprávěný příbeh by to chtělo ještě vypilovat do bizarnosti.

-----------

Ostatní dva texty mě neoslovily natolik, abych pro některý hlasovala.  Zvedni hlavu má dobrý nápad, ale postavy mi přijdou příliš schematické a vyprávění příliš tlačící na pilu ve smyslu kritiky zničené země a společnosi, která vše měří penězmi. Šel Karel do lesa mě vysloveně nebavilo. Pokusila jsem se ho přečíst třikrát, ale nedostala jsem se dál jak k třetímu odstavci.


- pokud můžu hlasovat -


1. pro Carrden a jeho dlažební kostku - protože je to nemožné, protože je to úsměvné, přestože to pracuje s klišé o dlaždičích a policajtech :).


Makoves
15. 08. 2013
Dát tip

Tak já, ani moc nevím jak hlasovat. První místo je myslím jasné.

1: Carrden – Šel Karel do lesa a potkal dlažební kostku.

Líbilo se mi použití detailu pro dokreslení, jako že prasata prachala a ptáci vzlétly. Celkově pěkná povídka se zajímavým nápadem.

2: Ápečko – Šestero masérů.

Je to trošku chudší, ale zaujal mě příběh.

A třetí místo bych si dovolil neurčit. Nevím koho ze zbývajících dvou vybrat.

 


Janina6
15. 08. 2013
Dát tip
  1. Kroky ve sněhu: Zvedni hlavu

Mrzí mě, že se nesešlo víc nominací – někdy se v nich objeví zajímavý text, který bych jinak přehlédla. Ale nejspíš tu řádí nějaký virus letní pasivity… Z toho, co je v tomto kole v soutěži, mám docela problém vybrat nějakou skutečnou povídku. Jsou to spíš takové letmé pokusy, slohově nedotažené, založené na nápadu, který ale bohužel taky není moc originální. Nejslibnější pro případnou další práci na textu mi připadá „Zvedni hlavu“ autorky Kroky ve sněhu. Které tedy posílám symbolický bod.


sharik
14. 08. 2013
Dát tip

:-D :-D 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru