Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Únor 14 - Hlasování

17. 03. 2014
2
16
1829
Autor
Tragicus

    Za měsíc únor roku 2014 byla na Povídku měsíce nominována následující díla (historie nominování zde):

Idiot Herr_Jaroslav 2014-02-05 0-Nominace - 014_02  
Jeden den Fruhling 2014-02-09 0-Nominace - 014_02  
Kaleidoskop Zuzulinka 2014-02-06 0-Nominace - 014_02  
Káva v půl páté Vigan 2014-02-03 0-Nominace - 014_02  
List Tucci 2014-02-17 0-Nominace - 014_02  
Poznámky na okraj Janina6 2014-02-25 0-Nominace - 014_02  
Z jiných světů přiletěl jsem k vám... Danny 2014-02-10 0-Nominace - 014_02  

 

      Pište své komentáře u děl a hlasujte zde s případným komentářem a označením vážné kritiky, popř. pouze hlasujte zde s nutným komentářem (a rovněž s označením vážné kritiky), pro jedno (jeden bod) až tři (1, 2 a 3 body) díla. Hlasování bude skončeno o půlnoci z 24. na 25. března 2014.

    Další podrobnosti v klubu Povídka měsíce.

     Nezapomeňte také prosím, že je možné hlasovat do Povídky roku 2013.

 


16 názorů

Tragicus
25. 03. 2014
Dát tip

První dvě místa jsou celkem jasná:

1. Vigan

2. Herr_Jaroslav

U třetího jsem váhal mezi Fruhlingem a Janinou, nicméně se nakonec přikláním k Fruhlingovi na základě zajímavějšího námětu.

3. Fruhling


Švédsko 1
25. 03. 2014
Dát tip

III. miesto – „Idiot“ – Herr_Jaroslav

Autor, ako pôsobivý (aj) ironik, vidí najrozličnejšie paradoxy v živote i bezprostredne okolo seba, a ešte to aj násobí. Má v sebe svet nefalšovaného pozorovania, v ktorom skúsenosť občas preváži nad fikciou. Nepokoj ľudskej existencie, nastoľovanie otázok najrozličnejšieho druhu u neho neznamená nachádzanie jednoznačných odpovedí. Ponúka čitateľovi participáciu.

Viac pod dielom.


Švédsko 1
24. 03. 2014
Dát tip

I. miesto – „Poznámky na okraj“ – Janina6

Kompozícia dielka postavená na autorskom monológu, nezaťažená nadmernou dramatickosťou. Nie sú tu charakteristické výrazové a štruktúrne prvky pre známy „druh“ emotívnej kompenzácie, ani variácia „bežného“ motívu nešťastnej lásky. Vymyká sa z uniformity citových relácií ja-on, typických pre momenty, keď tieto vznikajú, alebo zanikajú.

Príbeh nezachytáva výsledok, ale priebeh istého životného poznania. Pôsobí autenticky, ako súvaha zažitia a zažitého, so snahou o „prozaické“ zabudovanie tejto skúsenosti do bytia. V kontexte možno čítať, (akoby zo skúsenostného zázemia), túžbu po vzájomnej citovej blízkosti, s badateľnou snahou prekonať „to poznámkami“ s mierne ironicky-sebaironickým postojom. Overené autorské/autorkine? zbrane proti sentimentálnosti a romantizujúcej intímnosti.

Hoci náladové ovzdušie odzrkadľuje pomerne hlbokú citovú rozpoltenosť, nejde o dramatickú spoveď sklamaného dievčaťa.  Je to - „o na chvíľu stratenej emocionálnej rovnováhe“; skôr akási iluminácia „momentky“ v plynutí abstraktného času zrelej ženy.

Len tak – na okraj, dobrá vec!

 

II. miesto – „Jeden den“ - Fruhling

Jeden deň v živote, alebo život zhrnutý v jednom dni(?).

Autor, ako (aj) literárny architekt, buduje na jednotlivých obrazoch svojrázny celok. Hoci dej navonok, akoby lokalizovaný do určitého historického obdobia (ako tu už spomínala Vigan), predsa len (na mňa) pôsobí skôr, ako mix hry fantázie, sna a reality. Nie je celkom jasné, či bol (dej) primárne zasadený do prírodnej scenérie, alebo scenéria do deja. V oboch prípadoch je výsledok pôsobivý. Vzniknutá kompozícia plastická, s „príchuťou“ klasických filmových záberov (v diaľke - zbiehajúce sa koľajnice,  zužujúce sa aleje, cesty...). Atmosféra naozaj pôsobivá, dominuje celému dielu.

Otvorený (prírodný) priestor je tu dôležitý konštituent narácie. Je to priestor pohybu a činu; miesto, kde sa „realizuje“ život svojských aktérov. Zvláštna „dvojpostava“, resp. dvojtvárnosť jednej postavy. Posol – človek nezainteresovaný na správe, ktorú má doručiť. Niekto, nie priamo účastný (tej) konrétnej udalosti. Na druhej strane, ale zbeh – priamy aktér v tom deji, dobrovoľne z neho unikajúci, zriekajúci sa všetkého, čo s tým súvisí, vystavený riziku „dolapenia“. Akoby rezignujúci sám na seba. Nie je jasné od čoho/koho, prečo, a kam uteká. Chýba mu „koncepcia domova“, a predsa – všetky postavy (napriek, alebo práve kvôli vzájomným konfliktom) „súhrne“ - paradoxne pôsobia, ako rodina.

V závere, posla/zbeha privádza kompozícia poviedky kruhovou cestou, dostredivo na „pôvodné“ miesta. Ako návrat k jeho ľudskej podstate, utlmeným túžbam. Navzájom prepletené - zákonitosti i náhody...

 


Arnica
24. 03. 2014
Dát tip

Tentokrát zajímavý výběr, z kterého se docela těžko vypichuje tři "nej"...

1. Vigan - Káva v půl páté: výborný styl, dobře vystižená situace, postavy... originální

2. Janina6 - Poznámky pod okraj: na malém prostoru silný příběh, který nijak netlačí na pilu.. prostě je

3. Tucci - List: Zajímavý nápad s různým pohledem na minulost; na sobeckost lásky. Dobře se četlo. 

 


1. Herr_ Jaroslav, Idiot - velmi dobře napsaný text, zachovává jednotu místa a času,  zajímavý námět - nečekené, neobvyklé setkání a  jeho účinek na hlavního aktéra, který aspoň na chvíli, v myšlenkách, ukroči ze zažitého stereotypu vnímání

2. vigan, Káva v půl páté - smutek "obyčejného" lidského života - hlavní postava se snaží zvládnout situaci, do které se dostala tak nějak mimochodem, bez vlastního přičinění, dokud ji nedojdou síly. postava  vykreslená uvěřitelně, text se čte dobře,  příběh nastoluje spoustu otázek...

3. Danny, Z jiných světů přiletěl jsem k vám... zručně napsaný sci*fi text, který mě pobavil, i přesrto, že pointu jsem tušila někdy od poloviny


Marcela.K.
23. 03. 2014
Dát tip

1. Janina

2. Herr Jaroslav

3. Zuzulinka

 

Janina proto, že je ten příběh napsaný velmi dobře a navíc uvěřitelně. Nic mě nezastavilo, rozumím mu, bavilo mě to číst.

Herr Jaroslav , vlastně by mohl být také na prvním místě, ale to asi nejde. Tak jen - je to povídka se vším všudy...

Zuzulinka třetí kvůli drobným výhradám k textu, ale nechce se mi je vypisovat. Jinak pro určitou poetičnost, která se mi líbila.


Lakrov
23. 03. 2014
Dát tip

Záměrně neuvádím pořadí ani bodové ohodnocení jednotlivých děl,  neboť můj komentář je mimo soutěž;  má hodnotitelská účast v ní totiž není žádoucí.  Vzhledem k tomu, že zdejší povídky čtu pravidelně  -- většinou hned v době jejich zveřejnění --,  však nevidím důvod,  proč se po skončení měsíce nepřipojit k jejich srovnávání.

  Ze 102 prozaických děl (49 povídek, 34 miniatur, 5 pohádek, 6 úvah a 8 fejetonů) zveřejněných v únoru 2014 bylo nominováno 7 soutěžních, což je stejný počet jako v předchozím měsíci (čítajícím celkově 121 děl).

 

  PREFEROVANÁ TROJICE: 

Za nejlepší únorové (2014) prozaické dílo považuji povídku  Idiot autora Herr_Jaroslav. Je fakt dobrá.

  Kaleidoskop autora Zuzulinka: Líbí se mi jak popis lesa, tak zakomponování s lesem souvisejícího smetiště. Smetiště je pro děti přece zdrojem pokladů, a nachází-li se v lese, působí ještě o něco tajemněji, než třeba v pískovně. Krasnohled je kouzelný předmět a jeho samovýroba staví dítě do role kouzeníka. Květnaté, košaté věty úvodních odstavců by mohly uspěchaného čtenáře odradit. Mírně patetický závěr v tomhlé případě spíš potěší.

  Káva v půl páté autora Vigan: Úvodní odstavec je trochu nepřehledný a i dál je to psáno místy poněkud komplikovaným slohem. Zřejmě se na něj ale dá zvyknout, protože po chvíli mě přestává zdržovat ve čtení. Celkově ten text působí jakýmsi roztěkaným dojmem, což ovšem po dočtení shledávám jako záměr; ta roztěkanost má nejspíš "ilustrovat" postavu protagonistky.

 

 

  OSTATNÍ: 

List autora Tucci: Úvodní kapitola působí dost "tuctově" a některé její věty (...dočítať noviny, ku ktorým som sa konečne po šichte dostal...) obsahují přebytek informací, takže text plyne zvolna a nejasno kam. Až ta vzpomínka vyvolaná jménem v nekrologu mu dává náležitý spád. Příběh o ukončení studentských let a nenaplněné lásce je možná trochu banální, ale po dočtení uznávám, že směřuje k ústřednímu tématu povídky -- Prázdniny, na ktoré nezabudnem. Textová linie vedoucí k závěrečné větě (teprve ta dává příběhu zřetelnou náladu) je možná příliš zdlouhavá, ale taky to může být mým pohledem, pohledem neSlováka, kterého hovorové výrazy či pasáže brzdí ve čtení.

 

  MIMO:

Z jiných světů přiletěl jsem k vám... autora Danny Ač se mi povídky složené pouze (nebo převážně) z dialogů obvykle líbí, do téhle se nějak nemohu začíst (možná ani pochopit smysl) a forma -- "přepis komunikace", jenž je snad(?) na literárním poli čímsi novým -- mi k zalíbení nestačí.

  Jeden den autora Fruhling: Připadá mi to jako úryvek, epizoda z nějakého historického, či spíš (dnes obvyklejšího) fantasy příběhu, v němž mám ovšem po obsahové stránce zmatek: Je možné, že celý ten příběh představuje jakousi nezřetelnou alegorii či podobenství; v tom případě mi ale slohově i obsahově připadá příliš konkrétní. Podrobněji pod dílem.

  Poznámky na okraj autora Janina6: Slakobolné, mírně nostagické a dosti subjektivně pojaté stýskání nad odešedším mládím nevratností času, mající dle mě s prózou společného pouze tolik, že se v tom o ní mluví.


StvN
21. 03. 2014
Dát tip

1. Janina6

2. Herr Jaroslav

3. Danny

 

danny treti misto bohuzel spise z toho duvodu, ze jeho text je mene vazny, jinak jsou vsechny tri texty povedene po vsech strankach. Herr jaroslav je mirne ukecany, takze prvni misto janina, protoze to nadavkovala rozumne, ma to presah, dej a takovy ty blbosti, ktere, jak se zda, zbytek ucastniku nepovazuje pri psani prozy za dulezity. 


Janina6
18. 03. 2014
Dát tip

3 body - Vigan: Káva v půl páté. Konečně zase jedna autorka, která vidí věci „po svém“, nic čtenáři nevnucuje, nesnaží se dojmout ani moralizovat. Velmi se mi líbí způsob vyprávění, který má pro mě sympaticky nahořkle groteskní nádech a trochu mi připomíná styl Flannery O’Connor.

2 body - Fruhling: Jeden den. Fruhling píše skvěle, ať je to cokoli. Aspoň na zdejší poměry. Je tu poutavě vyprávěný příběh („muž na cestě“, vybavuje se mi, ale tohle označení je už asi klišé…) a zároveň jako by zde byla další, ne tak očividná rovina, snad symbolická, snová? - každopádně vyvolávající působivou atmosféru.

1 bod - Herr_Jaroslav: Idiot. Čtivý, odlehčený text. Potěšilo mě, že za tou (u Jaroslava očekávanou) legrací se skrývá i vážnější podtón.


Já mám jasno.

1. Místo JANINA6 - její dílo je sice asi nekratší, ale rozhodně říká nejvíce.

2. Místo DANNY - Nejsem si jistý, jestli se to dílko dá nazvat povídkou, ale pobavilo mě a zaujalo zase trochu jiným způsobem "chytrosti".

3. Místo... Tady jsem přemýšlel, jestli ho vůbec dávat. A nakonec ho dám i díky tomu, jakým způsobem se hlasuje. Když dám tři soutěžící, tak první místo dostane 3 body, kdybych dal dva, tak dostane jen dva body. Takže 3. místo a jeden bodík: HERR JAROSLAV... Jeho povídka je poslední z těch, co jsou dobře napsané, ale až příliš zjednodušená. Nezaujal mě prostě jako první a druhé místo. 


Prosecký
18. 03. 2014
Dát tip

3 body Herr Jaroslav "Idiot"

Přes všechny výtky o tom, že je to pořád stejné, prvoplánové a vyvatované, mi toto dílo připadá nejlepší, má neagresivní a přece nečekanou pointu, dynamickou stavbu a jsme schopni se s postavami ztotožnit nebo nás alespoň rozčilují.

2 body Zuzulinka "Kaleidoskop". Dobře vystavěné s jasnou linkou, uvěřitelné a dotýká se čtenáře, oproti "Idiotovi" mi to ale přijde prvoplánovější.

1 bod Vigan "Káva v půl páté" Téma je nejen trendy, ale i závažné a nosné. Měl jsem diskusi s autorkou o reálnosti a propracovanosti vztahů a uvěřitelnosti postojů hlavní hrdinky. V tomto ohledu povídka podle mě zaostává za předchozími dvěma, proto je až třetí.

 

Další poznámky:

- Váhal jsem nad skvělými "Poznámkami na okraj", nakonec se ale podle mě přece jen blíží více miniatuře než povídce,

- List se neodvažuji hodnotit,

- Jeden den je podle mě příliš schematický.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru