Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Předpověď

18. 03. 2014
16
22
2631
Autor
Vaud

Podmínkou pro práci v rádiu by měla být schopnost vyslovit frázi: "předpověď počasí podle meteorologů". Frekvencí se shoduje s hokejovým "tak určitě" a o něco málo zaostává za "ty vole". Jde o jazykolam vyslovovaný nejčastěji jako "mtrlogů".

Proč třeba nepoužíváme "operace srdce kardiochirurgů"? Možná, že zde již vnímavá a bystrá veřejnost tuší, že pacienta neoperovali mtrlogové či členové kočovné herecké společnosti Václava Vydry. Třeba se redakce snaží svalit vinu na odborníky. Něco jako "nám se to moc nezdá, ale mtrlogové říkají...".

Nevím, jestli pronesením zaklínadla "mtrlogové",  získává tato věštecká disciplína vědecký punc. Kdo jiný by mohl chtít předpovídat? Možná rosničky nebo  revmatici, ale tím výčet pomalu končí. Na Wikipedii jsem se dočetl, že okolo roku 1500 Leonardo da Vinci sestavuje hygrometr  a  v roce1644 Jan Evangelista Torricelli sestrojuje rtuťový tlakoměr. Čili již 4 století se předpověď počasí neřídí podle žab ve sklenici na okurky, ale přesto nás na tuto skutečnost denně několikrát média ohleduplně upozorní. 

Představuji si jak jeden redaktor běží za druhým a volá: "Fanouši, a viděli tohle mtrlogové a mtrložky?".  Nevím, jak hlásí předpověď  v Anglii, kde prší skoro pořád, čili uhodnout počasí lze i bez univerzitního vzdělání a jazykových zaškobrtnutí. 

 Snad se jednou dočkáme obyčejné předpovědi počasí. A mtrlogové půjdou k špku.


22 názorů

Vaud
14. 04. 2014
Dát tip

ono je to podobné s výrazem "odborníci tvrdí" - viděl jsem jednou odborníka - kamaráda mikrobiologa, co mezi řečí před novinářem utrousil, že opatření proti slintavce jsou spíš symbolická - druhý den to bylo palcovými titulky na první straně v novinách - jinak ale "odborníci tvrdí" nejsou žádní žijící lidé :-) 


8hanka
14. 04. 2014
Dát tip

mavame pondelkove scrabble posedenia, pravidelne sa hadame o slova, parkrat sme  oslovili jazykovedny ustav, to sme sa nasmiali...ak mali nieco povedat " z fleku", casto to boli perly:)

Inak, samozrejme s Tebou suhlasim...aj ked niekedy je dobre vediet, kto za informaciou stoji, pripadne kto stoji za operacnym stolom:)


Vaud
24. 03. 2014
Dát tip

pro Janinu6 - ok, tak oprava auta automechaniky 

Vigan -  já si totiž myslím, že je to Ctrl C -) Mtrl :-) 

tak zas něco pičifuknu :-) 


Janina6
19. 03. 2014
Dát tip

Tak mi ukázal seznam málo hodnocených děl, že prý tu nemáš žádnou hlubší kritiku. To musím honem napravit. „Proč třeba nepoužíváme "operace srdce kardiochirurgů"?“ Protože chceme sdělit, že chirurgové operují srdce, ne že někdo operuje srdce kardiochirurgům. Nekritizuj blábol pomocí ještě většího blábolu :-)

Ale jinak pěkné téma k zamyšlení. Zajímalo by mě, proč nemůžeme slovo meteorolog nahradit nějakým méně krkolomným a hubolomným českým slovem. Řecký základ je meteóra (co se odehrává ve vzduchu), tak dejme tomu... vzduchovědec nebo povětrolog?  :-)


Zuzulinka
19. 03. 2014
Dát tip

výborné...* ale ten pičifuk mě bavil více:)


Vaud
18. 03. 2014
Dát tip

nechat to na revmaticích, tak je pořád hnusně :-))

v Barceloně jsem si koupil meteostanici a chtěl jsem ji po půl roce reklamovat, protože ukazovala jen hezky 

teď už tuším, že funguje 


Možná by bylo lepší naházet do veliké sklenice několik revmatiků a dát jim žebříček. Podle toho jak čiperně by šplhali, dalo by se lépe předvídat počasí.

Mám tam slíbené místo. :-)


Vaud
18. 03. 2014
Dát tip

je to tam samej meteorosexuál :-) 


Meteorologopedickou poradnu na ně.


MKbaby
18. 03. 2014
Dát tip

Mtrlog by se dal přeložit jako MTRlog či MTR - log. Neboli jako časový záznam funkce Malé Těkavé Rosničky. Takže je to vlastně v pořádku :)


Vaud
18. 03. 2014
Dát tip

moc se jim to nedaří :-) 


Toscana
18. 03. 2014
Dát tip
mtrlogové jsou stejně na draka - o letošní zimě např. loni na podzim prorokovali, že bude nejtužší za posledních 100-200 let... :-))) *t

Vaud
18. 03. 2014
Dát tip

Američani, když při fotbale nemohli vyslovit Kaiserslautern, tak ho překřtili na K-town :-). 


    Zordon
    18. 03. 2014
    Dát tip

    Vzhledem k tomu, že u nás máme Hydrometeorologický ústav, i když žádná věda zvaná hydrometeorologie neexistuje, nedivím se téměř ničemu.


    Vaud
    18. 03. 2014
    Dát tip

    sykavky přidám :-)) 


    Diana
    18. 03. 2014
    Dát tip
    Teda, tebe to sebralo! :-) Ale já to chápu, mě zase vytočí vadné sykavky..*

    Vaud
    18. 03. 2014
    Dát tip

    tahá to za uši až sem :-)


    ano, dobrý neš(k)var


    Vaud
    18. 03. 2014
    Dát tip

    třeba Evropa 2 :-)


    Prosecký
    18. 03. 2014
    Dát tip
    A na které stanici to dělají?

    Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
    Sdílení
    Nahoru