Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klára

15. 05. 2014
13
12
681

      Nakupovala každý den v sedm hodin ráno v pekařství na rohu náměstí. Pokaždé chtěla půlku chleba, tři housky a tři koblihy - dvě čokoládové a jednu marmeládovou. Vše dala do proutěného košíku a odešla, aby mohla další den ve stejnou dobu znovu přijít. Dělala to tak už čtyřicet let. Od té doby, co tohle pekařství otevřeli. Měli totiž nejlepší koblihy v celém městečku.

      Vždycky ráno posnídala se svým mužem a synem. Oni pak odešli do práce a ona se starala o domácnost a čekala na ně s večeří. Jenže před sedmi lety už na večeři nepřišli. V hutích, kde pracovali, se na ně zřítil železný trám. Klára pak stejně druhý den šla do pekařství a koupila všechno tak, jako vždycky. Jen už se neusmívala.

      Pořád čekala, že se vrátí, že si jen někam odběhli. Ale když do oběda nepřišli, rozdrobila jejich snídani hladovým ptáčkům, kteří si na to za těch dlouhých sedm let zvykli a kolem poledního už čekali před jejím oknem. Povídala si s nimi. Vlastně byli jediní, s kým si pořádně povídala.

      Pokaždé ji přitom sledoval za záclonkou soused Jonáš. Byl také vdovec a Kláru měl vždycky rád. Jen se stále ještě neodvažoval udělat první krok. Viděl, jak Klára sama slábne a mizí před očima. Možná by nějaký zájem, pomoc a přátelství uvítala, ale možná by ho taky poslala do háje. A toho se až přehnaně bál.

      Jeho vnuk Martin za ním chodil každý pátek a pozoroval dědečkův zájem o Kláru, a taky to, jak se dědeček nemůže k ničemu odhodlat. Rozhodl se mu trochu pomoci. Poradil mu, aby začal tím, že začne také ráno, ve stejnou dobu jako Klára, chodit nakupovat do pekařství. Tam ji osloví, a protože mají společnou cestu, nabídne pomoc s nákupem.

      A tak se každý den začala Klára potkávat s Jonášem. Ze začátku toho moc nenamluvili, ale postupem času si k sobě našli cestu. Mluvili o všem, co je napadlo. Dokonce Klára poprvé promluvila i o mrtvém manželovi a synovi. Postupně spolu začali trávit čas i mimo ranní cestu do pekařství a zpátky.

      Po roce přišla Klára do pekařství sama, bez Jonáše. Usmála se a povídá: "Půlku chleba, DVĚ housky a DVA tvarohové šátečky, prosím."


12 názorů

Gora
08. 10. 2015
Dát tip

V jednoduchosti je krása, líbí, tip.


Enn
01. 11. 2014
Dát tip

Po přečtení před několika dny se vracím napsat že je to krásné.

Líbí. Mocinky.


To neomlouvá. :)


To ale přece nic neomlouvá :)

 


Je to hodně prvoplánový a kýčovitý. Musela jsem něco napsat a nechala to na poslední chvíli. Večer napsáno, ráno odevzdáno.


Trochu prvoplánový, trochu otřepaný, trochu kýčovitý, ale hodně milý :)


oracullum
18. 09. 2014
Dát tip

mě to dojalo,, T ,, :)


Alexka
16. 05. 2014
Dát tip

To bylo hezký :-)


verulinda
16. 05. 2014
Dát tip

hezkej příběh, t.


smyčka
16. 05. 2014
Dát tip

Jééé


Diana
16. 05. 2014
Dát tip
:-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru