Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesty náhod...I

21. 11. 2014
5
5
1083
Autor
Kolobajda

Vůbec si nejsem jistý, jestli to zabere. Snad až přidám ty další dvě části.

Déja vu

„Každá náhoda je dlouze připravovaná nevyhnutelnost“  Daniel Hevier

Jsou věci mezi nebem a zemí, které čím více nad nimi budete uvažovat, tím více vám budou připadat nepochopitelné, a které se naprosto neslučují s vědecko-materialistickým chápáním života.

I když vědecko-technický vývoj a pokrok se neuvěřitelně řítí kupředu, největší záhadou zůstávají některé procesy v lidském mozku. A duševní schopnosti ve změněném stavu mysli jsou tou nejméně probádanou a objasněnou oblastí. A život každého lidského jedince civilizovaného světa je sinusoida (pokud se nejedná o debila) - jednou jsi dole, jednou nahoře, ale to je snad z nějaké písničky…

Ale - jedná se opravdu jen o náhody?

V rozbouřené porevoluční době jsem se dostal do situace, která se dost vymyká normálu.

Poměrně stabilní zaměstnání jsem vyměnil za nejistý experiment (záměrně nebudu konkrétní). Jednalo se o činnost technicky dost náročnou, kde u nás tehdy bylo ještě pole doslova neorané. Šel jsem i platově o něco níž, s přesvědčením, že se (alespoň lokálně) proslavím a brzy ty příjmy zase budou - a lepší. Doslova mě to vcuclo. A jelikož všechno souvisí se vším, utrpěly tím rodinné vztahy, ovšem domnívám se, že i kdyby nebylo této změny, k rodinnému rozvratu by stejně došlo, takže se vše jen uspíšilo. A to po patnácti letech manželství.

Jako zakládající člen firmy jsem byl v pořadí ten druhý, hned za ředitelem. Napřed nás bylo pět, posléze jedenáct. Karel Poláček by z nás měl radost. Jelikož na způsob, jak by měla probíhat činnost v naší firmě, jsem již po půl roce měl dost odlišný názor od akciové rady, a stál jsem si za svým, dala rada řediteli nůž na krk: Buď půjdeš ty, nebo tvůj zástupce.

A tak se stalo, že dva dny před Štědrým dnem jsem dostal od kamaráda ředitele výpověď

s datem k 31.1., a den před Štědrým dnem obálku s modrým pruhem - žádost o rozvod, první stání

7. února. Tak veselé Vánoce! A jelikož se jednalo o věci nezvratné, po devíti měsících pracovního nadšení jsem skončil a poprvé jsem se ocitl na pracovním úřadě. A týden na to jsem stál před soudem, co by strana žalovaná. 

Načež jsem se asi 14 dní sžíral nad tím, jak je ke mně život nespravedlivý a krutý, téměř jsem nespal, až v jednom okamžiku, kdy jsem zřejmě opravdu tvrdě usnul, se mi zdálo, že jsem v Ostravě a začínám pracovat u konkurenční firmy. Jsem po přijímacím pohovoru, budoucí šéf mi jde ukázat moji kancelář, nic moc - oprýskaný stůl, skříň a na chodbě potkávám své bývalé spolupracovníky - Miloše a Láďu, se kterými jsem kdysi dávno pracoval u rýsovacího prkna, ale to už je dobrých patnáct let. Pak jsem se vzbudil a zjistil jsem, že to byl opravdu jenom sen, ale dost zvláštní sen - vypiji kafe, ať mi to aspoň trochu normálně myslí a říkám si: „A kurva - a proč ne?“

Tak jsem si našel telefonní číslo, zavolal tam a z druhé strany se dostalo odpovědi: „Dobře, tak se přijďte zítra ukázat.“ Tedy jsem přišel a byl jsem přijat. K 1.3. jsem nastoupil a můj nový šéf mě vede ke kanceláři - starý oprýskaný stůl a skříň a ve dveřích potkávám - Miloše:

„Jé Pavle, nazdar, co ty tady?“

Ano, je to ta kancelář ze snu. Pak znovu vyjdu na chodbu, a kdo jde proti mně? Láďa!!!

„Jé Pavle, nazdar, co ty tady?“

Zvláštní? No nic, na platě jsem dostal dva tisíce navíc, ale hlavně ta úleva, už ani ten problém s rozvodem nebyl takový děsivý. A dodnes si říkám - byla to opravdu jenom náhoda?

 


5 názorů

Lakrov
25. 11. 2014
Dát tip

Úvodní motto nutí k nesouhlasu, a tak doufám, že jeho užití je něčím, co bude v textu následovat, opodstatněné. Odstavec za ním (mottem) je slohově dosti kostrbatý, na to, že se jedná o první odstavec.

Po dočtení mám dojem, že je to jakási stížnost na "rány osudu", k čemuž ono úvodní moto docela sedí. Text se mi zdá poněkud nepřehledný a celkový smysl (není-li jím pouze ono postěžování si) mi zůstal skrytý.


až přidám ty další dvě části......tak šup a honem....:-):-)


Kolobajda
21. 11. 2014
Dát tip

Ne, ne - já sním o vánocích...


Kočkodan
21. 11. 2014
Dát tip
A urcite jsi snil o tom, ze u tvého dílka se s komentárem ukázi já. A vidís - jsem tady! Jsem zvedav, co se bude dít za zvlastnustky príste.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru