Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O berušce, která chtěla mít osm teček

19. 08. 2013
6
8
4963
Autor
Danny

Moje sestra šla dělat vedoucí na jeden tábor pro děti a měla mít připravenou nějakou pohádku o berušce, tak mě poprosila, ať ji napíšu já. Z prezentace pohádky na táboře nakonec sešlo, tak ji uveřejňuji alespoň na literárním serveru.

Milé děti, byla jednou jedna beruška sedmitečná, která měla zvláštní přání. Nelíbilo se jí, že má stejně jako všechny ostatní berušky sedmitečné sedm teček: chtěla jich mít osm. Připadalo jí, že by pak tím, že bude neobyčejná, byla oblíbenější a slavnější. "Sedm teček," říkala si každý večer před zrcadlem, "stejných sedm teček, jako kterákoli jiná beruška. Ach jo." Jednou se beruška od hodného motýla běláska dozvěděla, že za sedmi mraveništi a sedmi potůčky žije brouk poustevník, který možná umí plnit přání. Ihned ten samý den za ním beruška vyrazila, se svým celoživotním přáním: mít osm teček. Poté, co obešla tři mraveniště a přebrodila tři potůčky, najednou potkala jinou berušku, jdoucí stejným směrem. A k jejímu údivu tato jiná beruška měla osm teček! "Ahoj beruško," zavolala beruška sedmitečná, "ještě jsem nikdy neviděla berušku s osmi tečkami. Kam máš namířeno?" "Slyšela jsem," odvětila beruška s osmi tečkami, "že za sedmi mraveništi a sedmi potůčky žije brouk poustevník, který možná umí plnit přání. Chci aby mi splnil moje celoživotní přání: mít sedm teček, stejně jako každá jiná beruška sedmitečná." "Sedm teček jako všechny ostatní? Proč si to přeješ?" zeptala se naše beruška, kterou známe od začátku příběhu. "Když jsem byla malá, některé berušky se mi kvůli osmi tečkám posmívaly. Taky jsou podezřívavé, jestli vůbec patřím k jejich rodu. Nebo si myslí, že ze sebe schválně nadutě dělám zajímavou... a kam máš namířeno ty?" odpověděla beruška s osmi tečkami. "Budeš se mi možná smát, ale jdu za stejným broukem poustevníkem, říct mu, že chci mít osm teček místo sedmi. Je to můj celoživotní sen." "A proč si chceš přát něco takového?" zeptala se beruška s osmi tečkami. "Když budu neobyčejná, můžu přece být slavná a zajímavá," odpověděla beruška sedmitečná. "No vida," usmála se beruška s osmi tečkami, "nikdy mě nenapadlo ze svojí zvláštnosti takto udělat přednost." Obě berušky se podívaly jedna na druhou. Pak se začaly smát. "Tím, že mám sedm teček," řekla ta sedmitečná, "vlastně úplně v klidu všude zapadnu." "Tím, že mám osm teček," řekla ta osmitečná, "můžu být slavná a zajímavá." "Jdeme domů. Kdo ví, jestli ten brouk poustevník opravdu umí plnít přání, třeba se to o něm jen říká." usmála se beruška sedmitečná. Obě se obrátily a začaly směřovat k domovu. Berušky si vyměnily adresy a začaly se spolu kamarádit. Každá se od té druhé naučila, že každý by měl být vděčný za to, jaký je, být sám sebou a na tom teprve stavět.

8 názorů

Lakrov
21. 08. 2013
Dát tip

> ...nejdi (bezohledně) za svým cílem, radši si najdi to něco málo pozitiv...

Zajímavé, překvapivé a pro dnešní dobu dosti netypické poučení, s nímž ovšem -- aplikujeme-li ho na různé životní situace -- nelze než souhlasit.

 


Garth
21. 08. 2013
Dát tip

ono to vlastně bylo dobře, protože přechytralý berušky nikdo nemá rád..:)

ještě jsem přemýšlel o tom, že poučení z pohádky může taky být - nejdi za svým cílem, radši si najdi to něco málo pozitiv, co vidíš na současném stavuu.. :-P


Lakrov
21. 08. 2013
Dát tip

Pro Garth:

> ...zeptala se naše beruška, kterou známe od začátku příběhu... pro mě zní docela příjemně v mluveném projevu -- je to taková vysvětlivka. V psaném textu mě to trochu zatahalo za oči. A Kunhuta je moc pěkné jméno, působí sice možná mírně hanlivě, ale vždyť ona ta naše Beruška, kterou známe od začátku příběhu, na začátku toho příběhu zas tak moc chytrá nebyla :-)

Děkuji za reakci a avízo

 


Garth
20. 08. 2013
Dát tip

coooool........:D

 

..zeptala se naše beruška, kterou známe od začátku příběhu...

 

ta formulace je náhodou hezká :) beruška se sedmi tečkami se jmenovala Kunhůta, takže se už nemůže jmenovat Sedmuška...


Lakrov
20. 08. 2013
Dát tip

Hezký nápad nebo hezká myšlenka, umět si vystatčit nebo spíš využít toho, co je nám přirozeně dáno, a nesnažit se za každou cenu vyniknout nad ostatní nebo je naopak kopírovat.

Slohově je to takové "nezkušené". Některé formulace vyloženě tahají za uši (...zeptala se naše beruška, kterou známe od začátku příběhu... ### proč nepoužít něco jako Beruška Sedmuška? nebo ...Každá se od té druhé naučila, že každý by měl být vděčný... ### Jedna od druhé se naučila, že každý... by znělo lépe.

Ale je to vyprávění pro děti, které mělo být (nebo bude) prezentováno jako mluvený projev, a v tom (v mluveném projevu) je odpustitelné lecos.


srozumeni
20. 08. 2013
Dát tip
roztomilý a poučný příběh, prostě pohádka...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru