Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Duševně nemocná vraždila ve škole

18. 10. 2014
3
1
1810

Duševně nemocná vraždila ve škole

Tento text je komentářem k psychiatrickým aspektům vraždy, která byla spáchána 14. 10. 2014 ve Žďáru nad Sázavou.

Vražedný útok, ke kterému došlo na střední škole ve Žďáru nad Sázavou, je dalším příkladem toho, jak nás všechny psychiatři ohrožují tím, že svévolně zabraňují tomu, aby zločinci byli řádně potrestáni. V mnoha ne-li všech ohledech je to řadový případ- bohužel1). V tomto textu se v zájmu přehlednosti budu zabývat pouze tím, co se stalo DO zatčení pachatelky, "duševně nemocné" Barbory Orlové; nebudu se zabývat událostmi, které nastaly PO jejím zadržení, a nebudu se zabývat tím, jak lidé případ komentují. Text v zájmu stručnosti neobsahuje líčení události (každý se ostatně může lehce informovat třeba zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/289151-mlada-zena-zavrazdila-studenta-chranil-spoluzacku/); nabízím stručnou reflexi nejrelevantnějších aspektů případu. Citace jsou z MF DNES.

1. Je Barbora Orlová duševně nemocná?

Proč si vlastně lidé myslí, že Barbora Orlová je "duševně nemocná"? Z jediného důvodu: Protože to o ní říkají psychiatři. Samozřejmě to co předvedla ve Žďáru je přesně to, co závažná duševní nemoc podle psychiatrů způsobuje: nemorální a nenormální chování. Přesto je jasné, že kdyby už PŘED činem neměla vypálený cejch "duševně nemocného", nehovořilo by se teď o její duševní nemoci, jako o hotové věci.

Jak onen (nesmazatelný) cejch získala? Psychiatři ji prostě autoritativně prohlásili za duševně nemocnou- nic jiného není třeba. Před dvěma lety ohrožovala nožem děti ve škole v Havířově. Jejich vychovatelku pobodala. Psychiatři ji "vyšetřovali" a "zjistili" že "trpí" "duševní nemocí". O co ve skutečnosti šlo? Co ve skutečnosti zjistili? Nic. Psychiatrie je založena na NIČÍM NEODŮVODNĚNÉM označování nemorálního a nenormálního CHOVÁNÍ za projev CHOROBY. Barbora Orlová provedla něco špatného a nenormálního; byla udána psychiatrům; psychiatři jí kladli otázky (to je to lékařské vyšetření) a nabyli DOJMU, že je skutečně nějak "nenormální", tzn. jiná, než jsou "normální" lidé. No a psychiatři jsou naučeni označovat takové lidi za "schizofreniky" a tvrdit, že trpí chorobou mozku. Takže takhle dostala paní Orlová tu nálepku "schizofrenik". Psychiatři to o ní začali tvrdit, protože jsou tak naučení- je to ostatně to jediné, co umí- a všichni slepě věřící psychiatrům to opakují a považují to za vědeckou pravdu.

2. Korumpování spravedlnosti

Psychiatři paní Orlové nejdřív svévolně upřeli právo na řádný soudní proces a zavřeli ji do psychiatrické léčebny. Potom ji po dvou letech stejně svévolně z léčebny pustili. (Na žádné svobodě samozřejmě nebyla, protože měla nařízené ambulantní ochranné léčení.) Celý tenhle psychiatrický trvalý pobyt nad zákonem má jen ty důsledky, že buď je zločinec potrestán víc, než by podle zákona měl být- a to je špatně, anebo je potrestán méně, než by podle zákona měl být- a to je špatně. Je to prostě zlo a musí to skončit. Kdo spáchal trestný čin, měl by být potrestán podle zákona. Pokud psychiatři chtějí se zločincem zacházet jako s nesvéprávným, měli by to nejdřív dokázat. Tečka.

Kdyby psychiatři nekorumpovali spravedlnost, byla by Barbora Orlová 14. 10. nejspíš ještě ve vězení (nepsychiatrickém). Ale i kdyby už byla na svobodě, je samozřejmě možné, že by žádný útok nepodnikla. Lidé tak slepě věří psychiatrům, že stále opakují, že to Barbora Orlová udělala NAVZDORY léčení. Ve skutečnosti jsou zde ale TŘI možnosti: že to udělala 1) nezávisle na léčení 2) navzdory léčení, nebo 3) kvůli léčení. Není žádný důvod se domnívat, že mainstreamová verze je ta nejpravděpodobnější.

3. Mesianismus psychiatrů

Psychiatři Barboru Orlovou pustili. Je za tím jejich humanismus? Ne. Je za tím jejich mesianismus. (Ještě jednou opakuju, že co za tím vůbec není, je zákon.) Psychiatři si hrají na lékaře. Co potřebujete, pokud si chcete hrát na lékaře? Někoho, kdo si hraje na pacienta. Jenže psychiatričtí pacienti většinou svou roli hrát nechtějí a psychiatři se musí uchylovat k násilí. To sice není nic proti ničemu, je ale zřejmé, že by přece jenom měli existovat nějací vyléčení schizofrenici, aby o sobě psychiatři nezačali pochybovat. Proto psychiatři rádi vidí poslušně se léčící "pacienty".

Ale psychiatři nechtějí pouze léčit. Chtějí uzdravovat. Chtějí ty zoufale se bránící ubožáky, kteří jsou k nim dovlékáni, vytáhnout z bahna jejich duševní nemoci a navrátit je zpátky do života. Role mesiáše je ještě neodolatelnější, pokud je v roli nemocného někdo takový jako Barbora Orlová; někdo koho psychiatr může nejen vyléčit k slušnému zaměstnání a k založení rodiny, ale i zachránit od nespravedlivého uvěznění.

Všimněme si, že psychiatři tedy nepropouštějí "schizofreniky" z ústavů do ambulantní léčby kvůli nim, jako spíš kvůli sobě. Rádi se vidí v roli uzdravovatelů dělajících z běsnících šílenců hodnotné členy společnosti. Neměli žádný problém svědčit před soudem, že Barbara Orlová je teď jiná- zdravější. Ve skutečnosti se Barbora Orlová během "léčení" nijak nezměnila. Prostě se jenom podrobila vůli psychiatrů, protože neměla žádnou lepší možnost. To jen psychiatři ve svém mesiášství považovali její podrobení se za "vymizení symptomů schizofrenie".

4. Sudá vyhrávám, lichá prohráváš

Psychiatři samozřejmě neumí poznat, kdo "bude nebezpečný"- aspoň ne lépe než vy nebo já. Přesto se ochotně vyjadřují k nebezpečnosti kdekoho a běžně jim to nevychází. Z památných případů z nedávné doby je zde vražda dítěte ve Frýdku-Místku spáchaná "schizofreničkou" puštěnou z Opavské psychiatrické léčebny2) anebo bytový dům ve Frenštátu pod Radhoštěm vyhozený do vzduchu Antonínem Blažkem, kterého znalecky posuzovala paní psychiatrička Šebelová a napsala o něm, že "jeho pobyt na svobodě není nebezpečný"3).

Někdo by si mohl myslet, že psychiatři něco riskují, když v mesiášské euforii pouštějí z psychiatrických léčeben "schizofreniky" s násilnickou minulostí. Není tomu tak. Pokud puštěný "schizofrenik" nic neprovede- což je pravděpodobné- bude to vypadat, že ho psychiatři vyléčili- a psychiatři získají body. ALE pokud puštěný "schizofrenik" něco PROVEDE, bude s neúprosnou logikou poukazováno na to, jaká je ta schizofrenie zákeřná a závažná nemoc a jak důležitý úkol je léčit ji- a psychiatři opět získají body. Čili psychiatři to mají dobře vymyšlené.

5. Nesmyslný čin?

Lidé úplně samozřejmě chápou čin paní Orlové jako důsledek její schizofrenie. Ale opravdu je k tomu důvod? Zopakujme si psychiatrickou teorii. "Symptomy schizofrenie" jsou nemorální a nenormální chování. Co je nemorální, je dáno většinovou morálkou. O tom co je nenormální rozhoduje psychiatr (nebo jiný posuzovatel) na základě empatie. V podstatě jde o to, že "vyšetřovaný" musí dělat něco špatně- to je nezbytná podmínka- a psychiatr pak zkoumá, jaké má pro to důvody, a když je nechápe, tak je to duševní nemoc.

O tom, že čin paní Orlové je špatný, není pochyb. Jak je to ale s jeho nenormálností? Co vlastně paní Orlová udělala? Podle zjištění MF DNES přijela do Žďáru den před útokem. Když přespala v hotelu nedaleko Sázavy, zamířila do čtvrti Stalingrad, kde je největší koncentrace škol. Ze dvou základních a tří středních škol si vybrala obchodní akademii. Podle svědků události zamířila zvláštním vchodem přímo do suterénu, kde jsou šatny a kam se studenti dostanou jen pomocí čipu. Opatření obešla tím, že se přimíchala mezi přicházející studenty. Pak zaútočila.

To není chování blouznícího šílence, to je zcela racionální postup: zaplatila si hotel, vybrala si místo činu, překonala bezpečnostní zařízení- to vše zřejmě aniž by vzbudila pozornost. Takže jakápak nenormálnost: Každý kdo by chtěl zaútočit ve škole na studenty, by nemohl postupovat jinak. Tím "nenormální" mají lidé zřejmě na mysli, že ONI by to za žádných okolností neudělali. Jenže skutečně není možné takhle zaútočit ve škole a být "duševně zdravý"? Skutečně takový čin není v lidských silách, skutečně k tomu člověka musí přinutit choroba mozku?

Z toho že většina lidí nenachází důvody pro takový čin, ještě nevyplývá, že Barbora Orlová neměla nějaký důvod- úplně "normální" důvod, nevyprodukovaný mozkovou chorobou. Koneckonců životní zkušenost paní Orlové není většinová.

Podle policie Barbora Orlová zaútočila s jediným úmyslem. Zemřít na místě útoku kulkou do hlavy. To je důvod. A to, že vy mu třeba nerozumíte, ještě neznamená, že to je důsledek choroby mozku, kterou nikdy nikdo neviděl a o jejíž existenci víme pouze z vyprávění psychiatrů.

18. 10. 2014

1) Z hlediska kritiky psychiatrie a politické filosofie je to stejná situace jako vražda dítěte ve Frýdku-Místku z ledna 2012, o které jsem psal zde:

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=401899

2) http://zpravy.idnes.cz/vrazedkyne-mela-byt-v-lecebne-rikaji-lide-i-ona-ma-prava-tvrdi-reditel-1ji-/krimi.aspx?c=A120124_1721641_ostrava-zpravy_jog

3) http://zpravy.idnes.cz/na-svobode-neni-nebezpecny-hodnotil-znalec-podivina-z-frenstatu-px0-/krimi.aspx?c=A130221_082100_ostrava-zpravy_jog

 


1 názor

smyčka
02. 11. 2014
Dát tip
Zajímavé

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru