Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hráč

24. 05. 2015
39
56
1883
Autor
Radon

             V parku na hliněné cestě pokryté kameny vysedával celé dny a celé noci starší pán s kytarou, která měla jen jednu strunu. Vsadím se, že kdybyste po té cestě šli o půl dvanácté večer, seděl by tam a vyhrával svou jednostrunnou baladu. Seděl tam konstantně ve své červené kostkované košili opřený o strom a hrál.
            Jednoho teplého červencového dne, takového, kdy se vzduch chvěje teplem a lidé se ovívají novinami, šel zrovna po hráčově cestě malý chlapec. Když procházel kolem muže, zaujala ho jeho melodie. Zastavil se tedy, a se zájmem si prohlížel jeho prsty klouzající po krku kytary. „Zvláštní“, pomyslel si. „Když hraje něco tak krásného na jednu strunu, jak by asi zněla jeho kytara se všemi strunami?“ Spočítal si tedy peníze, které měl zrovna po kapsách a běžel do obchodu koupit struny.
            O chvíli později přiběhl zpět za pánem, opět si ho chvíli prohlížel. Muž ještě stále nepřestal hrát. „Pane?“ oslovil ho. „Bylo mi líto, že vaše kytara má jen jednu strunu, tak jsem vám ve městě koupil nové.“ Starý muž najednou přestal hrát. Bylo to snad poprvé, co přestal vybrnkávat svou píseň. „Chlapče,“ pronesl najednou muž potěšeným, upřímným hlasem „k čemu by mi byly? Vždyť já tu kytaru našel kdysi dávno pohozenou ve městě, a tahle struna je jediná, která na ní byla. V životě jsem na jiné nehrál, vlastně jsem ani nikdy neslyšel, jak znějí ty ostatní. Vždyť bych je nedokázal ani naladit, natož na ně hrát.“ Chlapec stál zaraženě s rukama v kapsách a stále si prohlížel muže. „Omlouvám se, že jsem vás vyrušil.“ řekl sklesle chlapec. „Proč se omlouváš, já ti děkuji,“ řekl muž „sedávám tu už celá léta, a ještě nikoho nenapadlo se mnou promluvit, natož přinést mi něco. Tvůj úmysl byl dobrý, bohužel já jsem už moc starý na to, abych se učil novým věcem. Nicméně ty jsi mladý, ty se ještě můžeš naučit mnoho. Tak běž, a uč se.“ pronesl, načež podal chlapci svou kytaru. „Vezmi si ji, je teď tvoje.“ řekl. „Ale proč?“ zeptal se chlapec.
             

             „Protože já už své poslání splnil.“ řekl příliš starý muž.


56 názorů

Jarrda
14. 12. 2016
Dát tip

Dzravím.

Motto jenž je z povídky zřejmé se vyskytuje i v jiných podáních. Tento způsob se mi líbí. Souhlasím s názorem Janiny5, že je to třeba vypilovat. Z krátké povídky na mne vyzařuje myšlenka vyjádřená vyobrazením, že někdo dokáže amaterským hraním na jednu strunu zaujmout více lidí, než ten kdo umělecky hraje na strun šest.


Gora
11. 10. 2015
Dát tip

Opravdu čtivé, bajce podobné, tip


Tip.


e.eucrow
21. 07. 2015
Dát tip

no jo. ako bajka/podobenstvo to asi ucel plni a verim ze sa najde dostatok citatelov, ktorych to oslovi. napisane tak standardne, nic co by ma rusilo, ale ani nic co by ma nejak extra zaujalo.

osobne tento typ pribehov nemam prilis v laske, pridu mi take na povrchu akoze mudre, v skutocnosti vsak pomerne plytke a nadbiehajuce citatelovi... hoci uznavam ze v ramci "zanra" je to asi dobre.


Cleb
14. 07. 2015
Dát tip

Díky @Lakrov za avízo, jsem rád že jsem si to přečetl.


ThCo
20. 06. 2015
Dát tip

Skvělý námět mi přijde zabitý těžko uvěřitelnými replikami a frázovitým zakončením.

Souhlasím s tím, co napsali: oran, Zdenda, Janina6, StvN, Tartaro


Gorik
17. 06. 2015
Dát tip

Minimalismus mě baví, překvapilo mě, jak se mi povídka lehce četla +. Taky to, jak příběh plynul bez zádrhlů a odboček+. Nakonec pěkné rozproudění fantazie+, není tam nic navíc+ a zároveň bych nic nepřidávala+. Na mínusy přijdu časem a třeba taky ne. Potěšila! Lakrov díky za upozornění a Radon za povídku. 


Radon
15. 06. 2015
Dát tip

Pouliční hráč :D


filemon
12. 06. 2015
Dát tip

Pekná miniatúra :)


Je hrozně hezká :) K zamyšlení ... 

Co mě jen trošku zarazilo je:  Seděl tam konstantně ve své červené...

Nejsem si jistá, jestli se to tam úplně hodí ... Ale jinak paráda! Tip! :)


Kate3
08. 06. 2015
Dát tip

Děkuji za avízo, Lakrove. 

Radone, výborně. Děkuji! :) Tip. ;)


K3
06. 06. 2015
Dát tip
Několikrát tu padlo slovo bajka: ovšem v bajce vystupují zvířata...

StvN
04. 06. 2015
Dát tip

Ja bych to useknul asi za vetou: k cemu by mi byly? 

Dal uz je to jen vysvetlevovani neceho, co je vicemene jasne. Ale jinak fajn. Na svuj vek dobre. 


Ozzy
04. 06. 2015
Dát tip

krááása :) díky lakrovovi za avízo a radonovi za nádhernou bajku ...


upupa
04. 06. 2015
Dát tip

Krásne.

V jednoduchosti je krása, či lepšie: Dielo má len jednu podobu, ďalšie struny ho zničia.

Alebo... dá sa to vykladať na viac spôsobov. A dnešná "kultúra" tak šliape po hodnotách!

Očakával som, že starší pán ho zmláti. Totiž, predstavme si, že niekto v r. 1820 na ulici hrá úryvok z posledných Beethovenvych opusov a príde chlapec a začne ho poučovať: Kúp si viac strún, bude to ešte lepšie. Ak by ten hráč bol sám Beethoven, tak mu jednu vytne!

Alebo: Poslanie. Čakal som veky, až ma niekto pochopí. Som vyčerpaný, odovzdávam ti štafetu. Vnímavých je ako šafránu.


Janina6
04. 06. 2015
Dát tip

Mně to přijde příliš okatě „výchovné“. Ale to je zřejmě dáno zvolenou formou – kratičké, jednoduché vyprávění s ponaučením na konci. Myslím, že kdyby to byla skutečná povídka, kde by postavy dostaly víc prostoru a chovaly se přirozeněji, místo aby mluvily jako moudrá kniha, bylo by to působivější. Např. to, že muž je už starý na zkoušení nových věcí, by mohlo vyplynout až z děje, místo aby to čtenáři polopatě sdělil. (Mimochodem, ale to jen tak na okraj - napadá mě, že by se klidně mohli pokoušet tu kytaru naladit společně... koneckonců, stáří nemusí mládí jen předat štafetu, může i radit, pomáhat, inspirovat...)Z jazykového hlediska by to ještě chtělo trochu vypilovat. Pořád je tam zbytečně moc přivlastňovacích zájmen (svou baladu, ve své košili, jeho melodie...), opakujících se výrazů (najednou přestal hrát... pronesl najednou). Když řekneš, že muž přestal hrát, je nadbytečné v další větě opakovat znovu slovo „muž“ – zvlášť pokud pronese „Chlapče“, takže je naprosto jasné, kdo mluví. Jinak jsou tam chyby v zápisu přímých řečí (třeba: splnil.“ řekl – správně: splnil,“ řekl). 


eronidrian
01. 06. 2015
Dát tip

Nevim, jestli jsem ulne zabedneny, ale ja jsem na tom nic, krome prilis useknuteho konce nenasel. Nic si z toho nedelej. Tohle proste neni muj typ. :D


eronidrian
01. 06. 2015
Dát tip

Nevim, asi jsem ulne zabedneny, protoze ja jsem tu nic nenasel. Tedy krome prilis useknuteho zaveru. Nic si z toho nedelej, tady tohle proste neni muj typ.


Alegna
01. 06. 2015
Dát tip

Lakrov ví, co dělá a i já mu  děkuju, děkuju i autorovi za příběh, který stál za přečtení a procítění


Radon
31. 05. 2015
Dát tip

Až takhle? To jsem tedy nečekal... Děkuji mnohokrát :)


K3
31. 05. 2015
Dát tip
PM = soutěž Povídka měsíce. Takže navrhuju k nominaci a posílám avízo správcům PM.

vegetarian
31. 05. 2015
Dát tip
Zajímavě napsáno. Něco mě to připomíná. V této souvislosti myslím na to, že i když to co tady napíšu, není dokonalé, nemusím si z toho dělat těžkou hlavu. Dokonalé to ani být nemůže. A přesto to může být i pěkně napsané jako "hra na jednu strunu," i když třeba jen pro někoho.

vegetarian
31. 05. 2015
Dát tip
Zajímavě napsané. Něco mě to připomíná. V této souvislosti mne napadlo, že i když to co tady napíšu není dokonalé, nemusím si z toho dělat těžkou hlavu. Vím, že to co píši dokonalé není a ani být nemůže. Jako ta "hra na jednu strunu," a přesto to může být pěkné i když ne pro každého.

Radon
30. 05. 2015
Dát tip

Jelikož jsem tu nový, tak nevím co znamená PM. Ale hádám, že je to mně k dobru, tudíž je mi ctí :) 


K3
30. 05. 2015
Dát tip
Děkuji, Lakrove, za tip. Přesná trefa do mé struny. Chybí mi lepší uspořádání odstavců. Jinak super. Mám chuť ji nominovat do PM. Co ty na to, Radone? T.

Radon
29. 05. 2015
Dát tip

A tak je to dobře :D Jinak mažu jedno jeho, ať si uši odpočinou, díky za upozornění :)


Zuzulinka
29. 05. 2015
Dát tip

díky Lakrov za avízo...je to krásná věc, cítím to teplo až sem


Díky Lakrov za avízo, stálo to za to

kratičké s hlubokou pointou i s drobnostmi, které provázejí dokonalost, T* dávám především za to, že autor dokázal v pár větách vyslovit něco, co jiní nedokážou v celostránkovém textu


Radon
29. 05. 2015
Dát tip

Proboha, taková bota, až se z toho stydim :D Byl to spíš překlep z nepozornosti, a nějak jsem si ho nevšim. Díky za tip, opraveno :)


Proboha...


carisimo
28. 05. 2015
Dát tip
Mám z toho čtení příjemný pocit - a o to asi jde, takže to je dobré :) Hezká myšlenka, chce to o textu chvíli přemýšlet - a o to také jde.. Dávám palec nahoru - líbí, fakt že jo.. :)

Mnějéša
28. 05. 2015
Dát tip

Je to fajn. Líbí se mi pro mě nejednoznačná pointa (uzavřená cesta starce? potenciál chlapce? odměněný dobrý skutek?), která mě donutila přečíst to znovu. A hlavně délka. Tip.


Diana
28. 05. 2015
Dát tip

Nedej se odradit, zamýšlet se nad dobrem a zlem,nad jejich možnostmi a projevy, toho nebude nikdy dost. A chybu máš ve větě "A k čemu by mi byly?" . Já to vnímala jako překlep.


Alissa
28. 05. 2015
Dát tip

Dík. I za dílo, i za avízo. Je to... ne, milé není zrovna to slovo, které hledám. Ale rozhodně jsem ráda, že jsem se k tomuhle dílku dostala. Dík.


Je škoda, že ne každý může něco užitečného předat dál.*


Radon
28. 05. 2015
Dát tip

Nebylo to myšleno jako výchovná bajka, nicméně asi to tak dopadlo :D Jinak, kde jsou ty hrubky? 


oran
28. 05. 2015
Dát tip

zdar, dostal jsem avizo od lakrovky. obsahove gut, na to ze jsi student, ale ne gut skrzeva hrubky. si to oprav. jinak pro zkusene ctyr a petidohodisty, jako jsem ja :), je to prilis vychovne a radoby moudre, ale bez zivotnich zkusenosti to ani lepsi byt nemuze, takze porad mas prostor otevreny. :)


Oldjerry
28. 05. 2015
Dát tip

Ta je bajkovitě výchovná i pro příliš staré lidi... je trochu čítanková, pravda, ale  s bezesporu zajímavým obsahem... *


Kolobajda
28. 05. 2015
Dát tip

Radon z hlubin vyvěrající - vidět není, ale... Ostatní za mě řekla Diana - a to do puntíku .................... /**


patricia w.
28. 05. 2015
Dát tip

Dojemné a smutné. Takové zvláštní. Máte velký dar. Ráda si přečtu další


Diana
28. 05. 2015
Dát tip

Přinutila k zamyšlení - a ano, na konci i zamrazila. Díky. ****


Radon
28. 05. 2015
Dát tip

Díky Lakrovovi za avíza a všem za reakce :)


Od Lakrov mi občas chodí aviza na díla, která jsou něčím zajímavá. Jsem rád, že ani tohle podobenství není výjimkou.


Dalimir
28. 05. 2015
Dát tip

ďakujem


Danny
28. 05. 2015
Dát tip
Perfektní povídečka, líbila celá. Potěšila. Lakrov: díky za avízo. Rozhodně Tip.

florian
28. 05. 2015
Dát tip

Souhlasím, opravdu stála za přečtení; budu se muset zamyslet, jak jsem na tom se stářím já :) Díky za avízo, Lakrov(e?).


Lakrov
28. 05. 2015
Dát tip

Posílám avízo několika dalším čtenářům. Nezájemcům se omlouvám.


Radon
27. 05. 2015
Dát tip

Díky za komentáře u mých děl, odezva od zkušenějších potěší.


Lakrov
27. 05. 2015
Dát tip

Tohle je hezká bajka se zřetelným druhým plánem, podaná srozumitelným a téméř minimalistickým způsobem. Na konci snad i trochu zamrazí.

P.S. Když vidím, jak málo lidí ji četlo, napadá mě, že by krom tipu zasloužila i "rozhlas".


Četla jsem nejedenkrát.........každý nechť si najde v nich své....já našla......./***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru