Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta nikoli rajská

16. 12. 2013
8
4
1665
Autor
Movsar

Ocelová kola vlaku se dala do pohybu přesně v 5:39 hodin ráno. Směr jih. Ještě odpoledne jsem cestoval zpět. Snad proto, že nebyl čas na víc než na pár hodin strávených v kupé, jsem si vysnil Ráj, Řím, Paříž, Renesanci a Pohádku. Ve skutečnosti to byla cesta Praha - Břeclav - Hodonín - Břeclav - Praha.   

Adamov

Adamov se probouzí, komíny domků ve stráních nad kolejemi dávají vědět: kakao je už na plotně. Tady někde, jen kousek od Brna, snad kdysi dávno žil Adam, první člověk. Obklopený neviností, sluncem a exotickými plody. A pak žena jménem Eva ty plody povařila a nabídla je svému muži v hrnku z kameniny.

Z komínu domku v Adamově se táhne kouř připomínající hada.

 

Římané

Od Brna k Břeclavi vede cesta, kterou snad kdysi dávno šli Římané. Unavení vojáci, třeba zrovna v tento čas krátkých dnů. Zábly je nohy a chléb si tu jen těžko máčeli v olivovém oleji. Stromy bez listí a hlína proměněná v kámen.

Setník Antonius dopil poslední amforu s vínem a praštil jí o zem. A ty střepy dnes budou okukovat děti v místním muzeu.

 

Buffet

Nádražní bufet v Břeclavi není žádná creperie na Champs-Elysees. Žena v kostičkované zástěře nakládá s šiškou knedlíku bez špetky něhy. Vytáhne ji z kouřící várnice a pleskne s ní o stůl jak lapiduch s umrlcem. Nakrojí těsto a na světlo lamp, které se sem sklánějí skrze zamřížovaná okna, se vydrolí jikry housky. Brzy utonou v zelí a oleji.

 

Nebe nad Orlickými horami

Nebe nad Orlickými horami nestřáží andělé jako to berlínské z filmu. V temných mracích vody je pusto, pusto je v lesích dole na zemi. Obnaženou stráň lemují řady stromů. Snad už tady by Petrarca mohl říct své: "Tam v kraji mlžném, kde krátké jsou dny, tam rodí se plémě, jež bez pláče umírá." 

 

Pohádkové kupé

V kupé mezinárodního rychlíku sedí dívka z Bratislavy a pohádková babička z Hodonína. Dívka chrumká cukríky a babička ji plácá po tělíčku, jako by hnětla pohádkovou bytost k obrazu svému. Za okny je zimní nebe, co nevidět padne sníh. Do toho očekávání vloček si povídají o internetu. Ale to už k moderním pohádkám patří.    

 


4 názory

Prosecký
06. 04. 2014
Dát tip
Není mi také úplně jasné, jaké se tam má rodit plemeno? Tam se nerodi už skoro nikdo.

Prosecký
06. 04. 2014
Dát tip
Proč jsou tam zařazeny Orlické hory?

Max Hutar
22. 12. 2013
Dát tip

Klasa. Kvalitu nesnižuješ!


nejvíc se mi líbí Adamov...ale malebné jsou všechny.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru