Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Martin z Tours

09. 11. 2014
16
16
1894

sv. Martin prožíval svoji víru i v armádě. Podle legendy o jeho životě žil skromně, pokorně a dokonce ke svému otroku se choval jako k bratrovi. Martin byl jednoduše jiný než ostatní vojáci, což také dokazuje symbolický čin, díky němuž se stal tak známý. Došlo k němu v Amiensu u jedné z městských bran v roce 335 za jednoho velmi mrazivého zimního večera. Martin se tudy na koni vracel do vojenského tábora. U brány ho oslovil polooděný žebrák a prosil o almužnu. Protože u sebe Martin neměl ani peníze, ani jídlo, zprvu nevěděl, jak by člověku pomohl. Tu ho však napadla myšlenka: vzal svůj velký důstojnický plášť a rozdělil ho svým mečem napůl. Polovinu pak hodil žebrákovi třesoucímu se zimou, aby se aspoň trochu zahřál. Legenda dále vypráví, že Martin spatřil příští noc Ježíše, který byl oděn půlkou pláště. A uslyšel, jak Ježíš říká andělům„Tímto pláštěm mě oděl Martin, který je teprve na cestě ke křtu.“ Tato Kristova slova znamenají to, co je napsánu v evangelium„Cokoli učiníš jednomu z mých nejmenších bratří, pro mě jsi učinil.“ Scéna dělení pláště patřila po celá staletí k nejznámějším a nejoblíbenějším světeckým motivům umělců.

Martin z Tours

 

 

ze hřbetu kočky škrábeš úvahy
nakoupíš experimentální květy
pošleš je
čekat do předsíně podzimního listí

v mokru nic nešustí
smrt povolí řetěz tlení
vítr složil stíny a šel spát s trubači
bez bot a bez peří

lepkavý med promazal sen
světlo měsíce hraje na hoboj
na hladině studny
se chvějí bílá ňadra
to padající zima
líbá lůno hlíny 

na kolejích schoulený žebrák
v zapomenutém vlaku
v každém Ti ujíždí
s polovinou pláště

 


16 názorů

díky všem za návštěvu, obzvláště za obsáhlé kritiky díky, určitě mne takové reakce mohou někam posunout ;)


Hesiona
13. 11. 2014
Dát tip

Musela jsem jít básní pozpátku a hledat souvislosti... spíš s pozdně podzimním počasím než se světcem, ale krásné obrazy, nápadité, výstižné.

Myslím, že "ze hřbetu" by se mi škrábalo líp než "z hřbetu" :)

 

Dík Santi za avizo.


a2a2a
12. 11. 2014
Dát tip

Děkuji autorovi za zprávu, pomohl mi lépe do textu proniknout.


a2a2a
12. 11. 2014
Dát tip

Ale chci poděkovat za prolog. Vůbec jsem to nevěděl.


a2a2a
12. 11. 2014
Dát tip

Já se v tom ztrácím, první sloka mi  přijde nesourodá, neuspořádaná, není se tam čeho chytit,

ve druhé se zdá, že by to mohlo mít nějaký záchytný bod, ale od třetího řádku pro mne zmatek, zde bych snad mohl pochválit obraz ...vít složil stíny..., sám o sobě je nápaditý, ale v básni dál nevyužitý aa proto působí jako sice šikovný, ale bezúčelný nápad.

třetí sloka přesakuje rádoby lyrickými verši, ale bohužel jde o příliš omšelá klišé, jinak tato sloka je alespoň srozumitelná, obsahově ucelená.

čtvrtá sloka znovu nepřehledná... ten žebrák je na kolejích nebo ve vlaku?, navíc mluvíš o zapomenutém vlaku, to většinou značí - odstaveném, stojícím, ale i kdyby jel, pak mluvíš o jednom, ale měly by tam být podle třetího řádku nejméně dva.

Ta básnička jako celek nedrží pohromadě, měl bys vždy mít dopředu ujasněno, o čem chceš psát a v co mají verše vyustít,  a pokud budeš mít silnou inspiraci a budeš myslet právě na ni, pak se ti určitě podaří věci více sladit.

Dostal jsm avízo a rád bych pochválil, ale musel jsem napsat tuto kritiku, neboť si myslím, že  tím, že kdokoli ti píše, že je to krása, samozřejmě nemohu vyloučit, že to tak skutečně cítí, a pak je to z jejich strany poctivé, ale bylo by lépe, kdyby ti dali třeba i ten tip a projevili tak svou laskavost nebo povzbuzení, ale do zpráv, když už nechtějí veřejně, by měli napsat, co se jim líbí, ale i to,co ne, nebo čemu nerozumí, případně, co jim nesedí, aby se ti dostalo skutečné zpětné vazby. Ty samozřejmě nemusíš souhlasit a je třeba to případně i dát najevo, a pokud budeme k sobě slušní a věcní, získáme tady všichni.

Všem se omlouvám za nevyžádaná avíza. Samozřejmě připouštím, že se mýlím v hodnocení, pak bych vás poprosil kvůli sobě, ale i autorovi, aby jste napsali, proč, ale nemusíte, pokud se vám nechce. Děkuji.


Santi€
12. 11. 2014
Dát tip

avi


smyčka
10. 11. 2014
Dát tip

....hmm, krása


Moc pěkné*


Santi€
09. 11. 2014
Dát tip

geniální, jak je to zvukomalebně zasazené do aktuálního listopadového nečasu...


podělit se o plášť.... i o husu......ale neděl se o T...patříí Ti celé...!!!


Santi€
09. 11. 2014
Dát tip

tomu experimentálnímu přílepku od kočky po čekání v předsíni moc nerozumím, ale dál je to geniální (i když jsem si musela toho dobrodince vygůglit ;-)


Kočkodan
09. 11. 2014
Dát tip
Jako majiteli ctyr kocek me zaujal hned ten první vers. :-)

Čudla
09. 11. 2014
Dát tip

/*


Diana
09. 11. 2014
Dát tip
No, docela zajímavé pojetí *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru