Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pokušení strojmistra Antonína

03. 03. 2015
6
4
1491
Autor
Movsar

Krátká píseň o Karlovi G

Řezníci se pustili do práce, k poledni chtějí mít vykostěno. Penězokazci už zahřívají tiskárny, do oběda se nezastaví. Ti dříči. Jen Karel G. stále snídá. A až odbije poledne, dá si s kráskou kakaovou polévku z kostí a doutník připálí úplně novou tisícikorunou. On zkrátka ví, jak být stále mlád.


Kavárna

Milenci v kavárnách už počali s vybíjením své potřeby něhy, neboť desátá je časem lásky a kávy. Dokud zůstává horká, je těm dvojicím opar z šálků intimním závojem. Čas ale nakonec obnaží jejich tváře, bude jim vystaven účet a oni se zas ocitnou v pěnící průrvě dne. Je kavárna a je svět mimo kavárnu.


Pokušení strojmistra Antonína

Strojmistr Antonín denně usedá k přístrojové desce své kabiny na trase B. Bere do rukou tyč přístrojové desky a rozjíždí soupravu. Vstříc tmě a chladu nekonečného podzemí. Jeho mysl je čistá a úmysly nejlepší. Ale co to? Ve zpětném zrcátku teď zahlédl dívku s nahými stehny. Někde vzadu už je skryta ve voze. Antonín zahání hříšné myšlenky, odpovědnost za desítky cestujících plaší touhu na ústup. Mysl Antonína přejde lehký stín sentimentu. Jednou budou všechna nahá stehna jen obrazem ve zpětném zrcátku.

 

Na měsíc a zpátky

Měsíc i program v rádiu jsou v plném proudu. Otočíš knoflíkem a zůstane jen bílý vodopád. Ložnici nebude zurčet popmusic, tenhle proud bude němý, podobně jako celý vesmír. Snad někoho, inspirovaného jistým baronem, napadne vyšplhat po tom kuželu světla a lehkou chůzí projít celou planetku. A k snídani být zase zpátky doma, v kraji mléka a strdí, kde se toho hodně napovídá.


4 názory

Lakrov
12. 03. 2015
Dát tip

Tentokrát mezi těmi čtyřmi obrazy neshledávám zřetelnou souvislost. Za ústřední větu celé miniatury považuji větu ...Jednou budou všechna nahá stehna jen obrazem ve zpětném zrcátku... Milá spousta neotřelých, nejspíš originálních slovních spojení, jen si z nich neumím poskládat celkovou náladu tohohle kvadriptychu. Možná moje chyba...


Kočkodan
05. 03. 2015
Dát tip
Já v sobe nezapru chlípného chlapa a budu pro Tondu, to je cást jako stehno. :-)

smyčka
04. 03. 2015
Dát tip

Kavárna...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru