Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo negriluje, není Čech

15. 06. 2015
6
17
1415
Autor
Kolobajda

Toto je můj zcela čerstvý zážitek. Možná že tam časem ještě něco učešu.

P.S.: dnes - 16.6. jsem to mírně učesal...

Kdo negriluje, není Čech

           Grilování je podle průzkumů nejoblíbenějším způsobem využití volného času Čechů a Evropanů obecně. Jednotlivé národy se sice liší v chutích a surovinách, ale společné mají to, že vládci grilu jsou jednoznačně muži. A když už gril, tak zahradní a na dřevěné uhlí.

Naše milé ženy: kdybyste náhodou nevěděly, tak gril je ryze chlapská záležitost. Muži se na grilování (u kterého nesmí chybět pivko, nějaká štamprlička, pár známých a dobrá nálada) vždy těší jako malé dítě na oblíbenou hračku. A mistr grilování je hrdý na své grilovací umění. Navíc grily se v poslední době vyvinuly natolik, že nejspíš muže přitahují obdobně jako rychlé vozy s dokonalým designem i technologií.

A muži se pyšní tím, jak jsou skvělí, že dokážou sami takový gril koupit, a pak připraví na něm pokrm téměř božský, a tím zároveň uleví svým drahým polovičkám. Přiznávám se, že v tomto ohledu nejsem výjimka.

V katalogu obchodního domu (vše pro dům a zahradu) jsem objevil krásný kotlový gril s poklopem za 1000 korun. My už sice na chatě jeden máme - ale starý, litinový, více než deset let sloužící, tedy dosluhující. On by sice určitě ještě dalších deset let sloužil, ale přece musíme jít s dobou. Náš syn nás loni v létě pozval k sobě na chalupu, a předvedl nám své umění v kotlovém grilu. A asi ve stejnou dobu si podobný pořídil náš soused na chatě. Používá ho dost často, sedí s přáteli na terase a dělá nám chutě. Závany větru vykonávají svoje, dalo by se říct - přímo útočí. A my přece taky musíme být IN!

Je pátek dopoledne, už je pěkně horko, ale na to nehledíme, vyrážíme, nakoupíme, doma nic nevybalujeme, ale naopak sbalíme potřebné věci na chatu a jedeme. Na chatě v garáži (která slouží jako dílna - auto v ní nikdy nebylo) je příjemný chládek a já se konečně mohu pustit do kompletace grilu. Základní předpoklad je důkladně si prostudovat  Návod k montáži. Ale už první věta trochu uzemňuje mé nadšení: „Vložte držáky nohy na nohu (11) a (12) a jeden po druhém připevněte k míse pro ohniště. Poznámka: Jedno držadlo by se mělo umístit mezi dvěma krátkými nohami a druhé držadlo by se mělo umístit mezi dvě dlouhé nohy.“

Ano - musím zjistit, kdo to vyrábí. Konečně jsem to na obalu (malým písmem v růžku) objevil: „Product type CMI, Made in Hong-Kong.“  No jo - ale co byste chtěli za ty prachy…

Po asi dvaceti minutách se mi nějak povedlo přišroubovat nožky ke dnu kotle a už se mi nezdálo v garáži tak chladno. Pak jsem se dobral k dalším držadlům - dřevěným (tedy madlům). Tři kusy - dvě na kotel a jedno na víko. Jedno madlo = dva kousky dřeva a ohnutý kousek plechu, to vše sešroubováno dvěma vruty. Když jsem je nakonec rozebral, následně sevřel svěrkou a křížně upevnil ve svěráku, povedlo se mi je sestavit tak, že pak už se opravdu daly použít jako madla.

Dále měly být v příbalu pro uchycení vzduchové ventilace a pro klapku na popel dvě křídlové (v návodu nazvané „křídlaté“) matice M5. Ale nebyly. Tak posloužily bezkřídlaté z mých zásob. No řeknu vám, za dvě hodiny nebylo co dělat. A potil jsem se.

Po krátké poradě jsme se s manželkou rozhodli, že nebudeme grilovat kuřecí křidýlka (i když už byly naloženy v marinádě), ale zůstaneme u klasických klobásek, když už jsem byl zviklán zemí původu, a jednalo se o první „zátěžovou zkoušku“. Nějak jsem nedomyslel skutečnost, že v pytlících od loňska zůstaly pouze zbytky dřevěného uhlí a briket, a rošty v tom novém grilu (ať už na pochutiny, či na palivo) mají větší mezery mezi příčkami, než v tom starém (dobrém) grilu. Takže to nemohlo dopadnout jinak, než že po shoření třísek to uhlí propadlo až do nádoby na popel. A zůstalo jen pět briket, které spíše doutnaly, než hořely.

Volám na manželku: „Rychle s těmi klobáskami, vždyť to vyhořelo a nemám co přiložit!“   …                                                               „No jo, ale ještě chleba, hořčici, zeleninku a pití…“ ozývá se z chaty.                                                                                                       „Pití - dalas mi vůbec do ledničky pivo?“    …                                                                                                                                         „Jó dala, ale je to tak čtvrt hodiny, to ještě nebude vychlazené…“                                  Venku je 32°C a v chatě 27. Potím se. A zuřím.

Ale přesto jen mám z něčeho radost. Tentokrát sousedi náhodou nepřijeli na chatu. Ti by nás ze své terasy měli jako na dlani. A to bych asi nepřežil - tu ostudu. Jdu do chaty přendat pivo z ledničky na mrazák.     „Ty rošty jsou na nic, velké mezery a vůbec… asi hodíme ty klobásky na pánvičku - a vyřešeno - po srandě…anebo vytáhnu ten starý gril!“

Mou směsici rezignace a vzteku vyřešila kupodivu manželka: „A co kdybychom tam hodili pár šišek?“ Šišky z borovice jsou o něco menší, než ty brikety, ale roštem neprojdou. Tak jsme to zkusili - a ono to funguje! Klobásky byly ugrilovány do patnácti minut. Mezitím se i to pivo vychladilo. Samozřejmě, že se klobásky tím grilováním trochu srazí, zvlášť když jsou rozříznuty podél. Takže jedna půlka propadla roštem, napřed jedním, pak i druhým, až na dno. Ale to už nám přišlo k smíchu. Nějak jsme ji vylovili, oškrábali a nakonec i snědli.

A večer jsme se lízli, a pak už nám to bylo všechno „volný“…

Hned v pondělí dopoledne jsem si našel na internetu různé a různé až nejrůznější recepty a postupy při grilování pod poklopem. Tak to jsem měl udělat ještě před použitím grilu. Takže jsem sice pozdě, ale přece jen pochopil, co bylo špatně: chyba nebyla v grilu, ale ve mně - pokorně přiznávám, že ještě nejsem mistr grilování, ale jen tovaryš...

Nyní již poučen, doufám, že příště to bude už jen lepší - a lepší... A až se dopracuji k dokonalosti, jste všichni srdečně zváni (budou grilovaná žebírka).

Ale jedna věc v těch návodech není. A to dost podstatná: že lze grilovat i na šiškách.

 

 


17 názorů

Gora
16. 10. 2015
Dát tip

Zdravím, nevím, co je tichý tip, ale je to možný, teď po nocích často čtu starší věci třeba i tvé... chci se orientovat ve tvorbě těch, co mne zaujali.


Kolobajda
16. 10. 2015
Dát tip

Děkuji za návštěvu, těší mě, že se ještě vracíš k mým starším příspěvkům. (Tak se mi zdá - nedala jsi mi taky někde k těm starším tzv. tichý tip?)


Gora
16. 10. 2015
Dát tip

Pobavila jsem se a šišky - to je pro mne nový objev, další léto si jistě vzpomenu.


Lakrov
19. 06. 2015
Dát tip

Slovo grilování mi nevadilo, to jen z mého komentáře to tak divně vyznělo. Ten komentář měl upozorňovat na to, že grilování je také podst. jm. slovesné a že jsou v té větě dvě, a to už teď nejsou.

Od souseda máme šišek plnou ulici :-)


Kolobajda
19. 06. 2015
Dát tip

Díky Lakrove. Trávení měním na "využití"... pojem grilování je dle mého názoru již natolik vžitý, že je zcela běžný. A že je to dlouhé - to si uvědomuji. A s těmi šiškami? Tak to jsi mě mile překvapil...   : -))


Lakrov
19. 06. 2015
Dát tip

V první větě mě ruší slovo "trávení" -- asi proto, že je to podstatné jméno slovesné, stejně jako úvodní slovo té věty (Grilování). Na fejeton je to možná trochu dlouhé, ale jinak je to celkem dobré, lehce sebekritické povídání. Trochu mi vadí název, zprofanovaný oním fanouškovským pokřikem (který mně připadá skoro nacionalistický, což je spíš moje potíž), ale hodí se k tomu (ten název).

Taky používáme šišky; uhlím pak jen zasypeme, aby na grilovaný materiál nešlehaly plameny :-)

Tip.


Kolobajda
16. 06. 2015
Dát tip

Jó, kdybych použil žulovou desku, griloval bych metelesku blesku  : -))


klacek je klacek.... léty prověřený nástroj......hezký den.....:-)))))


Kolobajda
16. 06. 2015
Dát tip

No Aleši - přeci nebudu grilovat rodinného příbuzného... Blackie - zase ten klacek?... floriane - díky za návštěvu... všem hezký den...   : -))))))


já raději na klacku......buřta  nebo uzené z komína......:-))))).../***


floriane, taky se tomu bráním...ale jednou za rok se nechám ukecat :o)


florian
16. 06. 2015
Dát tip

Nebudeš tomu věřit, nikdy jsem nic negriloval; ale jak to chutná, když člověka griluje šéf, to si ještě pamatuji :)


mimochodem: co grilovaný tapír? :o)


používám žulovou desku na železných nožkách...tam nic nepropadne roštem :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru