Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pangram

30. 09. 2013
7
38
6578
Autor
Vaud
Vite, co je pangram? Jde o vetu, jez obsahuje vsechna pismena abecedy.
 
Urcite znate anglickou verzi: The quick brown fox jumps over the lazy dog.
 
Francouzsky: Portez ce vieux whisky au juge blond qui fume! (Doneste tu starou whisky blonďatému soudci, jenž kouří!). Cesky: Nechť již hříšné saxofony ďáblů rozzvučí síň úděsnými tóny waltzu, tanga a quickstepu.
 
K zjisteni podpory ceske diakritiky slouzi pak uzasna veta:
 
Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy.
 
Zvladnete vymyslet lepsi?

38 názorů

msiuda
14. 03. 2021
Dát tip

Generátor slov a přesmyček https://wordgenerator.zvladnusam.cz/cz


Vaud
08. 10. 2013
Dát tip

tak zkus http://anagrammer.org/


Lakrov
08. 10. 2013
Dát tip

Pro aleš-novák: Teoreticky (nepočítáme-li mezery) je těch možností 8! (osm faktoriál = 40320). Prakticky mě zrovna žádná další nenapadá. Díky za jednu z nejlepších :-)


ZVU I KOSA...třeba.

Lakrov
08. 10. 2013
Dát tip

Pro Yeziinka: "V OKU SAZI" zní má verze oné věty, shrnující všechny hlásky, jsoucí zároveň jednopísmennými předložkami či spojkami. Díky za další nápady :-)


Yeziiinka
07. 10. 2013
Dát tip

A trochu slabší, ovšem šťastné prohlášení kováře, že už se nemusí věnovat jen opravám, protože stoupla poptávka po prvovýrobě:

ZAS I KOVU!


Yeziiinka
07. 10. 2013
Dát tip

Lakrov:

třeba KOZA U VSI?

:)


Lakrov
04. 10. 2013
Dát tip

 

Pro Zordon: > ...Pil tak mnoho neředěné tequilly...

Gratuluji. Pěkné a následováníhodné :-) Nemyslím pití tequilly, ale řešení rébusů (nebo rébů? :-) ). Mé řešení je složitějši (jestli vůbec existuje), protože mě napadla ta hloupost, že každé písmeno (z 26 "bezdiakritických") znaků bude v té větě obsaženo právě jednou. Takže jdu pokračovat ve svém papírovém scrabble.


Vaud
04. 10. 2013
Dát tip

no vidis to :-)))) a snadno zapamatovatelnej :-)


no, kontrolovat to nebudu, jen žasnu :o)

Zordon
03. 10. 2013
Dát tip

Dámy prominou, ale co třeba tenhle:

Pil tak mnoho neředěné tequilly, že ač teď ženě za tónů swingu fjord mezi ňadry šťastně celuje, v sexu mu brání schlíplý úd.


Vaud
03. 10. 2013
Dát tip

jeeee :-)


Lakrov
02. 10. 2013
Dát tip

Po stole pohazenene ctverecky papiru s pismeny, pocmarana stranka v bloku (obsahujic napriklad neuplnou vetu: Kdo v srpnu zblije WC...) a vysledek zatim zadny. To je vsak jen drobny nedostatek ve srovnani s tim, o co vse jsem od vcerejska bohatsi: Uz vim, ze neexistuje zadne ryze ceske slovo, obsahujic pismeno Q, ze na zarazeni kterehokoli prevzateho slova, ktere tuto hlasku obsahuje, je spotreba nejmene dvou samohlasek, a pritom ze je potreba se samohlaskami šetřit, aby se jich dostalo na zbyvajici slova. O neco mene tristni je pak situace se souhlaskami W a X. Jinak by to asi slo.

Uvedu tedy aspon jiny uspech z teto oblasti, ktery me potkal jiz pred nekolika lety pri dokoncovacich pracech na textu chystanem do tisku: Jednalo se o vetu, obsahujici vsechna pismena (prave vsechna a zadne dvakrat), predstavujici jednoznakova ceska slova, tedy takova, za nez se do typograficky spravneho textu vklada nedelitelna mezera. Upresnim, ze (vcetne dvou spojek, u nichz je tohle zarazeni nepovinne) se jedna o osm pismen. Zkusi z nich nekdo sestavit smysluplna slova?


Vaud
30. 09. 2013
Dát tip

to samozrejme muze byt :-)


Toscana
30. 09. 2013
Dát tip
Tak tohle mi fakt nehrozí - obávám se, že na to prostě nemám dost trpělivosti a vymyslela bych spíš pořádně jadrnou nadávku, než nový pangram... :-)))

Vaud
30. 09. 2013
Dát tip

prispej a budes slavna :-)


sidonia
30. 09. 2013
Dát tip

tedy ty jsi hračička :)


Vaud
30. 09. 2013
Dát tip

:-) ja jinak nic proti diakritice nemam (ikdyz 42 znaku, jen proto, abych mohl rict zlutoucky nebo tlustoucky).

 

Prosecky - v Dolderu jsem byl nedavno dokonce 2x. Snidal jsem tam a byl jsem tam na odpoledni kave na moto vyletu. Prapuvodne jsem chtel na nedelni brunch, kam chodi Tina Turner. Maji spoustu uzasnych soch ve vestibulech a naproti recepci je socha (snad) spravedlnosti drzici v rukach kyvadlo, ktere je dumyslne zakomponovane do hodin. Malby v baru jsou hodne silene / abstraktni / ponure a vubec se tam nehodi. Dolni cast na brunch je zas hodne povedena. Dolder ma vlastni lanovku / Dolderbahn,  tenisove kurty a zkousel jsem tam hrat curling. Uzasny misto. Kolem toho druheho jezdim denne domu, ale nikdy jsem tam nebyl. Zvenci pres sklo to vypada, ze maji skvelou vinoteku.

 

 


Lakrov
30. 09. 2013
Dát tip

> ...pocitacovy program, ktery by treba poradil...

Mozna by slo do hledani toho ceskeho pangramu nejak zapojit Oracle Context Cartridge (nebo nektery z jeho novejsich nastupcu), ale stejne to radeji zkusim s gumou a obycejnou tuzkou na (neobycejnem) papire. A proc pisu (prave ted) bez diakritiky? Protoze musim mit nabootovane widle kvuli pristupu do nejakeho prostredi a standardni ceska QWERTZ klavesnice, podporujici diakritiku, nepatri v mezi me oblibene.


Prosecký
30. 09. 2013
Dát tip

Už končím a nechám tě pracovat. Mávají na mě od linky, že soustruh už naskočil. Byl jsi v posledním roce v Baur au Lac nebo v  Dolderu? je tam něco nového na jídelním lístku nebo u personálu?


Vaud
30. 09. 2013
Dát tip

ha ha ha :-) ja jsem oboje a premyslel jsem nad pribehem a prislo mi, ze bych mohl vykrast nejaky svoje pocity a zazitky :-)

 

cili doktor z hor


Prosecký
30. 09. 2013
Dát tip

Doktor ale čeho? PhD?


Vaud
30. 09. 2013
Dát tip

Komedie z moravskeho venkova :-)  (a ano, bude tam doktor).

(mam zadani jeste na jeden scenar, ale trochu se bojim, ze si nabehnu / mel jsem napad na satiricke ztvarneni prvniho ceskoslovenskeho letu do vesmiru). :-))


Prosecký
30. 09. 2013
Dát tip

Vaude, jaký námět a žánr bude mít ten film?

 


Vaud
30. 09. 2013
Dát tip

Prosecky - diky :-)) zivot exulanta obcas rozzari vystoupeni krajanskeho spolku lidovych tancu, ci spolecne cteni z jizdniho radu na trase Hulin - Kojetin.

 

alesi,  - mel jsem hodne nadeji, ze to budes prave Ty :-), na to musi byt nejaky pocitacovy program, ktery by treba poradil...  Ted to zbyde na Lakrov.


Vaud
30. 09. 2013
Dát tip

Hynajs / bydlim v Curychu a nemam diakritiku / presto jsem vydal ceskou knihu, pracuji na dalsi a pripravuji scenar k filmu.

 

Az se prestehuji zpet, tak treba budu mit pocitac s diakritikou.


Prosecký
30. 09. 2013
Dát tip

Milý Waadte!

Na tvou otázku, jestli bych zvládl vymyslet lepší pangram, odpovídám ano. Bohužel na to nemám čas. 

Na hynaisovu poznámku, že člověk, který na literárním serveru nepoužívá diakritiku, tady nemá co dělat, reaguji poznámkou, že si musíme uvědomit, v jakých podmínkách Waadt pracuje. Úpí v daleké cizině jako bezdomovec. Vrátit domů do Čech se nemůže, protože by musel přiznat neúspěch ... Jediným jeho spojením s námi, šťastlivci, je švýcarský notebook bez české (ale asi i bez litevské nebo polské) diakritiky. 

Jinak je pravda, že kdyby Vilém Dobyvatel, Stalin, Napoleon nebo Hirohito byli úspěšnější, mohl být dnes svět z hlediska diakritického mnohem krásnější. Žádné podivné jazyky s kroužkem nad u nebo háčkem nad e a úplně jiným háčkem za ď.  No tohle mohl vymyslet jenom nějaký nepraktický kněz!

 


del: to není pangram ale palindrom :o)

pěkné téma :o) ale do pangramu nejdu, na mě je to moc svazující ohraničení.

Lakrov
30. 09. 2013
Dát tip

"žluťoučký kůň" je (aspon v me profesi) dost casto pouzivan pro overeni pouzitelnosti kodove stranky, takze jako zajimavy rebus by mi prislo spis najit ceskou vetu obsahujici vsechna pismena, ale pro zmenu ta bez diakritiky.  Zpestrenim by mohlo byt sestavit onu vetu tak, aby obsahovala kazde z tech 26 pismen prave jednou. Zamyslim se nad tim "na papire".


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru